Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Uppvärmning / SV: Solfångare till nytta med värmepump?
« Senaste inlägg av malarmaster skrivet Idag kl. 09:19 »
Med solfångare så kommer du ha den som bas i ditt system.
Den kommer i princip koßta dig vad cirkulationspumpen drar i ström.
LVVP kommer bli ett stödsystem och hoppar in när det behövs.

Att få till styrsystemet för detta är förhållandevis enkelt då databoxarna finns att köpa.
Allt handlar bara om att ställa in det till att fungera automatiskt.

Dock...   jag måste åter igen påminna om att planera för att leveranserna av ström måste betraktas som opålitliga.
varför skulle strömleveranser betraktas som opålitliga?
2
Uppvärmning / SV: Solfläkt något att ha tro?
« Senaste inlägg av malarmaster skrivet Idag kl. 09:16 »
tittade  på solfångarlösning för många år sedan. avfärdade den med motiveringen att det ger ganska marginellt tillskott. satsade istället på en luftvärmepump till huset..
det installerades en ny sådan för 1 1/2 månad sedan i verkstan. Hade bara ett fläktelement där innan. nu kom elräkningen och som jag trodde har förbrukningen halverats i verkstan samtidigt som jag har fått 18 grader jämn temp där ute. Så den har redan börjat betala sig.
3
Ankor och myskankor / Förankring av ankhus
« Senaste inlägg av Tossefarmors skrivet Idag kl. 08:01 »
Jag undrar hur jag skall förankra mitt ankhus, som jag skall bygga av lastpallar. Tänker att när det blåser riktigt kraftigt att det inte skall välta mm.
4
Bostad finnes / Tre små hus på solig permakulturtomt
« Senaste inlägg av anglor skrivet Idag kl. 07:44 »
Hej!

Jag säljer mitt ställe som har tre små hus på en solig södersluttning på en ås, utanför Uddevalla, en timme norr om Göteborg.

Husen består av ett tinyhus som är en ombyggd container på 12kvm med kompletta hygien och köksmöjligheter, en köksstuga/umgängesstuga, en friggebod på 8kvm, hönshus/förråd, utedass. Själv har jag använt alla husen för egen del och haft sovrum i tinyhus, köket i köksstugan, friggeboden har barnen haft som sin stuga och jag för kontor. Det är underbart att gå in o ut mellan hus ofta i all väder och årstider, jag ser stjärnhimlen och känner naturen på ett helt annat sätt. Det finns förstås andra möjligheter också, hyra ut en del, särskilt sommartid tar folk rejält betalt för fritidshus i trakten, eller dela boendet med inneboende. Många möjligheter!

Förra året var det ett kalhygge och sedan dess har jag gjort markarbete med att skapa terrasser av stora stenbumlingar, gjort odlingsland, påbörjat en damm, planterat fruktträd med samplantering, vitlöken är redan satt, höns av sorten Bresse kan ingå. anlagt gräsmatta, väg och parkering. Renoverat köksstugan invändigt med återbrukat material/sälj-köp. Målat husen utvändigt precis nu. Kvar finns att isolera utsida av container och göra tak även om det funkar utan. Isolering av golv köksstugan behövs också. Supernära bad och naturreservat, hela bohuslän, Göteborg. Största nackdelen är att vägen hörs en del men p andra sidan är det 100m till bussen och man kan sälja saker vid vägen vid ett bord till förbipasserande turister sommartid som åker till den populära campingen vid hafsten.

Tinyhus: fönster kortsida mot utsikt över trädtoppar och berg på andra sidan dalen, träpanel, modern vedspis från viking, mindre avhängning och skoställ vid entré och vedspis, upphöjt golv vid köksdel med rund diskho, bambuskiva, möjlighet att ha kokplatta, 120-säng, 105-säng ovan, byråer på andra sidan med tv, säng funkar som soffa, bakom säng längst in finns hygienutrymme med dörr till badkar 105cm och separett-wc. Utanför finns handfat och 35-cm tvättmaskin. Draget vatten med värmeslinga installerad från pumphus, varmvattenberedare. Blev en ispropp en dag i strängaste kylan i vintras -17C. Möjlighet att bygga till terrass utanför med fantastisk utsikt över tomten.

Köksstugan: vita väggar, pärlspont i tak, trägolv, stort kök med äldre spis, diskmaskin, finns plats för liten bäddsoffa i hörnet (typ friheten från Ikea) och relativt stort matbord. Vackra äldre fönster.

Friggeboden har inte renoverats invändigt och har vinyltapet med plastgolv. Finns våningssäng och plats för bord/ garderob.

Djupborrad brunn med fint klart vatten. Avlopp saknas men går att installera lokala ecobox för 49000kr. Utanför detaljplanerat område. Köksstuga går att förstora 50% varje år eller minst 15kvm utanför bygglov. Komplementbyggnader mindre än huvudbyggnad får man ha. En synlig granne från huset som gärna sköter sitt. En häck skulle skapa totalt insynsskydd och ofta kan jag ändå springa runt näst intill näck utan att skämmas. Närmsta affär och mack ”Rotan” 2km som har ”allt”. Torp köpcenter 8min bort. Närmsta badbrygga 1,5km eller 500m fågelvägen.

Flyttar till andra sidan landet!

Slå en pling med frågor 0723-505545. Adress: Åsen 713, Uddevalla. Tomtstorlek: 1166kvm. Total boendeyta: 37kvm.

Pris:1230000kr

Vet inte hur jag lägger in bilder som är stora här så jag kan skapa en bildfil och bjuda in dig via google eller liknande?
5
Uppvärmning / SV: Solfläkt något att ha tro?
« Senaste inlägg av DennisCA skrivet Idag kl. 07:08 »
Planen var nog att värma med den, en fläkt med termostat skulle köra då luften i solfångaren översteg inomhustempen, då skulle jag haft tre olika uppvärmningslösningar i verkstan, oljeelementet, solfångaren och denna.

Det kan ju gå att bygga om den till vanlig värmare dock och bara värma mer inneluft.
6
Trä / Ord för raka laggkärl?
« Senaste inlägg av von tratt skrivet Idag kl. 01:22 »
Jag har ett vagt minne av att tunnliknande kärl som inte är buktiga har ett namn. Jag kom inte på något annat än drittel, men det verkar oftast beteckna en liten smörtunna, dvs ett oftast buktigt kärl av viss storlek.

Kaggar, kuttingar och ankare verkar också vara "tunnformade" ☹️.

Saknas ordet jag söker?
7
Bygga och renovera / SV: Bygga tak på balkongräcke
« Senaste inlägg av Carolus skrivet Igår kl. 21:07 »
Markis är ett bra förslag.

Konstruktionen är etablerad, också ur säkerhetssynpunkt.

Insekter på balkong i stan fjärde våningen eller högre brukar inte vara något problem, annars finns insektsnät.

Om man lägger träpallar mellan balkonggolv och madrass så borde problemet med blöt madrassundersida minska.
8
Kontakter / SV: Livskamrat
« Senaste inlägg av PLund skrivet Igår kl. 20:26 »
Hej, soluppgång och andra som eventuellt läser här.

Jag kanske borde förtydliga vad det är jag söker.
Jag skulle vilja uppleva attraktion och kärlek som utvecklas till en djup relation, någon att leva livet tillsammans med.
Det skulle jag tro att kan ta lite tid, särskilt om man ska göra det mestadels på distans. Jag är inte beredd att kasta mig in i något på vinst och förlust.
Jag är inte ute efter arbetskraft, även om det vore önskvärt att en framtida partner delar mitt intresse för odling och självförsörjning.

Mvh PLund
9
Övrigt om odling / SV: ang mossa i gräsmattan
« Senaste inlägg av Tångräkan skrivet Igår kl. 14:37 »
Lite OT kanske men ett annat sätt att få material för att täckodla är att ha stora bladväxter som inte bara producerar mycket biomassa utan också hjälper till att dra upp näring ur marken. Då kan man tillämpa "chop and drop-principen", dvs bara kapa ner och täcka på plats. Det finns t.o.m ätliga perenna sådana som t.ex. lungrot och ålandsrot så man kan skörda några gånger och ändå få material till täckodling över. Lövträd är förstås också guld. Bara att låta dem stå och löva, helt skötselfritt!  :)
10
Bygga och renovera / SV: Kalkputs och regn?
« Senaste inlägg av borsdorfer skrivet Igår kl. 14:02 »
Ett bra alternativ är att använda KC-bruk men med betydligt mer kalk än vanligt KC-bruk.
3:1:12 är en bra blandning för puts utomhus. 3 delar kalk, en del portlandcement och 12 delar ballast.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

473 gäster, 14 användare (4 dolda)
shire, MagdaMaggan, Fikaoscar, Adels, javill, PerSv, hofboss, Johan., dr.blom, DennisCA

* Forum

* Om tidningen Åter- Genuin och läsvärd! Bra tips och idéer för att stå på egna ben.
/Camilla W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser