men vad märkligt Tessmoliis! Jag förstår inte vad dina gryn är drabbade av..
Berätta gärna lite närmare vad du gör och hur, t.ex hur länge de får stå, och vad du menar med att du
ivrigt tvättat dem i mjölk
..
Det bästa för grynen är om de får jobba. Alltså att de får sin mjölk och får stå ifred och jobba på den i åtminstone ett dygn i rumstemperatur.
Inga sköljningar i varken vatten eller mjölk. De måste återställa det ph de gillar bäst, och den bakterieflora de trivs i. Om man hela tiden är där och s.a.s sköljer bort den, så hinner den aldrig få upp rätt syrlighet, det som skyddar dem.
Men att de förökar sig är ju ett bra tecken, egentligen ett tecken på att de trivs...
så jag förstår inte..

MystL: dina reste ju ända till Norge; i vilket skick kom de fram?
Det tar ju lite på dem att resa, instängda i en plastpåse..men de brukar återhämta sig rätt snabbt, inte mer än ett par ska det ta. Har de börjat producera fin kefir nu?