Super kul !
Ett till område där man kan använda honung !!
Om konservering: (Saxat från
http://www.kokasylt.se )
Rena burkar...När du väl kokat sylt vill du att den ska hålla ett tag. Första steget är att se till att burkarna är rena och täta.
Börja med att diska dem ordentligt. Ställ dem sedan på en plåt eller ett galler i kall ugn och låt ugnen gå upp till 100 grader och låt burkarna stå inne i 15 minuter. Locken kan du lägga i kokande vatten några minuter. Nu har du rena burkar.
Konservering...Poängen med sylt är (förutom att det är gott!) att du vill kunna lagra bär och frukt. Sylt konserveras på flera sätt. Socker är i sig konserverande – ju mera socker, desto längre hållbarhet. Att du skummar av sylten noga är också viktigt.
När du slår upp sylten ska den vara varm och slås på rena, varma burkar. Skruva på ett rent, tätt lock och när burken sedan svalnar har du en helt tät konserv. Förvarar du burken svalt håller den oftast till nästa säsong.
I dag använder vi också konserveringsmedel för att öka hållbarheten i många sylter. Ett vanligt ämne är natriumbensoat (E211) som förhindrar frukt och bär från att jäsa och mögla. Ämnet finns naturligt i bland annat lingon och hjortron – därför får sylt på dessa bär en lång hållbarhet.
Stora mängder natriumbensoat ger lätt en bismak åt sylten.
Brittisk forskning har pekat på vissa hälsorisker med ett högt intag av natriumbensoat, som används i bland annat läsk och i England pågår en debatt hur natriumbensoat ska tillåtas.
Vill du tillsätta konserveringsmedel så följ anvisningen på förpackningen. Natriumbensoat ska tillsättas när sylten är färdig och bör inte kokas.
Sylten måste bli nyttigare också då honung är bättre än socker...
Måste prova det nästa år...
/ Jonas