Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Varm och kallrökning - recept  (läst 5051 gånger)

hagstrom88

  • Inlägg: 33
    • Södermanland
Varm och kallrökning - recept
« skrivet: 10 nov-13 kl 16:56 »
Såg att det skrivs en del om rökning - och de tekniska aspekterna. Startar en tråd där vi kan lägga olika rökrecept. Håll till godo med mina favoritrökrecept!

Rådjur/Älg/Hjortstek (urbenad och nätad) - ca 1-1,5kg/styck

Saltlake:7-8%:ig saltlake (jodfritt salt)
Doppa i saltlaken – 3-4 dygn!
Skölj steken 30 min i kallvatten och torka av

2-stegsvarianten (kall & varmrökt)
Kallrökning 12 timmar (under 25 c)
Varmrökning i 2-4 timmar (sätt rökugnens värme på ca 120c) till steken kommer upp i drygt 70c grader (sätt i köttermometern!)

1-stegsvarianten (kallrökt)
Kallrökning 24-36 timmar (under 25 c)

OM benet sitter kvar - kortare varmrökningstid!

hagstrom88

  • Inlägg: 33
    • Södermanland
SV: Varm och kallrökning - recept
« Svar #1 skrivet: 10 nov-13 kl 16:57 »
Och så tar vi varmrökta laxsidor - några varianter:

Varmröka laxsidor

Alt.1: Dela dem på mitten och strö grovsalt över som får stå över natten (mindre salt på stjärtdelen). Skölj av och torka torrt.

"Topping"
Alt a: Per laxsida: Ta 1 kopp finhackad dill och 1 kopp strösocker och smeta ut.
Alt b: Per laxsida: Ta 1 citron (saften) och 1 kopp brunt farin socker. Smeta ut!
Alt c: Per laxsida: Ta 1 kopp finhackad dill och 1kopp senap per lax och smeta ut.
Alt d: Per laxsida: Ta 1 kopp finhackad dill och 1kopp flytande honung per lax och smeta ut.

Sätt tempen på röken på ca 80c. Rök ca 4 timmar eller tills den blir 60c inuti.

 

hagstrom88

  • Inlägg: 33
    • Södermanland
SV: Varm och kallrökning - recept
« Svar #2 skrivet: 10 nov-13 kl 16:58 »
Och kallrökta laxsidor...

Efter rökning - lägg i tät plastpåse (helst vaccumpumpa) i 2 dagar innan du äter.
Variant 1
Strö grovsalt över fileerna som får stå 1,5-2 dygn - häll av vätska. Skölj av. Torka av. Låt torka i kylskåp ett par timmar. 
Kallrök (< 25 c) i ca 10-16 timmar (beroende på yttertemp) hängande eller med skinnet nedåt.

Variant 2
Gnid in fileerna med 2 matsked socker och 4 matskedar salt/kilo lax.
Lägg i plastpåse och knyt igen - låt ligga svalt i 1,5 dygn.
Kallrök (< 25 c) i ca 10-16 timmar (beroende på yttertemp) hängande eller med skinnet nedåt.

hagstrom88

  • Inlägg: 33
    • Södermanland
SV: Varm och kallrökning - recept
« Svar #3 skrivet: 10 nov-13 kl 16:59 »
Och slutligen en favorit från USA som är otroligt god.. RÖKT OST!

Kallröka ost:
Välj "gräddig ost" som Cheddar, Prästost, Boxholms olika ostar etc. Helst inte hård ost - svårt för röken att "tränga in".
Dela osten i ca 5 * 5 * 10 cm stora "tegelstenar"
Rök dem i ca 4 timmar
Förpacka bitarna i gladpack, lägg i fryspåse och pressa ut luften.
Låt ligga svalt i kylen minst 3 veckor (röksmaken tränger in ordentligt).
Ät!

LenaWB

  • Inlägg: 74
    • Uppland
SV: Varm och kallrökning - recept
« Svar #4 skrivet: 20 nov-13 kl 18:53 »
Trevliga förslag. Har du något smaskigt för fårbog. Min idé är att låta den ligga i saltlag  först o sen marinera i äppeljuice lök o vitlök innan själva rökningen men det kanske blir lite overkill..
Odlar själen och allt möjligt annat på tomten o odlingslotten i Spånga, samt på fritidsstället i Roslagen.  Älskar skog o mark, vovven o ja är perversa på att plocka svamp. Gjuter betongföremål, kardar o försöker spinna ull - har inte riktigt tid att jobba men vad göra...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

1680 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kvartalets höjdpunkt för mig, när det nye Åter kommer!
/Ann-Louise L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser