Saxat ur FOBO
http://www.fobo.se/nyheter/fragor-svar/index.shtml[23:35:09] Maria: Fråga: Vi ska skaffa några höns nu denna vår/sommar och
skulle vilja odla deras foder själva. Vi tänkte låta dem gå fritt
i trädgården, så de har nog inte så svårt att hitta föda på
sommaren, men under vintern måste vi se till att de får lite extra
mat.
Jag har försökt läsa mig till på olika ställen vad man kan
odla själv till hönsen: Vete, korn, solrosfrön, ärter, majs, kanske
linfrön och hampafrön.
Jag är osäker både på hur jag ska odla och skörda dem. Jag
har hört att man kan odla ärter tillsammans med korn eller vete.
Dessa slingrar sig då längs med strået och de gynnar varandra.
Jag tänkte att man då kanske skulle kunna slå detta med lie och
låta det ligga och torka.
Sedan vet jag inte om de kan få skörden som den är med
hela vete/kornax blandat med hela ärtor? Det kanske är så att
man helst ska krossa säden, för att de ska kunna tillgodogöra
sig näringen. Då måste man i så fall skörda den genom en
skördetröska alternativt skaka av fröna. Vi vill kunna odla allt
ekologiskt och i liten skala Var får jag tag i gamla sorter? Vet ni
någon bra artikel om hur man själv odlar sitt foder till hönsen?
Sedan finns det nog en hel del vilda växter som man skulle
kunna samla under växtsäsongen och torka, men vilka är bra
till höns? Jag vet att nässlor är ett utmärkt tillskott. Oxelbär och
rönnbär ska nog också vara bra. Kanske man skulle kunna
torka maskrosblad. Vet ni något om detta?
/Veronica
Svar: Tack för din fråga. Eftersom jag inte har höns själv har jag
bollat frågan vidare till mer sakkunniga personer.
Så här svarar lantbrukarna Evy och Lars Schale: Vi använder
numera ekologiskt nötfoder även till hönsen. Ett tag tidigare
gav vi dem hel havre, vete och kålrötter, plus en blandning av
kokt potatis, kokta ärtor och mjölk, men det blir lite för dåligt
med proteinet metionin för att de skulle värpa bra. Veronica
skrev om att ge hela ärter men de behöver kokas eller krossas.
Vi föreslår att hon försöker få tag på en liten skrift som heter
”Hönsskötsel på rimligt vis” av Flemming Schiötte utgiven på
förlaget Bokskogen.
Karin: Jag vill hänvisa till en artikel på Fobos hemsida: Höns
till husbehov,
http://www.fobo.se/artiklar/djurhallning/fagel/Honstillhusbehov.shtml, där man diskuterar vad man kan mata
hönsen med.
Du kan också få många tips på hemsidan
http://www.
alternativ.nu/. I forumet finns en egen tråd som handlar
om hönsens utfodring. De säljer också flera böcker om
hönsskötsel.
Jag vill också hänvisa till boken ”Naturligt Lantbruk” av
Pat Coleby. Hon skriver mycket om vilken typ av mat djuren
behöver och föreslår framför allt att man blötlägger säden.
När det gäller att odla så kan man mycket väl odla ärter
och säd tillsammans, det ger högre skörd än att odla dem var
för sig. För att hönsen ska kunna tillgodogöra sig säden och
ärtorna måste de krossas eller blötläggas – hönsen har inga
tänder.
Gamla sorter kan man få tag i genom föreningen Allkorn
eller genom någon ekologisk bonde. Torkade örter som nässla
är utmärkt näring för hönsen, säkerligen kan man pröva med
andra örter och se om de äter dem.
/Karin