Så, en sorglig historia med massor av förlorare från början till slut.
Jag trodde att svenska slakterier var noga med att följa regler och lagar, men man kanske är naiv (...)
(...) är det ganska upprörande att det får gå till på detta vis i ett svenskt slakteri. Det tyder ju till exempel på att djurägare som lämnar sina djur på detta slakteri, inte kan vara säkra på att djuret kommer att slaktas enligt svensk lag.
Jag trodde att svenska slakterier var noga med att följa regler och lagar, men man kanske är naiv... För ett tag sedan hade jag en diskussion med en muslim angående halal-kött. Jag hade en fördom om att för en muslim skulle halal-slaktat svenskt kött automatiskt vara "sämre" än halal-kött slaktat utomlands. och jag syftade då på regeln att djuret måste bedövas före avlivning - enligt svensk lag så får man inte skära halsen av ett djur som är vid medvetande. Men enligt muslismk tradition så vill man helst att djuret ska vara vid liv när man tappar den på blod, så att köttet är så "rent" som möjligt. Enligt denna person som jag pratade med så var detta inga problem för honom - han hade en bekant som i sin tur hade en uppgörelse med ett lokalt slakteri i södra sverige. Hans muslimska bekant åkte till slakteriet och fick själv välja ut de djur han ville slakta, och fick då¨själv göra det på sitt vis. Sedan såldes köttet som halalkött på privat håll.Halalslakt är inte olagligt i Sverige då halal slakt tillåter att man bedövar djuret innan avblodning (avblodningen= avlivningen). Skillnaden mellan halalslakt och vanlig svensk slakt är i princip att vi inte läser för djuret eller vänder det mot Mekka.
Det var inte läge för mig att gå in och grilla på med fler frågor tyvärr. Om det är så som jag tror, så är det ganska upprörande att det får gå till på detta vis i ett svenskt slakteri. Det tyder ju till exempel på att djurägare som lämnar sina djur på detta slakteri, inte kan vara säkra på att djuret kommer att slaktas enligt svensk lag.
Eller finns det andra former av bedövning, förutom slaktmask, som görs vid halalslakt i sverige?
Ja om det är någon som skall förbjudas att slakta så är det väl ett slakteri? :DHåller helt med.
Bedövning: Det finns koldioxid också, men jag är personligen mycket tveksam till både koldioxid och el som bedövningsmetod, ur djurskyddssynpunkt. (Alltså: Jag är övertygad om att det är plågsamma metoder.)Jag skulle gissa att det absolut vanligaste vid stora slakterier är koldioxid för gris, el för får och bult för nöt. Koldioxid anses för övrigt vara den mest human avlivnings/bedövnings metoden och används ofta vid försöksdjur mm om det är möjligt. Men det är nog svårt att implementera för djur som nöt.
KRAV: Ja, lite extra regler är det, men de följs långt ifrån alltid. I ett radioprogram hade reportern gått in i ett slakteri, där grisar föstes fram till slaghallen, som jag tror rummet heter där bedövningen ska ske. Man hörde grisar skrika, och jag som haft gris hörde att orsaken var en elstöt. Den intervjuade avbröt sig, och ropade ut i lokalen: "Det är KRAV-grisar det där!" Vanliga grisar får alltså elstötar som en sista hälsning från mänskligheten, medan KRAV-grisar ska slippa. Tydligen kunde inte personalen se skillnaden ens vid ett festligt tillfälle som ett besök av en reporter.
Och Du har helt rätt, byråkratin (skapad av skicliga lobbyister från storindustri m m) lägger hinder i vägen för exempelivs mobil slakt och små slakterier. Bland annat är det en hel del fasta kostnader, som måste slås ut på ett mindre antal djur vid små slakterier. Exempelvis veterinärbesiktning, tillstånd och avgifter. Jag är inte helt uppdaterad, men principen har varit så. Länge.
Denna händelse till trots är jag övertygad om att djur slaktas på bästa tänkbara sätt på våra slakterier.
Angående Halal
Jag arbetade i ett stall för, ja, 16, 17 år sedan (om man känner sig gammal :-\) Ägaren hade även ett fåtal får som fick lamm på våren. Dessa sålde han privat till muslimer som slaktade dem enligt halal på plats. Ja, polisanmälan osv hade varit på plats, denna man är död nu och var väldigt speciell. Men, saken var den att djuren fångades i sin hage och togs åt sidan. Sen minns jag inte detaljerna men jag minns att allt skedde snabbt och lugnt. Det kändes bra för mig som stod bredvid och då är jag ganska blödig. Det är väl som med allt, vissa är verkligen duktiga på vad de gör. Jämför denna enkla slakt med slakt på slakteriet som kanske inte alltid går rätt till. Först resan, sen lukterna vid slakteriet och sedan processen som då jämförs med att bli fångad och avblodad. Jag vet inte om de bedövade innan, jag minns bara att det gick väldigt lugnt och säkert till, och att jag var mycket förvånad.
Med det här försvarar jag inte olaglig slakt och som sagt det här var definitivt olagligt men jag tror att det finns folk som slaktar "svenskt" olagligt också. Och nej, jag polisanmälde inte. Dels var jag rädd för min chef, det var mitt första hästjobb och man var ju i underläge, men sen så upprörde det mig inte. Just för att den som gjorde detta gjorde det så bra. Hade jag mått dåligt efteråt så hade jag kanske slutat jobba där, och ja, man kan diskutera om jag gjort rätt, eller om jag gjorde fel osv men gjort är gjort.
Jag ville bara dela med mig av den upplevelsen eftersom den har gett mig perspektiv på Halal och slakt. Jag var med vid hästslakt vid Kolmården också, där kan man också snacka om bra slakt. Hästen går ur transporten, leds några steg och sen ligger den död på marken. Varken vi runt omkring eller hästen hann se vad som hände (nu vet jag ju inte om hästen men jag han inte reagera i allafall).
På slakterier tror jag att mängde djur lätt gör slaktaren slarvig. De har väl en viss takt som måste hållas och är de stressade så slarvar väl även de. Det kommer ju alltid klagomål och dåliga slakterier men det är väl som med allt. Tid är pengar >:(
Det handlar ju om Skomakartorpets slakteri utanför Nässjö, en sorglig historia från början till slut. Vill minnas att det startade som lammslakteri en gång i tiden, sen gick inte det utan det såldes till muslimer som skulle ha halal-slakt där, lagligt alltså.Nästan rätt Existens.
Inte heller det funkade utan det blev konkurs 2003 nångång. Sen har det väl tydligen sålts igen och drivits fram till nu.
Sådana här nyheter borde bli riks med en gång det inträffar (...) Och jag undrar också hur informationen ska nå ut till djurägare och konsumenter när sådant här sker? Man får sätta sitt hopp till att journalisterna uppmärksammar och skriver om det lokalt åtminstone.Ja, därför har vi också hjälpts åt att lägga länkar här på alternativ.nu, så att den som är intresserad ska kunna hitta tråden! ;)
Notera även, att både halal och kosher skär av båda struparna i samma snitt, vilket gör det omöjligt för djuret att skrika ut sin smärta och skräck. För egen del gör jag ett så litet hål som möjligt, bara precis så mycket som behövs för att få ut blodet. Men dessförinnan kollar jag ögonreflexen minst två gånger!
Ja, därför har vi också hjälpts åt att lägga länkar här på alternativ.nu, så att den som är intresserad ska kunna hitta tråden! ;)
Det är väldigt tacksamt att lagga all krut på att förbjuda och svartmåla halalslakt, det kostar nämligen inte någon någonting att låta bli. Däremot att ändra transporter, omlastningar, avlivningsmetoder, tempot vari djuren avlivs etc kostar massor. Har alla sin uppmärksamhet på halal så slipper man ta de dyra diskussionerna.
ieenilorac: Vadnu? Slaktas fåglar utan bedövning? Jag som trodde att deras huvuden doppades i en elförande vattenbalja? (Vilket i och för sig är plågsamt, och långt ifrån säkert att alla blir bedövade.) Upplys oss, någon, om hur det faktiskt går till! Har Kronfågel någon info på sin hemsida?Bedövning med el är en godkänd halalslakt. Bara för några klåpar som samtidigt varit "halalslaktare" har slaktat djur utan bedövning och i övrigt betett sig på ett mer eller mindre felaktigt sätt, så innebär inte det att halalreglerna säger att det SKA gå till så. Har kollat med flera troende muslimer, inklusive några som är väl boklärda, och bedövning är ok inom halal, åtminstone är i princip alla överens om att el är ok, de flesta verkar tycka att bult/skott är ok. Gas är väl mer tveksamt, har inte frågat så mycket om det eftersom jag själv aldrig övervägt den metoden.
Obligatoriskt besök på ett slakteri? Ja, om vi vill att många tonåringar ska tro att precis all slakt går till så som på det stora slakteriet, och övergå till vegankost. Och ännu fler börja fundera över att bränna slaktbilar. Då vill jag mycket hellre att våra ungdomar finge se en film om hur hemslakt går till när den är som bäst. Lite av Emil och Griseknoen, fast idag, med bra möjligheter att bedöva grisen! (Fast, då kolliderar vi med pengarna igen. Det går att tjäna storkovan på att inte bry sig om hur produktionen går till.)
Ja, jag håller med om det, efter att ha varit inne på stora slakterier. Folk som jobbar där gör så gott dom kan. Det är svårt att få det idylliskt när maten inte får kosta nånting. Jag har aldrig sett nån plåga djur med vilja, eller stressa dom onödigt. Om så vore fallet skulle stressat kött från grisar vara mycket vanligare. Att grisar skriker säger ju inte speciellt mycket, det gör dom ju för vad som helst.Om kunderna skulle betala mer för maten betyder inte det automatiskt att djuren får det bättre. Kan betyda att vinsten istället blir större för slakterierna och naturligtvis för dom som skickar djur dit.
En liten tanke kan man ju också skicka till dom som jobbar där. Att skjuta flera tusen grisar varje dag känns ju knappast som toppenjobbet och risken att nåt blir fel är större än när bedövningen sker med gas.
Det är enkelt att skälla och gnälla på allt, men mat vill vi ha. Och billig ska den vara. Fråga PRO.
Ja, och får djurägarna mer betalt så finns det mer resurser att ta hand om de djur man har och man behöver inte heller ha så många, vilket innebär att man kan få lönsamhet i att ha färre djur, vilket medför att fler mindre enheter kan finnas istället för färre stora. Och det tycker i alla fall jag att det är bra! Då kan det bli fler mindre slakterienheter också om slakterier får mer betalt. Eller hur?I bästa fall kan det bli positivt,men girighetens ansikte är inte att leka med. 8)
En normalt fungerande marknad förutsätter att köparna vet vad det är de köper. Men det system vi har garanterar att köparna inte har någon annan information än prislappen. Bredvid varandra på Willys ligger två inplastade köttbitar. Kunden vet inget om varifrån respektive köttbit kommer, hur djuren haft det i sin livstid, hur de slaktats eller något annat. Kunden kan inte ens lukta på köttet genom plasten. Det enda kunden kan göra är att läsa på prislappen. Om den ena köttbiten är dyrare än den andra har kunden ingen möjlighet att avgöra vad prisskillnaden beror på. Allt annat lika väljer en rationellt agerande köpare då den billigare produkten.Precis-
Kunden kan givetvis välja att gå till Coop Forum istället. Där ligger till synes likadana inplastade köttbitar som på Willys uppradade. Den enda information kunden kan agera på är vad det står på prislappen.
Kundens granne har grisar. Kunden vet hur de hålls, vad de äter och hur de slaktas men kan inte köpa köttet eftersom grannen då bryter mot lagen. Om kunden blir tillräckligt gramse och grannen tillräckligt dristig kanske det blir affär ändå. Det blir ingen lidande av, utom staten som inte får några skatteintäkter då det är illa svårt att deklarera olagliga affärer.
Det finns information på paketen. Om man t ex tar nötkött så MÅSTE det stå ursprungsland på så då vet man iaf att det kommer från Sverige eller t ex Brasilien. Det är ett val! På de flesta andra köttvaror står det också ursprungsland även om det inte är lag på det. Om man då väljer Sverige eller Danmark på fläskfilén så har man gjort ett val.
Det valet ligger hos alla konsumenter! Det är du som handlar som bestämmer hur du vill att djuren ska vara uppfödda och var arbetstillfällena hamnar. Jag hoppas på och jobbar personligen för att det ska bli lag på att ursprungsmärka ALL mat, så att det är lättare att göra ett aktivt val vare sig det gäller fläskfärs, tomater eller ägg. Står det sedan dessutom leverantörens märke på paketen och kanske tom "hängmörat i 50 dygnsgrader, gräsuppfödda djur" så är det ännu lättare. Nu står det inte så på Willys köttpaket, men jag hoppas och tror att det blir vanligare och vanligare.
Men för den sakens skull så är det inga problem idag att välja svenska varor. Om man vill...
Nu upptäcktes det att Scans egna bacon inte uppfyller reglerna, eftersom det skivas och packas i Polen... ::)
Det ska stå varifrån köttråvaran kommer.
Det är därför man kör danska och polska grisar till sverige för slakt, då är köttråvaran svensk.Hur kan den va det om den är danskt ?
Det seglas till och med över brasilianska kreatur till Europa för att slaktas här.Men då är det ju inte svenskt fast dom säger så det är ju det ja mena dom far ju med lögner ju
Men då är det ju inte svenskt fast dom säger så det är ju det ja mena dom far ju med lögner ju
Uppfödd i Sverige ska det stå, jag handla kött om det är uppfött och slaktat i Sverige.Och det ska man våga tro ?
Och det ska man våga tro ?Ja. Det är olagligt att skriva osanningar på paketet, de kommer att få dyra böter om de skriver uppfödd i Sverige och det är falskt.
Undrar vem som levererat den mohairget som syns på bilden? Lyckades inte läsa öronnr.
Svenskmärkning är nog bra för "patrioter", men konsumenter i gemen har ingen uppfattning om djurhållning i Brasilien. Eller i Sverige heller för den delen. Om svenskmärkning blir liktydigt med låg kvalitet kan det rent av vara kontraproduktivt, som Karin Ahlborg konstaterar:
Jag vägrar äta den svenska skitmaten ([url]http://www.aftonbladet.se/matvin/karinahlborg/article2565147.ab[/url])
Hamburgerkedjan Max gör reklam för att de är enda i branschen med enbart svenskproducerat kött. Min McDonaldsdotter hävdar att de har försökt, men ledningen internationellt har förbjudit dem att sälja kött med så låg kvalitet.
Köper själv helst kött med ursprungsmärkning från närliggande gårdar, ett system som inte är så vanligt i Sverige men mer förekommande i Danmark.
Uppfödd i Sverige ska det stå, jag handla kött om det är uppfött och slaktat i Sverige.
Hittar man det alls i svenska butiker?
Jag har hittat både fläsk och nötkött som varit närproducerat, ju mer man tjatar i affären desto mer kan man påverka...
Ica/Maxi har ju stor andel import av irländskt kött, inte konstigt då deras högste chef kommer från IKEA som lägger all produktion i från lågprisländer. Här sa charkchefen på Maxi att det inte fanns någon efterfrågan på svenskt kött, trots att väldigt många jag frågat vill ha det. Kanske behöver vi en märkning som också visar på att djuret är rätt behandlat dvs slaktat på ett humant sätt och inte transporterat kors och tvärs. Inom köttindustrin görs vinsterna i distributionskedjan medan bönderna nästan inte får något alls. Livsmedelskedjorna äger sina grossister så de tjänar pengar flera gånger efter som de äger flera delar av kedjan. Med anledning av det borde det finnas en möjlighet att få en närproducerad/gårdsförsäljning att ge vinst.
Problemet med svenskt kött är att det dels föds upp fel (inte tillväxthormoner- utan kraftfoder som inte på nåt vis är bättre för köttkvalitén), djuren får inte beta i tillräcklig utsträckning = må bra och köttet hanteras helt fel på slakterierna. Hängmörning av kött, som bevisat ger både godare och mörare kött förekommer inte längre i detta land om inte köparen specifikt betalar för det och knappt ens då, för i storslakterierna stoppar det upp bulkproduktionen. Lamm t.ex slaktas ena dagen, ska vara ute hos konsument dag två (enligt Scan för ett par år sedan). Att skilja ut kött av specifika skäl är de heller inte intresserade av (extra kostnader och problem i logistiken). Har redan kört dessa diskussioner med de berörda där. (Därför skickar vi inte längre djur till dem). Det sjuka är att min mans farfar var med vid uppstarten av JLS (numer absorberat av Scan).
Jag skrev ju att de var oseriösa klåpare. Undrar vem som levererat den mohairget som syns på bilden? Lyckades inte läsa öronnr. Man undrar om de begriper vad de sålt sina djur till?
Man undrar också vem som köper kött från sådana slakterier. Hur är det med restauranger i Sverige och jag menar inte hamburgerkedjor? Kan man veta varifrån köttet kommer som man äter påen restaurang?
oftast vet inte ens kocken var det kommer ifrån. Men 90% är import, så så långt är det ju enkelt.
Man undrar också vem som köper kött från sådana slakterier. Hur är det med restauranger i Sverige och jag menar inte hamburgerkedjor? Kan man veta varifrån köttet kommer som man äter påen restaurang?
Om restaurangen skriver det i sina menyer.Att skriva är ensak fakta en annan ja har då ingen tillit till några restauranger tyvärr
Att skriva är ensak fakta en annan ja har då ingen tillit till några restauranger tyvärr
En konsumentfråga, som kanske någon på alternativ.nu kan svara på: Hur mycket förlorar hängmörat kött i vikt (vattenavdunstning), jämfört med "massproducerat"?Spelar det i praktiken någon roll? Såvitt jag vet sprutar man in vatten i alla typer av köttprodukter som lämnar köttindustrin och går ut till grossist eller butik.
Såvitt jag vet sprutar man in vatten i alla typer av köttprodukter som lämnar köttindustrin och går ut till grossist eller butik.
Mångsysslare, nu tror jag inte christinag åsyftar dig, så tagga du ner. Däremot är detvanligt förekommande med höga vattenhalter i svenskt kött. Kanske beror det på brist på hängmörning, eller på vattentillsats. I fläsk förekommer det också mycket.
Att köttet inte krymper och vattnar sig vid tillagning är idag ovanligt, men tyder på att köttet hanteras rätt.
Gå in på närmaste större, seriösa slakteri och filma den som har hand om vatteninsprutningen, och lägg upp filmen här, tack.Varför då? Skrev jag att det alltid pumpas vatten i kött? Min teori var snarast att det var brist på hängmörning, alternativt kanske att de har nåt knep för att behålla en hög vattenhalt i köttet. Men vissa produkter av fläsk och kyckling framförallt "marineras" i vatten. Det brukar stå, helt klart, men problemet är att bland dessa produkter är det svårt att finna icke "marinerade".
Det var en konstig Maxi-butik du har där. Här är dom väldigt positiva till att ta in lokalt producerade varor, bl.a Skövde slakteri säljer mycket i olika Maxi-butiker.
Påslaget i butik på t.ex kött är för övrigt väldigt måttligt, runt 20%, en summa jag som producent tycker är fullt rimlig för att få tillgång till den stora kundgenomströmningen som en livsmedelsbutik ger.
För de som är väldigt intresserade av att veta mer om hur djuren haft det, så finns ju det ekologiska alternativet, med Kravmärkningen.
Man kan ju ha den uppfattningen om det går på något vis att dryga ut köttet och göra större vinst så görs det helt enkelt. Nu fick man ju inte limma ihop slamsorna annars så ville dom det.Vad menar du här? Idag får man ju nästan leta efter icke-ihopsatta produkter. De anges som tex "helmuskelkött".
christinag: Du skrev exakt såhär "Spelar det i praktiken någon roll? Såvitt jag vet sprutar man in vatten i alla typer av köttprodukter som lämnar köttindustrin och går ut till grossist eller butik." Såvitt jag kan läsa så står det exakt att du hävdar att man sprutar in vatten i alla köttprodukter!Ja det kan man ju tolka på fler sätt. Jag menade inte att man behandlar allt kött på det sättet, jag menade att alla typer av kött kan behandlas på det sättet, inte bara vissa typer. Och visst är det skillnad på sådant som har saltlake isprutat i sig (fiffigt, eller hur? Man kan ju inte ens kalla det ör fusk) och obehandlat kött.
Vad menar du här? Idag får man ju nästan leta efter icke-ihopsatta produkter. De anges som tex "helmuskelkött".Lim eller köttklister får man inte använda iallafall vad jag förstått. Gissar att man pressar ihop slamsorna,köttspillet som blir,kanske står Ica-handlaren bakom ett skynke och pressar för glatta livet :o . Verkar inte finnas så mycket moral när det gäller mat,struntar fullkomligt i konsumenternas hälsa(Ica-skandalen med ommärkta uppiffade köttbitar eller färs),ja...gammalt kött blev kryddad grillbit verkade det som.
Ja det kan man ju tolka på fler sätt. Jag menade inte att man behandlar allt kött på det sättet, jag menade att alla typer av kött kan behandlas på det sättet, inte bara vissa typer. Och visst är det skillnad på sådant som har saltlake isprutat i sig (fiffigt, eller hur? Man kan ju inte ens kalla det ör fusk) och obehandlat kött.
Verkar inte finnas så mycket moral när det gäller mat,struntar fullkomligt i konsumenternas hälsa(Ica-skandalen med ommärkta uppiffade köttbitar eller färs),ja...gammalt kött blev kryddad grillbit verkade det som.
Och här stoppar det inte med köttet!!!!! Tänka alla tillsatser det finns i allt. Det mest intressanta är att när man fastställer hur giftigt något är trycker man i en mus eller råtta substansen i fråga och ser hur mycket som behövs för att döda hälften av dem och så beräknar man hit och dit (statistiskt) för att sedan avgöra hur farligt något är. Och den låter man det vara i maten eftersom mängden är så liten (hm, den kan inte veta mycket om homeopati ???) och sen äter man en måltid som innehåller massor av ämnen i samma måltid och man vet inget av dess effekter tillsammans och så säger man att det är ofarligt.:o... Verkar även som det är svårt för en konsument att bevisa att man blev sjuk av maten som man köpt,verkar ju nästan som fritt fram för matsnuskeri,svårt fälla snuskarna och det verkar dom veta om. 8)
Maten dödar oss, det är i allafall vad jag tror (helt oventenskapligt dock ;))
Det som händer är att köttsaft kommer ut ur köttet. Köttsaftens uppgift är att binda ihop köttbitarna. Sedan fylls alltihop i ett korvskinn och kokas eller röks, och skivas därefter. Här kan man fråga sig: köttsaften från skinkan, är det skinka eller "lim"? Såvitt jag kan förstå är det skinka det också.
Själv inget förtroende för handlarna,deras mål tjäna så mycket som möjligt,använda "dirty tricks" om så behövs för att höja vinsten. Senaste trenden,bageri i affärerna,en kör degmaskinen en annan kör luftpumpen bakom ett draperi kanske. Kunde dom göra äggskalen elastiska så hade dom säkerligen pumpat upp äggen till fotbollar :-X .
Det finns inte så mycket vettigt påläggskött att välja på. Det mesta är sammanpressat och fyllt med "kemikalier". Riktigt parmaskinka är att föredra. Torkat kött och salt.
Kan du ge något exempel på "kemikalier"?
Ja, mognadsmedel, antioxidationsmedel, smakförstärkare, konserveringsmedel, förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel, sötningsmedel, färgämnen och säkert en hel del annat också...
Fast nu refererade jag till påläggskött...
Även där det "limmande" förekommer mest.
Rent färskt kött är en helt annan sak om det bara är gräsuppfött.
Fast nu refererade jag till påläggskött...
Även där det "limmande" förekommer mest.
Rent färskt kött är en helt annan sak om det bara är gräsuppfött.
Jag gjorde en bautalammstek en gång till jul, massor med gäster och begränsad plats i ugnen.
Bena ur 5-25 lammstekar.
Gör en lake på salt och kryddor
Hiv allting i en plasttunna med bra lock, skaka till förbannelse desta häftigare och längre desto bättre resultat.
Kolla hur köttbitarna ser ut och hur du kan binda ihop dem så det blir en snygg storstek.
På alla delar som ska sitta ihop så river man köttet med en rasp så den får skrovligt yta.
Dränk denna yta i lite av lakeblandningen från tunnan.
Bind ihop hela steken, oftast enklast med nät.
In i ugnen, typ vid 60 grader, och så en termometer, när köttet kommer uppåt 55 grader kan man höja ugnen till 75 och sedan tar man ut steken när den är 60 grader eller så. Min 10 kilos lammstek tog 14 timmar i ugnen, så det gäller att börja i tid.
Har man för mycket bladkryddor i laken så klistras köttet ihop sämre, har du lite nitritsalt i laken så förblir köttet lite rosare även mot kanten av steken, Om man klistrar ihop allt i form av en lammstek så kommer det att vara lite olika stekgrad beroende på var du är i lammsteken, det blir dock snyggt att ha ett ben stickandes ut i ena änden. Blir hela paketet mer korvformad får man jämnare stekgrad.
Detsamma sker med varenda julskinka som är benfri och nätad. Dvs även de som man gör hemma. När man benar ur blir det en massa slamsor, sen lägger man ihop allting och nätar den och saltar. Då och under tillagningen smälter köttet ihop och ser helt ut igen.
Ingen 'kemikalie' eller lim inblandat, så frågan är om det ska räknas som fusk.
Blandas det in mer 'kemikalier' i helt, färskt, kött om det inte kommer från enbart gräsuppfödda djur?
Nej, men djur som äter kraftfoder får bl.a. en ofördelaktig fettsammansättning.
Ja, men vad har det med dina tidigare inlägg att göra?
Ah, du pratar "korv" och andra köttliknande saker.Korv och andra påläggsdetaljer borde väl också innefatta mest kött, eller? Detta är väldigt specifikt svenskt, att dryga ut och fuska 8) Korv borde vara köttråvara + kryddor??????? Men icke svensk korv!
Precis JOW!
Det är enkla ekvationer! Mat man är anpassad för att äta är nyttigare en modernt konstruerad mat!Tänk så enkelt det kan vara ;)
Gräskött ger bra fettsyrabalans mellan omega 3 och 6. Kraftfoderkött ger lite omega 3 skyhögt med omega 6. Tillsatser är till för att dölja eller "förbättra" exempelvis hållbarhet, färg, utseende.
Djur som mår bra smakar bättre än djur som mår dåligt. Vem vill äta en sjuk gris?
I dagens sjuka industritillverkade kött behövs både det ena och det andra för att folk ska äta det. Tyvärr har det gått så långt att man tagit bort särsmaken hos olika djurslag också, allt smakar samma = kraftfoder. Korv och andra påläggsdetaljer borde väl också innefatta mest kött, eller? Detta är väldigt specifikt svenskt, att dryga ut och fuska 8) Korv borde vara köttråvara + kryddor??????? Men icke svensk korv!
Kollade lite charkprodukter på ICA (handlar aldrig på detta ruffel o båg ställe! Men iaf. kasslar, tillsatt vatten, fryst kycklig tillsatt vatten. Skinkpålägg, tillsatt vatten + en jäkla massa socker i allt, utöver konserveringsmedel, konsistensgivare, smakförbättrare osv. Fattar inte att svenskar är så lama :o så de inte reagerar?
Dessutom, kan man tillsätta vatten i köttet och därmed få ett högre kilo pris, så gör man det, var så säker. Dessutom tyder ju mycket på det. Scan har inga hämningar vad jag förstått av samtalen med dem.
Nu spårar det ur. Gillar inte ordmärkning.
Gräsbeteskött är nyttigare än kraftfoderkött.
Charkprodukter utan tillsatser är nyttigare än de med.
Djur som är slaktade utan stress är nyttigare och troligen godare än de som har färdats långt och behandlats dåligt.
Skinkpålägg, tillsatt vatten + en jäkla massa socker i allt, utöver konserveringsmedel, konsistensgivare, smakförbättrare osv. Fattar inte att svenskar är så lama :o så de inte reagerar?
Jo, det finns ju de som är nere 75% kötthalt, men de vanligast har väl iallafall runt 95% kötthalt? Men jag tror inte det handlar om att företag försöker fuska - utan helt enkelt vill tjäna pengar. Ett färdigskivat skinkpålägg har ett pris på runt 150kr/kg. Betydligt bättre än vad konsumenter vill betala för en "ändbit". Man kanske också kan frågar sig om svenskar verkligen är lama eller helt enkelt bara gillar dessa enkla produkter?
Att konsumenter skulle efterfråga undermåliga produkter tror jag inte på. I varje fall har jag aldrig sett någon underbygga påståendet med fakta. Jag tror det är en myt.
För svenska butiker är enbart full av kvalitets produkter?
Din poäng är vad? Att svenska butiker är fulla av de produkter konsumenterna efterfrågar? Det tror jag ingen tror. Svenska butiker är fulla av produkter konsumenterna köper för att de inte har så mycket val.
Inga val till vad? Varje hylla är ju fylld med val, du behöver inte ens byta butik? Du kan välja från billigaste svart oliver till svarta oliver som är tio ggr så dyra. Du kan välja svenskt kött, utländskt kött, naturkött eller viltkött. Du kan välja svenska äpplen,utländska äpplen, ekologiska äpplen eller ekologiska morötter, ekologiska bananer eller vanliga. Ett gäng med varianter av ägg, mejeriprodukter osv. Eller menar du att det är sak samma alltihoppa? Eller på vilket sätt har de inga val?Det där att butikerna är fulla me olika val är en sanning med modifikation det beror lite på hur stor butiken är det .
Det där att butikerna är fulla me olika val är en sanning med modifikation det beror lite på hur stor butiken är det .
Jag planerar att åka och handla i kväll. Om jag kommer ihåg skall jag se om där finns någon köttfärs, en fantastiskt enkel produkt, av godtagbar kvalitet. Återkommer med resultat.
För en del andra produkter än det som tråden handlar om är läget bättre. Det beror ofta på import.
Ja, absolut, det har du rätt i. Men den stora massan finns ju i de stora butikerna.Så sant men det gör det inte mindre angeläget för den som är beroende av dom mindre orternas matvarubutiker då det finns allt för få val möjlig heter för dom som är beroende av dessa butiker tyvärr och det tycker ja en del butiker utnyttjar i alla fall får ja den känslan.
Så sant men det gör det inte mindre angeläget för den som är beroende av dom mindre orternas matvarubutiker då det finns allt för få val möjlig heter för dom som är beroende av dessa butiker tyvärr och det tycker ja en del butiker utnyttjar i alla fall får ja den känslan.
Börja med att ge din handlare en uppsträckning om vad saken gäller, påpeka att det kan bli konkurrens på orten.Hehehe kul men det skule inte funka för det krävs tillståd och godskännaden från milljö nissarna så det blir nog dyrt med den protästen :)
Sätt skaklar på en utrangerad husvagn med skylten
Pålles Livs & Manufaktur .
Parkera på lämpligt ställe, gata, torg eller annan plats där människor pläga samlas. Gå efter två dagar in till handlaren och köp 10 KG ekologiska morötter och några liter EKO-mjölk. Fråga efter de godsakerna du saknat i butiken "för du har sålt slut alla redan och ska inte stänga förrän kl. 22."
Jo, Existens, jag har jobbat just med marknadsföring av kvalitetskött >:D Numer endast från egen gård. Jag går min egen väg och skiter i etablissemanget.
Galopp har helt rätt om prioriteringar. Men varför är svenskar "dummast" i Europa typ på att prioritera det som är bra för kropp o själ? Vi ligger väl endast snäppet över medel amerikanen 8)
Nu är det ju så att vissa här vet bättre än andra, så detta inlägg kommer göras ner. Men använd lite energi till att söka fakta istället för att trycka ner de som tänker längre än er själva!
Birgit, här kan man också nämna den konstgjorda rökaromen!
I en marknadsekonomi som vår får vi som konsumenter nogaccepteratolerera tillsatser av olika slag. Det jag personligen har problem med är att det inte deklareras så folk förstår. Alla är inte kemister eller har direkta och handfasta kunskaper om köttproduktion som kanske en del av oss som sitter på det här forumet har. Det bör framgå tydligare vad det är folk köper och hur det har manipulerats innan det hamnar i varukorgen. Exempelvis att röksmaken inte kommer från rökning utan från tillsatt rökarom. Finns även sätt att namnge produkter som är vilseledande.
Det är inte problemet, utan problemet är att Sverige sedan länge har varit en industrination, och det har även gällt maten.
Det finns för få småskaliga tillverkare av allting.
För få slakterier, för få bagerier, mejerier. Allt är industri. Där har du skillnaden mot övriga Europa.
Vi har en kort odlingsperiod och också korta betesperioder vilket gör det dyrt att producera mat.Detta är en sanning med modifikation, beror på hur man tänker. Fortsätter man tänka optimerad produktion är det så,men tänker man på djuren och på våra marker, så finns det mycket att äta långa tider på året. De flesta verkar dock bara se till maximala slaktvikter på kortast tid, vilket knappast är positivt för vare sig plånbok, djuren eller miljön.
Jag planerar att åka och handla i kväll. Om jag kommer ihåg skall jag se om där finns någon köttfärs, en fantastiskt enkel produkt, av godtagbar kvalitet. Återkommer med resultat.
Resultat i tabellform:ButikMärkeFörpackningUrsprungEtisk informationFärsk/gammalTydligt bäst före-datumTydligt förpackningsdatumLidlScanGasSverigeNejGammalJaNejLidl?GasTysklandNejGammalJaNejICA Maxi"ICA"GasSverigeNejGammalJaNejICA MaxiEuroshopperGasIrlandNejGammalJaNej
Men frågan var ju hur djuren haft det? Om det stod på etiketten vore det ju bra ...
Och nej Existens, jag anser inte att det går att ta fram bra köttprodukter med kraftfoder i
Förutom att kraftfoderuppfödda kor är sjukare än gräsbetande
Varför då? För att jag har en tydlig åsikt? Att djur (idisslare) som vräks i spannmål inte mår väl och deras magfunktion störs? Eller för att det ger ett onyttigare kött? (T.om SLU har ju lyckats mäta upp detta).
Vilket av det är löjligt Existens?
Jag tycker ditt tjafs om onyttigare kött faller när man läser dit eget uttalande om att *t.o.m SLU har lyckats mäta upp detta*.. Så liten är alltså skillnaden så det krävs ett lantbruksuniversitet för att ens kunna påvisa nån skillnad alls.Nej, skillnaden är inte SÅ liten, beroende på vilka givor man utgår från förstås, men SLU brukar inte vilja belysa sådant som går emot lantbruksetablissemanget. Fettsyrabalansen kan man lätt analysera med ett blodprov, det är inget hokus pokus!
Ger man ett djur måttligt med spannmål blir problemen inte akuta, men fortfarande onyttiga. Det förkortar djurens liv, men de producerar mer.Har du någon bra källa på att måttlig utfodring med spannmål förkortar djurens liv? (det beror ju förståss på vad man menar med måttligt, jag menar inte häfta eller rännskita.... Utan den sortens kraftfodergivor som tex jag som föder upp får och nöt till slakt ger.) Dvs kraftfoder efter behov till högdräktiga och digivande tackor innan betessläpp? Korna får i stort sett inget kraftfoder men jag skulle självklart ge om grov fodret av någon anledning skulle vara för dåligt. Kalvarna ger vi lite i kalvgömman mest för att 'tämja' dom...
Men frågan var ju hur djuren haft det? Om det stod på etiketten vore det ju bra ...
Hur djuren haft det var tänkt att hamna under rubriken "Etisk information", men som synes var alla produkter likvärdiga på den punkten.
ingen vill skylta med att köttfärsen är gammal (dvs förpackad någon gång förra veckan), rimligtvis för att de förmodar att det inte är något kunderna uppskattar.
Men vet konsumenterna verkligen inte att det är skillnader, utan bara se det som likvärdiga? Om vikten och priset vore samma på dessa förpackningar så vore det bara "slumpen" som avgör vilken kunden väljer?
Ger man ett djur måttligt med spannmål blir problemen inte akuta, men fortfarande onyttiga. Det förkortar djurens liv, men de producerar mer. Hållbart nyttjande är inget ord du är bekant med Existens?
När man inte förstår att man gått på någon annans marknadsföring, utan tror man gör något bra, då är man ute o cyklar. Hur kommer det sig att djuren klarat sig fantastiskt bra utan kraftfoder i årtusendena, men absolut behöver detta sedan ca. 50 år tillbaks?
Den senaste forskningen från bland annat FAO och EU visar att betad ängsmark binder ca 4 ton koldioxid per hektar och år. Ängsmark med betesdjur sänker därmed atmosfärens koldioxidhalt.Jo, visst är det så... Men, vi kommer i alla fall inte ifrån nödvändigheten att ge våra djur skördat vinterfoder, vilket alltså skulle betyda att vi ska sluta hålla djur i vårt klimat och övergå till att odla skog istället...
Återkommer med svar till Existens och Galopp så snart jag har tid men vill göra ett förtydligande kring idisslares metanrapande.
Det finns endast två sätt att producera mat utan att belasta atmosfären med klimatgaser – gräsbeteskött och permakultur (eg. samlande eller plöjningsfritt jordbruk). Både vid konventionellt jordbruk där man använder mängder med fossila bränslen och konstgödning och vid vanligt plöjande av åkrar frigörs stora mängder bunden klimatgas. Antingen bunden i olja och naturgas eller i jorden. Om djur eller människor fiser och rapar är ointressant då detta ändå ingår i ett kretslopp och inte på något sätt ökar halten klimatgas i atmosfären.Den senaste forskningen från bland annat FAO och EU visar att betad ängsmark binder ca 4 ton koldioxid per hektar och år. Ängsmark med betesdjur sänker därmed atmosfärens koldioxidhalt.
TjalveMen inte plöjer man vallen som djuren utfodras med varje år ??? Det gör inte jag i alla fall....
Fast den avgörande skillnaden är att mark som odlas med monogrödor plöjs varje år och därmed frigörs den koldioxid som bands under växtsäsongen. Ängen, skogsbrynet, strandängen, hagen och holmarna plöjs inte och behåller därmed allt det koldioxid som bind i marken.
TjalveÄr det bara diesel åtgången du menar med frigörande av koldioxid? Annars tas ju grödorna tillvara och går ju inte upp i rök. En ko som betar på ängar frigör lika mängd koldioxid som om de får motsvarande mängd vallfoder eller spannmål. Även ängen "läcker" gaser genom nedbrytning av gammalt växtmaterial mm. Ett problem med dessa extensiva marker ju att det kräver så lång tid och mycket foder för att producera mat. Vid intensiv produktion går det snabbt pga högkvalitativt foder så summan blir ungefär lika som visades i länken jag gav ovan.
Fast den avgörande skillnaden är att mark som odlas med monogrödor plöjs varje år och därmed frigörs den koldioxid som bands under växtsäsongen. Ängen, skogsbrynet, strandängen, hagen och holmarna plöjs inte och behåller därmed allt det koldioxid som bind i marken.
Charlotte, visst är det så. Vinterfodret skördas med traktorer. Men äta måste vi och skog är tyvärr svårsmält...
Men trots traktorer för vinterfoder så är gräsbetesdjur betydligt mycket bättre än konventionell uppfödning. Då får vi nyttigare kött, friskare djur, energieffektivare matproduktion, bättre klimat, näringsrikare jordar, större matjordslager, naturlig gödning, ökad biologisk mångfald och en levande landsbygd.
I en inte alls avlägsen framtid så kommer vi att förändra vår matproduktion vare sig vi vill eller inte. Den mängd olja som finns tillgänglig för vår import kommer att vara extremt liten om redan 20 år. Då gäller det att finna matproduktionsmetoder som inte kräver samma tillsats av fossil energi. Det innebär mindre gårdar och mer egen matproduktion, mycket mer mer handkraft och fler människor i jordbruket, växelbruk, många gräsbetesdjur och animalisk mat, mindre spannmål och mer grönsaker, mindre "industrimat" och matinköp mycket närmare producenten. Vi kommer att åter igen tvingas att lägga en betydligt större del av vår inkomst på mat så som det var för bara 50 år sedan.
CharlotteHar du missat att jag skrev att spannmålet/grönfodret ingår i Växtföljden på gården?
Om korna ges kraftfoder i form av spannmål och soja så är det monogrödor som odlas på åkrar som plöjs.
Går korna på gräsbete så plöjer man inte marken eller i alla fall väldigt sällan beroende på vilken mark det är.
Givetvis är debatten inte svart eller vitt. I Sverige har vi lagar som reglerar tiden som korna måste gå på grönbete. Tyvärr är det inte så i tex USA där korna ges betydligt större andel kraftfoder.
Har du missat att jag skrev att spannmålet/grönfodret ingår i Växtföljden på gården?
För att få ett grovfoder som är tillräckligt bra för att utesluta kraftfoder (särskilt om man odlar ekologiskt) så tycker i alla fall jag det är nödvändigt att förnya vallen då och då...
För övrigt är jag inte alls så säker på att sinande olja kommer att innebära att vi går tillbaka till någon sorts Sörgårdsidyll där vi alla har vår egen lilla hushållsgris och en flock hönor och mjölkar vår lilla kossa (även om det är vad man önskar).
Det kan lika gärna bli så att det hålls djur och odlas mat där klimatet passar och övriga delar av världen får producera energiskog eller kanske de töms på sina mineraltillgångar och lämnas som stora gruvhål...
Det kan mycket väl bli så att stordriften och specialiseringen blir ännu mera utbredd än vad den är idag :-\
Förmodligen har jag i något sammanhang nämnt att jag träffade en tänkande ekologibonde. I sina beräkningar när han bestämde vad han skulle satsa på la han in att dieseloljan kommer att kosta 50 kr/liter.
Detta tänkande, om det görs seriöst, kan ju ge en riktning varutefter man ska sträva.
Snarare häst och gengas...Är nog vi andra som får ha det i så fall. :)
Tillåts ett djur till exempel röra sig mer så behöver de mer energi och täcker inte grovfodret detta så ska man naturligtvis komplettera med kraftfoder och ur djurskyddssynpunkt är det nödvändigt.Att avla fram djur som inte klarar sig utan, är djurplågeri. För att gå mot ett hållbart samhälle måste vi ha hållbara djur som kan leva på de marker vi inte använder till matproduktion i första läget. Då fungerar inte de foderkrävande raserna alls.
Men, vi kommer i alla fall inte ifrån nödvändigheten att ge våra djur skördat vinterfoder, vilket alltså skulle betyda att vi ska sluta hålla djur i vårt klimat och övergå till att odla skog istället...Och ytterligare utarma jorden? Felet är att folk idag inte ser resurserna med outnyttjade marker och har lärts upp med att våra djur "måste" producera lika mycket året runt (vilket aldrig tidigare skett) samt att djuren måste vara vid samma hull sommar som vinter. Vi kanske ska lära om oss till att ta tillvara på överskottet på hösten och lagra de resurserna till vintern/våren istället för att alltid ha samma tillgång året om? Rätta munnen efter matsäcken - som det hette förr! Djur kan gå ute mycket längre än de flesta gör idag. Men vi tänker maximal profit istället för hållbarhet. där ligger största problemet. Djuren mår inte sämre och anpassar sig fort till gällande förhållanden, men kan mänskligheten göra detsamma?
Det är ju bara märke och ursprung (och pris) som skiljer.
Jag vill bara påminna om att den tekniska utvecklingen också kommer att gå framåt.
Tyvärr måste jag säga att GMO är den enda lösningen för en växande population. Jag försökte påtala det fantastiska med preventivmedel och utbildning av kvinnor vilket ofta kan leda till en tryggare ekonomisk situation och därmed färre födda barn som en bättre lösning men det finns för mycket religion i världen. En man från Filippinerna sa det att regeringen går aldrig med på det. Det är alltså inte den enskilda människan som sätter käpparna i hjulet utan de som styr i ett land. Så vad jag vill säga är att förespråkarna för GMO är väl medvetna om att de negativa effekterna liksom det faktum att det bästa är att hindra befolkningsökningen. MEN, faktum kvarstår. Ska vi täcka matbehovet för människorna så är GMO inte bara ett alternativ utan en nödvändighet :-\
Jag tycker det är intressant att alla förpackningsdatum var förpassade till en icke iögonenfallande plats på förpackningen. Det betyder att ingen vill skylta med att köttfärsen är gammal (dvs förpackad någon gång förra veckan), rimligtvis för att de förmodar att det inte är något kunderna uppskattar.
Det måste vara uppenbart för var och en som läst den här tråden att a) djurhållning inte ser likadan ut överallt i Sverige och b) inte ens bland svenskar finns någon samsyn om vad som är god djurhållning. Sorry, men utan mer specifik information än ursprungsland vet man inte hur kossan under plasten letat.
Det är skillnad på GMO och GMO precis som det är med allt. Och gör man på det här sättet så är det utan tvekan skadligt.
Belgisk blå har inte fått dig att vara helt emot all form av avel?
Om kunden har möjlighet att bedöma varans kvalitet utifrån de kriterier kunden bedömer relevanta, kan kunden göra rationella val.
Det är väl ändå inte särskilt konstigt?
Anonymiseringen av maten är det stora problemet.
Om kunden har möjlighet att bedöma varans kvalitet utifrån de kriterier kunden bedömer relevanta, kan kunden göra rationella val.
Det är väl ändå inte särskilt konstigt?
nej, det är inget konstigt. Men varför utgår du ifrån att konsumenterna inte redan nu bedömmer sitt kött efter de kriterier som är viktiga för konsumenten?
Min poäng är ju att de inte har den informationen.
Ja, enligt dig, om du får bestämma vad du tycker ska vara viktiga kriterier för konsumenterna - men i verkligheten verka det ju inte som det är viktiga kriterier för konsumenterna?
Jag bestämmer inte vad konsumenter tycker. Jag undersöker verkligheten och redovisar.
Är det verkligen så fantastiskt svårt att fatta att ingen, ingen, ingen kan agera på information som inte existerar?
En fungerande marknad förutsätter transparens. Dagens system garanterar motsatsen. Det krävs också ett stort urval av produkter och leverantörer, stora och små. Alla är inte nöjda med att köpa det sämsta som går att hitta av det som är uppfött under sämsta tillåtna svenska förhållanden.