Nyliga inlägg

Sidor: 1 ... 9 [10]
91
Vatten och avlopp / SV: Hitta effektsnål djupbrunnspump att lita på?
« Senaste inlägg av JohnA skrivet 24 maj-19 kl 14:23 »
Hmm... det borde väl gå att seriekoppla två pumpar? Alltså en tryckhöjande pump vid markytan, som bara behöver startas om nivån i borrhålet blivit så låg att djupbrunnspumpen inte orkar ensam. Det är förstås kontraproduktivt om hjälppumpen gör jobbet så pass effektivt att djupbrunnspumpen då orkar torrlägga sig själv, så jag tänker att det i första hand kan vara en nödlösning att ta till i fall djupbrunnspumpen tappar kapacitet redan vid en ganska måttlig sänkning av nivån i borrhålet. Med manuell igångsättning av pumparna kan man ju också välja mellan att pumpa sakta med låg el-effekt t.ex. via inverter och solceller, eller klara av jobbet snabbare medan ett elverk är igång. Två mindre pumpar kan dessutom startas en i taget, vilket minskar startströmmen jämfört med att ha en kraftigare djupbrunnspump.

Men för att ens kunna testa brunnen behöver jag en djupbrunnspump, och då känns det ju klokare att satsa på 550-wattaren med sex pumpsteg än på den snarlika 370-wattaren med fyra steg, och utnyttja marginalen till att placera pumpen djupare i borrhålet. Blir pumpkapaciteten högre än tillrinningen får jag väl sätta en tidsbegränsning på pumpen, eller ordna en nivåvakt i borrhålet. Ett alternativ kanske kan vara att mäta både tryck och flöde ut från pumpen, och avbryta pumpningen den tid brunnen behöver vila.

Att rycka igång en enfas asynkronmotor på 550 W gissar jag kräver en hel del peak-effekt av en inverter eller ett elverk. Även en 370-wattare blir nog en tuff sak att klara, men det borde väl gå att köpa/bygga en PWM-styrning för mjukstart? En djupbrunnspump lär väl inte kräva mycket startmoment egentligen, utan kunna spinnas igång ganska långsamt och mjukt? Ett startförlopp som varar max fem sekunder borde inte vara speciellt kritiskt och kräva fin sinusvåg, utan t.ex. kunna utgöras av en enkel fasvinkelstyrning som den man har i vanliga ljusdimmrar (triac/thyristor), trots att sådan styrning ger övertoner/distorsion som vid kontinuerlig drift kan ge varmgång i elmotorer.
92
Metall / SV: Köpa gasolbrännare till ässja
« Senaste inlägg av Svart skrivet 24 maj-19 kl 13:13 »
http://devil-forge.com/13-gas-burners

Jag har en snarlik som jag köpt från en leverantör i Piteå. Köpte hela ässjan med två brännare och lucka och de skickade med bussgods. Funkade finfint och ässjan är kanon.
93
Kollektiv för självhushållare / Flyttglada till bulgarien sökes
« Senaste inlägg av Reinhard skrivet 24 maj-19 kl 12:12 »
Vi är ett äldre par som vill flytta till bulgarien.
Söker nån,helst ett par,som skulle vilja följa med,odlar grönsaker och leva ett enkelt liv.
Gemensam är bäst.
Pengar för hus-och landköp finns.
e-maila mig helst personligt för jag är sällan på denna alternativa forum.
94
Övriga annonser - önskas / Söker jaktlag!
« Senaste inlägg av lavendula skrivet 24 maj-19 kl 12:10 »
Hej!
Jag bor i Östergötland på gränsen till Småland, tog jägarexamen förra året  så finns det något/on jaktlag/jägare som har lust att få ett par extra händer som fyller på åteln, byter saltsten går drev osv så finns jag här, Jag söker ett jaktlag eller liknande för att lära mig mera, jag har som sagt inte så mycket erfarenhet men är nyfiken och gillar att hugga i där det behövs tar heller inte förgivet att jag bara ska få allt serverat. Så behöver ni ett par extra händer så finns jag som sagt  utanför Boxholm/Östergötland, visst vill jag jaga (har självklart vapen)  men känner även att jag vill uppleva alla sidor.
95
Grönsaker / SV: Rangliga försådda brysselkålsplantor
« Senaste inlägg av Änglatorpet Dalarna skrivet 24 maj-19 kl 08:33 »
Jag undrade detsamma och ramlade över en artikel med filmklipp där Sara Bäckmo gjorde just detta, dvs panerade djupare. Så för några dagar sen gjorde även jag det. Tyckte det lät som en bra idé då mina tunna, rangliga broccoliplantor hade svårt att inte gå av. Vi får väl se hur resultatet blir, men det verkade vara ett beprövat knep, i alla fall av henne.
96
Redskap, verktyg och maskiner / SV: Åkgräsklippare
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet 24 maj-19 kl 08:29 »
Man skall ju inte rekomendera andra att köra utan säkerhetsgrejerna, men jag skulle definitivt köra. De där givarna är besvärliga, och den vid växelspaken är till för att du inte skall kunna starta med växel i (för din säkerhets skull). Den vid klippaggregatet är också för din säkerhets skull, inte för att skydda maskinen.

Ju nyare maskin desto mer krafs.
97
Grönsaker / Temperatur förkultiverade bönor
« Senaste inlägg av Änglatorpet Dalarna skrivet 24 maj-19 kl 08:26 »
Hej!

Jag har förkultiverade bönor (ca 10-15 cm höga) som det är för tidigt att plantera ut än, bor i zon 6. Dessa står i kallväxthuset på dagen, men skulle vilja låta dem stå kvar även på natten. Någon som vet vad lägsta temperatur (luft) är för dessa? Jag vet ju att det är 15 grader jordtemperatur som gäller vid sådd.

Tack på förhand!
98
Redskap, verktyg och maskiner / SV: Åkgräsklippare
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet 24 maj-19 kl 07:40 »
Har du något elschema för den?

Min erfarenhet rent allmänt av åkgräsklippare är att det mesta av el- och förreglingsproblem beror på dåligt gjorda elinstallationer från fabrik. Det kan vara kabelstammar som har blivit sönderklämda, lösa jordpunkter och liknande saker. Så om man kör fast i försöken att felsöka logiskt, kan det vara bra att avsyna hela elsystemet noga.
99
Jag har 2.5 hektar gammal vall med enbart gräs jag vill förvandla till ett paradis för mina bin.

Hur bör arbetsgången se ut?
Jag tänker mig att det först bör plöjas och därefter harvas, men med vilken typ av harv? Jag har tillgång till en mindre traktor, fjäderharv och eventuellt en kultivator.

Skulle det räcka för att få en bra yta att så på?

Vidare undrar jag om det finns något sätt att så med någorlunda gott resultat utan en såmaskin?
Jag har inte tillgång till detta idag.

Efter sådd måste det vältas om jag inte är ute och cyklar.

Någon som har några goda råd till en amatör som vill mycket men kan lite?
100
Höns: Ruvning, kläckning och kycklingar / Hönsmamma som racist?
« Senaste inlägg av mattias_33 skrivet 24 maj-19 kl 05:44 »
Har en svart Hedemora höna som för 3 månader sen ruvade fram en kyckling. Hon fick en svart kyckling. Det gick jättebra.
Nu har hon legat på ägg igen. Men fått en ljus kyckling. Hon ligger kvar på äggen och så fort kycklingen kommer fram till hönan så pickar hon den hårt, så den far ikull. Kycklingen är dock varm och go när jag lyfter den och stoppar den långt under mammans vinge.
Kan det vara så enkelt att hon är racist?  Eller är hon besviken på att det blev bara en igen kanske?
Nog för jag tycker kycklingen är lite mindre än vad en bör vara.

Annars är ju hönan en liten mes som låter andra höns lägga ägg under henne. Pickar inge hårt heller.
Hade en Blommehöna som ruvade emellan. Hon lät inga andra hönor lägga dit några ägg. Men å andra sidan så struntade hon i sin kyckling så en mormor fick kliva in och ta över.
Sidor: 1 ... 9 [10]

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Enormt intressant tidning. Vill köpa tidningar från 2012 men dom är slut, så hur får man tag på dom?
/Tina

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser