Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Funderingar kring att starta ett B&B  (läst 33194 gånger)

Bodhgaya

  • Inlägg: 145
    • Uppland
SV: Funderingar kring att starta ett B&B
« Svar #20 skrivet: 08 jul-11 kl 00:13 »
Rosten: Förjävligt.. När min flickvän hade ett hundrastningsföretag hade hon en kund som var en högt uppsatt politiker inom folkpartiet. Hon var ALLTID sen med betalningen, ibland flera månader. Och en gång skulle hon skicka flera tusen i ett kuvert från Gotland.. Vad ska man säga..

Det verkar vara bra att ta ut en bokningsavgift.

Tokyoboy: Tack för att du delar med dig av din erfarenhet!

Jag har insett att det är mycket som behöver kollas upp innan jag ens börjar, det är mycket regler att förhålla sig till och som sagt måste det finnas lönsamhet, annars kan man lägga krut på nåt annat roligt/lönsamt.

Ullaredsgården: Du verkar ha fullbokat i juli, kul! Jag antar att närheten till "Ullared" är ett stort dragplåster för ditt B&B?
« Senast ändrad: 08 jul-11 kl 00:16 av Bodhgaya »
Flyttade från betongen till landet. Bor numera i Örsundsbro i ett litet rött hus som håller på att renoveras.

Tord_Lj

  • Gäst
SV: Funderingar kring att starta ett B&B
« Svar #21 skrivet: 08 jul-11 kl 07:44 »
Citera
...
Ullaredsgården: Du verkar ha fullbokat i juli, kul! Jag antar att närheten till "Ullared" är ett stort dragplåster för ditt B&B?

Jo juli har sina sidor... men när det skall handlas höst/vinter-kläder och julklappar är det tryck i Ullared. Vi har lång säsong men måste hålla halva priset så det jämnar ut sig. Jan - april är det dött på shoppare i princip, det är då man skall åka till Ullared alltså...

Fast rena shoppare bor inte över, de spenderar varje öre på Gekås.
Våra gäster vill ha lite semester, komma ifrån vardagen lite, jobbar eller passerar förbi på väg nånstans.

Att bygga upp ett B&B som ett mål i sig innebär att du måste bli mycket attraktiv = lyx weekend retreat. Det behov som traditionella B&B växte fram ur var att man måste övernatta som något nödvändigt ont och ville inte eller hade inte råd med hotell.
Tänk noga igenom vilken typ av B&B du vill starta och vad det innebär i investering.
Man kan säga att det hela tiden handlar om att "kryssa rätt" med hänsyn till budget - regler - affärsidé. Du kan annars hamna med en stor (intäkt) betongbunker (brandskydd) ute i skogen (idén var kanske ett mysigt torp...). Myndigheterna lägger sig faktiskt i mer än man tror och tycker att det skall se ut si och så... märkligt.

Vi kontaktade först den lokala turistbyrån för att sondera behovet, sedan startade vi så smått och marknadsförde oss sas i förtid. Förde noga statistik över bokningar vi inte kunde ta så nu vet jag att vi skulle kunna fylla 20 bäddar isf 4 som vi har men otroligt krångliga regelverk stoppar oss. Det skulle bli stora investeringar och lån och personal och... så vill jag inte leva numera (vet av egen erfarenhet). Så vi tar det lungt och bygger lite på ladan så kan vi göra ett fint torpaktigt boende där. Som entreprenör är det viktigt att gräva där du står, veta vad du vill och kan.

Utan att jobba mycket med affärsplan och ledningsystem har räddat oss vid utvecklandet och tillsynsbesöken. Regelverken bygger mycket på egenkontroll och risk analyser samt systematik och dokumentation. Jo, det är sant att även "4 bäddar" måste kunna sånt här...
Det är viktigt med FLYTANDE tvål på gäst och personaltoa.

Så, nu har gästerna snart frukosterat färdigt och städ / tvätt / tork (nej ingen torktumlare bara soltork) karusellen sätter igång igen... Men vi har tre månader semester om året får man trösta sig med.

Allt gott på Er.
« Senast ändrad: 08 jul-11 kl 08:10 av Ullaredsgården »

Bodhgaya

  • Inlägg: 145
    • Uppland
SV: Funderingar kring att starta ett B&B
« Svar #22 skrivet: 10 jul-11 kl 21:10 »
Tack för dina kloka tankar. Jo, det är verkligen lyx vi vill erbjuda, kombinerat med fina naturupplevelser (badtunna, bastu, promenadstråk mm) och intressanta och roliga aktiviteter. Som det känns nu är dom hinder som är svårast att komma runt avlopp och mat. Det räcker väl inte med att servera bara frukost om man ej kan erbjuda tillgång till kök? Speciellt inte om man befinner sig lite off. Jag fann ett B&B som kanske kringgår regelverket rörande servering av mat (?) då dom köper in råvaror och tillsammans med gästerna lagar maten utomhus över öppen eld.
Se: http://www.gallared.com/se/upplevelser/utomhusmatlagning-2050752

Det sållar iofs bort en hel del kunder om man inte kan erbjuda något annat. Många tror jag vill komma bort och slippa tänka på matlagning och sånt. Visst, som alternativ är det toppen men det är ju en säkerhet att veta att man kan få god mat. Vi vill ju hålla det på rätt så liten skala också, det kanske inte ens blir lönt att stå och laga mat åt en handfull gäster? Nej, man kanske skulle hålla till i anslutning till ett värdshus och hitta någon form av samarbete. Och så skulle man som sagt kunna ha som alternativ att kunna laga mat över öppen eld eller grädda pizza i lerugn. Det känns som att upplevelsen av lyx försvinner om det inte finns bra mat som serveras i fina lokaler i närheten. Vad tänker ni andra kring det här?
Flyttade från betongen till landet. Bor numera i Örsundsbro i ett litet rött hus som håller på att renoveras.

flingan

  • Inlägg: 61
    • Västerbotten
SV: Funderingar kring att starta ett B&B
« Svar #23 skrivet: 10 jul-11 kl 21:48 »
Spännande tråd! Har själv drömmar på att renovera en 1800-tals herrgård till ett B&B.. Frukost kan jag nog fixa men jag är ingen kock.. Det har visst varit ett gästgiveri förut men det är i stort renoveringsbehov, ligger fint vid en sjö, lite för nära en väg kanske.. Vi ligger 2 mil "på mitten" till två stora attraktioner i västerbotten.. det är ett så fint hus, finns inte många sånna kvar! Tänkte inrikta mig på utländska turister, vi har även fint fiske här.. Men det skulle innebära en h-sikes massa jobb, det förstår jag! Men två små barn så får nog drömmarna vänta... men det vore det ultimata projektet, utvecklingsmöjligheter med bastu, stor brygga, altan, café är enorma.. Nackdelarna blir att vara uppbokad varje dag och helg hela turistsäsongen, tills man kanske har råd att anställa någon.

Bodhgaya

  • Inlägg: 145
    • Uppland
SV: Funderingar kring att starta ett B&B
« Svar #24 skrivet: 10 jul-11 kl 22:48 »
Ni som driver B&B, hur skaffar man sig bäst kunskap om diverse regelverk som gäller för ens verksamhet? Jag läser och studerar tex. "Vad gäller för tillfälliga boenden" som är utgiven av miljö- och hälsoskyddskontoret i Falkenberg och inser att det är mycket information jag behöver ta in och många rutiner att följa. Jag läste lite om livsmedelslagen också. Otroligt mycket ansvar ligger på den som bedriver verksamheten och man ska upprätta massa rutiner till höger och vänster. Det hade varit skönt att i punktform få veta exakt vad jag är skyldig att göra, i praktiken. Något jag funderar över är detta: "Lokalen ska vara utrustad med vatten och avlopp". Hur ska jag tolka detta? Ingen camping skulle väl följa reglerna om så var fallet? Jag tycker att skriften jag läst känns luddig och teoretisk. Finns det någon bättre läsning som är av mer praktisk karaktär? "Du måste ha detta.. du får inte göra det där.." osv. Ska det vara så svårt?  >:D
Flyttade från betongen till landet. Bor numera i Örsundsbro i ett litet rött hus som håller på att renoveras.

Tord_Lj

  • Gäst
SV: Funderingar kring att starta ett B&B
« Svar #25 skrivet: 11 jul-11 kl 11:56 »
Regelverk, punktform & praktiskt... Njaaaaaaa så fungerar inte våra myndigheter.

Den myndighet som sätter ribban sas är Socialstyrelsen, läs igenom: Hälsoskydd vid tillfälligt boende - Hotell, vandrarhem, campingplatser m.m. och det som de refererar till som vatten, avlopp m.m.

Livsmedelsverkets senaste regler ger mycket frihet men också ansvar. Går något fel är det ditt eget fel... Att laga mat utomhus är ingen lösning snarare tvärt om för du har samma ansvar för hygien som om du stod i köket. Kort sagt, många försöker finna genvägar men de finns inga sådana.
Vi är "sekundärproduktion i andra led" med myndighetsspråk sagt men det räcker till med regler för oss ändå. Läs igenom: Nya regler för enklare företagande.

När du kommit så långt tar du fram skrivdonen och jag använde Falkenbergs trycksak för uppställningen. Det är ju min kommun som utövar tillsyn så då borde de lätt kunna hitta bland punkterna. De regler som gäller för dig hänvisar du till, tex paragraf eller rubrik, och skriver ner hur (rutin) du uppfyller dem. Vid provtagning som på vatten sätter du in resultatet av provet (redovisande dokument). Är du inte slängd i flödesscheman så håll dig till text.

Till slut har du en pärm med regler, rutiner och redovisande dokument som du kan kalla ditt ledningssystem. Viktigt är att gå igenom det och uppdatera.

Vid senaste tillsyn fick vi blankt papper och att vi hade bra koll på regelverken...

En favorithemsida jag använder när jag är i UK och samtidigt inspirerar oss är:
Bed and Breakfast Nationwide in selected B&B throughout the UK

De "Luxury B&B" jag råkat hamna på har badkarskranar som kostar som en mindre bil...
Sök runt lite på nätet så ser du snart att standarden i lyx är ungefär som värsta nybyggda villan och mer därtill.
« Senast ändrad: 11 jul-11 kl 20:13 av Ullaredsgården »

Rosten

  • Inlägg: 4857
    • Närke
SV: Funderingar kring att starta ett B&B
« Svar #26 skrivet: 13 jul-11 kl 23:09 »
Nu får vi se.
Det ringde en familj idag som ville hyra stugan i morgon för 1 övernattning.
Hoppas dom dyker upp. Vi behöver verkligen pengarna.

Bodhgaya

  • Inlägg: 145
    • Uppland
SV: Funderingar kring att starta ett B&B
« Svar #27 skrivet: 14 jul-11 kl 16:10 »
Hur gick det, blev det klirr i kassan?
Flyttade från betongen till landet. Bor numera i Örsundsbro i ett litet rött hus som håller på att renoveras.

solkatten

  • Inlägg: 287
    • Väskor, kuddar, plånböcker mm med härliga motiv
SV: Funderingar kring att starta ett B&B
« Svar #28 skrivet: 14 jul-11 kl 20:33 »
Jag har en liten stuga på min tomt som jag hyr ut: http://www.fritiden.se/objekt-uthyres/4363/
och jag tar 500:- i bokningsavgift och resterande betalning ska vara mig tillhanda senast en månad innan vistelsen.
Jag har ingen preliminärbokning eller reservation, den som sätter in 500:- på mitt konto har bokat stugan. Skulle någon vilja reservera och nästa som ringer och jag säger det  och att de ska återkomma så ringer de inte igen och den första ångrar sig så står jag där utan hyresgäster. Där är jag stenhård, det är min inkomst som jag missar för att folk strular.

Kanl 8 har en engelsk serie om hur man räddar hus på landet bl.a. med B&B
http://www.tv8play.se/play/249380/?autostart=true
Kanske ni får lite tips och ideer där.

Rosten

  • Inlägg: 4857
    • Närke
SV: Funderingar kring att starta ett B&B
« Svar #29 skrivet: 15 jul-11 kl 00:19 »
Hur gick det, blev det klirr i kassan?
400:- med moms in i kassan.

pyromanen

  • Gäst
SV: Funderingar kring att starta ett B&B
« Svar #30 skrivet: 15 jul-11 kl 19:36 »
Kanske lite inspiration?
www.naturbyn.nu

Är inte ett b&B men ute i skogen och lite utöver det vanliga.  Dom har lyckats göra det till nåt extra attraktivt att det inte finns bekvämligheter (el o sånt).

olof

  • Inlägg: 2715
    • Skåne
    • Min blogg med sökord biodling
SV: Funderingar kring att starta ett B&B
« Svar #31 skrivet: 19 jul-11 kl 09:44 »
...
Kanl 8 har en engelsk serie om hur man räddar hus på landet bl.a. med B&B
http://www.tv8play.se/play/249380/?autostart=true
Kanske ni får lite tips och ideer där.

Tack för tipset, jättebra och inspirerande program om hur man ökar inkomsterna på landsbygden.

Tord_Lj

  • Gäst
SV: Funderingar kring att starta ett B&B
« Svar #32 skrivet: 22 jul-11 kl 11:24 »
Vi har tittat mycket på "en plats på landet", "Country house rescue" på TV8 men även på Norska NRK.

Mycket tips kan man få hos programmet är klassikern Der ingen skulle tru at nokon kunne bu - NRK Nett-TV.
Många lever mer eller mindre på turister av de som är med i programmet och tittar man noga så finns det bra exempel på hur de gjort. Nu skall man komma ihåg att Norskar och Svenskar har ett helt olikt förhållningssätt till att turista i sitt hemland... tyvärr men ändå.

Tord_Lj

  • Gäst
SV: Funderingar kring att starta ett B&B
« Svar #33 skrivet: 20 nov-12 kl 09:53 »
Jag och sambon drömmer om att öppna ett bed & breakfast någonstans utanför Uppsala/Enköping...


Det var ett tag sen, hur går/gick det?

För några dagar sedan kom Västsvenska Turistrådet ut med boken "Logi på landsbygden".
Läste även i GP om boken som verkar träffa ganska rätt, mycket jobb med städ, tvätt, byggeri och inget ekonomiskt utrymme för lån...

Själva lägger vi in andra växeln i vinter för vårt lilla B&B (öppnade 2006), skall bli spännande!

Hamstern

  • Inlägg: 45
  • jodå en hamster är jag allt, men bara lagom
    • Västergötland
SV: Funderingar kring att starta ett B&B
« Svar #34 skrivet: 20 nov-12 kl 12:08 »
Hej!

Jag och min sambo driver ett Lägenhetshotell på lansbyggden. Han startade den verksamheten 2000 (eller snarare tog över en tidigare befintlig verksamhet som legat nere pga. dålig lönsamhet.) jag började jobba där 2008 så jag har inte jätte koll på hur det hela tedde sig från start. men de erfarenheter och tankar jag har kring det hela är, som någon tidigare sagt:

Leta efter "dragplåster" i närheten. Jag tror att turism på landsbyggden är på uppsving...åtminstonde jobbar västsvenska turistrådet mycket med att utveckla landsbygdsturismen...
MEN...ska ert B&B vara själva dragplåstret och själva "Målet" för era gästers resa krävs nog en hel del...då räcker det inte med en underbart fin miljö och sköna sängar...då ska de vara där HELA DAN! då måste det finnas en del att göra eftersom jag tror det är få som vill hyra ett ställe på landet och bara ligga och läsa i hängmattan i tre dagar...(även om de kanske tror att de vill det... jag menar...man kanske ska spela på den bilden och understryka att möjligheten finns, men sedan tror jag inte att det blir så många som gör det.) så mumman av kardemumma, Var noga med läget!

Och som du sa, Matmöjligheterna är nog a och o på landsbygden. vi märker att väldigt många av de som bor hos oss äter hos oss eftersom de inte annars kan dricka vin....detta är ju bra för oss förstås, men med allt som är omkring så blir det ingen direkt vinst från matdelen, men besökarantalet hade nog blivit mindre om vi inte hade haft restaurang.

den här småskaliga boendeverksamheten är inget (av min erfarenhet) man blir rik på...det är en livsstil. man blir väldigt uppbunden periodvis men å andra sidan är det SKITKUL!

Jag kan inte tänka mig något roligare jobb! i mitt jobb får jag hålla på med allt jag tycker är roligt så som, bakning, matlagning, jag får agera florist, påta i trädgården, ta hand om och träffa mycket spännande människor. men det bästa är, att vi inte har öppet året runt...jag hade aldrig orkat håla på som jag gör om vi hade haft öppet året runt. jag tror att nästan 50% av våra gästers upplevelse av vårt ställe ligger i oss...vi som jobbar där, att vi är trevliga och glada, lagom personliga och engerade i det vi gör och i dem.
När vi stänger (hart öppet boendet hela året för strögäster och arbetare osv.) i september (har öppet mellan slutet på mars (helger) juni-augusti (hela veckan) samt tom september (helger)) är man så J*VLA TRÖTT på att passa upp folk. å känner man så, då är man ingen bra värd...men sen när våren kommer så är det å andra sidan så J*VLA KUL! när det kommer folk och man får grejja igen...

i pengar får vi aldrig igen den tid och den energi vi lägger ned i verksamheten, men den ger en otrolig glädje och möjligheter att i verksamheten göra en massa kul. dessutom som någon annan sa så har vi "mera ledigt"...(aldrig helt ledig) 4 månader om året samt på veckodagar när vi bara har helgöppet. Vår plan i framtiden är att kunna driva ett mindre jordbruk vid sidan av (bara för oss)...kanske naivt men, vi planerar för det och jobbar vidare med verksamheten...

Oj nu blir det ett av mina vanliga kilometermedelanden... :-\

vi planerar att bygga en konferens/galleri byggnad så att vi kan ta emot större grupper för konferenser och fester, typ bröllop samt i samma byggnad kunna klämma in en butik för dels livsmedel men även hanterk och ekoprodukter....(Jag har en super vännina som hantverkar med mig och brinner starkt för ekosaker precis som vi) detta tänker vi gör att vårt ställe inte blir bara restaurang/café och boende utan även ett "besöksmål" i sig...vi tror och hoppas att våra boende gäster då ska spendera mer tid och pengar innom vår verksamhet...men vi kan ha fel, det är lite gambling....

så en liten grej till...bara för att flika in...omge er med människor ni kan bolla ideer med och som kan se på er verksamhet med ögonen utifrån...man blir lätt hemmablind och då är det bra med vänner och familj som engagerar sig och hjälper till...

Man kan inte se allt i kronor och öre...vi klarar oss på det vi tjänar på verksamheten...det blir inte mycket men vi klarar oss och känner oss inte fattiga...men vi gör nog inte av med 13000 i månaden :P...
Genom vår verksamhet får vi möjlighet att förmedla värden vi värnar om...så som natur och kultur...vi kanske inte blir rika, men vårt liv får väldigt stor mening ändå...

jag vet inte om det hjälpte dig men, nåja...har ni inga barn så var kräsna med läget!!! tareda på vad det finns för turistmål i olika områden och utnyttja dem är mitt råd...hitta er egen nich...som jag tror ni redan gjort...och kör hårt! stå ut med det hårda jobbet som ligger framför er tills ni kommer i hamn!

kan ju ta en titt på ett ställe som heter Mundekulla och ett som heter Islanna...lite inspiration...Lycka till!!!!

 

uffe

  • Inlägg: 1
    • Halland
SV: Funderingar kring att starta ett B&B
« Svar #35 skrivet: 29 sep-13 kl 08:36 »
Hur har det gått för dig och sambon? har ni hittat ett ställe och har ni öppnat något B&B?
vi har också precis bara nyligen börjat fundera i samma banor, fast på västkusten.

Rosten: Det var en bra idé, att "låna" någons hus för att undersöka marknaden.

Anna: Tusen tack, det var precis stället jag tänkte på. Det verkar vara riktiga eldsjälar som driver stället.

Tipsa gärna om andra övernattningsställen i landet som har det där lilla extra. Jag behöver inspiration.

Jag håller just nu på att läsa om livsmedelslagen. Här nere i samhället där jag bor i en livsmedelsbutik/hantverksbutik kan man köpa bröd och getost från en gård i närheten och man får själv skära upp och bre sin smörgås. Det är ju ett sätt att "kringå" lagen. Helst skulle jag ju vilja servera god mat som en del av hela upplevelsen jag vill sälja. Lunch och middag vore ju också bra att erbjuda men då måste jag nog tänka större, att skaffa alla tillstånd och göra i ordning kök är inte lönt om man bara serverar ett par gäster. Kanske skulle man försöka starta en kursgård och hyra in kock..


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

486 gäster, 3 användare (1 dolda)
Lasse-hatten, Oskari

* Forum

* Om tidningen Åter



- Höjdpunkt när tidningen kommer, väldigt bra tidning
/Jenny

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser