Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vörtbröd  (läst 10367 gånger)

javill

  • Inlägg: 11665
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Vörtbröd
« Svar #20 skrivet: 07 dec-09 kl 17:30 »
Nu är det dax igen ;D Såg flytande vört på Tempo i torsdags och tyckte att jag ville väcka liv i en gammal god tråd :-*

Är det kylvara eller var i butiken hittade du det?
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Jennyt

  • Inlägg: 3177
    • Västergötland
SV: Vörtbröd
« Svar #21 skrivet: 07 dec-09 kl 19:28 »
Jajjemän....kylvara, brevid mjölken. :D
På gården samsas vi med tre katter, fyra hästar och ett helt gäng höns. Skånsk Blomme och Dvärg Kochin. Genbank för Svensk Blåanka sedan 2011.
Titta gärna in på www.jennysgröna.se

regnpipan

  • Gäst
SV: Vörtbröd
« Svar #22 skrivet: 15 dec-09 kl 09:10 »
Årets vörtbröd blev en variant på Hedhs recept.

Först lät jag den skållade fördegen stå i flera dagar med en gnutta jäst i för att utvecklas ordentligt smakmässigt. När jag väl bakade samman degen mot slutet så hade jag glömt rågmjölet hemma så det fick bli vetemjöll istället. Jag hade även glömt svagdrickan hemma, så det blev vatten istället.

Slutresultatet blev då ett lite lättare bröd än tidigare år, mycket gott. Kanske det godaste vörtbröd jag någonsin ätit.

Självklart bakat i en vedeldad stenugn, där temperaturen i brödet kollades var 5:e minut mot slutet.... Vanlig köttermometer funkar bra, brödet skall upp i 95 grader.

Turnit

  • Inlägg: 290
    • Västergötland
SV: Vörtbröd
« Svar #23 skrivet: 14 nov-10 kl 05:51 »
Nu är det snart dags att baka vört igen....

Hittade denna tråden och blev nyfiken på flytande vört.

Har tidigare år bakat på vörtmix, santa marias. Men tänkte nu testa flytande.

Hedhs recept? Hur hittar jag det? Ngn som har länk, eller receptet??

Bor på landet med mina goa ungar, höns, kaniner,ankor och busiga katter !

 

Ullrika

  • Inlägg: 88
    • Västerbotten
SV: Vörtbröd
« Svar #24 skrivet: 14 nov-10 kl 20:34 »
Hej.

Jag har aldrig använt flytande vört eftersom jag tycker at jag får ett bra bröd av detta recept.

Receptet är från tidningen Land 2005.

2 limpor

50  g jäst
1 flaska, 33 cl, porter
2 dl vatten eller öl
3/4 msk pomerans
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk finstött anis
1 tsk finstött fänkål
3/4 dl farinsocker
1 ägg
1/2 dl rapsolja
1/2 msk salt
2 dl russin
750 g (13 dl) rågsikt
ca 180 g (3 dl) vetemjöl

Oljan och farinsockret tar jag mindre av, det blir mycket gott ändå.

Blanda allt och jäs till dubbel storlek.
Baka ut två limpor som får jäsa på en plåt.
Sätt in dem i 250 grader och sänk då samtidigt värmen till 200 grader.
Grädda ca 40 min, eller 98 graders innertemperatur.

Lycka till!
Har bjurholmshöns och värmlandsfår.

Xerox

  • Inlägg: 29
    • Blekinge
SV: Vörtbröd
« Svar #25 skrivet: 27 nov-10 kl 19:11 »
Turnit, brödboken (böckerna) av Hedh finns att låna på närmaste bibliotek.

Brunkebergsbageriets skållade vörtbröd är också ett perfekt recept. Helene Johanssons bok Bröd från Brunkebergs bageri finns nog också på biblioteket. Massor av goda bröd!
Hennes vörtrecept på 3 limpor ser ut som följer:

steg 1, skållning:
500 g kokande vatten + 250 g fint rågmjöl. Låt svalna.

steg 2:
1250 g vetemjöl, 10 g mald ingefära, 10 g mald nejlika, 10 g mald pomerans, skållingen från steg 1, 200 g vatten, 75 g honung, 200 g flutande vört, 75g mörk sirap, 100 g jäst, 100 g blötlagda och väl avrunna russin, ägg och smör till pensling.

Knåda i maskin 15 min. tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 min. Tillsätt russinen.  Låt degen vila i 45 min.

Forma till tre bullar och låt vila i 10 min. Platta till varje bulle och vik ihop degen tre gånger. Rulla till tre jämna bröd. Låt vila i 2 timmar .

Pensla med uppvipat ägg Grädda i ugn i ca 30 minuter vid 180 grader eller till bröden uppnått 98 graders innertemperatur. Pensla med smält smör  och låt svalna på galler.


Nil satis, nisi optimum!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

520 gäster, 1 användare
Barbroe

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som alltid mycket nöjd. Stycket med "Att ta vara på en gris" var kanon på alla sätt! Gillar nybörjarbreven mycket.
/Marie Mårtensson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser