"dåliga" kaniner är väl lite fel ordval. En prima kanin skall ha bra muskelmassa och vara kompakt i kroppsform samt ha en låg fettansamling. Ålder runt 4-5 månader. Ej uppvisa några skador eller blodutgjutelser i köttet. Ljust kött. Vitt fett.
En kanin av lägre kvalité är ofta för fet resp. för mager. Kan ha skador i kött eller benstomme, vara illa slaktad med skadade delar. Kan vara gammal alt. för ung så köttet inte hunnit mogna.
Sjukdommar påverkar också naturligtvis. Kaninen kan också haft felaktigt foder som givit den en bismak som inte ska finnas.
Det tar några år att lära sig bedömma detta, därför tror jag att det finns sekunda kött på marknaden.
En uppmaning till alla som känner för att jobba med hög kvalité, bygg ett slakteri för kanin!
Maxmängden i dag är 10.000 kaniner/år vilket motsvarar en intäkt på ca 1,5 miljoner som sämsta resultat!
Driftkostnaden kanske ligger på 150.000:- - 200.000:- Slakteriet på ca 500.000:- Säg den verksamhet som betalar hela sin satsning och dessutom ger ca 50% i vinst redan första året!
