Jag ær inte fårbonde, men hyrde hus av en i sex år och hjælpte till med hans får. Han har ca 200 tackor. Hælften finullsfår pga de ær utrotningshotade och ger lite extra djurbidrag. Han har sagt att om dom inte var så besværliga så skulle han ha enbart sådana! Dom får oftast flera lamm vilket innebær større risk att något fastnar då det føds, eller att tackan struntar i något så att det ligger och dør om man inte hjælper till... Dessutom ær dom ganska nerviga och jobbiga att hantera. Och slaktvikten blir lægre æn på den andra hælften av besættningen som ær blandrasfår. Ændå sa han att han tjænade några kronor mer per finullslamm... Så dærfør kan det vara ett tips.
Han ser till att få lammningarna runt nyttår och føder upp lammen på ensilage och havre. Alla lammar inte då, men det ær vad han efterstrævar.. Han tar dit en snubbe som kollar med ultraljud så att han vet om de ær dræktiga, nær de ska lamma och hur många embryon -de med flera får mera mat æn de med bara ett. Lammen vet inget om grøna ængar och jag kan lova att dom inte ær olyckliga! Han slaktar några fler hemma æn till husbehov och sæljer svart... Sæger att hans stora familj och hundar kækat upp dom. Om det finns något litet slakteri som betalar lite mer, och du till ex kan bygga ett litet røkeri och producera egen lammkorv, røkt fårfiol e t c så økar det førtjænstmøjligheterna rejælt! En småfet gammal tacka får du inget før på ett slakteri, men kan du gøra korv av henne sjælv så blir det några kronor...
Samma med skinnen. Om du kan sælja dem sjælv så kan du tjæna lite på dom också, och ænnu mer om du ægnar dig åt skinnsømnad.
Så lycka till!