Grönpepparsås.
En god sås med smak av grönpeppar, god till biff, anka, kyckling, viltkött, fläskfilé mm.
Steker du anka, kyckling eller kött så ta gärna stekskyn från dessa och smaksätt grönpepparsåsen med mot slutet.
Grönpeppar är torkade omogna, gröna små frukter från pepparplantan, en slags vinranka, som växer bla i Vietnam, jag har bilder från grön peppar på ett träd.
Grönpeppar blir sedan svartpeppar och vitpeppar.
4 port grönpepparsås.
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 10 min
Ingredienser:
2 msk grönpepparkorn
3 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl vatten och buljongtärning av kött, kyckling eller fisk (beroende på vad såsen serveras till) eller så kan du ta riktig fond som kycklingfond
2 dl grädde (eller mer vatten)
2 krm salt
Tillagning:
Krossa grönpepparn grovt i en mortel.
Sätt på en kastrull och smält smöret.
Tillsätt grönpeppar och rör runt.
Fräs någon minut.
Tillsätt mjölet och fräs runt i någon minut.
Vispa i vatten och ev. grädde lite i taget under kraftig vispning.
Koka grönpepparsåsen på medelvärme i fem minuter och rör då och då så att den inte bränns.
Smaka av grönpepparsåsen med salt och ev. mer krossad grönpeppar.