Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Herdehundar  (läst 16548 gånger)

klastorpet

  • Inlägg: 125
SV: Herdehundar
« Svar #20 skrivet: 05 jun-08 kl 00:20 »
Jag tycker inte heller man ska PM'a en sådan här sak, det är viktigt att rätt rekommendationer går ut på rätt sätt till rätt personer.. o är det så att folk läser o tycker -men det där låter ju som en smidig lösning..
Så min tanke var bara att -rätt jycke på rätt plats.

Jag tror inte att vi har olika åsikter, jag tror bara att det kanske kommer fram på olika sätt.
O sedan kan det ju handla om att man kallar saker för lite olika saker.

För jag tror inte att ex, Berit skulle rekommendera en ren "bergs o herdehund" för att självmant vakta en flock djur, där det ex, fanns möjlighet att några okända kommer o klappar fåren sent på kvällen.  O det är det som är viktigt att påpeka, då det i absolut värsta fall bli omplaceringar av hundar som inte gjort något fel..

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Herdehundar
« Svar #21 skrivet: 05 jun-08 kl 07:42 »
klastorpet! Först,  :-[ om jag varit oförskämd.
Jo jag vet att bergs o herdehunden inte är en ras, den innefattar ett antal raser, vilka mina faller inom: pyrrenéer och estrela. Jag vet också hur hundarna fungerar och tror vi är ganska eniga om det ;) Vad jag försökte framföra var att de kan socialiseras med människor, så att misstänksamheten minskar. Reserverade är de alltid.
Vår estrela var synnerligen misstänksam när vi fick honom. Dessutom uppmanade Viltskadecenter oss att inte "gosa" med honom och absolut inte låta andra göra det :-\ Så han var väl skarp ett tag. Däremot undvek han människor. Vi har tränat honom en hel del nu, då vi förstått att det är viktigt att dessa hundar inte hålls isolerade.
Vi har två barn till ovannämnda, en han (kastrerad) o en tik. De är uppfödda i vår guteflock och har sedan dess vaktat dem. De bor i lagården på vintern, med får o kor. Vi kelar o gosar massor med dem och eftersom vi bor vid trafikerade vägar, där både barn och hundar passerar, så har vi jobbat mycket med att tala om för dem vad vi tycker de ska acceptera osv. De hade sin tonårsperiod, då de var lite inkonsekventa, men nu vid 2,5 fungerar de bra.
Klart att de är intelligenta o tänker själva. Därför är det ju så viktigt att de tidigt får lära sig vad du anser vara rätt o fel.
Angående storlek, så kan jag tänka mig att unghanen väger uppåt 70 kg. Han är enorm.
Och jo, de vaktar självmant sin flock dygnet runt. Jag rekommenderar det varmt också, men man måste lägga tid på att få hundarna att fungera som man vill. Man kan inte bara skicka ut dem i hagen o tro det fungerar. Vakten ha de ju, men alla våra förhållanden måste de lära sig.

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
SV: Herdehundar
« Svar #22 skrivet: 05 jun-08 kl 09:53 »
Kan inte annat än nicka och instämma i Birgits ovanstående inlägg. Det är precis så det fungerar. Att det sen finns människor som vill ha sina herdehundar orealistiskt aggressiva ja det är ju tragiskt. För skillnaden mellan dessa hundar och "vanliga" vakthundar är att de inte är svårt alls att uppfostra dem så. Håll dem långt borta från människor det första halvåret och du har en människoaggressiv hund.

Jag gjorde själv det misstaget med min ena Ovtjarka som i samband med ett benbrott fick burvistelse under 2 månader. Då var han 9 veckor när han bröt benet. Under den tiden träffade han inga främmande människor alls vilket resulterade att han efter det gick till angrepp mot ALLA som kom för nära mig eller äntrade gården utan mitt sällskap.

Detta höll på att sluta illa en dag när sonen och hans kompis skulle "smyga på" mig och kommer in på gården genom logporten (man kan gå rakt igenom den) just den dagen sprang båda hundarna på gårdsplanen, hund nr 2 som var aggressiv brukade annars bara vara ute på natten. Men just denna dagen var de båda ute för att vi varit hos veterinären, vilket resulterade i att nr 2 såg kompisen som en inkräktare och inom 2 språng flög upp mot halsen på kompisen. Båda hundarna var tränade att avbryta angrepp vilket den också gjorde precis framför fötterna på pojken. Han var vit som ett lakan,sonen var vit som ett lakan och jag kastade mig fram för att ta bort hunden. Vetskrämd.

Sonen har därefter aldrig tagit in någon på tomten annat än genom grinden och först efter att ha stängt in, eller kedjat hundarna. Hund nr 2 flyttade strax efter denna händelse eftersom jag inte vill ta risken att ha en så skarp hund när jag har barn i hemmet. Han jobbar nu hos en skrothandlare och det fungerar perfekt.

Den ovtjarka jag har idag är socialiserad på människor och framförallt barn och är vänligheten själv. Men är intelligent nog att fatta när det är allvar vilket jag sett bevis för flera gånger. Då ja bland annat blev attackerad av en familjemedlem som han kände väl sen innan. Vid ett tillfälle fick jag besök av en potentiell kaninkund och då vägrade hunden lämna hans sida, han cirkulerade hela tiden omkring honom. Och ett par dagar senare hör jag hunden gå amok utanför på kvällen. När jag kommer ut ser jag samma fordon som han ägde köra härifrån i hastig fart.

Så numera är jag inte orolig att han inte gör sitt jobb.
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Herdehundar
« Svar #23 skrivet: 05 jun-08 kl 10:13 »
Men egentligen är det väl ingen som påstått att det är några mördarhundar? Det börjar likna kamphundsägare som går i försvar fortare än man hinner fråga vilken ras dom har ;)
 Att man får frågor när man har en "annorlunda" ras som dessutom är väldigt intressant ur användningssynpunkt för många småbrukare är väl inte så konstigt?
 Och Kimmas berättelse visar ju att det inte är några "var mans hundar" precis. Vi har ju också läst om getterna osv. Det är absolut ingen kritik för man fattar att sånt kan hända med hundar som har till jobb att vakta, men man måste väl få fråga hur det fungerar egentligen? För att kolla av om man över huvud taget klarar av fostran OM man någon gång i framtiden skulle skaffa en? För tillfället är det inte aktuellt hos mig, men någon form av vakt eller stängsel kommer att behövas. Jag har i veckan varit på "björnsafari" massor av gånger och tittat på en björnhona med ungar och vet att det finns minst fem björnar till i trakten.
Men att diskussionen urartar i en ny "Blandrasdebatt" och går till personangrepp är ju fullkomligt onödigt! Det finns en Blandrastråd redan. Och om jag skulle välja en arbetande herdehund skulle jag titta mer på vad föräldrarna verkligen åstadkommit än om dom har utställningsmeriter osv. Och eftersom det inte verkar vara det enklaste att fostra dem skulle en uppfödare med kunskaper om dess användning vara guld värt.
 Nu vet jag ju inte om jag använder fel ittryck när jag säger Herdehund ??? Men jag menar inte Vit schäfer i alla fall :)
                                    Mvh
                                 Charlotte
« Senast ändrad: 05 jun-08 kl 10:17 av Charlotte »
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Kimma

  • Inlägg: 17138
  • De beste spiegel is een oude vriend
    • -
    • Klockarens Kaningård
SV: Herdehundar
« Svar #24 skrivet: 05 jun-08 kl 11:03 »
Jag sticker inte under stol att det är en hund som kräver en hel del hundvana från sin ägare. Och det är ingen hund man har i lägenhet eller en villaträdgård, det går helt enkelt inte. Men jag blir lite irriterad när man häver ur sig saker som om hund och person som vissa gör här i tråden. Vi "herdehundsägare" har valt våra hundar med omsorg och av en anledning. Om jag vill vakta får, gäss, kaniner eller mina barn är oväsentligt anser jag. Så länge jag vet vad jag gett mig in på och jag är noga med att informera potentiella spekulanter att noga ta reda på vad de ger sig in på. Vad som krävs av dem som ägare, vilken kunskap om rasen de bör besitta och redan där frånfaller 8 utan 10. Och då är jag nöjd.

Utöver det anser jag mig inte behöva förklara mig varför jag har 75kg vaktig hund till att vakta en flock kaniner.  ;)
"Följ hjärtat, inte logiken, logiken gör dig inte lycklig den får dig bara att stå ut lite längre."

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Herdehundar
« Svar #25 skrivet: 05 jun-08 kl 11:11 »
Måste säga att du gjorde en bra avslutning Charlotte ;) Det är lite så jag tänker också. Alla ska inte ha en herdehund (rasgruppen alltså), men många fler borde kanske istället för rovdjurshatet som finns.
Precis som Kimma skrev, så kan de vara otroligt vassa om man inte lär dem att människor är positivt. Det första halvåret är väldigt viktigt. Ska de vakta djur t.ex måste de vara med djuren 24 timmar om dygnet. Så att de socialiseras med dem och blir en i flocken. Vill man att de ska träffa människor då, ska man ta dit folk i tid o otid, så de lär sig att människor är trevliga. Däremot ska man lära dem att det inte är trevligt att uppsöka människor utanför vaktreviret. Detta för att de inte ska börja driva omkring. Man måste också hantera dem mycket, kela, pyssla osv. Så de är vana. I vårt land är tillvänjning med människor livsnödvändigt. Men, som Kimma skrev, så vet de när det är allvar. De kan förstå väldigt mycket och verkar suveräna på att läsa människor 8) Man kan inte spela för dem.
Angående mina hundar, som det uppenbarligen finns åsokter om, så håller jag en "familjeflock" på 4 individer. Far, mor, dotter o son. De har en inarbetad relation till varandra och samspelet fungerar bra. De hjälps åt att vakta och signalerar till varandra nattetid ;) Att det blir valpar 1 gång/år beror på att de lever fritt och skall så göra. Det är min inställning angående djurhållning i stort. Jag har lyckliga hundar som är nöjda med livet och mår bra på alla sätt. Jag lägger ner massor av arbete på mina hundar och är noga med att förklara för valpköpare vad för hund det är. Jag ger livslång support till de som önskar och har kontakt med många av mina valpköpare (alla vill ju inte). Så om priset på en renrasig valp ligger på 9500 - 12000, så är nog inte mitt pris orimligt. Jag vet att hundarna fungerar som boskapsvaktare. Det visste inte de som sålde pyrren och estrelan, fast de var renrasiga och uppfödarna "seriösa". De förstod faktiskt inte hur dessa hundar fungerar i praktiken.
Sedan kan jag tycka att det vore bra om man hade råd att ha en herde med flocken ocks, som de har i många sydliga länder. För det vore enklare att få fungerande hundar då och mindre arbete med att ha koll på dem, som nu. Men vad skulle inte det kosta ???

klastorpet

  • Inlägg: 125
SV: Herdehundar
« Svar #26 skrivet: 05 jun-08 kl 14:27 »
Men se där, då tror jag att vi är överens  :D

Min tidigare Akita (dock ingen bergs o herdehund) hade jag lös i min butik under många år och hon fungerade fruktansvärt bra med både barn som ville klappa och vuxna som var rädda för hundar.. Dock så hjälpte hon till på ett mycket imponerande sätt då jag blev rånad.. eller en man försökte.. han kommer med kniv o vill ha dagskassan, effter en liten stund hör man ett ljud som påminner om en lastbil som går på tomgång, ett dovt muller till morrning o förbi mig GÅR min Akita med en riktigt hög ragg, o helt enkelt motar ut kunden.. hunden stannar vid dörren o ser mannen springa där ifrån..
Dock skulle jag inte REKOMMENDERA andra att ha en hund typ Akita i en butik.. Framför allt inte för vakt.
Har man den minsta osäkerhet i hunden så kunde det lika gärna vara "tuffa Berra" som ska vara tuff för att imponera på flickvännen.. o då gäller det att man har en hund som kan analysera situationen på ett RÄTT sätt. Nu måste jag poängtera att jag absolut inte har på något sätt tränat Akitan att agera så som hon gjorde, utan det var ett helt eget "påhitt". Hon var extremt bra tränad både lydnad KL,1 och agility. Väldigt bra sosialicerad. Men i grund o botten väldigt vass o stabil.
Kontentan; jag skulle inte rekomendera att ha en Akita i en butik till andra bara för att jag hade det och att det fungerade bra.

Idag har jag en TibetanskMastiff o han är helt underbar, 4år nu o börjar stabilisera sig (de mognar rätt sent), vi bodde mitt i ett litet samhälle på huvudgatan tidigare och han reagerar inte på förbipasserande eller bilar, idag bor vi långt ut på landet utan grannar, så han säger till om någon kommer in på området (som nu är några kilometer..) Han är vår "gullegris" som är välsosialicerad och fantastisk med barn/unga, reserverad mot vissa män men klarar även av att hantera det utan problem.
Även att vår hund är riktigt "bra" så har TM en så djuprotad vaktinstingt så vi kopplar honom om vi får nya gäster som han ej träffat, O även fast TM är en utpräglad boskapsVAKT så finns det inte på kartan att någon i Sverige skulle komma på något så dumt som att lämna hunden själv som lös boskapsvakt nattetid.. om den inte är ordentligt kedjad!

Så mitt lilla inlägg där det hela bottnar i, är ju det, Rätt hund på rätt platts.. o den här tråden började i Fårforumet där det var de som ville ha fårvakter nattetid, o i den svängen så kom det ett inlägg med att -skaffa en Herdehund så fixar han biffen!
O mitt svar på det kan ni ju bläddra tillbaka till! O om Birgit läser sin kommentar till mitt första inlägg så måste du nog nu hålla med om att det finns raser inom denna typ som inte ens du skulle rekommendera som boskapsvakt.



« Senast ändrad: 05 jun-08 kl 14:46 av klastorpet »

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Herdehundar
« Svar #27 skrivet: 05 jun-08 kl 16:06 »
Jag håller med klastorpet i det mesta ;) Men inte det sista. För det är mer skillnad på individer än raser. TM är en av de mest ursprungliga och väldigt intelligent. Har diskuterat detta med boskapsvakt med ordföranden i för. för flera år sedan och han såg gärna att de kom ut som boskapsvaktare. Att kedja fast den här typen av  hund är farligt om någon kommer förnära, då känner de sig ju hotade. De är lugnare lösa. Nog är det så att de mognar sent. Det är också en sak som många inte förstår, att de tonårsstrular tills de är 2 - 3 år (hanarna brukar vara senare)

Och igen, det är nattetid de ska vara lösa o vakta. Det är också då "skumma" individer rör på sig. Våra hundar är väldigt avslappnade på dagarna, men aktiva på nätterna. Det finns ju ingen normalfuntad människa som strular runt i en får/kohage mitt i natten! Så länge hunden stannar där sköter han ju sitt jobb.
Och igen, socialeseringen med människor är väldigt viktig om man inte vill ha folkilskna hundar.

klastorpet

  • Inlägg: 125
SV: Herdehundar
« Svar #28 skrivet: 05 jun-08 kl 23:11 »
Jag håller med klastorpet i det mesta ;) Men inte det sista. För det är mer skillnad på individer än raser.
Visst är det skillnad på individer.. och även hur dessa individer har blivit uppfostrade.. men att du inte ser ett samband mellan rasernas ursprung o deras beteenden förvånar mig.. o att du har uppfödning där du  kombinerar olika raser med varandra så skrämmer det mig, jag hoppas att allt går bra.

TM är en av de mest ursprungliga och väldigt intelligent. Har diskuterat detta med boskapsvakt med ordföranden i för. för flera år sedan och han såg gärna att de kom ut som boskapsvaktare.
Det är fullständigt osannolikt att du fått den informationen av Paul, eller om det är klubben som ligger utanför Kennelklubben så vet jag 100% säkert att Bosse inte skulle komma med en sådan sak, jag känner de båda personligen, så jag tror att jag hoppar denna diskussion, jag hoppas att de som läser denna kan utläsa vad som är sant och riktigt.. 

Och igen, det är nattetid de ska vara lösa o vakta. Det är också då "skumma" individer rör på sig. Våra hundar är väldigt avslappnade på dagarna, men aktiva på nätterna.

;) du är ju inte sann.. Vart bor du? i djupaste norrland??
Vad hade du tängt att en lös TM skulle göra mot den "skumma" individen??  :P ::) ???

Det finns ju ingen normalfuntad människa som strular runt i en får/kohage mitt i natten! Så länge hunden stannar där sköter han ju sitt jobb.
I min värld ska jag kunna "garantera" att allt går bra OAVSETT om knarkpelle vinglat in o min åker. Jag kan inte GARANTERA att allt skulle gå bra.. man kan väl säga ett jag målar fan på väggen, men på det sättet så utsätter jag inte min hund för situationer som jag inte är 100% säker på att det går bra. 90% är inte OK. 90% är även olagligt enl svensk lag.
Hurru Birgit, jag känner mig färdig här.. jag hoppas att du informerar dina valpköpare på ett sätt så DE (inte du) får fatta sina egna beslut hurvida de vill chansa OM det kommer gå bra denna kvällen oxo.. Framför allt (som du själv sa) får olika individer i en kull.. o hur håller du koll på vilka individer som passar o vilka som inte passar.. Framför allt om du nu säljer en valp som boskapsvakt.. kan de komma o byta?

Men jag hoppas att allt går bra o OM du nu kanske skulle ha fått en liten tankegång åt det här hållet så har ju inte slaget varit förlorat. men den kommer nog inte nu.

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Herdehundar
« Svar #29 skrivet: 06 jun-08 kl 09:11 »
Nu tänker jag inte lägga mig div raser för dom vet jag inget om.
Men Herdehundar (kanske menas tex Maremma och Pyrenee? (är det en annan typ)? Används ju i alla fall till att vakta hjordarna här i Sverige på rekommendation av Viltskadecenter även nattetid eftersom dom alltid ska bo med hjorden.
Det var just den eventuelle farligheten med detta jag funderade över.
 Nu var jag in och läste där igen... Där var inte Mastifferna medräknade...
http://www.viltskadecenter.se/index.php?option=com_content&task=view&id=68&Itemid=561#vilka
 Är det vilka raser som kan användas eller användandet av Boskapsvaktare nattetid över huvud taget ni är oense om?
                                                 Mvh
                                              Charlotte
« Senast ändrad: 06 jun-08 kl 09:17 av Charlotte »
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Kilpis

  • Inlägg: 10
SV: Herdehundar
« Svar #30 skrivet: 06 jun-08 kl 10:12 »
Herdehundarna och boskapsvaktarna består av så många raser, så de kan väl inte räkna upp alla. Jag är inte så förtjust i viltskadecenter. Det fattas mycket kompetens där när det gäller hundar. De kan inte heller ge frisedlar till människor...  I vårt samhälle kan man inte låta hundar fälla avgöranden , om hur man hanterar diverse faror.Om du ska ha hund som vaktar djur så måste det finnas en herde som  har hunden under uppsikt. Det blir ganska opraktiskt! När det gäller rasaveln så är den viktig i det här sammanhanget. Det handlar då inte om ett vitt ben eller en vit svansspets , utan om inre egenskaper. Jag tycker för mycket om hundar för att bara se dem som verktyg. Det måste man göra när det gäller arbetande herdehundar. Hård sållning.

Kilpis

  • Inlägg: 10
SV: Herdehundar
« Svar #31 skrivet: 06 jun-08 kl 11:03 »
Några små  frågor till Birgit.Vad är naturligt när det gäller herdehundar?  Att de får para sig när de vill ? Varför är det naturligt att kastrera avkomman?Om många gör fel blir det mer rätt då? ( Den ekonomiska biten.) Hur stort är behovet av blandraser, vad ska de föra vidare till nästa generation.Tycker du att det är lika o.k.att blanda allmogefår också? Eller är det en annan sak?Varför ha raser överhuvudtaget när det gäller något!

klastorpet

  • Inlägg: 125
SV: Herdehundar
« Svar #32 skrivet: 06 jun-08 kl 11:12 »
Kort, då jag är på språng..  ;)
Vad JAG menar är gruppen "Bergs o herdehund" o där kan nog vissa finnas i Viltskadelistan över rekommenderade hundar, det finns en hel del raser i den gruppen o en hel del som alltid varit på en "normal" nivå och en del som sivilicerats med modern avel, medans vissa är avlade för rent försvar för boskap och byar o har fortfarande mycket av den ursprungliga mentaliteten, många av dem har bara "avels civiliserats" de senaste 10-20 åren och har mycket ursprungligt kvar.. Dessa hundar får man värna om, jag älskar dem, men det innebär ett ansvar. Min hund litar på mig till 100% och jag skall se till att inget händer.

Viltskadelistan har jag inte hört talas om tidigare, o jag har inget koll på hur de får fram raserna.
O även om en hund är "godkänd" så kan väl inte det fria ägaren från att det biter en individ som ex. plockar upp ett får??!
inte änns om det är en udda eller "skum" individ.
O som vår lag ser ut (som jag tycker e bra) så skall idealhunden föra ett j-la liv om det händer men vara nära 100%säker att den inte angriper fysiskt, så pudel med munkorg?

OM man har en godkänd hund som plockar/dödar ett LO 1m utanför stacketet, är det godkänt? framför allt om hunden placerats där för den uppgifften? Det borde bli olovlig jakt, eller?? Det enda jag undrar, vad ger viltskadelistan´s godkännande för verklig frisedel? LO får du troligen inte ens skjuta (utan tillstånd för just DET Lo´t) även om du ser när det händer o råkar ha en bössa i handen.

F-n.. nu är jag sen  ;)
CU

PS, kan vi inte hoppa blandras biten? den är ju ett kapitel för sig..?

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Herdehundar
« Svar #33 skrivet: 06 jun-08 kl 11:15 »
Men Viltskadecenter har inte med Ovtjarka heller... Dom skriver ju också om olika skärpa osv.
 Trots allt så finns det en hel del Boskapsväktare i Sverige och ännu har ingen olycka skett, men i dagsläget på min gård skulle jag vara rädd att korkade människor skulle kunna komma till skada. Just pga det strikta ägaransvaret.
  Angående att sålla så är det ju vad som gäller oavsett vilken ARBETANDE hund man har, jag tycker för mycket om hundar för att dom inte ska få arbeta med vad dom älskar att göra, man kan se det från flera synvinklar ;)
                                     Mvh
                                  Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

 

Kilpis

  • Inlägg: 10
SV: Herdehundar
« Svar #34 skrivet: 06 jun-08 kl 11:43 »
Ovtjarka är också en herdehund men viltskadecentret har väl glömt dem, inte vet jag. Problemet med sållningen här är ju att behovet inte är så stort. Vad ska man göra av valparna? det finns så många av dem redan.Avliva 10 och spara den 11 eller? Sedan vet man ju inte om den håller måttet. Inte så lämpliga sällskapshundar till Svenssons med attityd..OBS!  Det här gäller de linjer som var boskapsvaktare tills helt nyligen. Det är nog lättare med en spets eller annan hund som bara varnar och ett rejält rovdjursstängsel. Fäbodlivet var dödsdömt när vallodlingen satte in på 1800-talet och kommer tyvär inte tillbaka. Stängsel och skyddsjakt är väl det som gäller.

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Herdehundar
« Svar #35 skrivet: 06 jun-08 kl 11:50 »
Vi har haft hundarna i över fem år nu, med mycket folk som rör sig omkring. Ingen incident! De har heller aldrig dödat något vilt, eller jakthund. Bara jagat iväg dem, så problemet med lon är nog inte överhängande. Deras främsta syfte är ju att avskräcka inkräktare och att mota bort dem. Inte förfölja och döda. Det gör de bara i yttersta nödfall. Det är inga kamphundar.

Som Charlotte skriver, så rekommenderar inte Viltskadecenter de mest aggressiva raserna heller. Utan de mer civilicerade.  Har man en boskapsvaktare bör den; om man inte har boskap, få möjlighet att utöva sitt vaktande, annars mår de inte bra. Hundar som är framavlade för vissa syften, bör ges möjlighet till detta syfte. De är inga rena sällskapshundar, även om de kan vara nog så trevliga. Tror bitrisken är högst om man håller dem fel. Tror jag hört liknande kommentarer om bc???? De kan bli väldigt frustrerade om man inte låter dem få utlopp för sina instinkter.
Angående listorna, så finns alla som köpt hund med "stöd-pengar" eller på annat sätt viljat ha tillstånd från Naturvårdsverket med i en grupp. Vi träffas regelbundet och diskuterar problem och erfarenheter. Vi skickar in årsrapporter osv. Vi har skyldigheter alltså. Dessutom får vi besök av Viltskadecenter i gång/år. Det är inte bara upp till vårt "godtycke" att släppa lös hundarna!

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Herdehundar
« Svar #36 skrivet: 06 jun-08 kl 11:55 »
 Fäbodliv? Jag har ingen fäbod att vakta, men naturbeten som är skyddsvärda. Men jag ska fråga alla jag känner som faktiskt driver fäbodbruk om dom är döda eller levande :)
Om man läser länken från viltskadecenter så står det att det finns många andra raser som kan fungera men det är bla skillnad i Skärpa, vissa raser (som tex Ovtjarka) kanske är för skarpa för att släppa i skogen utan passar bättre hos tex Kimma som har den inom lås och bom på gården?
 Nu är det ju inte människor som är intressanta att hålla borta just för min del, utan Rovdjur, så visste jag att det skulle gå att få hunden att släppa in vem som helst så vore det väl inte så stora problem, men det är ju där man inte kan garantera något.
 Vad händer om spetsen hugger tänderna i någon då?
Ja, en frustrerad=Stressad BC kan bli bitsk, jag skulle egentligen tro att den är snabbare att ta till tänderna än vad en Herdehund är...
Alla reaktioner både "bra" och "dåliga" är så snabba hos en BC.
                                                Mvh
                                             Charlotte
« Senast ändrad: 06 jun-08 kl 12:01 av Charlotte »
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

klastorpet

  • Inlägg: 125
SV: Herdehundar
« Svar #37 skrivet: 06 jun-08 kl 12:57 »
Kort igen.. men finns det inte betydligt "lättare" hundar för att hålla lodjuret utanför?
Varför ska det vara en "kol" hund med skärpa, när de inte får använda den, är inte det att gå emot hundens naturliga egenskaper??
Det här med att låta dem leva så som de är tänkta för, håller jag med om, men för den skull så måste det inte betyda att man låter en TM vakta gården på liv o död, utan det kan vara att han ligger o (tror att han) vaktar gården o jag tar över om det behövs.. o då är det min f-b-ade plickt att vara på plats.. 
Det finns ju rätt många raser som vars ursprung och egenskaper skulle vara helt otänkbara i vår nuvarande syn på djurhållning/vakt/civilisation om man skulle låta dem göra det de var tänkta för, vissa raser/individer får man helt enkelt hjälpa att fungera i vårat samhälle.

TM användes ju även till jakt, men är långt ifrån en bra jakt hund.. för han kommer tillbaka med rådjuret.. o det skulle vara olagligt (vilket jag håller med om) Skulle min hund bita NÅGON oavsett om personen har ett järnrör, pistol, eller dagensnyheter i handen. Det gör det samma om han klippte till min sovande hund så får hunden inte bita honom..
Orealistiskt? javist, men så är lagen o rent tekniskt är det så det ska funka. Nu finns det förmildrande omständigheter, men dit räknas inte att "-jag viste inte att jag inte fick klappa fåren" eller att "-jag skulle bara gena ned till sjön mitt i natten" så om jag fattat viltskadecenters "licensiering" så handlar den bara om att du får ha hunden lös, dyngnet runt, året om.. o inget annat. Så om det fanns den minsta lilla risk att det kan komma oberäkneliga personer in på min mark så skulle jag inte vilja ha min hund ute.. Men visst, vissa som köper en hund kanske skiter i det.. jamenar en repa å traktorn är ju inte lika illa som en på finbilen.. o har man en jycke i ladan som man köper i stället för viltstängsel (den blev bra mycket billigare oxo..) så kanske den är utbytbar om den förbrukat sin funktion..

PS.. med det sista så menar jag att OM nu hunden biter någon så kommer det bli en rättegång.. om man inte mutar bärplockaren.. eller övertygar denne att den gjorde fel (vilket han inte gjorde). Blir det så så kommer denna hund inte få vara boskapsvakt längre o då kommer den vara "överflödig".. DS
« Senast ändrad: 06 jun-08 kl 13:04 av klastorpet »

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Herdehundar
« Svar #38 skrivet: 06 jun-08 kl 13:11 »
Nu ska jag ju fortfarande ha inte ha någon herdehund i nuläget.
Men en boskapsväktare må väl vara det bästa att ha för att vakta boskap?
OM ett lodjur skulle komma in i hagen och attackera fåren och fortsätta med det tills hunden får tag i det, då är det förmodligen ingen olaga jakt.
Utanför hagen ska hunden inte vara, det är väl något som ingår i träningen, hunden ska vara med flocken punkt slut.
Den sista kommentaren om hund i ladan tycker jag var onödig...
Bor man i rovdjursrevir och får djuren tagna får man bidrag till Rovdjursstängsel, arbetet får man oftast göra gratis, men jag har på känn att det tar minst lika många arbetstimmar att få till fungerande hundar.
 För att man har nytta av sin hund i någon form behöver man ju inte bry sig om den mindre, för det mesta kanske man bryr sig mer...
                                                         Mvh
                                                      Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

klastorpet

  • Inlägg: 125
SV: Herdehundar
« Svar #39 skrivet: 06 jun-08 kl 14:48 »
Kilpis, ta det inte så alvarligt..
Det finns olika sätt att arbeta och tänka och värdera saker runt omkring.

Ta mitt skämt om att hunden blev billigare än staketet.. svaret var att det var minst lika många arbetstimmar med hunden.. ;)
Så jag tror att alla här tänker att - jag bryr mig om mina djur och jag gör rätt.
men det kanske beror på vad man gemför med.
För de flesta bönder så är en Ko en Ko och ett ekonomiskt värde o självklart så ska den inte ex. ha ont.. men i det stora hela så handlar det om pengar.. de har ju inte Korna för att få sälskap utan de har valt ett liv som bonde o har djuren för att få en inkommst på gården. Och frågar man bonden om han behandlar sina kor väl, så kommer han säga -ja.
Det jag som "hundägare" reagerar på är när hunden får en funktion/uppgift/värde som en ko (svår att mjölka, men ni kanske fattar vad jag menar). Och man gör ett överslag, kommer det här hålla i kalkylen, är det värt denna risken osv.  

O ang. om hunden angriper Lo´djuret när Lo´t attakerar fåren så är det inte lagenligt om hunden då dödar Lo´djuret. Det räknas som jakt. O den hunden kommer 100%defenetivt inte få (enl lag o viltskadeföreningar hit o dit) få gå som boskapsvakt! Så jag har svårt att se (med mina ögon) att det skulle behövas en sådan skärpa i hundarna för att skrämma ett Lo/räv.. men jag antar att det är som jag nyss sa, att man gör ett överslag o ser om man vill leva med risken.. TROLIGEN kommer det gå bra.. o vem ska veta om det händer..

O samma sak med tvåbenta.. läs inläggen och så ser man en klart tydlig attetyd- va ska de göra i min åker o göra. -det är ju bara skummisar på natten. -inga normala som skulle.. Så det är ju helt klart att de är medvetna om risken o tycker att det är värt den.
O det skulle jag personligen inte utsätta min hund för, om jag inte var 100% säker på situationen.

Så jag tor ju att grundsynen skiljer, o det är ju inget olagligt eller tekniskt fel i det.. jag vet ju många jägare som helt sonika byter jycke om den var dålig, o det får man ju göra.
Nu är ju det en ytterlighet o jag tror att vi finns på hela skalan, så jag säger inte att ni slänger jycken på gödselhögen om den inte kommer när ni ropar.

Men om vi nu kan hålla oss till val av hund för Boskapsvakt i sverige 2008 så tror jag att vi kan konstatera att hunden ska vara så nära 100%säker på att inte attakera personer och inte fysiskt  skada eller döda inkommande faror.
OM man tar hänsyn till dessa enkla förhållningsregler så passar inte huvuddelen av Bergs o herdehundsgruppen. Men de hundarna som skulle fungera är ju inget "Kola" eller vassa (inte för att man behöver den för uppgifften..men..)

Klipis.. hoppa bidrags biten å sådant.. den för inte diskussionen vidare.. Ämnet är Ras för Herdehund? eller liknande..
« Senast ändrad: 06 jun-08 kl 14:51 av klastorpet »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

462 gäster, 2 användare
Lasse-hatten, eriksjos

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen. Köper ingen annan än denna.
/Christina K

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser