Kanske kan detta vara något av intresse för både jägare och andra ;(OBS citat!)
Tack för att Du hjälper oss med provtagning av
vildsvin!
Övervakningen av sjukdomar på vilt är en del av beredskapen mot allvarliga
smittsamma djursjukdomar i Sverige. Övervakningen ger både en uppfattning
om hälsoläget i viltpopulationen och om introduktion av sjukdomar som kan
hota våra tama djur.
Genom att ta och skicka in blodprov från skjutna vildsvin bidrar Du till denna
övervakning, vilket vi är tacksamma för.
Under 2013 har vi fått in blodprover från över 400 vildsvin. Proverna har
undersökts för flera allvarliga grissjukdomar som vi normalt inte har i Sverige
för att visa att sjukdomarna inte finns i vildsvinspopulationen och för att
snabbt upptäcka sjukdomarna om de skulle komma in i landet. Motsvarande
övervakning finns på tamgrisar.
Det kan variera från år till år vilka sjukdomar som övervakas och hur de
övervakas. Under 2013 har övervakningen omfattat klassisk svinpest, Aujeszkys
sjukdom och PRRS (porcine reproductive and respiratory syndrome). Prover från två
vildsvin under 2013 har visat spår av PRRS. I dessa fall har vi tillsammans med
Jordbruksverket och med hjälp av jägarna i området gjort en utredning som bl a
omfattat ytterligare provtagning av vildsvin och kunnat konstatera att smittan
med stor sannolikhet inte funnits i området. Provet har därför klassats som
”falskt positivt”, alltså blivit positivt i testet utan att djuret har stött på smittan.
Detta förekommer ibland när en stor mängd prover analyseras med ett test som
är inställt för att inte missa några ”sant positiva” prover.
Utöver övervakningen av sjukdomar på friska, skjutna vildsvin finns en löpande
fallviltsundersökning där vildsvin ingår. Den omfattar obduktion av självdöda
vildsvin som kommer in till SVA eller undersökning av organ från sådana djur.
Under 2013 har döda vildsvin bl a undersökts avseende afrikansk svinpest.
Sjukdomen har spridit sig i det närmaste okontrollerat i Kaukasus och Ryssland
sedan 2007 och under 2012-2014 har utvecklingen varit än mer oroande med
spridning till flera länder i östra Europa (Ukraina, Vitryssland, Litauen och
Polen).
Afrikansk svinpest orsakas av ett virus som är mycket motståndskraftigt i kött
och andra gris- eller vildsvinsprodukter. Det kan överleva flera veckor i färska
produkter, flera månader i rökt, saltat och torkat kött och flera år i fryst kött.
Dessutom kan virus överleva på t ex stövlar och utrustning. Detta innebär att
risken att föra med sig smitta från områden där sjukdomen förekommer med
dåligt rengjord utrustning, dåligt rengjorda kläder och stövlar samt med kött
eller trofeér från vildsvin är betydande.
Introduktion av afrikansk svinpest till svenska vildsvin eller tamgrisar skulle
vara förödande för den svenska grisproduktionen och påverka
samhällekonomin p g a handelsrestriktioner förutom att sjukdomen orsakar
stort lidande för tama och vilda grisar.
Vi vill därför uppmana er som jagar och vistas mycket ute i skog och mark att
. Kontakta SVA vid fynd av döda eller sjuka vildsvin
. Vara mycket noga med rengöring av utrustning, kläder och
stövlar innan återresa till Sverige efter jakt utomlands
. Inte ta med kött eller obehandlade trofeér till Sverige
. Inte besöka grisbesättningar inom 48 timmar efter jaktresa eller
besök i utländska grisbesättningar.
. Inte hantera foder för vildsvin eller besöka en utfodringsplats för
vildsvin inom 48 timmar efter jaktresa eller besök i utländska
grisbesättningar.
Likande information som denna har också lagts ut på t ex SVAs hemsida:
http://www.sva.se/sv/Djurhalsa1/Epizootier/Afrikansk-svinpest1/Afrikansk-svinpest-i-Polen/
Hjälp oss gärna att sprida denna information till Dina jaktkamrater muntligt
eller genom att dela länkar. TACK!
Vi tackar för din medverkan i sjukdomsövervakningen och hoppas Du vill
fortsätta 2014. Under året kommer vi att planera för vissa förändringar av
övervakningens upplägg som förhoppningsvis kommer att innebära
förändringar till det bättre. Vi återkommer till er provtagare om detta under
året.
Vänlig hälsning
Cecilia Hultén, veterinär och epidemiolog