Till Handbokens förstasida
HANDBOK FÖR
VARDAGSEKOLOGI
Boende
Djur
Ekologi
Ekonomi
Energi
Fritid
Handel
Hantverk
»Träslagen
»Såga upp, torka
  och lagra virke

»Enkelt snickeri
»Göra egna skidor
»Korgflätning
»Björkvisp
 
»Metallarbete:
  material,
  värmebehandling,
  enkel smedja
  och varmsmide

»Göra egna verktyg
»Kniven
»Yxor
»Verktygsvård: fila,
  slipa och bryna

 
»Ull
»Ullfakta
»Spånadslin
»Textila fibrer
ȁterbruk av textil
»Nya kläder av
  gamla

»Bärkasse av tyg
»Vävning
»Kläder
»Färg ur naturen
»Läder och skinn
»Ben och horn
 
»Göra eget papper
»Allmän ellära
»Reparation av
  vitvaror
Hushåll
Hälsovård
Idéer
Kultur
Livsmedel
Odling
Transporter
Återbruk
 
Om handboken

 

 
»Till alternativ.nu

FLÄTNINGSTEKNIK

Tekniken att fläta är känd över hela världen. Principerna är de samma, medan däremot material och utformning av de färdiga produkterna beroende på råvara och kultur skiljer sig.
 
Teknik
Själva tekniken är i grunden mycket enkel. Principen är under och över. Denna princip kan sedan kompliceras och förfinas i det oändliga. Du behöver inte många verktyg. Beroende på vad du flätar med behövs upptagningsredskap (spade och krok) för rötter, yxa för att hugga grenar och klyva spån, en vass kniv samt det viktigaste: dina flinka händer.
 
Verktyg

 
Du kan börja öva själv genom att titta på gamla korgar och försöka göra likadant. Det finns också litteratur och ett rikt utbud av kurser. Du kan också göra ett försök att komma i kontakt med någon äldre korgmakare och lära dig genom honom eller henne.
 
Material
Det är kanske enklare att beskriva vad som inte går att fläta med, men vanliga, bra och inhemska material är: björknäver, rötter från gran och björk, säv, kaveldun, halm, spån och hela eller kluvna smågrenar (skalade eller oskalade) från t.ex. en, vide, pil, hassel, björk mm. Grenar kan fås mjuka och böjliga genom att de hålls fuktiga eller värms över eld.
 
Föremål
Mängder av föremål från tesilar till stora vagnskorgar kan tillverkas. Låt dig inspireras av vad du ser på museum, marknader, i hemslöjdsaffärer och hemma hos dina bekanta. Börja med något enkelt så att du blir glad och stärkt.
 
Reparation av korgar
Många är vi som har gamla lövkorgar i stål med trä inslagsflätat. Efter år av bruk och en del övervintringar utomhus ändras karaktären hos korgen, vilket leder till att löv, gräs och kvistar tenderar till att passera som vatten genom en sil. Men, misströsta ej, den går att laga.
 
Lagning av botten
Med gott resultat används grenar (tunna o. raka) av sälg, lönn och hassel som inslagsflätats runt, inifrån och utåt.
 
Lagning av sidorna
Här används nya skott (2 - 3 cm. diameter vid roten) av samma träslag som nämnts ovan. Dessa bör skalas/barkas för att sedan klyvas i kärnan. Barken kan eldas, komposteras eller ges till ex. får som älskar (C-vitaminrik) färsk bark.
 
Klyvning av vidjor

 
Klyvning av vidjor
Ett tips är att klämma vidjan mellan knäna och klyva med kniv eller dra isär med händerna. Beroende på hur vidjan vuxit kan den vrida sig eller gå av. Detta kan undvikas genom att böja den sida som blir tjockast längre ut och på så sätt få delarna ungefär lika tjocka. När klyvningen är klar, bör kärnan skäras bort och vidjan jämnas till i tjocklek.
 
Vidjan är sedan klar för inflätning. Vidjor som väntar på att användas bör förvaras fuktigt och mörkt.
 
Jan Gustafson-Berge
Marcus Samuelsson

 
Kommentera gärna artikeln

Copyright © Tidningen Åter / Petter Bergström samt respektive författare