Nyliga inlägg

Sidor: 1 ... 9 [10]
91
Övrigt om odling / SV: Veketåg
« Senaste inlägg av Klasb skrivet 22 aug-19 kl 18:15 »
det är länge sedan vi hade problem med veketåg och så vitt jag kommer ihåg så lyckades vi få bort ogräset men det kan bero på att vi inte visste vad det hette. Vi kallade det för rörgräs eller tuvgräs.

Vi körde med en slaghack så fort marken bar på försommaren. Hacken ska gå lågt så att tuvorna blir ordentligt skadade eller försvinner helt. Bearbetningen ska ske så ofta som det går och det finns något att hacka, flera gånger var sommar.

Bäst är om du kan ytså någon gräsfröblandning omedelbart efter hackning när markytan är åtkomlig.. Antagligen får du inte så in något m det är naturvårdsområde. Det är viktigt att gräsarterna dominerar och tar över, över vektåget
det du hackar sprider du ut på marken.
Det var ett vansinnigt skumpande med den lilla (50hk) traktorn som var lätt att släpa upp på torra land. Efter ett par körningar var tuvorna borta
92
Bygga och renovera / SV: Så mycket att renovera, så lite pengar.
« Senaste inlägg av Kreacon skrivet 22 aug-19 kl 18:03 »
Något som jag märkt stör framskridandet minst lika mycket som avsaknad av pengar är alla sidospår. Dels sina egna, men även resten av familjens projekt som mycket väl kan vara, i alla fall barnens, huvudspår. Kom att tänka på det när TS funderade på grisar. Här har alla djuren sinkat byggen, underhåll och tagit av de pengar och tid som kunde gått dit istället. Nu är det ju själva livet att kunna hålla på med sina intressen, men bromsar det gör det...

Visst är det så. Först och främst är man ju familjefar med allt vad det innebär. I andra hand är man sig själv med alla drömmar om odlingar, höns och grisar och i tredje hand är man nån sorts mix av snickare, målare, rörkrökare och elektriker. Och trädgårdsmästare. 😬
93
Bygga och renovera / SV: Så mycket att renovera, så lite pengar.
« Senaste inlägg av Kreacon skrivet 22 aug-19 kl 18:01 »
Jag tycker det kan vara ganska skönt när budgetpengarna är slut. Man blir tvingad att tänka genom allting noga och kan bara göra sådant som inte kostar för mycket, oftast är det saker som blivit bortprioriterad när man gjort saker som går att köpa för pengar. Helt plötsligt står man där med massa fritid till godo. Inget ont som inte har något gott med sig!

Haha jag kände precis samma för ett halvår sen när bufferten tog slut. Skönt, nu behöver jag inte stressa med att pengarna inte räcker till allt. Nu blir det till att göra allt smått som inte kostar så mycket, som jag har ignorerat tidigare.
94
Bygga och renovera / SV: Så mycket att renovera, så lite pengar.
« Senaste inlägg av Kreacon skrivet 22 aug-19 kl 17:59 »
Jag tycker det kan vara ganska skönt när budgetpengarna är slut. Man blir tvingad att tänka genom allting noga och kan bara göra sådant som inte kostar för mycket, oftast är det saker som blivit bortprioriterad när man gjort saker som går att köpa för pengar. Helt plötsligt står man där med massa fritid till godo. Inget ont som inte har något gott med sig!

Haha jag kände faktiskt precis samma. Nu är äntligen bufferten slut. Nu blir det att renovera med vad som finns.
95
Bygga och renovera / SV: Så mycket att renovera, så lite pengar.
« Senaste inlägg av Kreacon skrivet 22 aug-19 kl 17:58 »
Sitt ned och ta det lugnt. Du har bott i huset bara ett år och redan byggt om och renoverat en massa. Kök ock badrum klara, det gäller ju också att kunna se tillbaka på det du gjort, och boa in dej och trivas. Stäng igen dom delar du absolut inte behöver. Men framför allt boa in dej och trivs med dej själv och huset som det är nu. Ekonomibyggnaden står nog pall ett tag till utan att ramla ihop.

Tack, ditt inlägg gör att jag sakteliga börjar hitta tillbaka till mitt gamla tänk. Och visst, kanske rent av känner att det gått ganska bra, fanns ju varken vatten eller avlopp för ett år sedan. Med alla barns aktiviteter och skolskjuts hit o dit så får man kanske vad nöjd för de små framsteg som sker.
96
Bygga och renovera / SV: Så mycket att renovera, så lite pengar.
« Senaste inlägg av Kreacon skrivet 22 aug-19 kl 17:56 »
Du behöver inte tapetsera om.
Måsla med äggoljetempera, det gjorde vi när vi fattigmannsrenoverade väggarna i köket efter föregående ägares misslyckande.
Drevade om stockarna, rev lumpapp och kletade upp med tapetklister.
Det blev ganska bra.

Bra idé, tar med mig det till nästa hus, här är det tyvärr för sent. 🙂
97
Övrigt om odling / Veketåg
« Senaste inlägg av teufel skrivet 22 aug-19 kl 17:46 »
Hej!

Har precis haft ett tillsynsbesök av Länsstyrelsen som slog ner på för riklig förekomst av veketåg i en naturbeteshage.
Marken är gammal hövall som avvattnar en åker, så den är av naturen fuktig. Dvs inte så mycket man kan göra vad gäller dränering - och dessutom är det i ett naturskyddsområde.

På en höjdsvacka ska vi testa att släppa några ardennrar och shirehästar, som verkar kunna äta som värsta getterna.

Men i dalen behöver vi bekämpa på något annat sätt. Det rör sig om ca 1-2 ha med veketåg.

Hur funkar det med slyklinga på en röjsåg t.ex.?

Nästa besök är i oktober (efter betessäsongen), hinner man göra något fram tills dess?
98
Grönsaker, vegetariskt / SV: Vad äter ni idag? Vegetarisk version.
« Senaste inlägg av LimJans skrivet 22 aug-19 kl 17:40 »
Kokar soppa på färsk blomkål och fryst broccoli. Har en bröddeg på jäsning.
99
Biodling / SV: Krav på märkning av honungsburk?
« Senaste inlägg av Små skrivet 22 aug-19 kl 16:07 »
Som med allt annat - man får vad man betalar för. Köper man tex honung på svarta marknaden så är den ofta utan en sådan försäkring bakom, inga egenavgifter eller moms betalas in till staten osv - därav ett onormalt lågt pris. Betalar man som konsument fullt pris för fulhonung så är man inte så värst begåvad.

Den svenska honungen är och har alltid varit småskalig, vi skiljer oss faktiskt mot många andra länder på det sättet, och det ska vi värna om. Svenska biodlare har normalt inte många kupor, eller registrerade företag, men det innebär inte att de inte är stolta över honungens kvalitet. Det är ingen "svart marknad" eller "onormalt lågt pris eller "fulhonung", som du beskriver det. Normalt sett är det faktiskt bättre kvalitet på en liten biodlares honung än på den från större företag, den som står på hyllorna i butiken, de silar nämligen regelmässigt bort pollen, och för att det ska gå snabbt i rören så hettas den upp innan.
Men den som har turen att hitta honung från någon som har tio kupor kan vara glad.
100
Biodling / SV: Krav på märkning av honungsburk?
« Senaste inlägg av Skogsvilde skrivet 22 aug-19 kl 15:04 »
Jag undrar im den där "experten" har ett namn och om denne villa styrka sina påståenden med ett mail till dig.
Sidor: 1 ... 9 [10]

Dela detta:

* Inloggade just nu

76 gäster, 6 användare (1 dolda)
per.martinsson, Jakobn, däkan, busholle, Idalun

* Forum

* Om tidningen Åter- Fantastiskt inspirerande
/Catarina L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser