Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bygga egen rök??  (läst 90499 gånger)

Iris

  • Inlägg: 270
  • www.skinnarbo.se
    • Uppland
Bygga egen rök??
« skrivet: 03 jan-08 kl 11:38 »
Nån som kan tipsa mig om en ritning på en rök. Skulle så gärna vilja kunna röka eget kött. Sökte här på forumet, men fann inget.

jenses

  • Gäst
Re:Bygga egen rök??
« Svar #1 skrivet: 03 jan-08 kl 11:51 »

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
Re:Bygga egen rök??
« Svar #2 skrivet: 03 jan-08 kl 13:11 »
Här har du en
http://svenska.yle.fi/matochfritid/specialartikel.php?id=1633

och en till
http://www.viivilla.se/232.aspx

Och här är en beskrivning på en kallrök, hämtad från en fiskesportsida (http://www.leopoldreport.com/Fiskfr5.html):
//Att bygga en kallrök kan naturligtvis ske på olika sätt. Ett är att som du, bygga i en sluttning.
Eldstaden kan göras av tegel eller betonghålsten och grävas in i jorden. Viktigt är att ugnen blir tät och att man förser den med en lucka för att kunna reglera draget.
Har man tillgång till en gammal strykugn eller spis av mindre format så kan man använda dem. Röret kan vara av plåt eller tegel och bör vara cirka 3-4 tum grova och 2-3 meter långt.Lutningen bör inte vara för stor 25-30 graders lutning är lagom.
Som röklåda kan man använda en plåttunna eller bygga en låda av något hårt virke av lövträd. Furu kan ge smak. Inred lådan med lägen för galler att placera fisken på.
Reglera värmen så att den inte överstiger 50 grader vid kallrökning. Det kan göras genom dragluckan och locket på röklådan. Fuktad säckväv kan användas som rökreglerare i öppningen på röklådan.Alved och enris är en bra kombination vid fiskrökning. Var försiktig med elden och ha vattenspann vid eldstaden. Lycka till!//

samt en varmrök från samma sida
//Men här får du kort ett enkelt förslag till en varmrök - som väl är vanligast.
En regntunna är det bästa valet. Längst ner tar du upp en hål på cirka knappt 3x3 dm. Där ska veden in och brasan göras upp. I den övrer halvan av tunnan gör du ett galler. Slutligen bör du ha ett lock, kanske av trä med hål i, gärna som en lucka som du kan öppna lite extra för att släppa ut röken. Man kan också lägga över en våt säck och vika den åt sidan. Det viktiga är att röken pressas kvar i tunnan men ändå kan komma ut i lagom mängd. Man får känna sig för.
Du eldar med de flesta träslag utom tall. Vill gärna avsätta en syntetisk smak.
På grillen lägger du de flesta fiskar, vanligast sill/strömming, härligast abborre, regnbåge och öring. Man tar ur dom och lägger buken neråt en aning uppfläkt.
Du ser på fisken när den är klar, den börjar skrumpna. Men ta gärna upp en och känn på en fena. Den ska lätt lossna om det hela är över.
Det tar ungefär en halvtimme. Ha gärna lite enris i beredskap och stoppa in en kvist där nere i elden när det börjar närma sig slutet.
Lycka till!//

Jag har också sett en ritning på Silvan på rökar.
« Senast ändrad: 03 jan-08 kl 13:12 av anette i bugared »
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

javill

  • Inlägg: 11660
    • Blekinge
    • Glirnashopen
Egen varmrök??
« Svar #3 skrivet: 17 feb-08 kl 13:09 »
Vi har en rök på tomten. Det är ett hemmabygge som är som en ugn under jord, med en lucka i ena änden där man eldar innanför. I andra änden finns ett rör/skorsten och ovanför den kan man sätta en trälåda där man kan hänga in det man vill röka. Pappa provade att röka fisk (spätta) en gång och det blev helt ok. Nu undrar jag om någon kunde tipsa på vad man kan varmröka förutom fisk. Antar att det inte kan vara för stora bitar i det här fallet. Finns det någon sida där man kan hitta info om hur man varmröker, vilken ved som kan vara bra och hur länge man ska hålla på? Jag är total röknovis. Men, det känns synd att röken inte används, den förstörs ju om ingen håller efter den och det är det ingen som gör här eftersom den inte används.  ::)
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Bygga egen rök??
« Svar #4 skrivet: 17 feb-08 kl 21:58 »
Har haft planer på en rök ett tag. Ska nog bli av innom snar framtid, då jag har fått en granne intresserad, så vi kan göra den tillsammans.

Jag vill såväl kall, som varmröka och det är egentligen en fråga om temperatur och tid.

Tänker mig ett skåp förmodligen av trä, där det som ska rökas får hänga, och en mindre eldstad som kopplas till via ett rör.

Det finns en rök som är större än den som jag planerar hos en bonde i närheten som har fjäderfäslakt och även röker kyckling. Den blir modell fast den endast besiktigats oculärt.
Eldstaden ligger lägre än rökkammaren.
« Senast ändrad: 17 feb-08 kl 22:01 av Skytten »
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

leifhh

  • Gäst
SV: Egen varmrök??
« Svar #5 skrivet: 18 feb-08 kl 12:31 »
Vi har en rök på tomten. Det är ett hemmabygge som är som en ugn under jord, med en lucka i ena änden där man eldar innanför. I andra änden finns ett rör/skorsten och ovanför den kan man sätta en trälåda där man kan hänga in det man vill röka. Pappa provade att röka fisk (spätta) en gång och det blev helt ok. Nu undrar jag om någon kunde tipsa på vad man kan varmröka förutom fisk. Antar att det inte kan vara för stora bitar i det här fallet. Finns det någon sida där man kan hitta info om hur man varmröker, vilken ved som kan vara bra och hur länge man ska hålla på?

Låter som den vi har vid fjällstugan. Våran har en 5 m lång rökgång. Vi eldar med eneris och stryper syretillförseln så att det bara blir glöd och rök. En rökomgång tar ungefär 24 timmar och det går åt oerhört mycket enris. Men gott blir det  :D

Svärfar har bygt en genialiskt enkel rök. I botten på en plåttunna har han ställt en kokplatta på kokplattan en kastrull fullproppar med enris. Enriset tyngs ner av en sten. Därovanpå ett galler. Högst upp i tunnan hänger vi stekar/bogstycken. Fiskar (makrill) lägger vi på ett galler. En rökning inleds på kvällen och är klar på morgonen. SÄtt ej på kokplttan på speciellt hög temperatur, det duger med lägre medeltemp. Man får kolla rökningen rätt ofta efter sisådär 10 timmar för att köttet inte skall bli bränt i sina tunnaste delar.

Magda

  • Inlägg: 700
  • Västerbottens kustland
    • Västerbotten
    • Fru Magdas
SV: Bygga egen rök??
« Svar #6 skrivet: 19 feb-08 kl 14:55 »
Kallrökt renkött har vi gjort i alla tider. Då på det traditionella samiska viset i en kåta. Man eldar med björk, mycket ris, och hänger köttet högt uppe under rökhålet i taket. Tar väl en dag eller så. Okomplicerat när man väl har en rökkåta, värre när man inte har det. Men man kan röka i en tältkåta som är lite enklare att bygga, eller billigare att köpa. Min mamma har dock en permanent rökkåta som används flitigt. 
« Senast ändrad: 11 mar-08 kl 21:15 av Magda »
Fru Magda bor på en gård i Västerbottens kustland med make och tre barn. Lite djur och stora odlingar. Odlar för avsalu med start sommaren 2012. Bloggar på http://blog.frumagdas.se Följ mig gärna på facebook, http://www.facebook.com/frumagdas

kossan

  • Inlägg: 1158
  • Var sak har sin tid!
    • Bohuslän
    • www.bokedalensparadis.blogspot.com
SV: Bygga egen rök??
« Svar #7 skrivet: 21 feb-08 kl 07:57 »
Gubben byggde en egen rök!!!!........efter egen ritning!!!

Tog en gammal kamin och byggde en trälåda kopplat till kaminen.
Vi rökte fisk, jädrans gott blev det!!! :D
Avlar på faverolle, svart koppar maran och vaktlar! Har katterna Rosa och Kurt!
www.bokedalensparadis.blogspot.com

Mårten Swärd

  • Gäst
SV: Bygga egen rök??
« Svar #8 skrivet: 28 jun-08 kl 15:49 »
Morsning!
Jag har 3 stycken gamla kaminer stående ute i ladugården och funderar nu om det skulle kunna gå att ta en utav dem och bygga en rök.
Kaminen är ungefär av den typ som är på bilden här nedan.. Rökkanalen går ju ut bakåt på kaminen c:a 70 cm upp från botten, skulle det kunna funka att bygga en låda runt det röret eller blir det för kallt då? Det är lite svårt att förklara men min mkt knapphändiga skiss kanske ger en lite bättre förståelse för vad jag menar..

Tror ni att detta skulle funka eller kanske någon kan komma med förslag på adra sätt att göra det på?

 

covboy

  • Gäst
SV: Bygga egen rök??
« Svar #9 skrivet: 28 jun-08 kl 16:02 »
Min  rökugn liknar en stor kastrull,inuti finns en ställning för fisken..jag brukar använda enris för röken,endel använder  alspån..några sockerbitar på bottnet ger fisken fin brun färg..
Sen är det bara att elda under med vad som helst.. :P
(absolut bästa rök jag använt)

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Bygga egen rök??
« Svar #10 skrivet: 28 jun-08 kl 19:31 »
Mårten!
Din skiss fungerar som varmrök!
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Mårten Swärd

  • Gäst
SV: Bygga egen rök??
« Svar #11 skrivet: 28 jun-08 kl 19:52 »
Mårten!
Din skiss fungerar som varmrök!
Kalas! Då ska det ju inte vara så svårt att fixa en rök då!  :)

Skrållan

  • Inlägg: 1
SV: Bygga egen rök??
« Svar #12 skrivet: 30 jun-08 kl 21:10 »
Hej jag skulle vilja ha en varm o kallrök har just köpt ett sommarställe med fiskerätt o kött har jag sen förut men jag skulle vilja röka allt själv det är ju så gott men jag saknar en beskriv ning =)är det någon snäll människa som kan ge mig en beskrivning??? min pappa rökte all fisk o kött själv men då va jag för liten för att förstå att detska jag lära mig ,men nu så har han varit död sen 13 år så det är lite svårt att fråga honom ....men för sent ska syndarn vakna=)
MVH Skrållan ::)

covboy

  • Gäst
SV: Bygga egen rök??
« Svar #13 skrivet: 30 jun-08 kl 21:50 »
Köp en kastrullrök,det finkar fint ! :P

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Bygga egen rök??
« Svar #14 skrivet: 30 jun-08 kl 21:57 »
Kallröken får ha en lååång snabel från pannan till rökutrymmet, röken får inte vara över 30 grader.
Den ska kunna rulla på ett par dar.

Väldigt mycket svårare än en varmrök.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Moraggarn

  • Inlägg: 599
    • -
SV: Bygga egen rök??
« Svar #15 skrivet: 02 jul-08 kl 14:52 »
En enkel men funktionell variant kan man bygga enkelt och snabbt av plywood,några galler från ett kylskåp samt en kokplatta.

¤ Om man har galler från ett kylskåp så utgår man från dom hur bred och djup röken ska vara (har man inga galler sätter man lister på insidan av lådan där man kan sätta in rundstavar som man sen hänger fisken eller köttet i)

¤ Lådan ska vara 1m-1.20m hög

¤ Borra 4-5 hål i varje sida högst upp(ventilationshål)

¤ Skaffa en kokplatta(en billig kostar strax under 200kr)

¤ Ta en ganska stor kastrull eller liknande där du kan lägga i rökspån

Nu är det bara att börja exprimentera sig fram tills man får det resultat man vill ha.Lycka till!!!

MiaMia

  • Inlägg: 12
  • Hemma mamma
SV: Bygga egen rök??
« Svar #16 skrivet: 21 jul-08 kl 23:13 »
Hej, lycka till med ditt rökbygge. Det är inte så svårt om man är lite hänsen. För att ha möjligheten att röka både kallt och varmt bör man leda röken genom långt rör. Annars kan man ha en liten elstad under en utbrunnen plåttunna med ett kort rör inunder. Den stora grejen är sedan vad man röker med. Aldrig barrved, inte björk eller ek. Gärna mild al och ask. Sen kan man ösa på med lite enris och andra grejer. Örter och kryddor, prova med något ni har gott om. Även saltningen är ett litet knep, fisk går jättebra att salta med grovsalt bara i några timmar, kött osv kräver mer precision. Vi har alltid en sockersaltlösning till allt kött. Som julskinka ungfär, lägg den i sockersaltlösning på lucia och ta upp dagen innan julafton för kokning. Oavsett storlek blir det alltid lyckat.
Vi röker allt själva, fisk, kött, korv, fågel både varmt och kallt. Ett tips är att köpa gamla tidningar "Allt om mat" från 70 och framåt till mitten av 80-talet. Här finns det jättemycket tips, inte bara om rökning så klart.
Ofta glömmer man att det finns rå fläskkorv i affären som man själv röker, jättegott. Efter jul och påsk finns det löjligt billig sockersaltad skinka att bara hänga in.
En fin sak med det rökta är att de går väldigt bra att byta till sig annat mot god rökt korv tex Men se upp med kallrökt korv, det är ett kapitel för sig. Eller att röka åt andra mot att få behålla en del av köttet själva. Jägare är inte helt ointresserade. 
Jag har hållt på i många år och har mycket tips om du är intresserad.

Som sagt lycka till och ge dig på det, har andra klarat det kan du!
Delar gärna med mig av många års erfarenhet av att vara ekonomisk smålänning. Många intressen och vänner med allehanda kunskaper.

Rosten

  • Inlägg: 4857
    • Närke
SV: Bygga egen rök??
« Svar #17 skrivet: 21 jul-08 kl 23:24 »
Vilka olika sorters ved kan man använda?

Al vet jag men hur får man tag på alved?

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14055
    • Medelpad
SV: Bygga egen rök??
« Svar #18 skrivet: 21 jul-08 kl 23:45 »
Al brukar ju växa som oönskad sly nästan överallt där det är lagom fuktigt och sumpigt - t ex i bäckraviner och diken. Markägarna brukar sällan ha något emot att man hjälper till att röja bort litegrann av eländet.

Vi brukar röka fisk (mest sik) vid stugan, till det används enris i första hand (det växer som ogräs där) men man kan dryga ut med t ex al om det behövs eller om man inte vill ha så stark smak.

Man KAN använda de flesta träslag att röka med men vart och ett av dem har ju sina egenheter.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: Bygga egen rök??
« Svar #19 skrivet: 22 jul-08 kl 20:02 »
Som sagts ovan kan de flesta träslag användas, lövträ är vanligast.

Varje land och region har sin tradition. I USA är Hickory det enda acceptabla enligt många.

Att röka kött med flisade grenar från vinrankor anses som en stor delikatess av många.

Fruktträd går i regel mycket bra, du har väl gott om äppelträd ??

Googla på "rökspån" ... det finns massor.

Wiskeyrökspån, flisade gammla wiskeytunnor ... det kanske kunde vara nåt ?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

541 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastiskt inspirerande
/Catarina L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser