Hmmmmm...Birgit...Citat från inlägg av Birgit: "Vi blir allt fetare och sjukare. Så även i utvecklingsländerna. Spannmål har blivit vår basföda och ingen ser sambandet" . Anledningen till att vi blir sjuka och feta är KÖTTET som slukas i orimliga mängder,kanske till och med blir monotallrikar med skadligt KÖTT
.
Njah, köttet i sig kanske inte så mycket. Men som köttet ser ut nu och som det produceras fram ... ja onekligen. Tillsammans med all annan, allt näringsfattigare mat och fettrika produkter. I USA börjar dom tack och lov tänka till litet nu. Lär sig av Europeerna? Invandrande grupper har de inte låtit sig påverkas av så mycket. Mest av religiösa skäl.
Vi äter för mycket av det mesta idag. Att man kan tillgodose en del av behovet av kött på icke odlingsbar mark står ju redan i tråden.
...men: att odla andra grödor än enbart spannmål är ju bättre, men fortfarande monokulturer i stora mått. Många av ex de prärieodlingar på hundratusentals ha i USA är f.d beten för de vilda djuren.
Jag skulle gärna se litet fler bisonoxar ströva fritt på USAs prärier men det tåget har redan gått. Nån har visst försett sig där. Jägarkultur var trots allt inte så hållbart ändå? Jag tror det har mera med glupskhet att göra än med sättet vi skaffar vår föda på. Måttfullhet är en svår konst. Att se följderna av det vi gör, oavsett vad vi gör.
Att odla 1 kg sallad och ställa det emot 1 kg kött kanske inte var så lyckat exempel, men ändå. Sallad är en (hybrid?) bladgrönsak, kräver kvävegödning osv, inte bästa exemplet. Men trots detta fyller salladen ett näringsbehov som inte köttet kan fylla. Vi behöver många sorters näringsämnen, vitaminer, spårämnen, enzymer osv. Vi kan inte ställa dom sakerna emot varandra, vi behöver olika sorters näring. Att transportera sallad till Grönland är inte lösningen, man måste se till varje plats vad som är bäst ur ekologisk synvinkel just där. Människan har ett val, passar det inte så kan hon ju flytta.
För att gå iland med odlingarna måste det också konstbevattnas, vilket förstör grundvattnet.
Nej det måste det inte. Där har vi problematiken med massodlingarna. Fel gröda på fel plats? Finns dock även bra exempel: Risodlingar och annat på uråldriga terasser som inte går enligt moderna metoder. Fungerar och håller emot jorderosion mm. Djurlivet som tex dvärgkräftor, insekter, småfiskar passerar obehindrat och naturen störs inte så mycket, jämförelsevis i alla fall. Där har vi exempel på grödor som fungerar på rätt plats. Den moderna människan har nog ett och annat att lära sig av de så kallade U-länderna.
Djur som äter färskt gräs och aldrig ges spannmål har inte lika stort behov av vatten som de intensivproducerade. Dessutom har djuren fram till idag kunnat dricka i naturliga vattendrag och källor. Dels är det otillåtet ur djurskyddssynpunkt och dels har vi förstört dessa naturliga förutsättningar på många håll.
Jag tror ingenting om vare sig det ena eller det andra, jag påtalar möjligheter och verkligheten kanske hinner ikapp oss förr än vi anar.
Min uppfattning är att mänskligheten inte kan fortsätta att vare sig öka, eller konsumera i dagens takt. Inte om vi vill överleva som art.
Att människans odling är roten till det onda är även min uppfattning. Hade odlandet hållits på en rimlig nivå hade det inte varit det problem det är idag. Överallt tar spannmålen över mer och mer. Alla är hungriga, vill bara ha mer och mer. Vi blir allt fetare och sjukare. Så även i utvecklingsländerna. Spannmål har blivit vår basföda och ingen ser sambandet 
Och allt det vita brödet i Amerika... Jag tror dom börjar se sambandet nu. Gick ju inte tidigare politiskt. Dom har ju traditionellt varit så stolta över sitt "guld". Fick en vink av min syster i Amerika: "Idag hittade jag mörkt bröd i affärn". En nyhet.
