Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Eltillverkning / SV: 12VDC i vanliga 230V Uttag
« Senaste inlägg av Lugnebergagård skrivet Idag kl. 11:03 »
Som sagt, lamputtagen skall endast vara belastade med 5-30W eller så, (max 2,5-3A).
Kan väl inte vara någon risk i det?

Du måste fortfarande sätta en säkring är rätt dimensionerad. Du kan ju inte garantera att det inte blir kortslutning eller dålig kontakt eller att någon annan ovetandes belastar den tyngre i ett senare skede.

Bara kolla på en bil, där har du säkringar som skydd. Händer att dom går av ena eller andra orsaken även om dom inte borde lösa om allt fungerar som det ska. Använd det som inspiration och lösning.
2
Eltillverkning / SV: 12VDC i vanliga 230V Uttag
« Senaste inlägg av Trollfar skrivet Idag kl. 10:08 »
Som sagt, lamputtagen skall endast vara belastade med 5-30W eller så, (max 2,5-3A).
Kan väl inte vara någon risk i det?
3
Teknisk support / SV: Vi ändrar i forumet
« Senaste inlägg av Kontorsråttan skrivet Idag kl. 09:24 »
Började med att avinstallera och återinstallera och se det fungerade.
4
Eltillverkning / SV: 12VDC i vanliga 230V Uttag
« Senaste inlägg av Lugnebergagård skrivet Idag kl. 09:16 »
Nu när det är frågan om en modern installation, så blir det ju knappast frågan om annat än LED för 12 V-systemet. Och i ett vanligt boningsrum är det ju orimligt att ha enstaka LED-ljuspunkter på mer än på sin höjd 10-20 W, så det är knappast något bekymmer i praktiken.
Ett större problem än varmgång i lamputtagen, är nog i så fall spänningsfall i installationen, när kabelarean begränsas av vad som går att montera i lamputtag och -proppar.

Rent allmänt är det inga hinder att säkra av grövre än vad kabelarea och installationsmateriel medger vid kontinuerlig drift, om det rör sig om ett belastningsobjekt som antingen omöjligt kan dra mer ström än vad kablar mm tål, om det finns ett annat överströmsskydd (t ex maskin med inbyggd motorskyddsbrytare) eller om det rör sig om korttidsdrift/intermittent drift. Det finns ju fall där t ex höga startströmmar gör att man måste "säkra upp". Men man kan behöva lusläsa både de svenska starkströmsföreskrifterna (inte nödvändigtvis senaste utgåvan, om man ska bedöma vad som är tillåtet vid mindre ändringar av en gammal installation kan det vara aktuellt att studera de föreskrifter som gällde då installationen ursprungligen godkändes), och de elsäkerhetsstandarder som gäller för belastningsobjektet i fråga, för att få klart för sig vad som kan godtas.

Jag har bytt sönderbrunna uttag som blivit överbelastade vid ett flertal tillfällen. Typfallet är schuko-uttag som har märkströmmen 16A som är monterade på en 20-25A-grupp. Sen överbelastar man dom. Men även sett Åsa-Nisse-lösningar hos privatpersoner som resulterat i samma sak.

Lika så blir dåliga kopplingar mer påtagligt när man bygger system som är belastas till gränsen. Var inte länge sedan jag fick felsöka en lägenhet där elen betedde sig lustigt. Det hade blivit varmgång i nollan i en kopplingspunkt på en trefas-grupp som användes för en-fasbelastningar. När det väl börjar bli varmt så försämras ledningsförmågan och det blir ännu varmare i en ond cirkel. Till slut börjar det brinna. Vägguttagen fick upp till 400v istället för 230v. All utrustning på den tre-fasgruppen hade brunnit sönder eller betedde sig lustigt, allt fick skrotas. Säkring och ledning var korrekt dimensionerade. Kopplingarna var korrekt utförda. Däremot var det för mycket utrustning på gruppen så den hade blivit hårt belastad. Då räckte det med en dålig anslutning. Felet hade inte upptäckts med en spänningsprovare vid montage. Med god chans hade en installationstestare hittat felet innan driftsättning eftersom den kan testa förbindelserna på ett annat sätt.

Det är sant att spänningsfallet blir påtagligt på en 12v-anläggning.

Det du skriver riskerar att bli ett farligt råd. Säkringen finns för att skydda kabeln. Säkringen är tänkt att bryta strömmen innan kabeln brinner. Du får inte säkra upp över kabelns förmåga bara för att du satt in en motor som behöver det. Däremot får du sätta in en trög säkring med rätt märkström men som medger större effektuttag under kortare stunder. Räcker inte det får du lösa ditt problem på andra sätt.

När det gäller att dimensionera säkring kan du lika gärna läsa dagens regler som är lättare att få tag på för där har inte mycket hänt. Det är nej, nej och åter nej till att sätta större säkring än kabelns korrigerade strömvärde vare sig du behöver det eller inte.
5
Grönsaker, vegetariskt / SV: Alger, var i Stockholm finns det bra o billiga
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Idag kl. 08:47 »
Alger växer av sig själva och går att ta vara på lite överallt om man har ögonen med sig, de behöver inte köpas.
6
Eltillverkning / SV: Cykeldriven generator
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Idag kl. 08:44 »
Ett tips är att inte tro alltför mycket på vad som står om generatorbyggen på olika forum, mycket av det som skrivs på nätet är skrivet av folk som inte har en aning om de enklaste naturlagar eller den klassiska elmaskinläran.
Ta istället och damma av fysikböckerna från högstadiet och gymnasiet och repetera allt som står om ellära och magnetism där, till att börja med. Fortsätt med t ex Elkraftteknisk Handbok (tror det är band 2 av 4 som behandlar elmaskinlära) och Hans Mogensens elmaskinläroböcker. Om du verkligen vill gå på djupet kan jag rekommendera de elmaskinböcker som skrevs av E. Arnold då förra seklet var ungt.
7
Eltillverkning / SV: 12VDC i vanliga 230V Uttag
« Senaste inlägg av Trollfar skrivet Idag kl. 06:45 »
Lamputtagen är som sagt avsedda endast för just lampor, och av LED såklart.
Varje uttag kommer alltså belastas med 5-20W eller så (långt under 6A iaf)
Övriga förbrukare kommer att drivas direkt från batteribank eller via USB och 12V "cigg" samt i vissa fall genom 230V omvandlare.
Tack för alla svar =)
8
Grönsaker, vegetariskt / Alger, var i Stockholm finns det bra o billiga
« Senaste inlägg av Kimmo skrivet Idag kl. 01:08 »
Hej.
Är intresserad utav att börja äta mera alger, någon som vet var jag kan köpa i Stockholmstrakten,?
Tack på förhand 👍
9
Odlingsrelaterat sökes / Önskar Köpa ärtor
« Senaste inlägg av Gurkmeja skrivet Igår kl. 23:34 »
Har du Rättviksärt & Stor gråärt att sälja?  (ev andra gråärtssorter)

Postat med Alternativ.nu´s app

10
Eltillverkning / SV: Cykeldriven generator
« Senaste inlägg av Per Johnsson skrivet Igår kl. 23:14 »
Mycket kan ja fixa med,men inte allt, och kanske behöver  ja inte  veta  hur alla  delar funkar,, jag bara  konstaterar att  det går att ladda mobiler och laptop med  mitt projekt.jag har inte testa om det går att driva frysboxen eller min smart tv,Jag vet inte hur mycket  watt det  går att få ut
Det funkar det är klart, kanske  borde ja lägga upp en bild på bygget !
angående permanetmagner så har ja läst  på olika forum att det är bästa och enklaste ,magneten är en kraft som jag  inte behöver tillföra
Och  permanetmagneter ger obetydligt motstånd obelastad,, snurrar man lite  på axeln med fingrarna  hugger det lite, se går det att ta reda på om det är permanetmagneter,
kopplar  man in  någon elapparat  nån belastning då blir det emk i spolarna  det går tungt   som om magneten hakar fast lindningarna
jag har ont om plats i min lägenhet, men om jag hittar nån billig krosstrainer så vill ja testa att sätta generator på den  ;)
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

203 gäster, 8 användare (2 dolda)
Adels, lassejohansson22, hsd, DennisCA, Lugnebergagård, Besksöta

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser