Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Dagliga recept  (läst 114872 gånger)

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Dagliga recept
« Svar #120 skrivet: 08 jul-06 kl 20:17 »
Idag stekte jag gös och serverade den med lätt kokt potatis, fänkål, morötter, lök och sparris. Till detta gjorde jag en smörsås som blev riktigt kalas.
Fräs lite schalottenlök i smör, häll på 3 dl torrt, vitt, vin samt 2 dl vatten och en hönsbuljongtärning. Reducera till ca 4 dl. Klicka i 100 g smör och mixa sedan det hela med 1 dl dill till en skummig, grön sky.

/Valma
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

Rubinen

  • Inlägg: 197
  • Älska din nästa så som dig själv
    • Uppland
Re:Dagliga recept
« Svar #121 skrivet: 17 jul-06 kl 16:25 »
Tackvare min goda vän som varit Norrut  har vi haft en härlig måltid Ugnsstekte lax på grovsalt mandelpotatis o sallad  :P
Älska din nästa så som dig själv

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Dagliga recept
« Svar #122 skrivet: 17 jul-06 kl 20:38 »
Idag blev det resterna av rostbiffen (körde den på 90 grader iklädd fänkålsfrön och sambal oelek, mycket gott), potatismos (med äggula) och sallad.

/Valma
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

Filip Skräplund

  • Inlägg: 4577
Re:Dagliga recept
« Svar #123 skrivet: 17 jul-06 kl 22:03 »
Dagen började med dopp utan kaffe, sen te med några hårda mackor å prickig korv,
några nektariner som mellanmål under förmiddan,
plus ett par färdigköttbullar ur kylen,
fika med trekulors glassbägare på eftermiddan,
vid sexsnåret ett glas funlight limecitron med tre japp (för tie spänn)
blir väl nåra köttbular till å kanske en balja lut före midnatt.
"I never did give anybody hell. I just gave them the truth and they thought it was hell."  Harry S. Truman

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:Dagliga recept
« Svar #124 skrivet: 17 jul-06 kl 22:10 »
Lappskojs på rimmat hjortkött.

Bräckt gravlax och lök på knäcke ikväll.
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

Suresh

  • Gäst
Re:Dagliga recept
« Svar #125 skrivet: 20 jul-06 kl 23:15 »
Oavsett hur tomt ett kylskåp är finns det alltid där en burk majonnäs, säjs det.

Och oavsett hur lite du planterar sätter du alltid för mycket sallat.

Ett recept för att råda bot på detta kommer här:

Lattuga stuffata - Stuvat sallatshuvud

Ursprungsreceptet innehöll rimmat sidfläsk och annat äckligt, så här kommer min tillämpade variant.

Gå ut i trädgården och se vad som finns där. Med allra största säkerhet finns där för mycket sallad. Ta in 4 medelsmå salladshuvuden - eller  plocksallad, cikoria, vad som helst som du har överskott av. Rensa lite bland morötterna, ta in 4-6 lökar, med blast och allt. Har du dessutom en squash, daikon,  eller något annat matigare - desto bättre.

Börja med att koka upp salladen i ett par liter vatten. Dela sallatshuvudena om du har sådana. Sila av och lägg åt sidan. Spara spadet.

Ta fram ett gratängfat och bottna det med sidfläsk och du är en äcklig köttis, kokta bönor
om du har förberett dig väl, eller skivad squash om du som jag har överskott av dem. Fortsätt och varva över med resten av trädgårdsrenset, morötterna, löken kanske lite purjo. Spara 2 lökar till riset (se nedan) Salta och peppra medan du varvar - spetsa till med muskot, ingefära eller vad du nu gillar för gratängkryddor. Högst upp lägger du den förkokta sallaten - i dolmar om du har huvuden, som en spenatlåda om du kör med plockblad.

Gör 2-4 dl buljong av salladsspadet genom att blanda i lite grönsaksbuljong eller liknande. Häll över grönsaksblandningen. In i ugnen och grädda under aluminiumfolie i 200 - 250 grader (eller vad vedspisen nu kommer upo i) i en 20 - 30 minuter.

Under tiden gör du en redning av 2-3 msk ghee och 1 msk vetemmöl. Vänd ner 1 msk tomatpuré när blandningen börjat bryna. Vispa sedan upp med 3 dl salladsspad till en jämn sås. Salta, peppra, i med saften från en färsk citron, eller 2 msk färdigpressad saft på flaska. Smaka av och ställ åt sidan.

Innan du började plocka grönsakerna hade du ställt en kopp basmatiris i blöt. Skölj nu av stärkelsen och ta fram järngrytan. Stek upp två lökar till i ghee och sprita i lite färska gröna sockerärtor från landet. Låt skidorna steka med om de inte är alltför torra. Mot slutet när löken börjat brynas och ger ifrån sig smöroljan igen kryddar du med det gamla vanliga för en god biryani; t ex salt , gurkmeja, spiskummin, koriander, ingefära och kanel. Häll på riset och  4-5 dl vatten. Koka upp på svag väme (lägg inte i mer ved nu, låt riset koka upp på det brännbara som finns kvar).

Kolla ugnen. Om salladsstuvningen verkar ha värmts upp ordeltligt rör du mer tomatsåsen över salladen. Toppa med ett par råa ägg eller lite ost om du vill ha i dig mer proteiner. Ställ in i ugnen igen på eftervärmen , nu utan aluminiumfolie. Låt det stå och eftervärma till riset är klart.

Lägg upp ris och salladsstuvning på ett fatoch drick en lassi till - eller lite hembrygt öl - och njut.

 
« Senast ändrad: 20 jul-06 kl 23:25 av Suresh »

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Dagliga recept
« Svar #126 skrivet: 20 jul-06 kl 23:58 »
Suresh ! Du glömde använda majonäsen !  ;D

Här är det mangold som gäller annars, överskott är en underdrift.

Senaste veckans experiment :

Mangoldpiroger
Skölj och hacka en rejäl bunte mangoldblad, fräs lök, vitlök och chili, vänd ner mangolden och låt koka ihop i sitt eget spad under lock 10 min, ta av lock och låt det hela koka ner tills det hela får lite konsistens och det mesta av vätskan försvunnit. Glöm inte att salta.

Kapa upp färdig smördeg i 10x10cm bitar, lägg en rejäl klick mangoldröra på varje, garnera evt. med en bit ädelost, getost eller feta, fukta kanten med ett blött finger och vik ihop. Tryck till kanten med en gaffel och grädda i 225 grader tills degen fått fin färg.

Pasta med mangold
Tillred mangolden som tidigare recept, när den är nästan färdig lägg i en rejäl klick örtsmör och lite salt(mortla finhackade örter, timjan, rosmarin, oregano m.m. och blanda med smör, gör en stor sats och rulla in i smörpapper ... det går garanterat åt). Fräs ihop mangolden med örtsmöret, vänd ner pastan.

Servera med riven parmesan eller annan ost.

Mangoldpaj
Strimla mangold och låt den koka ner i sin egen vätska.
Grädda ett pajskal. Bre tunnt med dijonsenap i botten, lägg på ett lager tunnt skivad, lätt fräst, lök, ett lager mangold, ett lager tunnt skivade tomater, ett lager mangold, ett lager tomater (fortsätt tills pajen är full eller grönsakerna är slut), salta mellan lagrena, och så ost och/eller ädelost o svarta oliver på toppen. Grädda tills osten fått lite färg, 30-40 min på 200-220 grader.

Mangold och vitkålsmixen
Fräs lök, vitlök och chili i lite smör eller olja, vänd ner fint strimlad vitkål och strimlad mangold. Låt fräsa ihop, salt och peppar efter smak, grillkrydda för dom som vågar. Låt koka ner under lock, ta av locket och koka tills vätskan är borta. Lägg i löjligt mycket smör, fräs runt några sekunder och servera med nykokt färskpotatis.

Mangoldomelett
Fräs lök, vitlök och chili i lite smör eller olja, vänd ner strimlad mangold. Låt fräsa ihop, salt och peppar efter smak. Låt koka ner under lock, ta av locket och koka tills vätskan är borta.
Blanda fräset med ett par tre uppvispade ägg (evt. riven ost) och lite salt i en skål, häll tillbaks i pannan och stek tills det nästan stelnat, vänd med "pannkaksvändning" eller mha en tallrik och stek några sekunder på andra sidan. Servera med grova mackor och/eller en vitkålsallad.

Mangoldbröd
Strimla mangold och låt den koka ner i sin egen vätska.
Kör mangolden med degvätskan i mixer och baka valfritt bröd av det.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Re:Dagliga recept
« Svar #127 skrivet: 23 jul-06 kl 10:21 »
Någon som har idé på nåt gott med kålrot?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Dagliga recept
« Svar #128 skrivet: 23 jul-06 kl 14:12 »
Någon som har idé på nåt gott med kålrot?

Nästan allt med kålrot är gott. Jag brukar ugnsbaka rotfrukter, t.ex. potatis och lök i klyftor, morötter och palsternacka skurna på längden, rödbetor i stora tärningar och kålrot i ganska grova stavar. Alla rotfrukter går bra att blanda i, gör inte bitarna/klyftorna för små bara.

Lägg allt i en långpanna, mortla ihop färsk timjan, vitlök och rosmarin med olja och häll över. Salta ordentligt. Kör i ugnen på 200gr tills allt är klart (ca 45min eller så) och vänd runt det hela ett par gånger under tiden. Servera som tillbehör eller bara med ett stek ägg på toppen som pytt.

Annars är ju rotmos (potatis+kålrot+morot) väldigt gott men det kräver nog att man har vinterpotatis annars blir ju inte moset så aptitlig.

idamaria

  • Inlägg: 129
Re:Dagliga recept
« Svar #129 skrivet: 23 jul-06 kl 23:24 »
Idag blev det pizza med rökt renkött o gravad lax, svamp o mozarellaost, enkelt o gott, om man har råvarorna.
Kom ihåg att visa gästfrihet, ty det har hänt att de som gjort det har haft änglar till gäster utan att veta om det. Hebr. 13:2

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Re:Dagliga recept
« Svar #130 skrivet: 24 jul-06 kl 13:54 »
Tack för tipset, Vitis! Rotmos har jag redan i frysen (men fläskläggen är slut). Att ugnsbaka låter gott! Passar färskpotatis att ugnsbaka, tro?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Dagliga recept
« Svar #131 skrivet: 24 jul-06 kl 14:22 »
Tack för tipset, Vitis! Rotmos har jag redan i frysen (men fläskläggen är slut). Att ugnsbaka låter gott! Passar färskpotatis att ugnsbaka, tro?

Ja, färskpotatis går bra att både steka och ugnsbaka.

Jag gjorde en pytt igår med lite av varje jag kunde hitta i landen. En lök, en rödbeta, en gulbeta, en morot, vitlök och timjan å så några potatisar.

Skar allt i cm-stora tärningar, moroten i slantar och löken i klyftor och stekte alltihopa i lite olja i stekpannan.

Serverade med två lätt stekta ägg ... mums.

Rubinen

  • Inlägg: 197
  • Älska din nästa så som dig själv
    • Uppland
Re:Dagliga recept
« Svar #132 skrivet: 24 jul-06 kl 15:25 »
Jag ugnsbakade färskpotatis här om dagen Supergott o enkelt
dela potatisen i lagom bitar pensla eller droppa på lite olja
in i ugnen ca 20 min
Man får röra på dem ibland för annars fastnar dem
Bäst är nog att lägga dem på bakplåtspapper
Tror det skulle vara jättegott att strö flingsalt eller dyl över
« Senast ändrad: 24 jul-06 kl 15:26 av Rubinen »
Älska din nästa så som dig själv

Lilla Anna

  • Inlägg: 16
    • Lilla Anna Pysslar
Re:Dagliga recept
« Svar #133 skrivet: 29 jul-06 kl 18:38 »
Till lunch åt jag fullkornspasta med tomat, paprika, chili och svarta bönor.
Ikväll tänkte jag göra potatis och morotsgratäng. Vet inte vad jag ska ha till än...
...kikärtsbiffar blir det nog. Med mandel i.

Rubinen

  • Inlägg: 197
  • Älska din nästa så som dig själv
    • Uppland
Re:Dagliga recept
« Svar #134 skrivet: 29 jul-06 kl 21:57 »
Idag gjorde jag köttfärsbiffar med fetaost i Gott
till det åt vi couscous kokad i köttbuljong
i den blandade jag i lök röd o gul paprika iolika färger o tomat
Älska din nästa så som dig själv

Magda

  • Inlägg: 700
  • Västerbottens kustland
    • Västerbotten
    • Fru Magdas
Re:Dagliga recept
« Svar #135 skrivet: 02 aug-06 kl 13:22 »
Vitis tipsade om rotsaker i ugn. Jag gör samma rätt fast kompletterar med kyckling, i delar och skivad kabanosskorv. Allt i samma långpanna. Serveras med fetaost och rödvin. Det är ett stående recept hemma hos oss.
Fru Magda bor på en gård i Västerbottens kustland med make och tre barn. Lite djur och stora odlingar. Odlar för avsalu med start sommaren 2012. Bloggar på http://blog.frumagdas.se Följ mig gärna på facebook, http://www.facebook.com/frumagdas

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:Dagliga recept
« Svar #136 skrivet: 02 aug-06 kl 15:19 »
Idag gjorde jag köttfärsbiffar med fetaost i Gott
till det åt vi couscous kokad i köttbuljong
i den blandade jag i lök röd o gul paprika iolika färger o tomat
Ja Cous-cous är toppen.
Häröver blir det mest majsbröd och ris med olika såser och grytor. Har varit alldeles för fuktigt för att odla potatis i år.
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
Re:Dagliga recept
« Svar #137 skrivet: 04 aug-06 kl 20:47 »
Soppa på färska gråärter:
Koka färska gråärter i någon god buljong (jag tog hönsbuljong) tills de är mjuka, ca 10 min. Mixa till en slät soppa. Häll tillbaka i kastrullen, rör i en klick smör och smaksätt med salt, peppar och lite muskot.

Vi åt soppan med skivad kryddstark korv i. Hur gott som helst, påminner lite om vanlig ärtsoppa på gula ärter, men har ändå en egen, speciell smak.

Suresh

  • Gäst
Re:Dagliga recept
« Svar #138 skrivet: 06 aug-06 kl 00:21 »
Dom här dagarna lever jag nästan enbart på squash. Det gäller dock att variera sig lite

Därför skar jag en squash i tunna skivor, lade den ena hälften en timme eller mer i en marinad av salt, sojasås och vitvinsvinäger. Den andra
halvan saltade och sköljde jag, lät saltet dra in, sen stekte jag den i eget smör med koriander , spiskummin citron och ingefära. På slutet la jag till lite lökklipp, samt åt en morot rå till.

Nåt mer orkade jag inte göra i ordning idag...

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
Re:Dagliga recept
« Svar #139 skrivet: 06 aug-06 kl 08:27 »
Valstek med kokta morötter, brysselkål och en rödvinsås! Super; dock tyckte jag steket blev för stekt, val ska vara lite rå för att få fram den riktigt goda smaken och konsistensen. *tipstips*
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

424 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Så mysig, inspirerande och härlig tidning! Sätter igång en känsla av att allt är möjligt. Vill bli självhushållare nu! I framtiden ska vi ha våran gård och Jag längtar så! Livet kan vara bra underbart och det är värt att kämpa för sin dröm så vi kan leva på riktigt. Inte i samhällets ekorrhjul utan ta tillvara på livet till fullo.
/ Linda

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser