Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Nypålandetsfru skrivet 15 maj-08 kl 09:40

Titel: Syrensaft!
Skrivet av: Nypålandetsfru skrivet 15 maj-08 kl 09:40
Måste bara dela m mig av det här receptet på en helt ljuvligt god syrensaft!

Syrensaft

40-60 klasar blå bondsyren.

1-1,5 kg strösocker

50g vinsyra

1 citron

1,5 liter vatten

Skaka blomklasarna från ev. rapsbaggar. De brukar krypa undan om blommorna läggs ut på ett vitt underlag en stund. Lägg blommorna i en kruka eller annat djupt kärl. Koka upp vattnet. Rör ner sockret och rör tills det är helt löst. Lös upp vinsyran i lite sockerlag, blanda sedan ner det i lagen.

 
Häll lagen över syrenklasarna. Riv skalet på citronen. Dela citronen, pressa den. Häll ner saft och rivet skal i lagen. Täck över.

Låt stå på svalt ställe i 5 dygn. Rör om ett par gånger om dagen.

Sila saften. Fyll den på rena kalla flaskor. Sätt på skruvlock. Förvara svalt.

Saften är rätt så hållbar. Den spädes med vatten som "vanlig" saft vid serveringen.

 
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Jullan skrivet 15 maj-08 kl 10:26
Var har jag fått att syrenen är giftiga ifrån? ??? Nu blev jag så nyfiken på denna saft att jag måste bara prova!! Kul recept, garanterat annorlunda!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Nypålandetsfru skrivet 15 maj-08 kl 14:44
Var har jag fått att syrenen är giftiga ifrån? ??? Nu blev jag så nyfiken på denna saft att jag måste bara prova!! Kul recept, garanterat annorlunda!
Ja prova och berätta sedan vad du tyckte.
Den är sååå god! :-[
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Frances skrivet 15 maj-08 kl 16:28
Alltså den där vanliga syrenen som växer överallt? Inte den vrål lila med andra ord..?
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Frances skrivet 15 maj-08 kl 16:29
 borde funka att använda maskrosvinets recept med syren... ::)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: koko skrivet 15 maj-08 kl 20:09
Är det gott? Tycker barnen om det?
Verkar intressant... Tänk att saftsäsongen redan dragit igång..
Kan man äta blommorna oxå? Man skulle kunna ha dem i en fin sallad eller på kakor (oOoo så fint)!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Nypålandetsfru skrivet 16 maj-08 kl 08:53
Barnen älskar det. Ska vara den vanliga bondsyrenen inte den "förädlade"
Vet inte om man kan äta blommorna..måste googla på det. ;)
Syrener är en av mina favoritblommor och att dricka den är extra trevligt.


Hmmm syrenvin??? Kanske är helt fantastiskt gott! :D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Shadow skrivet 16 maj-08 kl 10:47
Visst kan man ha syrenblommor i salladen! Man kan även kandera dem, men de tappar då sin fina färg tyvärr. Alternativet är att ha i några droppar lila/blå färg i sockerlagen.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Nypålandetsfru skrivet 16 maj-08 kl 12:43
Visst kan man ha syrenblommor i salladen! Man kan även kandera dem, men de tappar då sin fina färg tyvärr. Alternativet är att ha i några droppar lila/blå färg i sockerlagen.
Åh det ska jag göra till mina cupcakes! :D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Xanna skrivet 16 maj-08 kl 20:06
Jag gjorde en sats igår som står och drar till sig.

Smakade av den lite idag och den smakar redan gottgott!
Tackar för ett inspirerande recept! *Niger*
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Jullan skrivet 16 maj-08 kl 21:45
Ja, jag har också en liten provsats som står i kylen nu... Återkommer med recension om några dagar! :D Mycket spännande!!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Nypålandetsfru skrivet 17 maj-08 kl 19:56
Va kul att ni prövar! :-*
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: annika skrivet 17 maj-08 kl 22:39
Låter såå gott, men hur vet jag att jag har bondsyren?
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 17 maj-08 kl 22:57
Låter såå gott, men hur vet jag att jag har bondsyren?

Ja just det! Hur vet man det??? Min är lila, men om de är förädlad eller ej, det vete sjutton! Huset som stod på tomten var byggd på 40-talet, och jag tror att syrenbersån har stått här många, många år...
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Nypålandetsfru skrivet 18 maj-08 kl 09:23
En klok granngumma sa att gamla syrenbuskar är äkta. Färgen ska vara ljusare lila.
Inte den där starkare mörkare tydligen. Sen doftar de gamla "äkta" mer.
Eg vet jag inte varför man inte kan göra på den nya sorten...ska googla lite på det tror jag.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Shadow skrivet 18 maj-08 kl 09:36
Är kanske mindre doft i den förädlade.... brukar vara så....
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Xanna skrivet 18 maj-08 kl 18:23
Det borde väl gå bra att göra på de förädlade med..
Ibland är det bara principerna som ställer till med besvären.  ;D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: ivigtut skrivet 18 maj-08 kl 21:29
törs man prova med vit syren?

Undrar om nan skulle kunna använda resäptet med äppel, plommon eller vild vijols blommor? Kanske andra blommor också? Hm

Resäptet på miner om fläderbloms saft.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: amarantus skrivet 18 maj-08 kl 21:38
törs man prova med vit syren?

Undrar om nan skulle kunna använda resäptet med äppel, plommon eller vild vijols blommor? Kanske andra blommor också? Hm

Resäptet på miner om fläderbloms saft.

Funderade över det med. Har så många vita syrenblommor just nu och några få lila :-\ jag gjorde på den lila just men imorgon ska jag göra på den vita för den är minst 50 år gammal och borde vara likvärdig tycker jag ::)
Det luktade väldigt gott i bunken men oroa mig att det ska bli syrendoftande (parfym) saft och det är ju inte så lockande men men kanske det blir gott :D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Xanna skrivet 19 maj-08 kl 18:13
Nu sitter jag och smuttar på min syrensaft!
Den är jättegod och smakade inte alls parfym som jag var lite rädd för.   :-[
Doft av syren och en lätt smak av grapefrukt.

Gud så glad jag blir!
Så otroligt häftigt resultat av så lite arbete! :D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Nypålandetsfru skrivet 20 maj-08 kl 08:10
Visst blir man lite förvånad av smaken?
Man förväntar sig nästan parfymchock men icke! :-[
Bra jobbat! :D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Limika skrivet 20 maj-08 kl 08:48
Vad spännande, det här vill jag också prova! Men jag måste vänta ännu ett tag för här uppe blommar inte syrenerna. För tidigt och för kallt hittills.
Men tack för receptet i a f!  :)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Jullan skrivet 20 maj-08 kl 11:08
Jag ska sila av min saft imorgon! Har provsmakat lite, men är ändå nyfiken på slutresultatet. Det är en angenäm smak som kommit fram när jag provsmakat i alla fall. Och en vacker färg!

Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: amarantus skrivet 20 maj-08 kl 11:29
Jag ska sila av min saft imorgon! Har provsmakat lite, men är ändå nyfiken på slutresultatet. Det är en angenäm smak som kommit fram när jag provsmakat i alla fall. Och en vacker färg!



Ska sila mitt imorgon med :) smakar inte alls syren min saft utan är fruktig på något sätt.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Nypålandetsfru skrivet 20 maj-08 kl 12:34
vilka saftkvinnor ni är! :-*
Färgen är så vacker.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 20 maj-08 kl 15:54
Ska testa så  fort de behagar blomma... :-\
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: amarantus skrivet 20 maj-08 kl 16:34
vilka saftkvinnor ni är! :-*
Färgen är så vacker.

Ja rosa blir blommorna i bunken ju :D man skulle ha med lite blommor i flaskan för dekorationen skull ::) ska nog trycka ner några :)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: ivigtut skrivet 20 maj-08 kl 16:57
Vilken kul i de att lägga blommor i saft flaskan :D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: ivigtut skrivet 21 maj-08 kl 12:12
Har satt en sats i dag :D hoppas att det inte gör något att man har 45g vinsyra i stället för 50g :)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Frances skrivet 21 maj-08 kl 12:47
Aargh! Det var ju citronsyra och inte vinsyra jag hade.. Vad är det för skillnad..?
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 21 maj-08 kl 13:06
Åh vad gott jag är avundsjuk. Tror inte det växer syren här uppe, har i vart fall inte sett några, så jag har satt min mor på syrensaftfixning  :P

Klart man kan göra det på vit syren också..
jag använder mig av detta recept, men citronsyra ;P


Syrénsaft

15 syrénklasar
1 ren citron
25 g citronsyra
1 l vatten
1 kg socker

(1 krm natriumbensoat)


Skölj blommorna, klipp ner klasarna så så mycket kvist som möjligt försvinner. Varva med skivad citron i en rymlig bunke.

Koka upp socker och vatten och rör ner sitronsyran. Slå detta över blommorna. Låt stå svalt 3-4 dygn. Rör om då och då. Sila ifrån blommor och citron. Tillsätt natriumbensoatet. Häll upp på rena glasflaskor och förvara i kylskåp.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: ivigtut skrivet 21 maj-08 kl 13:24
Aargh! Det var ju citronsyra och inte vinsyra jag hade.. Vad är det för skillnad..?

ööööö ;D Sambon tror redan att jag är  ;Dgalen ;D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 21 maj-08 kl 13:41
Någonstans läste jag om åsikter vinsyra/citronsyra. Har för mig att författaren ansåg att de används på samma sätt, men att citronsyra är bättre, eftersom den finns naturligt i kroppen, och det gör inte vinsyran. Men det kanske finns någon som vet bättre?
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: amarantus skrivet 21 maj-08 kl 13:45
Aargh! Det var ju citronsyra och inte vinsyra jag hade.. Vad är det för skillnad..?

Går att byta... :)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Radar skrivet 21 maj-08 kl 13:49
Aargh! Det var ju citronsyra och inte vinsyra jag hade.. Vad är det för skillnad..?


Här finns lite uppgifter:
http://www.shenet.se/ravaror/citronsyra.html
Om man skrollar ner till "Mat och Dryck" finns följande att läsa.

Citronsyra anses ha den renaste smaken av alla syror och 70 % används i livsmedel, drycker (vin, must, läskedrycker) och godis ("supersurt pulver" är citronsyra plus smakämne). Som antioxidationsmedel (E 330 Citronsyra, som får användas till alla livsmedel som får innehålla tillsatser utan mängdbegränsning) för att förstärka andra antioxidanters verkan, på samma sätt som vinsyra. Sänker också pH vilket hindrar bakterietillväxt. Ingår t. ex. med citruspektin och socker i Certo fruktpektin, som kan användas utan socker. Flera salter av citronsyra (E 331 Natriumcitrater, E 332 Kaliumcitrater, E 333 Kalciumcitrater, E 380 Triammoniumcitrat) används på samma sätt.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: amarantus skrivet 21 maj-08 kl 16:55
Nu har jag gjort Syrensaften klar :D rosa-röd saft som är underbart gooood.
Måste göra mera nu....
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Frances skrivet 21 maj-08 kl 16:55
Är det någon nackdel med att dubbla receptet? När man ändå håller på...................
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 21 maj-08 kl 16:59
Är det någon nackdel med att dubbla receptet? När man ändå håller på...................

Nej, jag brukar göra det dubbla, om man tar med "mitt" recept. 2 liter vann, 2 liter socker..
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: amarantus skrivet 21 maj-08 kl 17:00
Är det någon nackdel med att dubbla receptet? När man ändå håller på...................

Jag halverade för att jag inte hade socker nog hemma denna gång men förra året gjorde jag flädersaft i dubbel sats men minskade då på sockret för det blev annars för sött. Fast det är i mitt tycke alltså :)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Frances skrivet 21 maj-08 kl 17:23
Här görs aldrih nånting enkelsats om man inte måste  ;)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Nettus skrivet 23 maj-08 kl 12:49
Idag ska jag plocka syrénblommor, de har nog slagit ut helt nu. Det ska bli spännande att testa!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: mille skrivet 23 maj-08 kl 13:03
Visst är det gott med syrénsaft! Jag gjorde det för första gången förra året och har årets tredje omgången i kylen nu. Jag gör så mycket åt gången som möjligt.

Ett tips för att få så rosa saft som möjligt är att passa på medan blommorna är i början av blommningen. När de är fullt utslagna verkar de avge mindre färg.

I år testar jag även att frysa in blommorna som de är, så kan jag spara en del av saftkoket till vintern!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: kossan skrivet 23 maj-08 kl 21:40
Måste prova ;D
Får erkänna att jag är lite skeptisk ::) ;)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: ianitor skrivet 24 maj-08 kl 19:06
Gick det alltså att använda vilken syrensort som helst? Var det någon som var giftig (får för mig att jag också hört det någonstans..)? Vill ju inte koka ihop något farligt, men jag vill gärna prova... har ingen aning om hur länge syrenerna här utanför stått, eller hur 'äkta' de är...  :-\
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: amarantus skrivet 24 maj-08 kl 20:21
Idag var den vita syrensaften färdig. Jag gjorde 4 liter saft. Den smakade inte som den lila utan lite mindre fruktig men helt ok.
Kul iallafall och nu väntar jag på min fläder men det blir bara 10 blomklasar detta år tyvärr då den är för liten än :P synd...
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: kossan skrivet 25 maj-08 kl 17:35
Nu har jag oxå gjort saft ;)
Tack för detta underbara recept ;)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Nypålandetsfru skrivet 26 maj-08 kl 22:04
Nu ska jag själv göra saft. Kul att ni gillar den.
Det är som att dricka sol på något sätt. God är den och vacker! :-*
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Jullan skrivet 27 maj-08 kl 08:34
Min saft är färdig, men jag gjorde en så liten sats att det blev svårt att dosera märkte jag. Citronsmaken tog överhanden, tyvärr. Men den blev god ändå! ;D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Nypålandetsfru skrivet 27 maj-08 kl 13:16
Ja det gäller nog att hitta den där lagom dosen m syrensaft.
Nu är nästa projekt rossaft här under sommaren. Det ska bli
intressant! :D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Frances skrivet 27 maj-08 kl 18:19
smarrigt! :D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 27 maj-08 kl 18:40
Så nu står saften i skafferiet i väntan på att den blir färdig! Ska ta hand om 7 kg rabarber jag fått av en arbetskompis :D Blir nog saft av den med!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: ivigtut skrivet 27 maj-08 kl 21:04
Min saft är klar i dag.
Jag jorde på vit syren.

Jag funderar på smaken, min är lite biter och sträv. Saften är helt oky i övrigt.
vad tror ni det kan bero på?
 ???Är det någon annan som har samma smak?
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Nypålandetsfru skrivet 27 maj-08 kl 21:15
Man kan minska lite på vinsyran om man tycker det blir för strävt.
Har haft lika mkt vinsyra i alla mina omgångar under åren men
smaken kan variera.


Ett till ljuvligt recept.
Jag har gjort det och blandade rosa, vita och röda.


Rosensaft (Cedergrens i Råå)

50 st rosor (doftande, hälften röda)
1,5 kg socker
2,5 liter vatten
2 st citroner
30 g vinsyra

Varva rosor, skivade citroner, socker och vinsyran.
Koka vattnet och häll över alltsammans.
Detta får sen stå och dra i 3 dygn, varefter det silas och tömmes på flaskor.


En annan variant är den här:

Rosendricka

3 liter Rosenblad
2 liter vatten
3 citroner
1,5 liter socker
50 g citronsyra

Lägg 3 liter tätt sammanpressade rosenblad i en hink. Tillsätt 3 skivade citroner.
Använd skal och fruktkött, men ta bort allt det vita.
Tillsätt 1,5 liter socker, 50 g citronsyra och 2 liter kokande vatten.
Rör om och låt sedan stå några dagar innan du silar och eventuellt konserverar med bensonat
Drickan förvaras mörkt och svalt.
Den blirvackert rosafärgad och är utmärkt i sommardrinken.

Najs! :-*
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: kossan skrivet 27 maj-08 kl 21:56
Har gjort en andra laddning med syren saft ;)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Nypålandet skrivet 28 maj-08 kl 08:37
Min saft är klar i dag.
Jag jorde på vit syren.

Jag funderar på smaken, min är lite biter och sträv. Saften är helt oky i övrigt.
vad tror ni det kan bero på?
 ???Är det någon annan som har samma smak?

Min teori (efter fjolårets saftande) är att det kan vara för mycket kvist med i saften.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Humle skrivet 28 maj-08 kl 19:46
Maskrossaft kan det vara något  ???!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 28 maj-08 kl 20:55
Maskrossaft kan det vara något  ???!

Jo, det har jag gjort i år för första gången. Men nu finns det inga maskrosor här mera. Det bidde i alla fall två flaskor.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 28 maj-08 kl 21:21
Jo, det har jag gjort i år för första gången. Men nu finns det inga maskrosor här mera. Det bidde i alla fall två flaskor.

Recept? Liknande som syren och rossaften? Smakade de maskros, ett betyg på 1-10? ;P
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 28 maj-08 kl 21:45
Maskrossaft: 365 utslagna maskrosor (med det mesta gröna borttaget, fast den här gången pillade jag inte bort allt - som när jag gjorde vin förra året), 1 kg socker, 3 skivade citroner, 2 dl apelsinsaft (för jag hittade inga obehandlade apelsiner - receptet är alltså redan modifierat), 1,5 l vatten. Kokas 20 min. Silas och fylls på varma flaskor. Jo, det är gott. Smakar soligt, och lite citrusaktigt förstås. Späds med vatten vid serveringen. I originalreceptet föreslogs att man sparade saften till vintern och drack den som glögg.

Ändring: jag menar inte apelsinsaft, utan juice. I original var det nog två skivade apelsiner och bara 2 citroner tror jag.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 28 maj-08 kl 21:49
maskrosglögg! Woho! Kul, de enda blommorna vi har här förutom tussilago å gullviva är ju faktiskt maskrosor, så äntligen kan jag börja göra något av det lilla som kommit upp :D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Fritzious skrivet 29 maj-08 kl 00:41
Har också gjort syrénsaften förresten. Jag var ambitiös och petade bort allt skaft, alltså bara blommor. Tog några timmar men med lite radio till blir det rätt meditativt.  :) Smaken är inte det minsta sträv, väldigt "blommig" och tycker det ligger lite i närheten av rabarber. Fin färg i alla fall!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: kossan skrivet 29 maj-08 kl 07:54
Skall sila och hälla min syrensaft på flaskor idag ;)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Nettus skrivet 29 maj-08 kl 12:09
Ikväll ska jag smaka på min syrénsaft och är det gott, ska jag göra mer saft imorgon. Kul med ros- och maskrosrecepten! Maskrosorna är också överblommade här nu, men jag hann iallafall prova maskroshonung.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Notcha skrivet 29 maj-08 kl 12:11
Men är inte syrener giftiga??? :o :o ::)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 29 maj-08 kl 12:24
maskrosglögg! Woho! Kul, de enda blommorna vi har här förutom tussilago å gullviva är ju faktiskt maskrosor, så äntligen kan jag börja göra något av det lilla som kommit upp :D

Gullviva kan man också äta/tillaga. Men det har jag inte provat än.

Ja, okej, tussilago också, men det är mera medicin i den, så man ska nog tänka sig för.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 29 maj-08 kl 14:01
Men är inte syrener giftiga??? :o :o ::)



giftinformationscentralen skriver:

Syren
Syringa vulgaris
Växten är ofarlig.
(http://www.giftinformation.se/AlphaList_vaxt.asp?CategoryID=6231&pAlpha=S&pDisplayType=1)

Och efter alla som druckit syrénsaft utan att rapporterat något dödsfall borde den vara tämligen ofarlig  :P


Gullviva kan man också äta/tillaga. Men det har jag inte provat än.

Ja, okej, tussilago också, men det är mera medicin i den, så man ska nog tänka sig för.

Vad kan man göra för spännande med gullviva? jag vet bara av snappskrydda och dekokter å liknande..:)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 29 maj-08 kl 14:12


Vad kan man göra för spännande med gullviva? jag vet bara av snappskrydda och dekokter å liknande..:)

Enligt "Kan man äta sånt?": te, vin. Bladen till sallad, soppa, spenat, grönkål. Rötterna: urindrivande och hostmedicin, kaffeersats.

Sen har jag en bok om ätbara blommor. Förr lades gullviveblommor in i ättika, kanderades och kokades saft på. Men det går åt extremt många gullvivor för sånt. Pudding med gullvivor åt engelska kungar på 1600-talet. Kakor (också extremt många blommor). Vin förstås. Väldigt populärt i England för 100 år sen. I alla fall kan man sockra in gullviveblommor (doppa i lätt vispad äggvita och därefter i socker) och använda som dekoration på glass mm.

Tillägg: Gullvivor är fridlysta på en del ställen, så man får odla själv. Har köpt en påse frön och får se om det blir några gullvivor att använda i matlagningen.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 29 maj-08 kl 15:08
Puddingen lät intressant, du har inte recept?

Jag fann detta receptet,  sockret kan man använda till att baka kakor på till exempel.

"Gullvivesocker

3 dl gullviveblom (bara den gula innerblomman)
3 dl strösocker


Mixa socker och gullvivor. Torka i mycket låg ugnsvärme (ca 50 grader) i ca 20 minuter. Rör om då och då. Mixa sockret igen och häll upp på burk."

(http://gittosmat.blogspot.com/2007/05/solsken-i-en-burk.html)


Här växer gullvivor som ogräs, vi har det istället för vitsippa verkar det som.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 29 maj-08 kl 15:25
Puddingen lät intressant, du har inte recept?

Okej. Ur Joseph Coopers kokbok 1654, tillägnad kung Charles I: 1-2 handfull knoppar och blommor mals i mortel och kokas upp med 1liter grädde. Smaksätt med muskot, socker och apelsinblomsvatten. Sila. Blanda i 2 äggulor och ytterligare 1 handfull blommor utan grönt. (Skulle tippa på att det ska sjudas utan att koka).

Kakan ur en annan kungs kocks (Patrick Lamb) kokbok 1716: Blommor från 1 galleon (?) gullvivor hackas "utomordentligt fint", blandas med rivna skorpor, 3/4 l grädde, 8 ägg, socker, rosenvatten och salt. Gräddas i ugn. Man kan även bottna med smördeg och hälla smeten ovanpå.

För de här recepten garanterar jag inte. Men du kan gärna berätta hur det gick.

Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Nypålandetsfru skrivet 29 maj-08 kl 16:09
Det här blev ju en helt suverän tråd med alla smaskiga recept!
Ni är ju bäst! :-*
Väntar på att Lavendeln ska blomma så man kan baka drömmar m
lavendelblommor och göra socker! Mumma är det!

Lavendeldrömmar  (20 kakor)

100 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ½ dl vetemjöl
1/4 tsk hjorthornssaltt
1 msk färska lavendelblommor (torkade går också bra)

1. sätt ugnen på 150 grader
2. Vispa smör och strösocker ljust o krämigt
3. Blanda de torra ingr. m lavendelblommorna o rör ihop m
smörkrämen till en smulig deg.
4. Krama till små bollar o lägg dem på en plåt m bakpl.papper.
5. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 15 - 20 minuter.

Lavendelsocker gör jag så att jag bara blandar strösocker o blommor i en glasburk. Efter ca
1 vecka har det tagit smak. Jättegott att strö och jordgubbar t ex.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 29 maj-08 kl 16:22
Har du testat lavendelgelé då? Inte jag heller. Men jag har gjort äpplegelé med fläderblommor och det är väl ungefär samma sak med lavendel, bara annan smak. Och eftersom det är en safttråd - då borde man kunna smaksätta äpplejuice med lavendel.

Och hjärtansfröjd. En kaffekopp citronmelissblad, 5 kryddnejlikor, 1 skivad citron. Häll över 1 l kokande vatten. Låt stå till nästa dag och sila. Härlig sommardryck.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: kossan skrivet 30 maj-08 kl 08:00
Saften är underbar ;)
Har sålt lite till presentbutiken här hemma 8)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Nypålandetsfru skrivet 30 maj-08 kl 10:47
Saften är underbar ;)
Har sålt lite till presentbutiken här hemma 8)
you go girl! :D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 30 maj-08 kl 20:41
KLAR! Vad god den blev! Töserna har provsmakat med och den blev godkänd av dem också ;D Kanske blir en omgång till i år.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Nypålandetsfru skrivet 30 maj-08 kl 21:30
KLAR! Vad god den blev! Töserna har provsmakat med och den blev godkänd av dem också ;D Kanske blir en omgång till i år.
Ja jag har en stor plockning på G här hemma.
Brukar låte barnen dricka vinbärssaft och raberberssaft på sommaren och gömma undan syrensaften till mörka kvällar. :-[
Vad kul att ni gillade den.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 31 maj-08 kl 11:38
Det är visst lundviva som växer som en galning här, men det kan ju inte vara någon större skillnad från gullviva ???
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Nettus skrivet 31 maj-08 kl 12:26
Kan det finnas nån särskild näring i blommor...? Eller gör man sånt bara för smakens skull?
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Nypålandetsfru skrivet 31 maj-08 kl 15:27
Har du testat lavendelgelé då? Inte jag heller. Men jag har gjort äpplegelé med fläderblommor och det är väl ungefär samma sak med lavendel, bara annan smak. Och eftersom det är en safttråd - då borde man kunna smaksätta äpplejuice med lavendel.

Och hjärtansfröjd. En kaffekopp citronmelissblad, 5 kryddnejlikor, 1 skivad citron. Häll över 1 l kokande vatten. Låt stå till nästa dag och sila. Härlig sommardryck.
Det där låter ju gott och härigt i värmen. Har mkt citronmeliss ska nog göra en brygd.
Lavendel ska man tydligen kunna använda i mkt. Gelé låter ju onekligen lite läckert.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: ivigtut skrivet 01 jun-08 kl 11:45
Jag har provat med lavendel i köttbular.
Så länge man anar lavendeln gick det an, men när jag fick för mycket då smaka allt tvål.
Det var inte myke som skilde i mängd på smakerna.

Sambon har bet mig att inte göra om det. ;) Tvål till lunch :-X

Syren saften blev bättre när den hade ståt någon dag. jag antar att man ska låta båten satsen sjunka och inte smaka direkt vid avsilningen :)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Frances skrivet 01 jun-08 kl 22:19
Bottensats  ??? Nåt sånt har det inte funnits i min  ???
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: pernilla70 skrivet 01 jun-08 kl 22:45
Jag silade av min syrensaft i ett vanligt durkslag och en ren bomullshanduk. Det gick jättebra.
Man tager va man haver.....
Fick ingen bottensats.
I flytten slängde jag silduk och ställning.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Frances skrivet 01 jun-08 kl 22:47
Jag silade min i ett durkslag  :D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: ivigtut skrivet 01 jun-08 kl 23:06
Jag har fåt som en gul slöja i botten på mina flaskor.

Jag kanske hade för grov silduk.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: pernilla70 skrivet 02 jun-08 kl 14:24
Sila i en handuk en gång till.....
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Humleblomster skrivet 09 jun-08 kl 01:44
Varför såg jag inte det här tidigare för, nu har ju syrenerna blommat över!

*suck* bara att vänta till nästa år antar jag
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: kossan skrivet 12 jun-08 kl 17:29
Varför såg jag inte det här tidigare för, nu har ju syrenerna blommat över!

*suck* bara att vänta till nästa år antar jag
Synd :-\
Men du har absolut nåt att se framemot :) :) :)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 12 jun-08 kl 18:20
jag tjatade till mig att min mor skulle göra syrensaft till jag kommer hem efter midsommar... (för här uppe har vi inga syrener.. jag drömde till om med en natt att jag hittade en syrenbuske och blev överlycklig över att jag hittat råvaror till saft ;)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Fröding skrivet 09 jul-08 kl 20:18
Min syrensaft blev bra, och den smakade som en blandning av grape och rabarber. Fast den tappar färg ganska fort. Efter en vecka var den inte snyggt rosa utan mer grådaskig//Marianne
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: kossan skrivet 10 jul-08 kl 23:37
Min syrensaft blev bra, och den smakade som en blandning av grape och rabarber. Fast den tappar färg ganska fort. Efter en vecka var den inte snyggt rosa utan mer grådaskig//Marianne
Vilken bra beskrivning på smaken, har inte kunnat beskriva det innan ::) :)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Fritzious skrivet 14 jul-08 kl 23:12
Jag silade genom Melittafilter. Tog sin lilla tid, men fint blev det.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Nypålandet skrivet 15 jul-08 kl 20:11
Min syrensaft blev bra, och den smakade som en blandning av grape och rabarber. Fast den tappar färg ganska fort. Efter en vecka var den inte snyggt rosa utan mer grådaskig//Marianne

Lägg i ett par råa (skalade) rödbetor som du tar upp efter någon timme
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: pernilla70 skrivet 15 jul-08 kl 21:38
Tack för tipset.... Skall genast prova det....Den första omgången blev jättefin rosa.
Men andra ser mer ut som äppeljuice i färgen.

Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 17 jul-08 kl 10:13
jag tjatade till mig att min mor skulle göra syrensaft till jag kommer hem efter midsommar... (för här uppe har vi inga syrener.. jag drömde till om med en natt att jag hittade en syrenbuske och blev överlycklig över att jag hittat råvaror till saft ;)

JA!! Jag har faktiskt hittat Syrén här nu.. överallt nästan. Det är nu den blommar, igår var alla blommor utslagna till 50%!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: pernilla70 skrivet 17 jul-08 kl 23:13
Här är saften redan slut så nästa år görs det mycket här.
Gör saften tidigt..... den blir finast i färgen då......

Lycka till
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: nattsvanen skrivet 03 aug-08 kl 20:22
Hej!
Ja, jag vart bjuden på syrensaft av en kompis för någon vecka sen och det var verkligen gott och läskande.
Nattsvanen :)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: ivigtut skrivet 04 aug-08 kl 11:14
Jag funderar på om man skulle kunna använda receptet på syrensaft men byta syrenen mot ringblommor eller lavendel.
Vad tror ni och i så fal vilka mängder?
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: mille skrivet 04 aug-08 kl 13:10
Hej,

Det går säkert bra, jag använder samma recept (men med olika mängd blommor) till syrén, fläder och älgört.

Syrénen har en rätt mild smak, så man kanske behöver minska mängden blommor om man använder annat. Älgört t.ex. smakar väldigt mycket och jag tog alldeles för mycket blommor i förra årets saft.. Den är fortfarande kvar i fyrsen.. :P

Du får experimentera dig fram!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 04 aug-08 kl 20:55
Än rödklöverssaft, vad tror ni om det?
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 21 apr-09 kl 09:16
Måste bara dela m mig av det här receptet på en helt ljuvligt god syrensaft!

Syrensaft

40-60 klasar blå bondsyren.

1-1,5 kg strösocker

50g vinsyra

1 citron

1,5 liter vatten

Skaka blomklasarna från ev. rapsbaggar. De brukar krypa undan om blommorna läggs ut på ett vitt underlag en stund. Lägg blommorna i en kruka eller annat djupt kärl. Koka upp vattnet. Rör ner sockret och rör tills det är helt löst. Lös upp vinsyran i lite sockerlag, blanda sedan ner det i lagen.

 
Häll lagen över syrenklasarna. Riv skalet på citronen. Dela citronen, pressa den. Häll ner saft och rivet skal i lagen. Täck över.

Låt stå på svalt ställe i 5 dygn. Rör om ett par gånger om dagen.

Sila saften. Fyll den på rena kalla flaskor. Sätt på skruvlock. Förvara svalt.

Saften är rätt så hållbar. Den spädes med vatten som "vanlig" saft vid serveringen.

 
Ni som inte testade förra året:

GÖR DET I ÅR!!
Denna saften är sååå god! Gjorde en omgång förra året för första gången, och i år har jag samlar plastflaskor hela vintern för infrysning av saften.
Har en stor syrenberså så i år kommer jag göra så mycket saft jag bara kan! Hela familjen älskade verkligen denna saften!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Jullan skrivet 21 apr-09 kl 09:48
Håller med! Dessutom har den här saften en rätt vuxen smak, perfekt att sitta och sippa på en varm eftermiddag. Med isbitar i.

Också perfekt att ge bort. Alla blir jätteförvånade över den exotiska saft man presentar dem med. Jag kommer nog att göra syrénsaft i år igen. :D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Frances skrivet 21 apr-09 kl 09:54
Jag med! Och blaman dessutom med bubbelvatten så duger den som alkoholfri variant också!!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: pernilla70 skrivet 21 apr-09 kl 11:19
Jag håller med att den är kanongod!! Här skall göras många spänner.

Frances: Ditt foto på syrenerna med citronen var jättefint! Jagförsökte göra ett liknande men kameran krånglade. Det hadde varit fint som ettikett på flaskorna.

Kram
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Frances skrivet 21 apr-09 kl 13:12
Du får låna mitt :)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: pernilla70 skrivet 21 apr-09 kl 13:21
Frances: Tack då gör jag gärna det.



Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Xanna skrivet 21 apr-09 kl 13:29
I år tänker jag slå saften i mindre flaskor och förvara i frysen.
Hållbarheten var inte så bra på min sats i varje fall.  Så det blev lite svinn som jag inte kan förlåta mig själv för.  ::)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Frances skrivet 21 apr-09 kl 13:31
Varsogod :)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Nettus skrivet 21 apr-09 kl 15:04
Hur är det egentligen - innehåller blommor näring? Eller är det bara för den goda smaken man gör syrën- och fläderblomssaft?
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Frances skrivet 21 apr-09 kl 15:40
Min ovetenskapliga teori är att det är endast färg o lukt från syrenen. Det är nog inte jättemycket smak egentligen, om man inte hade nån citron i...
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Nettus skrivet 22 apr-09 kl 11:29
Citron funkar som smakförstärkare på frukt o bär o sånt. Mycket bättre än glutamat...  :P
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 24 maj-09 kl 12:50
Äntligen blommar syrenen tillräckligt för att göra saft!
Nu står årets första omgång och drar!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: git skrivet 24 maj-09 kl 13:11
Här hos oss också i år dubblade vi, för den har en strykande åtgång och i dag blir det en satts svartavinbärsbladssaft.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: pernilla70 skrivet 24 maj-09 kl 22:36
svartavinbärsblad saft ??? provat förut, är det gott ??? ???
Nyfiken
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: mille skrivet 25 maj-09 kl 10:33
Jag har också saftat på syréner den senaste veckan! Nu står ett försök med syrén och rabarber i kylen och skall tappas ikväll.

Förra året frös jag in syréner och det fungerade bra att göra saft på dem sedan. Det blev inte så mycket färg på saften men den smakade bra. Det är dock viktigt att blommorna inte hinner bli bruna under upptinandet.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: mossanvit skrivet 26 maj-09 kl 23:06
Har nu provat att göra syrénsaft, men den blev alldeles för sur! Jag måste ha mätt fel  :-\

Kan jag rädda saften på något sätt? Tillsätta mer socker? Det kan vara så att jag tog för mycket citronsyra också, kan  det också åtgärdas?

Är väldigt besviken eftersom jag hade så höga förväntningar efter att ha läst den här tråden  :(  :)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: pernilla70 skrivet 27 maj-09 kl 12:18
Kan jag rädda saften på något sätt? Tillsätta mer socker? Det kan vara så att jag tog för mycket citronsyra också, kan  det också åtgärdas?


Vad är skillnaden på vinsyra och citronsyra???? Det står ju vinsyra i receptet men i mitt skafferi finns massa citronsyra. Hadde ju varit bra att kunna använda det.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: mille skrivet 27 maj-09 kl 19:04
Jag vet inte skillnaden mellan syrorna, men jag använder alltid citronsyra.

mossanvit
, prova att blanda i mer socker. Jag tycker att jag får olika smak på mina syrénsatser, jag vet inte om det kan bero på hur "mogen" blomman är? Årets första sats blev för sur för mig också, men funkar om man blandar svag saft. I nästa sats hade jag mer socker och det blev bättre.

Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Edgar skrivet 27 maj-09 kl 19:21
Jag gjorde precis som Jenses recept i denna tråd http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=65088.0 . Enkelt och klart godkänt.

Edgar
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: mossanvit skrivet 27 maj-09 kl 23:10
Jag vet inte skillnaden mellan syrorna, men jag använder alltid citronsyra.

mossanvit
, prova att blanda i mer socker. Jag tycker att jag får olika smak på mina syrénsatser, jag vet inte om det kan bero på hur "mogen" blomman är? Årets första sats blev för sur för mig också, men funkar om man blandar svag saft. I nästa sats hade jag mer socker och det blev bättre.



Ska jag lösa sockret i vatten då eller hur går jag tillväga?
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: mossanvit skrivet 27 maj-09 kl 23:13
Vad är skillnaden på vinsyra och citronsyra???? Det står ju vinsyra i receptet men i mitt skafferi finns massa citronsyra. Hadde ju varit bra att kunna använda det.


Vet inte heller skillnaden men jag vet att det varit uppe i någon tråd förut. Har läst att de är utbytbara men att 1 del vinsyra motsvarar 1,5 del citronsyra. Om de är utbytbara rakt av så kanske det förklarar varför min saft blev så sur...
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: pernilla70 skrivet 27 maj-09 kl 23:15
Du kan lösa sockret i lite vatten som du värmer upp. Har gjort så förr och det har funkat.

Lycka till
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: mossanvit skrivet 28 maj-09 kl 10:20
Du kan lösa sockret i lite vatten som du värmer upp. Har gjort så förr och det har funkat.

Lycka till

Vad bra! Det ska jag genast testa. Tack!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: sallyzevenwacht skrivet 11 jul-09 kl 23:13
Vad gott det låter!! Har hört talats om rosbladssaft, kan man dricka det??  ???
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: kurt skrivet 12 jul-09 kl 07:27
Vad gott det låter!! Har hört talats om rosbladssaft, kan man dricka det??  ???


Blad?

http://www.shenet.se/recept/rosenvatten.html
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Nettus skrivet 14 jul-09 kl 11:07
Ja, man kan göra saft av rosenblad, precis som syrensaft.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: sallyzevenwacht skrivet 15 jul-09 kl 13:44
Nu har jag provat rosbladssaften. Underbart god!! Smakar som rosor luktar :P Men jag använde nyponrosor, de andra luktade inte så mycket :)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: mille skrivet 15 jul-09 kl 15:54
Nyponrosor, vilken bra idé!

Nu är de väl överblommade här men det skall jag, försöka.... :P, minnas till nästa år!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 03 maj-10 kl 09:06
Tänkte bara putta upp den här tråden lite. För snart är det dags igen för denna favortisaften! ;)
Måste bara dela m mig av det här receptet på en helt ljuvligt god syrensaft!

Syrensaft

40-60 klasar blå bondsyren.

1-1,5 kg strösocker

50g vinsyra

1 citron

1,5 liter vatten

Skaka blomklasarna från ev. rapsbaggar. De brukar krypa undan om blommorna läggs ut på ett vitt underlag en stund. Lägg blommorna i en kruka eller annat djupt kärl. Koka upp vattnet. Rör ner sockret och rör tills det är helt löst. Lös upp vinsyran i lite sockerlag, blanda sedan ner det i lagen.

 
Häll lagen över syrenklasarna. Riv skalet på citronen. Dela citronen, pressa den. Häll ner saft och rivet skal i lagen. Täck över.

Låt stå på svalt ställe i 5 dygn. Rör om ett par gånger om dagen.

Sila saften. Fyll den på rena kalla flaskor. Sätt på skruvlock. Förvara svalt.

Saften är rätt så hållbar. Den spädes med vatten som "vanlig" saft vid serveringen.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Tjolebompan skrivet 03 maj-10 kl 15:14
Jag vet hur man skiljer på syrenerna! Bondsyrenen har nämligen hjärtformade, ljusgröna blad medan den persiska syrenen, som ofta är den andra sorten, har mer ovala, grova och mörkgröna blad. Här uppe blommar den svenska syrenen först och den persiska senare. Och som jag förstått det så är det den svenska som kallas bondsyren och det är den man kan äta. Sen kanske man kan äta den persiska också, har ingen aning.

Mitt tips är likör!! Bevarar smakerna otroligt fint i jämförelse med saft! När det gäller blommor så ska man bara ta med kronbladen, täcka med sprit, fylla på med kronblad efter tre dagar och låta det stå tills det lakat ur ordentligt. Sen blandar man med vit sirap till en bra smak! Wunderfully!!  o:)

När det gäller bär så täcker man bara med sprit och låter det dra i flera veckor. Sen söta. Går att använda honung också om man vill. Spriten konserverar! Sen har man sommar på flaska hela mörka vintern :)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Xanna skrivet 04 maj-10 kl 17:25
Oh! Syrensprit!
Det ska prövas.  :D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: pernilla70 skrivet 04 maj-10 kl 21:42

Mitt tips är likör!! Bevarar smakerna otroligt fint i jämförelse med saft! När det gäller blommor så ska man bara ta med kronbladen, täcka med sprit, fylla på med kronblad efter tre dagar och låta det stå tills det lakat ur ordentligt. Sen blandar man med vit sirap till en bra smak! Wunderfully!!  o:)

När det gäller bär så täcker man bara med sprit och låter det dra i flera veckor. Sen söta. Går att använda honung också om man vill. Spriten konserverar! Sen har man sommar på flaska hela mörka vintern :)

Det lät ju roligt.... men vad använder du för sprit? Jag är dålig på sprit eftersom jag nästan inte dricker det någon gång.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Ingelstrom skrivet 31 maj-10 kl 01:25
Jag har just gjort en liten sats, men med lite andra proportioner mellan ingredienserna.
Det enda jobbiga är att vänta när det står och drar. Jag vill ju dricka på en gång.
Hursomhelst verkar den bli väldigt lila och smakar redan gott.  ;D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Guld skrivet 31 maj-10 kl 08:59
Rosenlikör är gott... men nu har vi kommit från ämnet som var syrensaft  :-[
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Ingelstrom skrivet 31 maj-10 kl 13:39
 (:)
Hahaha, jag svarade om syrensaften, men jag upptäckte nu att det inte gick att utläsa ur mitt inlägg.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Izolde skrivet 01 jun-10 kl 21:28
Nu har jag också plockat syren. Så i morgon ska jag göra saft :)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: susidus skrivet 01 jun-10 kl 21:51
Om man kan göra saft på syre'n , kan man då göra vin på den oxå då????
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Humle skrivet 01 jun-10 kl 22:24
Om man kan göra saft på syre'n , kan man då göra vin på den oxå då????
Självklart! Men frågan är vem som törs dricka det  >:D. Min syrensaft räckte länge då bara jag vågade dricka den...
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: susidus skrivet 01 jun-10 kl 22:30
men det står ju att saften är god.... då borde det bli gott vin oxå förstås.....friskt vågat hälften vunnet....:D
måste nog testa iallafall då .... får se om jag överlever....har ju enormt gott om syren ...
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Izolde skrivet 07 jun-10 kl 13:49
Idag  blev min syrensaft färdig :)
Jag tyckte att saften var helt ok. Tyckte dock att det smakade lite för mycket citron så nästa gång så blir det med lite mindre citron och eventuellt lite mer socker.
Den fick väldigt fin färg och det var kul att göra.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Guld skrivet 07 jun-10 kl 22:34
Tog du 40 eller 60 klasar eller bara blommorna och en stor eller liten citron?
Har inte gjort någon än så därför är jag lite nyfiken...
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: mille skrivet 07 jun-10 kl 23:32
Jag tycker att jag märkt att om jag gör saft på blommor som precis slagit ut så blir det mycket färg och lite smak och tvärtom om jag gör saften lite senare i blomningen.

Nån som märkt detsamma?

Jag har provat att blanda i rabarber (både i syrénsaft och i maskrossaft) och tycker att det blir godare än med bara cittron!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Izolde skrivet 08 jun-10 kl 11:23
Jag gjorde bara en halv sats så jag tog 30 klasar  men de var inte så stora. Och jag hade i en halv citron + skal. Men idag kokade jag upp saften och öste i ca en dl socker till så nu tycker jag att den blev mycket bättre.  Lycka till med saften :D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: sallyzevenwacht skrivet 08 jun-10 kl 20:18
Prövade att göra en sats. Fy vad äcklig den blev!! Riktigt beskviken på mig själv att jag alltid ska göra "lite mer sånt, nja, liiite mindre sånt, nämen, det kan jag ju ha i!"
Buhu.  :'(
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Mamsingen skrivet 08 jun-10 kl 20:25
Jag har gjort syrenblomssaft som blev kanongod:) men jag gör den utan citron:) bara Syrenblommor, socker, citronsyra och vatten o låt stå i 3-4dygn...
Sila o drick:) Smaklig klunk!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: gård t salu skrivet 10 jun-10 kl 14:20
hur mkt utslagna ska blommorna vara??
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Maddie skrivet 10 jun-10 kl 20:56
Jag förstår inte.... Har gjort syrensaft  i 2 omgångar nu och det smakar... Blääääääää !! usch och fy ! Men färgen blir ju fin förstås... saften får en rund och mycket besk smak som sitter kvar länge...det är svårt att bara smaka på den...vad gör jag för fel då ? jag har haft i mindre vin syra än receptet det är det enda som jag har ändrat...
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 10 jun-10 kl 20:57
Blir saften besk, har du fått med för mycket av "skaftet" på blommorna.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: mille skrivet 10 jun-10 kl 20:57
Har du med för mycket grönt kanske?
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Markim skrivet 10 jun-10 kl 21:00
Tackar för underbart recept.
Blev ljuvligt.
Jag blandar ut det med citronbubbelvatten.
Blev succe..
Mvh
Majsan
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Maddie skrivet 10 jun-10 kl 21:03
Hmmmm ... jag har tagit blom klasarna... inte repat blommorna... inget grönt i, bara själva blom klasarna... ska jag försöka en gång till och repa blommorna kanske ?
Nu har jag gett grannen till höger 1 flaska och grannen till vänster en flaska... den till vänster vill ha 2 flaskor till och han kan nog få alla som jag har nu ! Hoppas han inte blir sjuk bara.. han säger att han blivit beroende... ::)      ;D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: mille skrivet 10 jun-10 kl 21:24
Nja, det borde räcka om du tagit bort själva stjälken. Jag repar inte blommorna och tycker inte att den brukar bli besk. Men den har ju en speciell smak, mina barn brukar inte gilla den.

Med rabarber blir den lite mildare, du kan ju minska mängden blommor också.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Guld skrivet 11 jun-10 kl 00:13
Bör man ta bort så det bara är blommor eller max ett kort kort skaft från respektive blomma?
Har inte provat än men vill.
Är det bättre med 40 än med 60 klasar? Alla verkar ha olika smak och tycker...kan man förändra i efterhand eller är det kört då? Är det bättre att göra gelé?
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: mille skrivet 11 jun-10 kl 07:30
Jag gör med 40 klasar, 2 citroner, 2 liter vatten och upp till 2 kilo socker (oftast mindre). Ibland byter jag ut en citron mot rabarber.

Det är bra om man kan få bort så mycket grönt som möjligt, men att bara få med blommorna är grymt pilligt... :)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Dolvis skrivet 11 jun-10 kl 08:48
Tack den som väckte tråden till liv lagom i tid - jag skrev ut den precis när det var överblommat förra året, men hade alldeles glömt bort det nu när jag går och njuter av syrendoften igen! Ska försöka hinna pröva i helgen!
 :)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 11 jun-10 kl 12:20
Vassego! ;D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Vårvind skrivet 11 jun-10 kl 23:02
Jag har gjort flera liter  ;D den smakar underbart god sommar :P
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Dolvis skrivet 12 jun-10 kl 21:45
Har gjort en sats nu som ska stå och dra, spännande att se hur den blir.  :)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: boerperd skrivet 13 jun-10 kl 15:05
Jag har också gjort en sats som står i källaren och drar!

Ska bli spännande!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: jag71 skrivet 13 jun-10 kl 15:21
Satt och funderade på om jag skulle göra någon syrensaft i år. Jag tycker inte den blir god. Smakar för mycket parfym enligt mig. Ändå så gör jag en liten sats åtminstonde varannat år för det blir väldigt gott om man blandar den med cava (eller annan bubbeldryck av vindruvssaft). Brukar alltid bjuda på ett sånt glas när vi får middagsgäster. Jag fryser in syrensaften då är det bara att gröpa upp en matsked eller två och hälla i botten på glaset. Fylla upp med bubbel och sen njuta. Jag som nästan aldrig har is i frysen och väldigt sällan cavan på kylning uppskattar att cavan inte behöver vara iskall. Saften kyler.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: boerperd skrivet 13 jun-10 kl 16:38
Bra med alternativ om man inte riktigt gillar smaken...
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 13 jun-10 kl 17:30
Äntligen.....!
Nu står en rejäl omgång med syrensaft och drar även i min jordkällare!!!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: nilsegårn skrivet 13 jun-10 kl 18:39
Jag tappade en burk lingonsylt i min saft och tänkte ja,ja....

Idag var den klar och syren+lingon var inte dumt alls!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Calendula74 skrivet 14 jun-10 kl 21:19
Hade som någon annan sett receptet förra året lagom till att blommorna låg vissna på marken. Men i år hann jag, och idag silade jag min fina saft.
Under tiden den drog väntade jag spänt på den "goda doften" flera har skrivit om men inte dök den upp. Tvärtom så luktade enbart döda blommor och jag blev såklart besviken.  Nu har jag smakat den och tyckte nog att den var ganska god ändå, tyvärr kommer den gamla doften fram känner jag. Det kanske bara sitter kvar i näsan som en osäker fix ide  ;)
Blir osäker på om jag har gjort rätt och vågar jag ge saften till barnen? Jag kan inte få fram någonstans att syren ska vara giftig. Finns det någon syren som faktiskt skall undvikas att göras saft på? Mina träd har ju stått här sen säkert 60-talet.
Har sett fram emot min saft så länge nu och jag har ju redan lovat bort en flaska   :-\ 
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Mamsingen skrivet 14 jun-10 kl 21:35
Syren är inte giftig!
Ingen del av växten, jag har kollat för det var många som frågade när jag fick för mig att göra syrenblomssaft.
Jag har inte tänkt på doften precis, min doftar inte illa i varje fall.
Lita på dina sinnen, vilket överväger? att det smakar bra eller den där doften? Brukar inte vara dåligt om det smakar bra:)

Du kan säkert låta barnen smaka!:)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Guld skrivet 15 jun-10 kl 16:52
Jag halverade för att jag inte hade socker nog hemma denna gång men förra året gjorde jag flädersaft i dubbel sats men minskade då på sockret för det blev annars för sött. Fast det är i mitt tycke alltså :)
Får det bara plats i kastrullen eller bunken så går det bra. Jag gör minst tre-fyra satser i taget/kastrull. Förra året hade vi närmare 20 satser att få tilljag vill inte missa något. Det är det vi har som måltidsdryck hela året sedan, Ja fläder alltså.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Guld skrivet 15 jun-10 kl 17:03
I år testar jag även att frysa in blommorna som de är, så kan jag spara en del av saftkoket till vintern!
Jag prövade att frysa in fläderblom tänkte att det borde gå bra men icke, det är nog bättre att lägga blommen i socker och låta sockret ta upp fläderaromen. Skulle tro det gäller syren också. Alternativt att man fryser in i vattnet man ska ha sedan när man gör saften...eller ta blom i iskuber som dekoration möjligen men att frysa dem "torra" undrar jag om de inte mister allt både färg och smak.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: mille skrivet 15 jun-10 kl 17:56
Jag prövade att frysa in fläderblom tänkte att det borde gå bra men icke, det är nog bättre att lägga blommen i socker och låta sockret ta upp fläderaromen. Skulle tro det gäller syren också. Alternativt att man fryser in i vattnet man ska ha sedan när man gör saften...eller ta blom i iskuber som dekoration möjligen men att frysa dem "torra" undrar jag om de inte mister allt både färg och smak.

Vad hände med fläderblommen? Jag fryser alltid in fläder och gör sedan saft hela vintern... :) Däremot är syrénblommorna känsligare. De går att frysa men man måste vara snabb som sjutton att få dem i vatten och socker innan de tinar. Annars blir de bruna och saften smakar illa... :P
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Guld skrivet 15 jun-10 kl 19:16
De blev så bruna och hopskrumpnade att de var helt oaptitliga. En del blir så med, allra först när man häller över lagen över blommen, för att den är så varm men jag tar halvlitermått och häller över och har alltid citronskivor överst för att hålla ned blommen. Möjligen, men jag har inte provat, att lägga blommen i socker ungefär som lavendelsocker. Då suger sockret upp aromen och blommen torkar lite mer långsamt och blir nog inte lika bruna som om de fryses.
Är det inte smakskillnad om man frysit blommen, trodde mina vara förstörda för de doftade inget och var bruna.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Guld skrivet 15 jun-10 kl 22:14
Nu har jag gjort 4,5 satser men fick inte plats med de sista 1,5 satsens vatten och socker får fixa till det sedan när det ska hällas upp. Flädersaften häller jag på påse och fryser in allt och tar upp en påse i taget. När kan man börja provsmaka? Behöver det stå fem dagar innan eller känns det tidigare?
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: mille skrivet 15 jun-10 kl 23:32
De blev så bruna och hopskrumpnade att de var helt oaptitliga. En del blir så med, allra först när man häller över lagen över blommen, för att den är så varm men jag tar halvlitermått och häller över och har alltid citronskivor överst för att hålla ned blommen. Möjligen, men jag har inte provat, att lägga blommen i socker ungefär som lavendelsocker. Då suger sockret upp aromen och blommen torkar lite mer långsamt och blir nog inte lika bruna som om de fryses.
Är det inte smakskillnad om man frysit blommen, trodde mina vara förstörda för de doftade inget och var bruna.

Konstigt. Bruna och skrumpna bör de inte bli i frysen. Även om de förtås inte är lika vackra som innan. Jag har råkat ut för en misslyckad flädersaftsats med frysta blommor. Och då har jag har nog hållt på i över 10 år och gjort hundratals liter saft... :)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Guld skrivet 16 jun-10 kl 00:39
Läste högre upp i tråden att skaften gör saften besk så jag repade av blommorna... var det fel??? Tog 1,5 citron/sats och för lite vatten och socker men det får jag lägga till sedan när det ska silas... får inte plats just nu i bunkarna. Har inte smakat än får ställa det i kylen i morgon när de svalat helt...Kan man dröja  en dag extra eller blir det förstört då? Beror väl mest på hur citronerna är skurna...för tunna upplöses de i skalet...fundera bara. Hade varit smidigt för oss just denna veckan...
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: mille skrivet 16 jun-10 kl 07:13
Läste högre upp i tråden att skaften gör saften besk så jag repade av blommorna... var det fel??? Tog 1,5 citron/sats och för lite vatten och socker men det får jag lägga till sedan när det ska silas... får inte plats just nu i bunkarna. Har inte smakat än får ställa det i kylen i morgon när de svalat helt...Kan man dröja  en dag extra eller blir det förstört då? Beror väl mest på hur citronerna är skurna...för tunna upplöses de i skalet...fundera bara. Hade varit smidigt för oss just denna veckan...
Det går att variera antal dagar, ingen fara!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Dolvis skrivet 18 jun-10 kl 21:16
Ok, nu har vi smakat här hemma. Helt ok saft, lite speciell smak, påminner om slånbär eller körsbär fast inte lika fylligt.
Kommer nog inte att göra massor av satser men kanske en om året för skojs skull.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: boerperd skrivet 21 jun-10 kl 11:14
Åh jösses så gott det blev! Nästa år blir det dock lite mindre socker och inga rabarber i, bara så att man får fram smaken av syrenen ordentligt!

Tack!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Veronica_57 skrivet 21 jun-10 kl 16:57
Har satt min första sats med syrensaft i går ;D ;D och det luktar underbart, men jag undrar, ska man ska låta vattnet kallna innan man slår det över blommorna? Jag gjorde inte det och dom blev bruna av det heta vattnet. Vet ej om det har någon betydelse. Ska nog göra en sats till innan dom blommat ut. Var det någon som provat att frysa blommorna och göra saft av det?
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Gille skrivet 21 jun-10 kl 17:19
Fasiken, det glömde jag bort. Våra blommor är vissna nu. Hade tänkt testa i år!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: mille skrivet 21 jun-10 kl 21:58
Har satt min första sats med syrensaft i går ;D ;D och det luktar underbart, men jag undrar, ska man ska låta vattnet kallna innan man slår det över blommorna? Jag gjorde inte det och dom blev bruna av det heta vattnet. Vet ej om det har någon betydelse. Ska nog göra en sats till innan dom blommat ut. Var det någon som provat att frysa blommorna och göra saft av det?

Jag brukar hälla hett vatten över blommor, citron och socker, men kanske att det är bättre för färgen om man låter det svalna? För saften har det nog ingen betydelse. Jag har gjort saft på frusna blommor, men man får vara snabb så att blommorna inte hinner tina innan man blandar dem med övriga ingredienser.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Guld skrivet 24 jun-10 kl 07:32
Det räcker nog att bara dra kastrullen från plattan då går det ner i 87 grader tror jag och sedan skopa upp det första och sedan hälla. Jag lägger alltid citronerna överst så håller det ned blommen och citronerna ger i från sig mer av smaken.

Nu har jag smakat på Syrensaften... mycket speciell men inte så dum faktiskt, smakintenssiv med kort eftersmak däremot inte så mycket färg. Jag kanske skopade för länge...
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Izolde skrivet 23 apr-11 kl 22:19
Eftersom det är vår så vill jag putta upp denna tråden lite då jag gjorde syrensaft förra året som blev väldigt god :D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Mamsingen skrivet 24 apr-11 kl 17:05
Eftersom det är vår så vill jag putta upp denna tråden lite då jag gjorde syrensaft förra året som blev väldigt god :D

Pratade just om Syrensaft idag, och Björlövssaft:)
Bra att putta upp då det börjar bli aktuellt inom kort:) tack!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: La Ladin skrivet 24 apr-11 kl 20:07
Detta längtar jag efter att testa.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: The Game skrivet 24 apr-11 kl 20:09
Ja gjorde saft på blåa syrenblommor förra året blev kanongott..
Sen blandade jag ut det med ramlösa citron..Det blev en riktig hit minsann..
/Majsan
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Björn T skrivet 25 apr-11 kl 11:47
Jag gjorde syrénsaft för första gången i fjor, blev kanongott. Tyvärr var jag den enda i familjen som gillade den så det lär inte bli någon saft i år då jag ska vara borta hela sommaren  :'(
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: christelle skrivet 25 apr-11 kl 11:59
Jag gör likör på syrenblommorna - och det blir en jättegod likör dock kan den behöva "stå till" sig lite innan smaken blommar  ;D ut ordentligt  :D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Terra77 skrivet 14 maj-11 kl 18:21
Ha, ja ska slå på stort o göra dubbel sats första gången..när man ändå e i farten lixom....
Här halvblommar Syrenen..ska man vänta tills allt slagit ut?
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: christelle skrivet 14 maj-11 kl 19:06
Ja vänta tills de slagit ut och doftar som bäst  :D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: solspjut skrivet 14 maj-11 kl 19:32
jag undrar lite hur ni gör saften? Jag gjorde för en del år sen och jag tycker att syrensaft blir "fadd" i smaken ( det bästa ord jag kunde komma på). Men kanske beror det på vilket recept man använder? Jag minns att jag hade citron i.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: sallyzevenwacht skrivet 15 maj-11 kl 18:57
Ska man plocka  hela klasar med pinnarna med? Alltså de gröna pinnarna som blommorna sitter fast i? Blir det inte beskt då? :P
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 16 maj-11 kl 08:44
Ska man plocka  hela klasar med pinnarna med? Alltså de gröna pinnarna som blommorna sitter fast i? Blir det inte beskt då? :P
Jo, det kan bli beskt om för mycket blomskaft kommer med.

Försök att nypa av skaften så nära blomman som möjligt.
Men man behöver inte plocka av alla smågrupper av blommor på från skaften, det  lilla brukar inte kännas.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: louise skrivet 26 maj-11 kl 18:34
Ska kärlet vara täckt på nåt särskilt sätt? Jag tänkte göra i en gryta med lock, men jag såg ett annat recept där  man ska  täcka med plastfolie.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: sari358 skrivet 26 maj-11 kl 19:11
SYRENSAFT!?
Jag som har "uppvuxit" under en stor syrenbuske och har aldrig hört talas om det... och här, nu ska ingen bondsyren överleva, säger de. :'(
Dags att överbevisa folk att de har fel, eller bygga ett syrenväxthus ;)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Jenova skrivet 26 maj-11 kl 19:37
 ;D Tack för att du delar med dig! Jag blir så glad när någon gör det!

När det gäller färgen på blommorna borde det inte spela någon roll eftersom du kan använda fläderblommorna från både giftfläder och äkta fläder.
Som lite kuriosa: Redan på 1600-talet åt man kanderade syrener som godis i högrestånds familjerna. Men de går att färska också.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: mille skrivet 26 maj-11 kl 22:01
Ska kärlet vara täckt på nåt särskilt sätt? Jag tänkte göra i en gryta med lock, men jag såg ett annat recept där  man ska  täcka med plastfolie.

Det går jättebra att göra i ett kärl med lock!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: djurskydd skrivet 27 maj-11 kl 16:49
Gjorde syrenblomssaft förra året i alldeles för liten mängd - älskade den! Följde detta recept:

Syrénsaft

15 syrénklasar
1 citron
25 g citronsyra
1 liter vatten
1 kg socker
1 krm natriumbensoat

Nu till min fråga: tänkte göra och fylla ca 30 vinflaskor, korka och förvara i jordkällaren - hur blir hållbarheten? Annan saft brukar ju hällas upp varm på flaska och blir väl då "konserverad" genom vakuumet det ger (?) men hur konserverad blir egentligen denna kallrörda? Tacksam för svar från kunnig.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: mille skrivet 27 maj-11 kl 17:46
Jag brukar frysa saften och tappa den senare. När jag säljer saft så pastöriserar jag den (hettar upp till 70 grader ung.) och häller upp på varma flaskor. Då håller den rätt länge.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: djurskydd skrivet 27 maj-11 kl 19:49
Tack för ditt svar Mille, då kanske jag helt enkelt får hetta upp den innan jag tappar upp den på flaska (har verkligen ingen plats i frysen!) för vidare förvaring i jordkällare så hoppas jag att den håller sig till nästa sommar - i bästa fall.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: mille skrivet 27 maj-11 kl 22:11
Om du har lite plats över i frysen, så kan du istället frysa blommorna! Det funkar med både fläder, maskros och syrén.

Syrénen är lite extra känslig när man tar upp den, den får inte hinna tina utan man får snabbt röra ihop den med det varma vattnet och sockret. Saften får inte lika vacker färg när den görs med frysta blommor, men den blir lika god!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Ting skrivet 28 maj-11 kl 12:59
Jo, det kan bli beskt om för mycket blomskaft kommer med.

Försök att nypa av skaften så nära blomman som möjligt.
Men man behöver inte plocka av alla smågrupper av blommor på från skaften, det  lilla brukar inte kännas.

jag har märkt detta :( och när man har bensoat i bunken,bättre när man kokar ihop när det stått några dar. jag glömde detta förra året och usch va beskt det blev.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: louise skrivet 28 maj-11 kl 13:15
hur menar du med "kokar ihop "? Bara kokar upp det eller kokar du länge? Hur länge då?
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Ting skrivet 28 maj-11 kl 19:44
hur menar du med "kokar ihop "? Bara kokar upp det eller kokar du länge? Hur länge då?

jo efter det har stått i en bunke i ca 4 dar så bara kokar jag upp saften igen och lite bensoat,för att sen hälla på flaskor :)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: louise skrivet 29 maj-11 kl 13:46
Hur mycket bensoat är lagom till 2 liter?
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Ting skrivet 29 maj-11 kl 19:55
Hur mycket bensoat är lagom till 2 liter?

Mindre än 1 krm natriumbensoat, alltså väldigt lite.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: LottaLuvin skrivet 29 maj-11 kl 20:10
Måste göra ett fotavtryck i den här tråden, så att jag hittar den igen sen.  :-[
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Uddabudda skrivet 29 maj-11 kl 20:24
Annars går det bra att använda funktionen "Mina bokmärken" också  :D

Måste göra ett fotavtryck i den här tråden, så att jag hittar den igen sen.  :-[
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: LottaLuvin skrivet 30 maj-11 kl 00:21
Annars går det bra att använda funktionen "Mina bokmärken" också  :D

Oooh! Tack!  :-*
(hade missat den)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Mamsingen skrivet 30 maj-11 kl 19:09
Oooh! Tack!  :-*
(hade missat den)

Hade jag åxå missat;) Tänk här har man hängt så länge på forumet och missat en så viktig funktion:P
Nåväl jag har i alla fall satt en sats med Syrensaft idag:)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Gronavagen skrivet 30 maj-11 kl 19:54
Upptäckte att det gick fortare att rensa syrener än maskrosor.  :D

Första provsmakningen var lovande, dock använde jag mycket mer syrener än vad receptet föreskrev, det för att jag helst vill späda ut saften sen så den inte är så söt.

Undrar hur syrenvin skulle smaka?
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Mamsingen skrivet 31 maj-11 kl 13:54
Upptäckte att det gick fortare att rensa syrener än maskrosor.  :D

Första provsmakningen var lovande, dock använde jag mycket mer syrener än vad receptet föreskrev, det för att jag helst vill späda ut saften sen så den inte är så söt.

Undrar hur syrenvin skulle smaka?

Det skulle troligen vara rackarns gott:D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: christelle skrivet 31 maj-11 kl 23:16
Upptäckte att det gick fortare att rensa syrener än maskrosor.  :D

Första provsmakningen var lovande, dock använde jag mycket mer syrener än vad receptet föreskrev, det för att jag helst vill späda ut saften sen så den inte är så söt.

Undrar hur syrenvin skulle smaka?
Jag gör syrenlikör och det är en riktig höjdare  :D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Gronavagen skrivet 31 maj-11 kl 23:21
Jag gör syrenlikör och det är en riktig höjdare  :D

Det är väl nästan obligatoriskt att lägga ut ett recept när man frestar folk? ;)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: christelle skrivet 01 jun-11 kl 10:15
Det är väl nästan obligatoriskt att lägga ut ett recept när man frestar folk? ;)
10-15 nyutslagna repade syrenklasar
3,5 dl vodka
2 dl vit sirap
Lägg blommorna i en glasburk, häll på spriten, sätt på lock och skaka lätt
Låt stå 1-2 veckor, skaka lätt dagligen
Sila av blommorna, kör essensen genom ett kaffefilter och tillsätt sirapen, häll upp i söt flaska

Likören brukar bli lite spritig de första månaderna av lagringen men framåt första advent har den "blommat" ut smakmässigt och då kan man servera, låta gästerna gissa och drömma om kommande vår  :D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: boerperd skrivet 01 jun-11 kl 14:48
Mums! nu måste jag plocka mer...

Ska den stå i rumstemperatur eller kallt innan man silar den?
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: christelle skrivet 01 jun-11 kl 16:50
Mums! nu måste jag plocka mer...

Ska den stå i rumstemperatur eller kallt innan man silar den?
Jag låter det stå på köksbordet - annars glömmer jag skaka  ;D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Izolde skrivet 01 jun-11 kl 23:14
Jag har kommit på ett recept med syren. (Hittade inte det jag sökte så jag provade mig fram)

Syrengelè

2 dl syrenblommor (bara blommor)
2 dl vatten
2 dl syltsocker
Saften av ca en halv citron

Koka upp vattnet och tillsätt blommorna, låt stå någon timme. Sila så du får en klar vätska. Värm upp och ös i citron och socker och koka i ca 5 min. Ös upp på rena burkar.

Jag tyckte att det blev jättegott :P :)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Ting skrivet 02 jun-11 kl 09:14
Jag har kommit på ett recept med syren. (Hittade inte det jag sökte så jag provade mig fram)

Syrengelè

2 dl syrenblommor (bara blommor)
2 dl vatten
2 dl syltsocker
Saften av ca en halv citron

Koka upp vattnet och tillsätt blommorna, låt stå någon timme. Sila så du får en klar vätska. Värm upp och ös i citron och socker och koka i ca 5 min. Ös upp på rena burkar.

Jag tyckte att det blev jättegott :P :)

Oh tack för receptet :D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Izolde skrivet 02 jun-11 kl 22:31
Varsågod och Lycka till ;)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Gnugge skrivet 07 jun-11 kl 23:11
Har just tappat upp min första sats syrensaft på flaska, blev mycket imponerad av smaken!
Vilken tröstsläckare.

Synd att syrenerna blommat ut i Stockholm, annars skulle jag satt en stoor sats till!

Är det någon som vet om den går att frysa, så som man kan göra med flädersaft? (kan ju finnas svar i tråden, men är för lat och för trött för att gå igenom alla sidorna igen...)
Tappar den i så fall i kvalité?
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Pata skrivet 07 jun-11 kl 23:24
Japp, funkar att frysa.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: lilla Kotten skrivet 08 jun-11 kl 13:17
Gjorde syrensaft för någon vecka sen och blev nöjd ,,lite mycket socker kanske  ::)
Jag tyckte att den smakade jättemycket som sånna violtabletter (godis)  :D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Ting skrivet 08 jun-11 kl 13:21
Gjorde syrensaft för någon vecka sen och blev nöjd ,,lite mycket socker kanske  ::)
Jag tyckte att den smakade jättemycket som sånna violtabletter (godis)  :D

Bra smakförklaring :) visst är saften svår att förklara annars. påminner om flädersaft men ändå inte...god o syrlig iaf.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: dearhunter skrivet 14 jul-11 kl 22:08
Saften är underbart god och läskande. Alltid kul att bjuda på och be provsmakaren gissa vad det är för saft ;)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Xanna skrivet 19 maj-12 kl 13:02
Nu är det snart dags igen!
Så damma av recepten. Nu kör vi!  ;D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Snuzer skrivet 19 maj-12 kl 13:14
Åh det har jag aldrig druckit, sneglar ut genom fönstret på syrenbuskarna...

Reccept?
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: tinna.m skrivet 19 maj-12 kl 13:18
Många recept i tråden, lyfter fram detta.  :)
10-15 nyutslagna repade syrenklasar
3,5 dl vodka
2 dl vit sirap
Lägg blommorna i en glasburk, häll på spriten, sätt på lock och skaka lätt
Låt stå 1-2 veckor, skaka lätt dagligen
Sila av blommorna, kör essensen genom ett kaffefilter och tillsätt sirapen, häll upp i söt flaska

Likören brukar bli lite spritig de första månaderna av lagringen men framåt första advent har den "blommat" ut smakmässigt och då kan man servera, låta gästerna gissa och drömma om kommande vår  :D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Gronavagen skrivet 19 maj-12 kl 13:22
Många recept i tråden, lyfter fram detta.  :)
Snuzer kanske inte var ute efter vuxensaft? ;)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Snuzer skrivet 19 maj-12 kl 13:25
Hahaha Snuzer gör för många saker samtidigt idag. Såg inte att det var en gamal tråd men en massa sidor. Trodde det var en heeelt ny tråd. Ber om ursäkt  :-[



*Inget starkt till damen idag, då vet man aldrig hur det slutar*
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 26 maj-12 kl 13:52
Håller på med 30liter saft nu. ;D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Mamsingen skrivet 27 maj-12 kl 00:07
Tack för påminnelsen! Jag gjort Syrensaft ett par år på raken och det är väldigt frisk o gott!
Ska snart sätta en sats, de är nästan blommade här nu:)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Xanna skrivet 02 jun-12 kl 19:59
Och nu står min saft och drar sig. Det var verkligen i sista minuten! (Skåne)  ;D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: djurskydd skrivet 02 jun-12 kl 21:01
Här blommar häggen men inga syrener ännu...! (Västernorrland)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: skäggetorpet skrivet 03 jun-12 kl 15:28
Jag o nilsegårn ska göra saft i morgon - ska bli jättespännande :D
Jag gillar inte flädersaft - hoppas detta är godare  :)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Gronavagen skrivet 12 jun-12 kl 17:22
Första provsmakningen på syrenvinet idag. Smakar inte syren utan som maskrosvin. Ska prova nästa år utan citron.
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: skäggetorpet skrivet 12 jun-12 kl 18:55
Första provsmakningen på syrenvinet idag. Smakar inte syren utan som maskrosvin. Ska prova nästa år utan citron.
Vi gjorde en sats med citron och en med rabarber - rabarber var helt klart att föredra :D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Gronavagen skrivet 12 jun-12 kl 19:12
Vi gjorde en sats med citron och en med rabarber - rabarber var helt klart att föredra :D
Får väl sätta två satser nästa år.....stackars mig. o:)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Xanna skrivet 13 jun-12 kl 08:46
I år köpte jag isbitspåsar och fyllde på med saften.
Så nu ligger min saft, lagom portionerade i frysen. Perfekt för mig som inte är någon stor saftkonsument, men som ändå vill ha spara ner sommarsmakerna!  ;D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Terra77 skrivet 24 jun-12 kl 18:40
Synd att syrensessången är så kort o förbi redan...nästa år ska ja göra myyyyycket syrensaft för oj va den va god o inte gav den ont i magen eller halsbränna som tex flädern!!!!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Ruztan skrivet 25 jun-12 kl 07:34
I år köpte jag isbitspåsar och fyllde på med saften.
Så nu ligger min saft, lagom portionerade i frysen. Perfekt för mig som inte är någon stor saftkonsument, men som ändå vill ha spara ner sommarsmakerna!  ;D

Men ååååhhh....va smart du är!!!  ;D

Jag stog och måttade och räknade ut att två iskuber per dl vatten var lagom om jag frös in. Räknade med att jag skulle ha dom sedan i en burk i frysen, bara att plocka fram. Bara det att det liksom inte fryser!!!   :D
Så nu har jag inga iskubslådor att frysa is i utan alla är fulla av saft som inte går att få ur för dom är så...lösa och klibbiga!!!

Tror jag ändå ska ta ut dom, försöka tömma formarna och en rågad matsked bör ju motsvara en iskub och så åker flädersaften sedan ner i ispåsar!!! Om jag hinner...den slukar ungarna fortare än kvickt. Syrensaft är lite mer...vuxensmak tror jag. Iaf i det här huset!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Lycka skrivet 25 jun-12 kl 08:06
Jag fick en flaska syrensaft av kompisen.
Vi hade aldrig drukit det tidigare

Gott i mitt tycke sonen och maken tyckte inte om den.
Kanske med lite vodka då åt dem. 8)
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: näshulta skrivet 25 jun-12 kl 09:18
rackarns attans att allt har blommar över....
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Kloviltets skrivet 30 jun-12 kl 21:31
Tror ni att man kan göra syrensaft på Ungersk syren oxå? Det är vad jag har att tillgå, ska jag våga?   ???
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Tjolebompan skrivet 10 jul-12 kl 08:56
Jag har gjort syrensaft på icke-bondsyren av något slag :) Och jag lever än! Jag använde samma princip som fläder, alltså varva blommor och citron, häll över sockerlag och lägg på en tallrik med tyngd som håller ner blommorna. Blev mycket bra!
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Lidhem skrivet 13 jul-12 kl 07:27
Byt ut vinsyran mot citronsyra
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 03 jun-13 kl 20:13
Å hej och hå...!!

Puttar upp tråden för nytillkomna besökare, och "gamlingar! som behöver påminnas.

Här står en dubbel sats och gottar sig i skafferiet, silas och buteljeras till helgen  :D
Titel: SV: Syrensaft!
Skrivet av: hånung skrivet 03 jun-13 kl 20:26
Kanske detta recept kan va något?   . Lägg först syrénklasarna på vitt papper, för att ev. svarta kryp skall trilla av, och sedan i ren hink.
    2. Koka upp vattnet med sockret och häll det hett över blommorna.
    3. Borsta citronerna väl och skala eller riv av det gula. Dela frukten och pressa ur saften.Blanda ner citronskal, citronsaft och citronsyra i syrénhinken.
    4. Täck över och låt stå svalt 4 dygn. Rör om två gånger varje dag.
    5. Fyll på rena, kalla flaskor. Förvara svalt. Går också utmärkt att frysa!