Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Spannmål och foder / SV: Rötter och stubbar på vall.
« Senaste inlägg av skogaliten skrivet Idag kl. 12:54 »
Vill man kunna "ta hö", så behöver man få bort alla stubbar på riktigt, om man tänker köra med traktor med slåtteraggregat, hövändare, strängare och balpress.
Med stubbar kvar kommer man att köra sönder maskinerna.

Vill man slå med lie (eventuellt motormanuell slåtterbalk), och tänker ta hem löshö från åkern/ängen, så kan man en del besvär "kryssa mellan stubbarna och stenarna", torka på marken eller hässja, och köra hem det lösa höet på en vagn.
Tänk på att om det är lövträd som björk, al, asp och sälg som sågats ner, så kommer dessa att endera skjuta enorma mängder rotskott, stubbskott eller försöka föröka sig med fröer som redan finns i jorden, om man inte brukar jorden "på riktigt"

För att ta bort stubbarna, så tar man och hyr in en grävmaskin av lagom storlek. Ofta kan de snabbt dra bort ett flertal stubbar med tjälkroken, och så komplettera med lite grävning där det behövs för riktigt stora eller  besvärliga stubbar med extra konstiga rötter. Det tar inte många timmar med fungerande redskap.

Passa på att rensa dikena runt marken, när ändå grävmaskinen är på plats.

Vi har de senaste två åren jobbat med "nyodling" (återställande av f.d. åkermark) på ca 2 hektar. När vi började så var det rejält med ca 40 år gammal björk något asp, och mycket buskage av sälg. Träden avverkades och såldes som björktimmer, buskagen röjdes bort. Sedan hyrde vi hem grävmaskin för stubbbrytning och dikesgrävning, med förare. Vi la också lite dräneringsrör som täckdikning på några känsliga ställen.
Efter det så lånades en kraftigare kultivator från en granne (med förare, ägaren ville köra själv), för att få upp rötter och stora stenar. Dessa insamlades och togs undan.
Detta gjordes i ett flertal omgångar. När det slutade komma upp särskilt mycket nya rötter eller stora stenar, så plöjde vi ytorna "som vanligt", och harvade och plockade sten. Så fort ogräset började komma, så på med kultivatorn och/eller harven igen, och så lite stenplockning igen. Mindre sten för varje gång. Så höll vi på hela förra sommaren.
Nu, när det torkar upp, så kommer vi att köra en vända till med kultivatorn (tjälen lyfter upp sten i marken), harva, plocka sten, plöja, och harva och plocka sten (igen!, detta jävla stenplockande), så och precisionsgödsla i samband med sådden, välta, och så förhoppningsvis skörda fantastiskt vallfoder till våra får framöver...
2
Spannmål och foder / SV: Rötter och stubbar på vall.
« Senaste inlägg av Sjöändan skrivet Idag kl. 11:55 »
Tänkte mig båda, åker vid sjön blir att ta hö på.
Mossåker tänkte jag också ta hö på, åtminstone delvis. ( den är bete nu med staket runt)
Har björk kvar på en bit som jag tänkte ha till ved, och sedan bli åker.
3
Spannmål och foder / SV: Rötter och stubbar på vall.
« Senaste inlägg av skräptanten skrivet Idag kl. 10:56 »
För det första: vad är syftet med det hela? Ska de nygamla åkrarna bli åker igen, eller har du tänkt dig betesmark?
4
Uppvärmning / SV: Villa Oljetank
« Senaste inlägg av Alexn72 skrivet Idag kl. 10:52 »
lyft tanken i ena sidan så blir det lättare att tömma och låt det stå och rinna upp mot en vecka
5
Hej igen

Bodelningsman utses av tingsrätten om man inte kan enas om bodelningen. För ca 2000 kr/h sitter han sedan och summerar hela ekonomin och hur det som blir kvar efter hans arvode skall fördelas. Undvik om möjligt! Det går många timmar att reda ut en ekonomi.
När vi skildes, det föll inte ut vare sig reavinstskatt eller mäklararvode, eftersom huset inte såldes, utan bara skrevs över. Det är också lägre lagfartskostnad när man gör så.  Men för att få värdet rätt beräknade jag fiktiva värden på alla kostnader som skulle fallit ut om vi sålt huset på öppna marknaden. Både banken och den advokat jag använde rådde mig att räkna så. 

Legalt är det värdet på alla tillgångar den dagen skilsmässan registreras hos tingsrätten som skall delas lika. I princip skall allt räknas om till kontanter den dagen, efter skatter och avgifter. så i vårt fall där huset skrevs över på mig vart det ingen reavinstskatt nu. Men värdet på huset reducerades med fiktiv reavinstskatt, fiktivt mäklararvode och den låga lagfartsavgift som blir vid överlåtelse.
6
Sorgligt.
7
I en bodelning tar man upp tillgångar och skulder samt latenta skatter som faller ut i samband med bodelningen (reavinst skatt som faller ut i samband med att fastigheten säljs, man tar med hela reavinst skatten även om det bara är hälften som säljs.)
Mäklararvode ska inte tas med efter som fastigheten inte säljs med mäklare.
Tänk på att vid uthyrning mot ersättning uppstår besittningsrätt.
8
Frukt & bär / SV: Aska + sjuka fruktträd = friskt
« Senaste inlägg av Susanne björkqvist skrivet Idag kl. 06:53 »
Jag har penslat mina träd med aska. Mycket av laven på dom försvann och dom verkade piggare.

funderar över kalkning av äppelträdsttammar när träden har fått svamp eller tikka, kan man förlänga livstiden genom kalkning av stammen? 14 träd alla har. Vet inte hur jag sätter in foto här.
9
Spannmål och foder / Rötter och stubbar på vall.
« Senaste inlägg av Sjöändan skrivet Idag kl. 06:33 »
Jag håller på att ta fram några gamla åkrar, röjt och huggit av ca 1,5 Ha mossåker + en liten åker efter sjökanten (ej mossåker).
Dessa är ju fulla av stubbar, tagit ner dom så hårt jag kan, men dom finns ju.
Mossåkern går inte att äka traktor på, skulle gå med fyrhjuling, den andra åkern är rätt lite jord på, svår att plöja, också pga röttter och stubbar.
Skulle det fungera att riva upp åkrarna med en s eller c harv, och så gräsfrö i det?
Eller skulle det fungera bättre med en tallriksharv efter fyrhjulingen?
10
Kollektiv för självhushållare / SV: Starta odlarkollektiv med vagnboende
« Senaste inlägg av Tuve skrivet Idag kl. 02:20 »
Nu har det gått en tid sen jag skrev detta. Bygglovskvarnarna malde långsamt, men nu har jag mitt hem!
Jag bor i ombyggda byggbaracker själv. Här finns nu el, vatten och avlopp.
Odlingsmarken är fortfarande täckt med nässlor och gräs, så det är inte så att vi kan sätta frön i jorden utan arbete.
Jag tänker att det får plats till två-tre vagnar, max. En vän kommer flytta hit till sommaren.
Att vi som ska bo så nära gillar varann är min högsta prioritet. Jag vill lära känna er innan jag lovar boplats på lång sikt. Kanske prova bo här under semestern först?
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

191 gäster, 11 användare (2 dolda)
per.martinsson, sayerbýr, beekeepern, Kengus89, Klasb, ärt, skogaliten, ThereseK, MantaMania

* Forum

* Om tidningen Åter- Förvånansvärt väl sammansatt och innehållsrik tidning! Kanske är det just för att den är skriven av entusiaster, inte professionella skribenter, som den andas så mycket glädje och inspiration.
/Jeuce

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser