Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Pers Pizza Speciale - Pizza utan jäst, läs och kommentera.  (läst 5294 gånger)

Pe4r

  • Gäst
Igår gjorde jag följande, nu har jag precis gjort en halv sats som ska få stå en stund.
'
PIZZADEG UTAN JÄST
Ingredienser:
5 dl  vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
3 dl mjölk (eller vatten) (Tog vatten igår)
½ dl matolja

Gör så här:
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.  Tillsätt mjölk eller vatten och matolja.
Arbeta samman till en smidig deg. Mjöla degen lätt på ytan och tryck ut direkt på ett bakplåtspapper i långpanna.

Lägg på valfri fyllning. Strö riven ost över hela pizzan och grädda den i 200º varm ugn i 15-18 minuter.


Degen blir kladdig, sticker jag ner händerna så fastnar allt i händerna, hade på mer mjöl igår på hel sats men
efter en stund vart det lika kladdigt igen och sen smakade det en hel del mjöl.

Testar nu att göra halv sats, men funderar på om man ska
göra deg med jäst och låta jästa istället, kanske blir mindre kladdigt?

Vad tror ni? Hur lyckas jag med min egen pizza?

Blir tomatpuré, ost, ananas, banan och  tror jag ska ta lite rökt salami och även ska jag prova några sillbitar.......

Har ni tips på ett bättre recept?

kanka

  • Inlägg: 564
    • Västerbotten
SV: Pers Pizza Speciale - Pizza utan jäst, läs och kommentera.
« Svar #1 skrivet: 31 maj-11 kl 17:23 »
Pizzadag på bakpulver blir gärna lite kladdigare, den ska inte stå utan bakas ut direkt.
Häll ut degen på bakplåtspapper, doppa handen i mjöl och banka ut den ( ta mera mjöl på handen om det behövs)
En deg som jag brukar göra och som är lätt att hantera är en jäsdeg
½ dl olja
2 dl vatten
1 ägg
1 tsk salt
½pkt jäst
vetemjöl så mycket att du får en fast smidig deg
arbeta degen ordentligt och låt den jäsa ca ½ tim

Lycka till
Det ska bara gå, 4600 kvm har jag till förfogande.

Pe4r

  • Gäst
SV: Pers Pizza Speciale - Pizza utan jäst, läs och kommentera.
« Svar #2 skrivet: 31 maj-11 kl 17:24 »
Ska fixa de ingredienser som behövs sen ska jag testa ditt recept, tack!

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
SV: Pers Pizza Speciale - Pizza utan jäst, läs och kommentera.
« Svar #3 skrivet: 31 maj-11 kl 19:48 »
Kör absolut på en deg med jäst, blir fin och smidig och kladdar inte. Lätt att få stor, tunn och fin. Mycket godare än bakpulverdegen och inte speciellt krångligt.

Högsta temperaturen i ugnen (275-300o) och gärna om det går, skjutsa över den obakade pizzan från bakbord eller bänken på en riktigt het plåt å sen direkt in i ugnen. Det kräver lite tajming och planering men blir bäst.

Håll koll på det hela för det tar inte många minuter innan det är klart!

Gronavagen

  • Inlägg: 1554
    • Uppland
    • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: Pers Pizza Speciale - Pizza utan jäst, läs och kommentera.
« Svar #4 skrivet: 31 maj-11 kl 19:53 »
Får jag fråga varför du inte vill ha jäst i degen?

betsla

  • Inlägg: 2896
    • Jämtland
    • Betsla - me, myself and I
SV: Pers Pizza Speciale - Pizza utan jäst, läs och kommentera.
« Svar #5 skrivet: 31 maj-11 kl 20:00 »
Får jag fråga varför du inte vill ha jäst i degen?

Kan ju inte svara för TS, men jag skulle kunna tänka mig att det är pga att det går fortare?! Å andra sidan behöver ju en jäsdeg kanske inte jäsa så förskräckligt länge heller...
70-talist som bor på vischan i Jämtland med sambo, 3 barn, 1 katt, 13 Åsenfår (genbank 1338 och MV3) och ett gäng höns - hedemora, brun leghorn, dv wyandotte, cream legbar och wyandotte samt lite araucanakorsningar och diverse andra korsningar.

 

Gronavagen

  • Inlägg: 1554
    • Uppland
    • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: Pers Pizza Speciale - Pizza utan jäst, läs och kommentera.
« Svar #6 skrivet: 31 maj-11 kl 20:21 »
Jobbade på en pizzeria förut och där kalljäste vi degen och frös in. Så man kan göra många pizzor av en deg, bara tina en bulle åt gången i kylskåp.

kennetshöns

  • Inlägg: 221
SV: Pers Pizza Speciale - Pizza utan jäst, läs och kommentera.
« Svar #7 skrivet: 31 maj-11 kl 20:49 »
Jobbade på en pizzeria förut och där kalljäste vi degen och frös in. Så man kan göra många pizzor av en deg, bara tina en bulle åt gången i kylskåp.

Hur gör man då för att göra en sån deg?
Kenneth

Pe4r

  • Gäst
SV: Pers Pizza Speciale - Pizza utan jäst, läs och kommentera.
« Svar #8 skrivet: 31 maj-11 kl 21:03 »
Min hyresvärd som jag bor vägg i vägg med som tyckte det gick snabbast utan jästid.

Men alla sätt ska provas....kanske kan frysa in  färdig deg säger ni?

Nej jag föredrar att göra pizzaslize och frysa in så kan man enkelt ta fram sen då man känner för det,
men det blir då man är riktig kunnig på bakningen.

Har ju ny kylfrys så nu ryms både det ena och det andra - även i frysen.  ;D
Vem fan vill ha frysfack?  (:)

Travelerhorses

  • Inlägg: 5540
  • Häxa och djurvän.
    • Värmland
SV: Pers Pizza Speciale - Pizza utan jäst, läs och kommentera.
« Svar #9 skrivet: 31 maj-11 kl 21:23 »
*bokmärker*
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...

Pe4r

  • Gäst
SV: Pers Pizza Speciale - Pizza utan jäst, läs och kommentera.
« Svar #10 skrivet: 31 maj-11 kl 21:25 »
Ehm......du hade inget bättre att säga? :D

Gronavagen

  • Inlägg: 1554
    • Uppland
    • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: Pers Pizza Speciale - Pizza utan jäst, läs och kommentera.
« Svar #11 skrivet: 31 maj-11 kl 22:46 »
Hur gör man då för att göra en sån deg?
Kenneth

En enkel vetedeg med lite olja i sig som görs på kall degspad. Knådas sen till laoma bitar och jäses kallt. När de ser halvjästa ut fryser du in dom.

Sen när du tinat ska du inte knåda degklumpen, utan jobba den inifrån och ut. Som en cirkel och gärna låta degen hänga över bordskanten, då hjälper tyngden dig att få pizzabottnen tunn..

purpurbönan

  • Inlägg: 20
    • Skåne
SV: Pers Pizza Speciale - Pizza utan jäst, läs och kommentera.
« Svar #12 skrivet: 15 jun-11 kl 23:24 »
   Jag gör pizza på surdeg. Jätteenkelt o gott!

   50g / 0,5dl vetesurdeg (direkt ur kylen, dock hyfsat nymatad)
   10g / 0,5msk olivolja
   130g / 1,3dl vatten
   5g / 1tsk jäst
   200g / 3dl vetemjöl
   50g / 1dl durumvetemjöl
   5g / 1tsk salt

   Blanda ihop, knåda några minuter. Täck bunken, jäs i kylen 4-6 timmar.
Kavla ut, använder durumvete under o på degen när jag kavlar. Vänder ofta.
På m önskat pålägg. In i 250 graders ugn ca 15-20 minuter. Bäst blir det om du lyfter pizza m bakplåtspapper upp på varm plåt.

   Har läst att det går utmärkt att frysa ogräddad pizza m pålägg, har dock inte testat själv.

   -Smaklig spis!

   

Pe4r

  • Gäst
SV: Pers Pizza Speciale - Pizza utan jäst, läs och kommentera.
« Svar #13 skrivet: 16 jun-11 kl 03:11 »
Ja den där degen utan jäst var väl inte så bra,
ska testa en deg med jäst och se hur det blir.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

621 gäster, 1 användare
Riepie

* Forum

* Om tidningen Åter



- Verkar vara en mycket användbar tidning!
/Marcus

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser