Färskost är alltså en färsk ost... Inte lagrad. Så här kan du enkelt göra färskost utan löpe:Koka upp en liter mjölk, när den precis börjar koka häller du i något surt, exemplevis:2-21/2 dl yoghurt eller filmjölk. eller 2 msk citronsaft, man kan till och med använda citronsyra.Det koagulerar sig rätt på direkten. Sen silar men genom ett vanligt durkslag, vasslan kan man ha till brödbak, soppan, eller vad helst,
Jag skrämmer liv i den här gamla tråden. Jag kokade upp en liter mjölk (direkt från tanken), hällde i 2 msk citron och hällde upp det för att rinna av. Kvar blir ca 2 dl (max) gummiliknande ostmassa och en himlarns massa vassle. Jag hade inte väntat mig att det skulle bli så hårt och gummiartat? Gjorde jag nåt fel? Kan man göra på nåt annat sätt så att man får mer ostmassa? Gärna lite krämigare också... det där vet jag inte vad jag ska använda till. Krydda lite och äta med sked... för det går banne mig inte breda ut på nåt =)
Låter som du lyckats få fram ostmassan som används till polsk ostkaka.
Men hur gör man får att få den krämigare? Jag har för mig att jag provade att hetta upp filmjölk så att den koagulerade och då blev det krämigare? Eller kommer jag ihåg helt galet?
Haha, nja snarare ostmassan from Hell...
Hmmm....låter lite som halloumiost? Eller så har du uppfunnit den första miljövänliga gummiblandningen för däckstillverkning? Eller en ny sorts tennisboll? Studsar den bra?Stötdämpare?Dörrstopp?Eller kolla om du kan hitta några formationer i den som talar om hur vädret blir till sommaren och sälj artikeln till expressen? (Väderost, en urgammal kunskap från fjällsidan) (ja, det är fredag )
Hahahaha, jag tackar och tar emot. Behöver lite glatt att läsa då jag har en jädra huvudvärk...Tänk er Keso, fast utan det blöta liksom.Ska testa med mindre citron nästa gång, kanske Mata har skrivit fel i sitt inlägg?!
Till jul (o även annars) gör jag en färsk mjukost utan vare sig kokning eller så, tar en liter filmjölk +3dl gräddfil, blandar och häller i en sil/durkslag med nåt fint tyg, låter det stå ett dygn och vassla sig. Sen massan som blir tar man 1 tsk salt i, sen är det fritt fram att sätta smak i den!