Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Herdehundar  (läst 16251 gånger)

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
SV: Herdehundar
« Svar #40 skrivet: 06 jun-08 kl 15:07 »
Kilpis det gör väl ingen nytta att i en diskussion som denna gå till personliga angrepp och beklaga folks vara eller icke vara av ADHD eller annat.Hör väl inte hit. Du har din mening och vi andra har vår egen. Du kan inte omvända alla hur mycket du än vill så för din egen skull, let it go  :o

Varför Ovtjarkan inte finns med på viltskadecenters lista antar jag beror på att de är mycket skarpare än pyrren, estrelan osv. Och att de är patrulerande boskapshundar som gärna tar ett svep långt utanför flockens gränser för att söka av området och det funkar som sagt inte på dagens fäbodar etc. De användes och avlades en gång för att jobba i bergen där det inte sprang några människor. När getmjölk och gethavandet minskade hade man ingen användning för en så skarp hund som på egen hand utan herde skulle klara varg och björn. Männen i byarna fick ge sig av hemifrån och söka arbete under många månader på året. Och då  blev hundarna på gården och intog med åren istället rollen som gårdshund och passade familjen istället.

Detdär med stängsel, alla som ägt en Ovtjarka säger samma sak: Se till så ingen kommer IN till Ovtjarkan, för Ovtjarkan kommer ändå aldrig att ta sig UT. Ovtjarkan biter när den blir angripen, den jagar inte iväg faran som en estrela eller pyrre skulle göra. Därför anses den av många för farlig eftersom den inte visar aggresivitet som man många gånger förväntar sig. Den morrar inte, den skäller kort och intensivt när den uppfattar fara. Blir den då angripen biter den nästan ljudlöst. Därför är den svårt att ha i sociala sammanhang.
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Herdehundar
« Svar #41 skrivet: 06 jun-08 kl 15:17 »
  Ja, det finns en massa andra ämnesområden där vi kan diskutera bidrag, min förmåga att läsa det svenska språket och eventuellt göra en fullständig psykoanalys på mig  t o m. Här kan vi ju försöka hålla oss till hundar.
 Jag har både kor och hundar (som arbetar)  hunden är en "annan sorts" familjemedlem än de andra djuren :)
 Jag tror rädslan bland många som inte använder sina hundar till arbete för att de som gör det "kastar hunden på dynghögen" om den inte duger är betydligt större än vad det faktiskt är människor som gör det.
Jag vet massor av jägare tex som har kvar lite halvdana hundar bara för att barnen älskar den (som om inte jägaren själv också gör det ;)). Andra som hellre avlivar än behåller eller omplacerar en "oduglig" hund kanske gör det för att hunden fortfarande älskar sitt jobb, men inte klarar av det. En BC i lägenhet bara för att den ska få leva kanske inte alltid är det bästa... Men en död BC vet man inte lider av att inte få valla som den älskar att göra men samtidigt kanske inte klarar av på rätt sätt.
 Jag undrar det där med Lo i hagen, JAG får ju skjuta den om den är där och river djur...
 Jag kommer i alla fall att följa användningen av Herdehundar runt om i Sverige med stort intresse.
Det är en lösning på rovdjursproblemet som säkert under vissa omständigheter är bra.
                                Mvh
                             Charlotte
 
 
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Kilpis

  • Inlägg: 10
SV: Herdehundar
« Svar #42 skrivet: 06 jun-08 kl 16:54 »
Poängen, är ju att det inte går att ha några  arbetande herdehundar i Sverige. De kan ju inte fungera naturligt i vårt samhälle.Det som gör mig förbannad, är som vanligt när människor har andra motiv.Det finns ingen mening med  dessa fjantiga hundprojekt som kostar massor. Till vilken nytta? En Do-kyi är ju perfekt som vakt och boskapshund.Men man måste alltid vara nära hunden. Annnars får man bomma in fåren över natten  i rovdjursområden , det gjorde man alltid förr. Så då behövs ju ingen forskning. Inte bra! .(Vi måste ha ersättning!!!!! )I Sverige idag handlar det att slå mynt av herdehundarna. Sätta upp något projekt om allmogefår och vakthundar eller nåt. Du får pengar av jordbruksverket för sådant. Har du bra kontakter blir det ansenliga summor.. Det är därför jag måste ta upp den biten i diskussionen.Alla är inte så ideella som det kan verka...............  När det gäller Charlotte tål hon det mesta. Hon måste stoppas i sina raljeringar ibland bara.

klastorpet

  • Inlägg: 125
SV: Herdehundar
« Svar #43 skrivet: 06 jun-08 kl 17:31 »
Kilpis.. kan du nu inte lägga av att hoppa från ämnen med personliga korståg, problemet du får är ju att du med dina inlägg som är ovidkommande ämnet skapar irritation och i sin tur tappar det du säger värde och substans. Så om du nu vill driva denna (och andra ovidkommande frågor) så gör dig själv en tjänst att hålla rätt sak på rätt platts.. O de kan på sitt sätt ha en poäng, MEN INTE HÄR!

Jag kan tycka både bu o bä om bidrag och blandrasuppfödning men NU i denna tråd så är inte det ämnet!
Jag tycker att ämnet är intressant och VILL veta o höra hur andra gör och försöka förstå deras synvinklar. o hurvida någon får bidrag har absolut ingenting med vilken hund som passar vart, och vi diskuterar inte hur blandraser fungerar heller eller deras existensberättigande.

Kilpis

  • Inlägg: 10
SV: Herdehundar
« Svar #44 skrivet: 06 jun-08 kl 17:56 »
Klastorpet ,  min poäng är just att blanda ämnen eftersom den lösrykta debatt som oftast uppstår borde ha ett bredare perspekitv och därför har bidrag, fårrasblandning, hundrasblandning och vaktande hundar med varandra att göra. Även viltskadecentret har en stor betydelse i ämnet eftersom många har sin försörjning genom det här och alltså har mer eller mindre dolda motiv.
Det är möjligt att DIN debatt och DINA intressen blir förstörda med en blandad diskussion, men var ska den då föras om inte här?


klastorpet

  • Inlägg: 125
SV: Herdehundar
« Svar #45 skrivet: 06 jun-08 kl 23:12 »
Om det finns några kvar på tråden, så får du tydligen skjuta ett lo som anfaller o river dina får, det räknas som skyddsjakt.
O då kan det möjligen vara "OK" för en Herdehund att döda.

Varför jag inte trodde det, var att en jägare blev åtalad för han dödade en varg som angrep hans jakthund. nu vet jag inte hur dommen slutade.

CU

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Herdehundar
« Svar #46 skrivet: 07 jun-08 kl 00:05 »
Bra, klastorpet, du kan hantera problem på ett positivt sätt! All heder ;) Angående anfallande rovdjur osv. visste jag hur det förhöll sig. Jag tvivlar inte på att din TM är renrasig!!!!! Skulle själv vilja ha en! Är liksom en drömhund. Men det får vänta tills mina gamlingar är borta. En bekant i USA som annars har pyrrar som herdehundar har fått en TM som "rescue", den var långsam i mognad, men blev helt underbar som färdig!!! Fast då hade den fungerande flockvaktare som lärde upp den. Kom från stan, som vanlig sällskapshund ;)
Mina gutar har just börjat lamma och min ungtik Bettan  (2,5 år) är suverän i vaktandet! Blir så imponerad av hennes intelligens vad gäller faror och icke faror. Hon har ett helt annat sätt nu än för två veckor sedan. Dessutom stör hon inte de nylammade alls, utan håller sig på lämpligt avstånd.
Ni som tvivlar på dessa hundar. jag önskar ni kunde se henne nu ;D
Att jag började med boskapsvaktare har att göra med att jag ville ha utelamning utan svinn och trevliga hundar som fungerar naturligt i fårflocken. Det har jag nu och jag njuter av varje morgon hos mina får ;D Jag önskar er alla en Bettan som bevakar lamningen ;) Hennes tredje säsong och det blir bättre för vart år.

klastorpet

  • Inlägg: 125
SV: Herdehundar
« Svar #47 skrivet: 07 jun-08 kl 01:35 »
men efter ha läst Viltskadecenters Herdehunds framställning så tycker jag fortfarande som tidigare..
Deras "erfarenheter" bygger på amerikanska studier.. där får du skjuta någon som går på din mark..
Betesmarkena de pratar om är mer än 60-80Ha eller lösdrifft.

lite gobitar ur Viltskadecenters publ. texterna i sig är inte klippta, men jag har valt ut dem.. :) o det Kursiva är mina glada kommentarer.
##
Det är naturligt att den boskapsvaktande hunden visar upp vaktinstinkter
och varnar när det kommer främmande människor. Men hunden ska lugna sig och acceptera den främmande människan när ”ledaren” säger till.
Om man inte är där då? är inte det meningen att man inte ska behöva vara där?


##
Från en studie av boskapsvaktande hundar i nordamerika där 763 hundar var med, hade 7 % av hundarna någon gång bitit en människa (17 % av komondorerna, 9 % av de anatoliska herdehundarna, 6 % av akbasherna och 4 % av pyrenéerhundarna).
Vissa hundar kommer att visa mer aggressivitet och beskyddarinstinkt än andra och det är upp till ägaren att skydda människor som eventuellt kan vara i riskzonen. Grannar och gäster bör vara medvetna om att hunden/hundarna finns och det är även lämpligt att sätta upp skyltar på staketet som talar om att boskapsvaktande hundar finns i hägnet.
O hur fungerar allemansrätten?? eller är det -lite svinn får man räkna med?

##
Vad gör man med hunden under vintern?
Om en hund inte kan stanna på gården under vintern kan den alltså sättas i en kennel eller liknande, men det bör vara ett
noga utvalt ställe där kontakten med människor kan minimeras.
Läser man rapporten så är det ingen "hund" de skaffar sig, utan en funktion..

##
Om upprepade ansträngningar ändå inte ger resultat kan man prova att binda hunden vid sitt hus med mat och vatten (och helst några får) i perioder. Dessa perioder kan vara korta eller långa, beroende på vad omständigheterna kräver (det varierar förstås från situation till situation). En annan teknik som med framgång tillämpats i USA när hunden lämnat hagen för att återvända hem till gården, är att varje gång hunden lämnat hägnet genast placera den i ”isolering” i en till flera dagar (isolering från får och andra djur, men med daglig tillsyn av människor).
Det var uppfostran det! testa det med en TM  ;D

##
Fler komondorer bet människor än vad pyrenéer, akbash eller anatolisk herdehund gjorde. Pyrenéer skadade får i mindre utsträckning än vad komondor, akbash eller anatolisk herdehund
gjorde. En annan utvärdering av boskapsvaktande hundar visade att anatoliska herdehundar tenderade att skada eller döda får i större utsträckning än pyrenéer gjorde.

Om jag hade uppfödning så skulle jag inte sälja hund till den som kom med denna folder. Dock så är jag övertygad om att uppgiften "herdehund" går att lösa, men inte på detta sättet som Viltskadecentret gör! på det sättet DE rekommenderar så skall nära all kommunikation mellan mäniska och hund borttas för att banden mellan får och hund ska stärkas..
Rent teoretiskt så håller jag med.. men i praktiken kan jag inte i min vildaste fantasi tro att det fungerar i vårat samhälle att ha den typen av hund. Jag köper resonemanget att göra så i USA eller andra länder där det är enorma vidder av mark, kanske skulle fungera som renvakter i norrland.. eller för den delen fårvakter i norrland.. men inte i skåne, småland eller andra platser där det finns grannar..

Så nu förstår jag dig, att du inte pratade om "berg o herdehundar" för det här är något helt annat!
O jag tror inte (hoppas iaf) att du inte använder denna publ. som en bibel o låter dina hundar leva på det sättet.

Kilpis

  • Inlägg: 10
SV: Herdehundar
« Svar #48 skrivet: 07 jun-08 kl 13:54 »
Det intressanta är att det finns mycket kunniga människor i Danmark, när det gäller den här saken.

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Herdehundar
« Svar #49 skrivet: 07 jun-08 kl 15:21 »
klastorpet, Kimma o Charlotte, jag vet att jag inte alltid är populär. Att mina åsikter inte alltid överensstämmer med era, men vi försöker ha en vettig dialog iaf. ;)
Nu ska jag klargöra ett par saker som har med "tråden" att göra (har gjort det förut):
Jag har haft får i 16 år, dessförinnan mjölkkor sedan -85. Islandshästar har varit med sedan -89, hundar sedan -91. Har haft många raser, mest omplaceringar (som andra inte klarat av, av olika anledningar) Jag har aldrig intresserat mig för uppfödning eller utställning, då jag inte viljat hamna i "hundkärring-köret".
Att vi började med boskapsvaktare, beror på att vi hade för mycket svinn bland fåren. Både stölder, (mindre)rovdjur och jakthundar. 7 fina livtacklamm flög ur hagen spårlöst samma natt >:( För några år sedan släppte en granne sina jakthundar på kvällsrast (efter mörkrets inbrott). Dagen efter hittade vi 4 gutebaggar i delar + en chockad (avled efter ett par timmar). Tydliga hundspår fanns i hagen. Grannen blånekade (hans hundar slet vår dotters gotlandskanin i bitar utanför vårt köksfönster, när ungarna åt kvällsmat två år tidigare) också rastning i mörker.
Dessutom försvann lamm regelbundet, utan att de hittats.
Vi fick erbjudandet att låna vår pyrre i ett halvår, hennes matte osv. är en annan dyster historia om "seriösa" hunduppfödare, som jag inte vill dra här. Hon blev kvar här (pyrren alltså) och blev en mycket uppskattad gårdshund, men ville inte stanna hos fåren (vi slängde henne inte på gödselhögen 8))
Hon fyller sin funktion och alla älskar den hunden (trots en envishet utan like).
Därför kom estrelan. Jag tingade en tik, men blev "tilldelad" en hane. Blev lurad på mer vid det köpet kan jag nämna! Också en "seriös" uppfödare!
Precis som klastorpet skriver, så har Viltskadecenter en lite underlig vinkling på hantering av hundarna. Står inte för deras åsikter. Klart de ska träffa människor och gosas med. Men USA hanteringen, stämmer bara delvis. Har som jag nämnt mycket kontakter där och alla har inte alls jättegårdar. Vissa har naturligtvis. Men många har smågårdar och regler om vad man får och inte får varierar mycket mellan olika delstater. Så jag gillar inte någon generalisering av "USA". Det var av dem jag fick lära mig hur hundarna fungerar. Här i landet begrep ingen ens hur dessa hundar hade hållits.
När jag anslöt mig till Viltskadecenter visste de otroligt lite om dessa hundar. Hade väldigt konstiga åsikter osv. Men jag tycker ändå att de bättrar sig. Nu kan jag också nämna att de amerikanska hundarna oftare har ett skarpare sinnelag än här (de vill ha det så). Kommodor föds inte ens upp i vårt land längre, just för att de är väldigt aggressiva. Precis som i vårt land importerar de ofta från Europa. En av de jag känner har importerar flera estrelor från samma kennel som min kommer från i Portugal. Min bekant i Italien har exporterat maremma både till USA och Sverige. Jag har gosat massor med hans "livsfarliga" hundar. Jag har även mött hans hundar uppe i Abruzzerna med sina får- och gethjordar. De har inte anfallit de korkade svenskarna som envist plåtat dem!
Naturligtvis är jag ingen expert på TM, har jag sagt det ???
Att vi skaffade valpar första gången berodde på att vi ville se hur det skulle fungera om valparna föddes i fårflocken. Det är ett visst problem att ta en hund från en vanlig kennel för att försöka få den att ensam som valp fatta att fåren är hans flock.
Kan nämna att det funkade bra ;) Det hela skötte sig naturligt så att säga. (Fast det verkar vara ett skällsord här). Ett problem är att det inte finns "seriösa" hunduppfödare i detta landet, som föder upp sina hundar med fåren (eller andra djur). Sådant underlättar rejält.
De som har frågor eller vill ha ytterligare förtydliganden är välkomna, men jag besvarar inte fler påhopp.
Avlsutningsvis beror min något föskjutna lamning på att de inte fick sin bagge förrän i januari, också det av särskild anledning. Men det fungerat toppen ,med utelamning nu. Stora fina lamm och tackor i toppkondition ;) Bättre än att föda upp lamm i dec/januari på pellets och skicka till slakt i mars/april utan att de fått äta ett grönt strå ;)
Man gör det bästa av situationen helt enkelt!

Uddabudda

  • Inlägg: 1327
  • Mitt hem på jorden
    • Västergötland
SV: Herdehundar
« Svar #50 skrivet: 07 jun-08 kl 16:31 »
Tråddeltagare - håll er till sakfrågan och ta privata diskussioner utanför tråden.

Mvh
Moderator
Självhushåll till nytta och nöje

 

klastorpet

  • Inlägg: 125
SV: Herdehundar
« Svar #51 skrivet: 07 jun-08 kl 17:20 »
Birgit, Det låter som att du har en sund syn på Herdehundsbiten, helt klart förstår jag behovet att det är en bra lösning som är på naturensvilkor.
Sedan om jag tycker bra om del behovet du hade med din grannes jakthundar kan vi lämna där hän.

Nu vet jag ju inte hur du bor, men vi bor så att våra hagar ligger så att "ingen" tar sig igenom dem. Nu går det ju ingen vallgrav runt dem, men de ligger så off så några "svampplockare" skulle inte hitta hit ;)
OM nu området som vi har är så isolerat, sedan skulle det "dyka upp" någon en kväll när vi är borta på middag.. o plocka upp lamm, det är ju vid den situationen jag vill att man är så nära 100% säker på att hunden inte angriper. åtminstone inte fysiskt.
Nu kan det ju vara så att man inte är borta på middag på grund av hundarna, o skulle man vara borta så kan man ju låta de vara inne under den kvällen.

(jag har inte sagt något om hur vida du kan TM eller inte, bara så du vet ;))
Men min nalle justerar sitt revir efter situationen så i en villa är det gräsmattan framför och på en gård är det gårdsplanen o i vårat fall så är det 2-3Km från gården.. Han vaktar området emot främmande saker förutom saker som jag sagt att de är OK, som att hästarna rider förbi (har ett ridläger som ligger en liten bit bort) eller liknande, o jag antar att inlärningsprocessen ser lika dan ut för boskapshundarna plus det svåra, att få dem att stanna i hagen med fåren. 
MEN sedan händer något som hunden inte har blivit lärd, något som skiljer från mönstret och där hunden får fatta ett eget beslut om hur han ska göra.. o det kan ju ex. vara om någon okänd tjuv som är nervös smyger in i hagen, överaskar hunden och vad skulle hända då??
Jag som är hundvan på riktigt, skulle med all sannolikhet klara situationen, men en medelålders man som "minsann kan hundar"

Då skulle man nog varit j-ligt glad om man valt den mindre hunden. 

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Herdehundar
« Svar #52 skrivet: 07 jun-08 kl 18:34 »
Jag förstår hur du tänker och respekterar det! Jag tänker lite annorlunda. Men just socialiseringen med djuren som ska vaktas är a och o. Det gör att hunden frivilligt stannar i flocken. Han är en del av den.
Visst, unghundar kollar gärna om de kan vidga reviret osv. Man kan inte tvinga dem att stanna om de inte vill. De tar sig ut då. Så viljan att stanna är det viktiga. Allt måste vara frivilligt, med din handledning naturligtvis! De måste acceptera sin flock. Det är därför du inte kan ha dem inne osv. De måste veta var de hör hemma.
Just som du beskriver kan det bli komplicerat, för hunden är van vid att ingen rör sig i närområdet. Här är det tvärt om, massor av folk o hundar. Man måste utsätta dem för olika typer av retning. Tydligt visa vad som är ok osv.
Angående jakthundar, är jag inte ute efter "mord", bara att hundarna håller dem utanför fårhagen och det gör de. De har inte på dessa nästan 5 år angripet något djur! Finns inget som tyder på att de skulle göra det heller. När det gäller levande varelser har man ju aldrig 100% garantier förstås. Men det får jag själv ta på mitt ansvar. Vi har massor av skyltar runt hagarna, som talar om att det finns vakthundar där  och hur man ska bete sig om man vill gå in i hagen ändå osv.
Grejen är att hundarnas revirmarkerande (vilket både tikar och kastrater gör) håller bort de flesta oönskade gäster. Det är få rovdjur som vill gå i närkamp med något de inte vet om de klarar. Det är ju huvudsyftet med hundarna, att avskräcka från attack.
Jag tycker det är ett fantastiskt sätt att arbeta tillsammans med djuren. Bara detta att se hundarna ligga i fårflocken som vilket får som helst. Tycker en tacka att de är i vägen eller för nära visar de direkt magen och flyttar sig sedan en bit. Men de har koll. Dock är de hos mig tämligen fokuserade på räv och korp. Det är ju det allvarligaste hotet vi har.
Jag låter gäster o valpköpare hälsa på hundarna. Jag har gjort tester för att se hur de beter sig när folk de inte känner går in i hagen. Det finns inget som tyder på aggressivt beteende mot människor.



Kilpis

  • Inlägg: 10
SV: Herdehundar
« Svar #53 skrivet: 07 jun-08 kl 18:55 »
Censur på alternativ.nu  Märkligt att Birgit kan beskylla sin granne för kriminella aktiviteter ,och det är o.k. Finns det en dom på honom?Hunduppfödarna är ju också fråntagna all heder. Det är o.k................  Hålla sig till ämnet var det ja. Birgit själv är snövitt offer! Eller hur!Tydligen är mina inlägg mycket känsliga för Birgit i Allmogefårsfrågan och herdehundarna.  Tag bort mina inlägg bara.. Så det blir ännu mer obegripligt för utomstående. Jag har ingen dold agenda i frågan.Varför är jordbruksverket så känsligt när det gäller Birgit????? Herdehundar och hundskojare..  Det vill inte Birgit svara på! Då kommer den alternativa censuren in..
« Senast ändrad: 07 jun-08 kl 19:15 av Kilpis »

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Herdehundar
« Svar #54 skrivet: 07 jun-08 kl 20:58 »
Om det finns några kvar på tråden, så får du tydligen skjuta ett lo som anfaller o river dina får, det räknas som skyddsjakt.
O då kan det möjligen vara "OK" för en Herdehund att döda.

Varför jag inte trodde det, var att en jägare blev åtalad för han dödade en varg som angrep hans jakthund. nu vet jag inte hur dommen slutade.

CU
Jag tror att man i princip alltid utreds för jaktbrott om man skjutit rovdjur som angripit ens tamdjur. Sedan beror det  på omständigheterna om fallet går vidare eller inte.
                                                           Mvh
                                                          Charlotte
 
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

klastorpet

  • Inlägg: 125
SV: Herdehundar
« Svar #55 skrivet: 08 jun-08 kl 00:30 »
Sökte runt lite på nätet när jag försökte få reda på hur det var..
o hittade lite info..

##
2.4.1.2.2 Utan föregående tillstånd från myndighet
Ett rovdjursangrepp på en människa eller ett tamdjur är i de flesta fall att
betrakta som en nödsituation. För rätt att döda det angripande djuret utan att
straffas enligt JL krävs dock att gärningen kan anses försvarlig med hänsyn
till farans beskaffenhet, den skada som åsamkas annan samt
omständigheterna i övrigt. Vid en avvägning måste i princip det hotade
intresset vara av betydligt större värde än det offrade, här kan också
affektionsvärden beaktas.
I 28 § JF ges en möjlighet för enskilda att i en
konkret situation skjuta mot en björn, varg, järv eller lo för att skydda sina
tamdjur och gå fri från ansvar utan att ovan nämnda avvägning mellan
värden görs. I 28 § JF krävs dock att rovdjuret tidigare angripit och skadat
eller dödat tamdjur, att det finns skälig anledning att befara ett nytt angrepp
samt att dödandet av rovdjuret sker i omedelbar anslutning till angreppet.
Denna typ av skyddsjakt får enligt paragrafen också ske på annans
jaktområde men inte inom nationalpark. Bestämmelsen förutsätter för det
första att ett tamdjur angripits, vidare krävs skälig anledning att befara att
rovdjuret kommer att gå till attack på nytt. De tamdjur som angripits och de
tamdjur som kan komma att angripas behöver troligtvis inte tillhöra samma
ägare men då dödandet ska ske i omedelbar anslutning till angreppet måste
tamdjuren befinna sig mycket nära varann.
En anledning till att dödandet
ska ske i omedelbar anslutning till angreppet är för att man ska vara säker på
att det rör sig om samma (rovdjurs)individ.




Men om man nu tänker sig att man har en Boskapsvakt som angriper Lo´t INNAN den river, ska man nu titta rent lagligt på det så kan jag inte tänka mig att det är OK.. sedan om man döms är ju en annan fråga


PS. här är ett utmärkt examensarbete som jag läste och stal texten från. men jag kan ju ha vänligheten att länka till orginalet. Tack Julia Crafoord Martinsson och JURIDISKA FAKULTETEN vid Lunds universitet DS.



« Senast ändrad: 08 jun-08 kl 00:38 av klastorpet »

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Herdehundar
« Svar #56 skrivet: 08 jun-08 kl 08:30 »
Paragraf 28 har ändrats sedan Examensuppgiften skrevs.
Numera får man skjuta Rovdjur som vistas i hägn om man befarar att de ska riva (man behöver inte vänta tills det skett) om det inte går att skrämma bort djuret. Jag antar att hunden kan räknas som bortskrämningsförsök?
                                          Mvh
                                       Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

klastorpet

  • Inlägg: 125
SV: Herdehundar
« Svar #57 skrivet: 08 jun-08 kl 10:13 »
Låter sunt, sedan tycker jag ju att ett lo som går in på hundens område redan där har visat ett "osunt beteende".
Det kan ju handla om mat tillgång och liknande men förövrigt så så borde hunden´s närvaro räcka för att hålla den på avstånd.

Men jag då som rabblar om "val av hund" så tror jag att blotta närvaron av en normalstor hund (inte Mopps då kanske) borde hålla  rovdjuren på plats om rovdjurens situation är normal (mattillgång, sjukdommar, antal..)
Nu har jag "ingen" koll på Estrelan eller pyrenéen i verklig skärpa, det man hör är oftast en bit från verkligheten, så det är ingen kritik emot just dessa raserna/individerna utan ett allmänt förhållningssätt.

Det känns som att det är först o främst är två/tre huvudsakliga egenskaper man vill ha hos Boskapsvakten, nummer ett o troligen svårast är ju att få hunden att stanna hos fåren  och två/tre är vaktinstinkt och samhörighet med fåren (då får man automatiskt en försvars funktion).
Jag har lite svårt att se att man i Sverige idag behöver en hund som kan ta en Grissley björn eller bröderna bus. Framför bröderna bus biten då det skulle bli problem om NÅGOT händer. så varför inte en Puli eller Pumi?

##
År 1921 skisseras den första standarden för Pumin ett par år senare får den status av självständig ras. Pumin kallades också för den vallande terriern. Dess iver och mod gör att den är lika användbar på får som större boskap. Pumin användes också till att fånga råttor och till vildsvinsjakt !

Det är bara ett exempel.. o troligen så är huvuddelen av våra raser ursprungligen till för vakt..
« Senast ändrad: 08 jun-08 kl 10:15 av klastorpet »

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Herdehundar
« Svar #58 skrivet: 08 jun-08 kl 10:18 »
Nä, inte Grizzly kanske ;) men vi har minst 8 vanliga Brunbjörnar i "området" och vad jag sett av min mammas Pumi tror jag mest hon skulle irritera en björn med sitt skällande. Hon vallar gärna men det sker under skall (precis som det mesta gör i hennes liv :)) så att möta en björn skulle nog framkalla en Massa skall.
 OM jag skulle ha en herdehund skulle det vara i avskräckande syfte, jag skulle absolut inte vilja att den gick i strid med något rovdjur. Trots att hundar kan vara "arbetsredskap" så är dom ju älskade familjemedlemmar ändå.
                                        Mvh
                                    Charlotte
« Senast ändrad: 08 jun-08 kl 10:20 av Charlotte »
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

klastorpet

  • Inlägg: 125
SV: Herdehundar
« Svar #59 skrivet: 08 jun-08 kl 10:37 »
Nu tror jag inte en "normalt soff-anpassad" pumi skulle fungera.. ;)
Men om man utbildade den som man gör med vakthundar/boskapshundar o i en Puli kanske man får "spetsa" de egenskaperna man behöver förstärka, på samma sätt som man kan behöva dämpa dem i andra raser.

Pumin skulle ju föra ett "fantastiskt" oväsen  ;D och ihärdig.. nog inbillar jag mig inte att björnen skulle bli rädd för den.. men just irritationen skulle troligen hålla den på avstånd. o frågan är om en Pyrre skulle vinna emot en stor björn??
Nu finns det ju andra raser än Pumi, o de rovdjur som finns i närheten kan ju styra vilken "styrka" man behöver på hunden.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

539 gäster, 4 användare
skräptanten, DaisyMalone, beekeepern, William

* Forum

* Om tidningen Åter



- Supernöjd med den nya tidningen! Ska fixa ny betalning nu så vi har täckt upp det kommande året, ser fram emot att bygga upp ett litet bibliotek av tidningarna. :) Och maken är ivrig att få testa på ölbryggandet som finns med i senaste numret.. :P
/Maria Örni

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser