Turnit, brödboken (böckerna) av Hedh finns att låna på närmaste bibliotek.
Brunkebergsbageriets skållade vörtbröd är också ett perfekt recept. Helene Johanssons bok Bröd från Brunkebergs bageri finns nog också på biblioteket. Massor av goda bröd!
Hennes vörtrecept på 3 limpor ser ut som följer:
steg 1, skållning:
500 g kokande vatten + 250 g fint rågmjöl. Låt svalna.
steg 2:
1250 g vetemjöl, 10 g mald ingefära, 10 g mald nejlika, 10 g mald pomerans, skållingen från steg 1, 200 g vatten, 75 g honung, 200 g flutande vört, 75g mörk sirap, 100 g jäst, 100 g blötlagda och väl avrunna russin, ägg och smör till pensling.
Knåda i maskin 15 min. tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 min. Tillsätt russinen. Låt degen vila i 45 min.
Forma till tre bullar och låt vila i 10 min. Platta till varje bulle och vik ihop degen tre gånger. Rulla till tre jämna bröd. Låt vila i 2 timmar .
Pensla med uppvipat ägg Grädda i ugn i ca 30 minuter vid 180 grader eller till bröden uppnått 98 graders innertemperatur. Pensla med smält smör och låt svalna på galler.