Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Slakteri förbjuds slakta  (läst 58876 gånger)

Hippievagnen

  • Inlägg: 343
    • Västergötland
SV: Slakteri förbjuds slakta
« Svar #20 skrivet: 09 okt-11 kl 20:45 »
Sådana här nyheter borde bli riks med en gång det inträffar och de som inte sköter sig borde bli uthängda i media så att konsumenter få reda på vad som hänt redan då slakteriet får sin varning.
jag tycker det är ett akut problem om man inte ska kunna lita på att djur som skickas till slakt blir avlivade med bedövning, hemskt för djurägare som skickar sina djur och hemskt för konsumenter som inte kan vara säkra på vad de köper. Att det ska ta så lång tid som ett år för att komma tillrätta med problemet är också illa. Tänker på hur många djur som fått lida under det året.. Och jag undrar också hur informationen ska nå ut till djurägare och konsumenter när sådant här sker? Man får sätta sitt hopp till att journalisterna uppmärksammar och skriver om det lokalt åtminstone.

Suresh

  • Inlägg: 14101
    • -
SV: Slakteri förbjuds slakta
« Svar #21 skrivet: 09 okt-11 kl 20:54 »
Ja om det är någon som skall förbjudas att slakta så är det väl ett slakteri?  :D

hustran

  • Inlägg: 1803
SV: Slakteri förbjuds slakta
« Svar #22 skrivet: 09 okt-11 kl 21:06 »
Ja om det är någon som skall förbjudas att slakta så är det väl ett slakteri?  :D
Håller helt med.

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Slakteri förbjuds slakta
« Svar #23 skrivet: 09 okt-11 kl 21:13 »
Bedövning:  Det finns koldioxid också, men jag är personligen mycket tveksam till både koldioxid och el som bedövningsmetod, ur djurskyddssynpunkt.  (Alltså:  Jag är övertygad om att det är plågsamma metoder.)

KRAV: Ja, lite extra regler är det, men de följs långt ifrån alltid.  I ett radioprogram hade reportern gått in i ett slakteri, där grisar föstes fram till slaghallen, som jag tror rummet heter där bedövningen ska ske.  Man hörde grisar skrika, och jag som haft gris hörde att orsaken var en elstöt.  Den intervjuade avbröt sig, och ropade ut i lokalen:  "Det är KRAV-grisar det där!"  Vanliga grisar får alltså elstötar som en sista hälsning från mänskligheten, medan KRAV-grisar ska slippa.  Tydligen kunde inte personalen se skillnaden ens vid ett festligt tillfälle som ett besök av en reporter.

  Och Du har helt rätt, byråkratin (skapad av skicliga lobbyister från storindustri m m) lägger hinder i vägen för exempelivs mobil slakt och små slakterier.  Bland annat är det en hel del fasta kostnader, som måste slås ut på ett mindre antal djur vid små slakterier.  Exempelvis veterinärbesiktning, tillstånd och avgifter.  Jag är inte helt uppdaterad, men principen har varit så.  Länge.
Jag skulle gissa att det absolut vanligaste vid stora slakterier är koldioxid för gris, el för får och bult för nöt. Koldioxid anses för övrigt vara den mest human avlivnings/bedövnings metoden och används ofta vid försöksdjur mm om det är möjligt. Men det är nog svårt att implementera för djur som nöt.

Denna händelse till trots är jag övertygad om att djur slaktas på bästa tänkbara sätt på våra slakterier.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

 

Existens?

  • Gäst
SV: Slakteri förbjuds slakta
« Svar #24 skrivet: 10 okt-11 kl 08:17 »
Denna händelse till trots är jag övertygad om att djur slaktas på bästa tänkbara sätt på våra slakterier.

Ja, jag håller med om det, efter att ha varit inne på stora slakterier. Folk som jobbar där gör så gott dom kan. Det är svårt att få det idylliskt när maten inte får kosta nånting. Jag har aldrig sett nån plåga djur med vilja, eller stressa dom onödigt. Om så vore fallet skulle stressat kött från grisar vara mycket vanligare. Att grisar skriker säger ju inte speciellt mycket, det gör dom ju för vad som helst.
En liten tanke kan man ju också skicka till dom som jobbar där. Att skjuta flera tusen grisar varje dag känns ju knappast som toppenjobbet och risken att nåt blir fel är större än när bedövningen sker med gas.
Det är enkelt att skälla och gnälla på allt, men mat vill vi ha. Och billig ska den vara. Fråga PRO.

Galopp

  • Inlägg: 477
    • Uppland
    • Gladafriskadjur
SV: Slakteri förbjuds slakta
« Svar #25 skrivet: 10 okt-11 kl 08:50 »
Angående Halal
Jag arbetade i ett stall för, ja, 16, 17 år sedan (om man känner sig gammal  :-\) Ägaren hade även ett fåtal får som fick lamm på våren. Dessa sålde han privat till muslimer som slaktade dem enligt halal på plats. Ja, polisanmälan osv hade varit på plats, denna man är död nu och var väldigt speciell. Men, saken var den att djuren fångades i sin hage och togs åt sidan. Sen minns jag inte detaljerna men jag minns att allt skedde snabbt och lugnt. Det kändes bra för mig som stod bredvid och då är jag ganska blödig. Det är väl som med allt, vissa är verkligen duktiga på vad de gör. Jämför denna enkla slakt med slakt på slakteriet som kanske inte alltid går rätt till. Först resan, sen lukterna vid slakteriet och sedan processen som då jämförs med att bli fångad och avblodad. Jag vet inte om de bedövade innan, jag minns bara att det gick väldigt lugnt och säkert till, och att jag var mycket förvånad.
Med det här försvarar jag inte olaglig slakt och som sagt det här var definitivt olagligt men jag tror att det finns folk som slaktar "svenskt" olagligt också. Och nej, jag polisanmälde inte. Dels var jag rädd för min chef, det var mitt första hästjobb och man var ju i underläge, men sen så upprörde det mig inte. Just för att den som gjorde detta gjorde det så bra. Hade jag mått dåligt efteråt så hade jag kanske slutat jobba där, och ja, man kan diskutera om jag gjort rätt, eller om jag gjorde fel osv men gjort är gjort.
Jag ville bara dela med mig av den upplevelsen eftersom den har gett mig perspektiv på Halal och slakt. Jag var med vid hästslakt vid Kolmården också, där kan man också snacka om bra slakt. Hästen går ur transporten, leds några steg och sen ligger den död på marken. Varken vi runt omkring eller hästen hann se vad som hände (nu vet jag ju inte om hästen men jag han inte reagera i allafall).
På slakterier tror jag att mängde djur lätt gör slaktaren slarvig. De har väl en viss takt som måste hållas och är de stressade så slarvar väl även de. Det kommer ju alltid klagomål och dåliga slakterier men det är väl som med allt. Tid är pengar  >:(

pålle

  • Gäst
SV: Slakteri förbjuds slakta
« Svar #26 skrivet: 10 okt-11 kl 09:20 »
Men var det inte i uppdrag granskning som det varet vändans liv om hur schan trakassera besiktnings veterinärerna  inne på sina slakterier ?

take

  • Inlägg: 4823
    • Östergötland
    • De Klomp
SV: Slakteri förbjuds slakta
« Svar #27 skrivet: 10 okt-11 kl 10:03 »
Angående Halal
Jag arbetade i ett stall för, ja, 16, 17 år sedan (om man känner sig gammal  :-\) Ägaren hade även ett fåtal får som fick lamm på våren. Dessa sålde han privat till muslimer som slaktade dem enligt halal på plats. Ja, polisanmälan osv hade varit på plats, denna man är död nu och var väldigt speciell. Men, saken var den att djuren fångades i sin hage och togs åt sidan. Sen minns jag inte detaljerna men jag minns att allt skedde snabbt och lugnt. Det kändes bra för mig som stod bredvid och då är jag ganska blödig. Det är väl som med allt, vissa är verkligen duktiga på vad de gör. Jämför denna enkla slakt med slakt på slakteriet som kanske inte alltid går rätt till. Först resan, sen lukterna vid slakteriet och sedan processen som då jämförs med att bli fångad och avblodad. Jag vet inte om de bedövade innan, jag minns bara att det gick väldigt lugnt och säkert till, och att jag var mycket förvånad.
Med det här försvarar jag inte olaglig slakt och som sagt det här var definitivt olagligt men jag tror att det finns folk som slaktar "svenskt" olagligt också. Och nej, jag polisanmälde inte. Dels var jag rädd för min chef, det var mitt första hästjobb och man var ju i underläge, men sen så upprörde det mig inte. Just för att den som gjorde detta gjorde det så bra. Hade jag mått dåligt efteråt så hade jag kanske slutat jobba där, och ja, man kan diskutera om jag gjort rätt, eller om jag gjorde fel osv men gjort är gjort.
Jag ville bara dela med mig av den upplevelsen eftersom den har gett mig perspektiv på Halal och slakt. Jag var med vid hästslakt vid Kolmården också, där kan man också snacka om bra slakt. Hästen går ur transporten, leds några steg och sen ligger den död på marken. Varken vi runt omkring eller hästen hann se vad som hände (nu vet jag ju inte om hästen men jag han inte reagera i allafall).
På slakterier tror jag att mängde djur lätt gör slaktaren slarvig. De har väl en viss takt som måste hållas och är de stressade så slarvar väl även de. Det kommer ju alltid klagomål och dåliga slakterier men det är väl som med allt. Tid är pengar  >:(

Det är väldigt tacksamt att lagga all krut på att förbjuda och svartmåla halalslakt, det kostar nämligen inte någon någonting att låta bli. Däremot att ändra transporter, omlastningar, avlivningsmetoder, tempot vari djuren avlivs etc kostar massor. Har alla sin uppmärksamhet på halal så slipper man ta de dyra diskussionerna.

Halalslakt på får har jag inga stora problem med, även om jag har svårt med saker som regleras av sagor, men på nöt är det förbaskat plågsamt, det stressar nöt mycket att bli bunden och lagt på sidan samt det tar lång tid för en nöt att förblöda i och med att de har 4 ådrar som pumpar blod till hjärnan och du sticker bara 2 av dem.
Jag undrar hur livet är på vänstersidan av klockkurvan?

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Slakteri förbjuds slakta
« Svar #28 skrivet: 10 okt-11 kl 10:20 »
Son någon tidigare skrivit, halal, som de flesta muslimer accepterar, är godkänd i Sverige, och skiljer sig bara på två punkter från vanlig svensk slakt; djuret ska stå riktat mot Mekka och en troende muslim ska läsa en bön över det. Inte ens detta är nödvändigt enligt alla trosinriktningar.

Samtliga kycklingar och hönor som slaktas på svenska godkända slakterier slaktas på halalsätt, minus bönen och riktningen.

Jag vet inte hur koranen ser på gas, antar att det inte fanns då koranen skrevs... Men huvudbudskapet är att djuret ska dö av blodförlust, detta är ett hygienskäl, kött som inte avblodats ordentligt kommer att bli dåligt fort. Samtliga svenska djur som slaktas korrekt dör av blodförlusten. Samma iaktagelse som gjorde att koranen hade detta påbud gäller nämligen än, dvs att kött med blod kvar i musklerna blir dåligt fort. Så alla djur som slaktas godkänt i Sverige bedövas, men dör av blodförlusten. Det är därför av största vikt att djuret sticks genom båda halspulsådrorna snarast efter bedövningen, så att hjärtat slår tillräckligt länge för att pumpa ut tillräckligt mycket blod.

Det finns så mycket konstiga föreställningar hos den breda allmänheten om hur slakt i allmänhet och halalslakt i synnerhet går till. Kanske skulle ett besök på ett slakteri vara ett obligatoriskt moment på grundskolan?
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Hippievagnen

  • Inlägg: 343
    • Västergötland
SV: Slakteri förbjuds slakta
« Svar #29 skrivet: 10 okt-11 kl 10:45 »
ieenilorac - bra förslag där! Jag tycker också att kunskap och förståelse om hur våra djur slaktas och kommer till tallriken borde vara allmänbildning i sveriges skolor. Jag tror det gör människor mer ödmjuka inför livet överhuvudtaget. Idag känns det som om maten på tallriken är mycket väl isolerad från den verklighet som finns ute på bondgårdarna och slakterierna. Just nu går det omkring en bild på facebook, det är en insändare från en upprörd person som tycker att jägarna borde sluta skjuta de stackars vilda djuren i skogen och istället gå och köpa kött från affären där det tillverkas utan att några djur behöver bli inblandade och sätta livet till. Denna skämtbild är ju rätt fånigt med tanke på att de flesta faktiskt vet, rent intellektuellt, vart deras mat kommer ifrån, men de slipper reflektera över det, och det tror jag är viktigt, eftersom man annars undviker det "ansvar" som borde vara förknippat med att äta någon som fått offra sitt liv för att du ska få mat.

Angående avblodning utan föregående bedövning - oavsett hur fort och smidigt man gör det, på vilken plats man gör det, och alldeles oavsett om man är ett får eller en ko eller en människa - borde det inte vara fruktansvärt plågsamt att vara vid liv under tiden som ditt blod rinner ur halspulsådern? Det kanske går fortare för ett får än för en ko. Men vem vet hur länge som djuret är medvetet om vad som händer? Blodet kan finnas kvar i musklerna länge om djuret avlivas utan bedövning eftersom djuret då inte är helt avslappnat och spänner sig så att blod stannar kvar i musklerna - alltså precis det man inte vill för att få gott kött. Och blod kan ju stanna kvar i hjärnan också och på så sätt hålla djuret vid medvetande under en längre tid efter att man skurit upp halsen. Jag tror visst att det är därför vi har denna lag om bedövning i sverige, för att forskare kommit fram till att det är mycket plågsamt för djuret om man låter bli att bedöva den.
Det finns ingen enkel lösning på problemen med den enorma köttindustri vi har idag. Jag tror att folk generellt har en ganska hög köttkonsumtion, något som kanske inte är nödvändigt. Fler och fler verkar som de vill köpa kött mer medvetet, men med dagens befolkningsnivå och köttkonsumtion så räcker inte köttet till för att alla ska kunna få ekologiskt, närproducerat och småskaligt kött på tallriken. Det krävs en stor industri för att föda alla.
« Senast ändrad: 10 okt-11 kl 11:02 av Hippievagnen »

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Slakteri förbjuds slakta
« Svar #30 skrivet: 10 okt-11 kl 11:34 »
Citera
Det handlar ju om Skomakartorpets slakteri utanför Nässjö, en sorglig historia från början till slut. Vill minnas att det startade som lammslakteri en gång i tiden, sen gick inte det utan det såldes till muslimer som skulle ha halal-slakt där, lagligt alltså.
Inte heller det funkade utan det blev konkurs 2003 nångång. Sen har det väl tydligen sålts igen och drivits fram till nu.
Nästan rätt Existens.
Anledningen till första försäljningen var att ägaren hastigt avled, varpå hans fru inte orkade driva verksamheten själv. Hon försökte länga sälja det och till slut såldes det till en muslim. Han i sin tur blev anmäld flera gånger av grannar, "köpte" in djur utan att betala osv. Det var ute till salu igen. Då försökte föreningen Småländsk Närslakt köpa det, men Swedbank gick bakom ryggen på föreningen och sålde (oförskämt billigt) till två muslimer boende i Stockholm (vissa från Småländsk Närslakt var med och hjälpte dem i början). Sedan anställde de muslim nr 1 (han som redan hade opinionen emot sig i närområdet) och han fortsatte missköta sig. De fick inte fatt i slaktdjur t.ex eftersom ingen ville sälja till dem. De anmäldes för vanskötsel av några hästar de hade gående vid slakteriet, som nr 1 skulle sköta tillsynen av, vilket han inte gjorde.
Detta är bara en del av deras syn på djur och hantering. Det är tragiskt att detta stoppat upp ett bra närslakteri på höglandet där det finns förhållandevis mycket får. Man får hoppas att vederbörande på Swedbank tar åt sig "äran" också. Till saken hör att de två muslimerna från Stockholm hade "noll koll" på slakterinäringen, men ville sälja halalslaktat kött i Stockholm.

Håller även med Hippievagnen, varför ska djur plågas i onödan vid avlivandet? Det är ett nödvändigt ont för att få fram kött. Om man nu inte själv tycker det är ok att få halsen avskuren utan bedövning, så ska man inte önska djuren det. Många hävdar att man gjorde så förr, men faktum är att man också ofta klubbade djur innan avblodning. Stresshormoner utsöndras snabbt i blodet och ger spända muskler och sämre smak på köttet.

Mångsysslare

  • Inlägg: 55
    • Värmland
    • Sörgården
SV: Slakteri förbjuds slakta
« Svar #31 skrivet: 10 okt-11 kl 12:25 »
Jag som har ett litet. litet, godkänt slakteri har ju min syn på det här.

Först: All avblodning måste påbörjas inom 60 sekunder! Detta kräver både livsmedelsverket och jordbruksverket.

Jag har också fått förfrågan på halalslakt av flera stycken, och fått förklarat att det viktiga är att djuret är riktat mot Kaba och någon läser några speciella ord vid själva bedövningen (inga problem med bultpistol) och avblodningen. Vi har inga planer på att göra det ännu, men vi försöker iaf få fram fakta om det så vi vet vad det handlar om. Som tur är om det skulle bli av så är slaktboxen vänd åt söder   :) 
Men det känns lite konstigt med sådana seder och att någon skulle vara med och stå och läsa. Det tar nog ett tag innan man ger sig på något sådant.

KRAV-slakt: Den största skillnaden vid själva slakten är att man inte får använda el-påfösare precis som några skrivit redan, samt att djuren inte får se något annat djur avblodas. Sedan är det en massa med rengöringsmedel och särhållning av Krav och inte-kravdjur, och en del annat som inte har med själva
djurhanteringen att göra.

Idylliskt eller inte, tja, det är ju aldrig vackert med slakt. Det handlar om djur som ska avlivas på humanaste sätt och sedan tas omhand hygieniskt.

Det som glöms bort är att det alltid, alltid, alltid är kunden som bestämmer hur djuren skall hanteras! Det är du som kund som säger: "Jag köper billig tysk skinka! Jag betalar inte mer för att få ett bättre kött utan priset är alltid det viktigaste. Jag köper irländsk köttfärs, jag struntar i kvaliteten och köper bara billigt"
 Det kanske låter hårt, men det är faktiskt så! Alla som bara tittar på priset är skyldiga, för om alla sade "jag betalar gärna ett par kronor till om jag får bättre kvalitet och djuren får det bättre" så skulle det genast bli bättre!

Jag kan stolt säga att våra djur är absolut inte stressade på vårt lilla slakteri. Vi slaktar  (idag)en dag i veckan så det går inte slentrian i något. Som mest har vi slaktat 35 lamm på en dag, och de står i djup halm och äter medan de väntar. Samma med nötkreaturen. Sedan styckar vi och allt säljs av djurägarna i lådor eller oss i lådor eller i vår lilla gårdsbutik. Vi kommer aldrig att kunna vara billigast, men djuren har det så bra de kan på ett slakteri! Lammen (och grisarna när vi börjar med det) avlivas med bultpistol, nöt med hagelgevär (jodå, helt tillåtet inom 5-25 cm avstånd vid avlivningen, man skjuter på samma ställe som med bultpistol) och extremt effektivt. Stressar mindre då man inte behöver stöta djuret i pannan och djuret inte tycker man står för nära heller.

Det finns flera bra slakterier som gör liknande som vi, och inte de heller kan vara billigast. Men så är det om man vill få kvalitet hela vägen, då måste det få kosta lite mer! Men vill man inte betala för kvalitet så får man det inte heller! Hur var det någon skrev om PRO, bara det är billigt...
60 tackor, en del köttdjur, höns och kaniner, hundar o katt. Skog och mark. Godkänt gårdsslakteri och -butik, och har alltid självhushållning som grundtanke.

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Slakteri förbjuds slakta
« Svar #32 skrivet: 10 okt-11 kl 13:07 »
Sådana här nyheter borde bli riks med en gång det inträffar (...) Och jag undrar också hur informationen ska nå ut till djurägare och konsumenter när sådant här sker? Man får sätta sitt hopp till att journalisterna uppmärksammar och skriver om det lokalt åtminstone.
Ja, därför har vi också hjälpts åt att lägga länkar här på alternativ.nu, så att den som är intresserad ska kunna hitta tråden!  ;)

Tjalve:  Du må vara övertygad, men jag har sett eländet.  En mus i en glasburk, försöker hitta en väg ut.  Gasen kommer, musen får allt svårare att andas.  Försöker förtvivlat fly, men det finns ingen väg ut.  Det är stängt, locket ligger på.  Den kvävs.  Till sist hyperventillerar den, och i blicken som möter min finns ren skräck.  Efter ungefär en minut är den äntligen död.  Snacka om klaustrofobisk upplevelse!

Och på våra svenska slakterier, liksom på alla andra större slakterier, är det pengarna som styr.  Det ska gå fort, en till ko måste hinnas med före rasten.  Kör på henne med elpåfösaren, så hon hoppar framåt, strunt i hur hon mår, det är köttet som är det intressanta!  Problemet är troligen stordriften; om slaktaren är personligen god vän med djuret, så GÖR hän sig tid att göra det bra för djuret in i det sista.  "Bästa tänkbara sätt" tar ofrånkomligen längre tid.

Som Galopp påpekar, den som står hela dagen och bara avlivar det ena djuret efter det andra, måste koppla loss känslorna.  Annars klarar inte den personen nattsömnen.  Och då blir det en okänsligare behandling av de levande djuren.  Det kan inte vara på något annat sätt.  Vi människor fungerar så.  Sedan kan ju en del slaktare av ren yrkesstolthet försöka göra ett bra jobb, och sådant ska naturligtvis premieras!

Jag har för mig, någon kanske vet mera, att det för ungefär 20 år sedan ändrades, så att de som hanterar ännu levande djur på slakteriet, inte längre skulle ha beting, utan timlön.

Existens:  De grisar jag haft närmare kontakt med har inte skrikit alls, utom i de sälsynta fall då de
a) nuddat eltråden, eller
b) kommit i kläm (under mamma är det livsfarligt!) Eller, i enstaka fall,
c) tycker att maten dröjer ohemult länge

Dessa tre fall orsakar olika sorters skrik, som är ganska lätta att lära sig att känna igen.

I större grislagårdar, med box invid box, är det ett otroligt väsen inför utfodringen.  Men det är inte precis en naturlig tillvaro för ett intelligent djur som en gris!

Jag föreslår att vi i fortsättningen skiljer mellan "halal" och "slakt utan bedövning".  Notera även, att både halal och kosher skär av båda struparna i samma snitt, vilket gör det omöjligt för djuret att skrika ut sin smärta och skräck.  För egen del gör jag ett så litet hål som möjligt, bara precis så mycket som behövs för att få ut blodet.  Men dessförinnan kollar jag ögonreflexen minst två gånger!

Självklart är det plågsamt för vilket djur som helst att förblöda utan bedövning!  Men nöt har det ännu värre, som Take påpekar.  Hippievagnen visar prov på god inlevelseförmåga!

ieenilorac:  Vadnu?  Slaktas fåglar utan bedövning?  Jag som trodde att deras huvuden doppades i en elförande vattenbalja?  (Vilket i och för sig är plågsamt, och långt ifrån säkert att alla blir bedövade.)  Upplys oss, någon, om hur det faktiskt går till!  Har Kronfågel någon info på sin hemsida?

Obligatoriskt besök på ett slakteri?  Ja, om vi vill att många tonåringar ska tro att precis all slakt går till så som på det stora slakteriet, och övergå till vegankost.  Och ännu fler börja fundera över att bränna slaktbilar.  Då vill jag mycket hellre att våra ungdomar finge se en film om hur hemslakt går till när den är som bäst.  Lite av Emil och Griseknoen, fast idag, med bra möjligheter att bedöva grisen!  (Fast, då kolliderar vi med pengarna igen.  Det går att tjäna storkovan på att inte bry sig om hur produktionen går till.)

Tack för informationen, Birgit!  Swedbank, den banken är för längesen utan chans att bli min bank!  Och bland 1000 miljoner muslimer finns helt klart även djurvänner, även om de kanske har svårare att komma till tals än vi.

Oj, det här blev ett långt inlägg.  Och Mångsysslare skrev så fint, så mycket av ovanstående har blivit inaktuellt.  Men jag postar det ändå, trots att tråden redan är lång.
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Hippievagnen

  • Inlägg: 343
    • Västergötland
SV: Slakteri förbjuds slakta
« Svar #33 skrivet: 10 okt-11 kl 13:26 »
Trollmor
jag tror att ieenilorac menade precis det, att fåglarna blir bedövade före avlivningen, på det sätt du beskriver - och att det i princip uppfyller kraven för halal-slakt om man bortser från böneläsandet och att djuret ska vändas mot Mecka.

Notera även, att både halal och kosher skär av båda struparna i samma snitt, vilket gör det omöjligt för djuret att skrika ut sin smärta och skräck.  För egen del gör jag ett så litet hål som möjligt, bara precis så mycket som behövs för att få ut blodet.  Men dessförinnan kollar jag ögonreflexen minst två gånger!

Jag undrar lite över det här, varför försöker du göra ett så litet hål som möjligt när du slaktar? Om hålet görs stort så går väl avblodningen fortare? Och om djuret är medvetslöst av bedövningen så borde den ju ändå inte känna något av snittet?

Ja, därför har vi också hjälpts åt att lägga länkar här på alternativ.nu, så att den som är intresserad ska kunna hitta tråden!  ;)

Bra där!  :-*

FM

  • Inlägg: 1039
    • Skåne
SV: Slakteri förbjuds slakta
« Svar #34 skrivet: 10 okt-11 kl 13:33 »
Det är väldigt tacksamt att lagga all krut på att förbjuda och svartmåla halalslakt, det kostar nämligen inte någon någonting att låta bli. Däremot att ändra transporter, omlastningar, avlivningsmetoder, tempot vari djuren avlivs etc kostar massor. Har alla sin uppmärksamhet på halal så slipper man ta de dyra diskussionerna.
   

Bra sagt take!

Muslimer är dagens scapegoats när det kommer till mycket. Som student inom bla. det som rör kultur, ethnisitet, media etc. så ser man mycket vad som snedvrids. Med det sagt, så skall inte djur plågas. Det finns dem som inte ska hålla på med djur över lag. Jag ser inge prob. med halal om djuren bedövas innan. Ni som har små gårdslakterier och jobbar för att djuren ska ha det väl ända till  slutet, borde det inte ligga i ert intresse att även halalslakt utförs på bästa vis, så att inte alla som äter halal köper utländskt kött??? För kan det va så att en svensk halal slaktad gris kanske har  % bättre slakt en en låt säga irländsk halal slaktad? Tror ni halal kommer försvinna från Svea rike?
Bultning kan gå fel, hört flera fall. Rådjuret i skogen kan skadeskjutas... etc

Mvh
Har fem hästar av egen uppfödning. Sex katter. En hund. Har höns av olika raser, vaktlar och kalkoner tillsammans med Konstfarbror. Har haft djur som getter, kaniner, marsvin, akvariefiskar... Hade kaninuppfödning i många år. Läser på MAH, sysslar med konst mm ;)

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3973
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Slakteri förbjuds slakta
« Svar #35 skrivet: 10 okt-11 kl 14:04 »
Hmm, halal-slaktat griskött blir nog tyvärr ingen storsäljare ;D ...


(kunde inte låta bli....)

-----
Tycker f ö det är bra att ett slakteri där djuren far illa blir nerstängt! Men varför dessa islamofobiska undertoner i den efterföljande debatten? Okunniga personer utan djuröga ska inte slakta, oavsett om de är muslimer eller svennar.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

FM

  • Inlägg: 1039
    • Skåne
SV: Slakteri förbjuds slakta
« Svar #36 skrivet: 10 okt-11 kl 14:08 »
hahahahahaha såååg mit feeel hahahaha lite skoj att man så snurrig får skylla på kaffe brist och att även jag säger fel  ;D
Har fem hästar av egen uppfödning. Sex katter. En hund. Har höns av olika raser, vaktlar och kalkoner tillsammans med Konstfarbror. Har haft djur som getter, kaniner, marsvin, akvariefiskar... Hade kaninuppfödning i många år. Läser på MAH, sysslar med konst mm ;)

Galopp

  • Inlägg: 477
    • Uppland
    • Gladafriskadjur
SV: Slakteri förbjuds slakta
« Svar #37 skrivet: 10 okt-11 kl 14:22 »
Kom bara att tänka på en annan sak. Jag vet inte hur många här som tycker att naturkött låter trevligt. Djuren betar ute hela sitt liv för att sedan slaktas (har för mig att det handlade om Brasilien). Det låter trevligt och kunde ju vara det  ::) Men det största problemet det har med slaktkropparna på dessa djur är skador som de ådrar sig under transport och slakt. Nu jobbar de med att förbättra detta men jag vet inte hur det går. Var på en konferens för ca två år sedan där de diskuterade denna problematik och det var STORA mängder kött som fick kasseras  :-\

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Slakteri förbjuds slakta
« Svar #38 skrivet: 10 okt-11 kl 14:37 »
ieenilorac:  Vadnu?  Slaktas fåglar utan bedövning?  Jag som trodde att deras huvuden doppades i en elförande vattenbalja?  (Vilket i och för sig är plågsamt, och långt ifrån säkert att alla blir bedövade.)  Upplys oss, någon, om hur det faktiskt går till!  Har Kronfågel någon info på sin hemsida?

Obligatoriskt besök på ett slakteri?  Ja, om vi vill att många tonåringar ska tro att precis all slakt går till så som på det stora slakteriet, och övergå till vegankost.  Och ännu fler börja fundera över att bränna slaktbilar.  Då vill jag mycket hellre att våra ungdomar finge se en film om hur hemslakt går till när den är som bäst.  Lite av Emil och Griseknoen, fast idag, med bra möjligheter att bedöva grisen!  (Fast, då kolliderar vi med pengarna igen.  Det går att tjäna storkovan på att inte bry sig om hur produktionen går till.)

Bedövning med el är en godkänd halalslakt. Bara för några klåpar som samtidigt varit "halalslaktare" har slaktat djur utan bedövning och i övrigt betett sig på ett mer eller mindre felaktigt sätt, så innebär inte det att halalreglerna säger att det SKA gå till så. Har kollat med flera troende muslimer, inklusive några som är väl boklärda, och bedövning är ok inom halal, åtminstone är i princip alla överens om att el är ok, de flesta verkar tycka att bult/skott är ok. Gas är väl mer tveksamt, har inte frågat så mycket om det eftersom jag själv aldrig övervägt den metoden.

Själv är jag och min släkt svensk sedan många många generationer, flera hundra år, men har ingifta släktingar och många bekanta som tillhör diverse olika kulturer, inklusive flera muslimer. Och den okunskap som finns angående halal och den anklagelse som många muslimer möter om att de äter kött från plågade djur, är obefogad.

Angående besök på slakteri, vem sa att det skulle vara ett storskaligt slakteri? Det är nog svårt att få tillstånd att vara där. Men mest rättvisande vore om de fick se flera slakterier i olika storlekar, och sedan någon som slaktade till husbehov, och sedan själva kunde ta ställning till vad som verkade rimligast och mest djurvänligt.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Mångsysslare

  • Inlägg: 55
    • Värmland
    • Sörgården
SV: Slakteri förbjuds slakta
« Svar #39 skrivet: 10 okt-11 kl 14:48 »
Uppdatering: Precis nyss kom det ett par personer och frågade om de fick köpa lamm, de ville ha halalslaktat på sitt vis. Jag fick gärna skjuta lammen först, men de skulle skära halsen av dem, och sedan fick jag göra hur jag ville. Nu har jag personligen stött på tre varianter av halalslakt med bedövning innan.
Jag sade nej till det här, då jag inte vill/får ha någon inne i slakteriet som inte kan hygienreglerna. Teoretiskt skulle det väl gå att lära någon dem, men det känns konstigt att någon bara skulle vara med för att avbloda... Vi får väl se hur det går i framtiden.
60 tackor, en del köttdjur, höns och kaniner, hundar o katt. Skog och mark. Godkänt gårdsslakteri och -butik, och har alltid självhushållning som grundtanke.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

600 gäster, 4 användare (2 dolda)
ärt, beekeepern

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk tidning, börjat prenumerera nu xoxo
/Robbin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser