Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Resterna i saftmajan?  (läst 19517 gånger)

corona

  • Inlägg: 94
    • -
    • Årbo Gård
Resterna i saftmajan?
« skrivet: 07 aug-10 kl 20:48 »
Vad kan man göra av/med resterna i saftmajan?

Fyllning i paj?
Mos?
Fågelmat till vintern?

Jag har gjort svartvinbärssaft och det blir ju så mycket "gojs" över  ???
"Hundar kommer när man ropar på dom;
Katter tar ett meddelande och återkommer senare"
- Mary Bly

Eko-Trädgård

  • Inlägg: 1457
  • Frukta inte - Ät frukt - Frukt är livet ( Di Leva)
    • Västerbotten
    • eko-trädgård
SV: Resterna i saftmajan?
« Svar #1 skrivet: 07 aug-10 kl 22:06 »
jag ge det till hönsen..... annars om det är bara bären och inte blad o kvistar kan man gör marmelad av de....

mvh

jonathan
www.eko-tradgard.se
Ekotradgard@outlook.com
webbshopp www.ekotradgard.tictail.com

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Resterna i saftmajan?
« Svar #2 skrivet: 07 aug-10 kl 22:09 »
Gör som livsmedelsindustrin!  Du blandar ut det med äppelmos och vips har du en produkt de kallar vinbärsylt, gott till pannkaka.

Jag har sett  att man pressar saft ur lingon och gör "lingonsylt" genom att blanda in äppelmos i resterna.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Katharina K

  • Inlägg: 293
    • Västergötland
SV: Resterna i saftmajan?
« Svar #3 skrivet: 07 aug-10 kl 22:40 »
Jag gav mitt till hönsen, men de åt det inte så det åkte på komposten. Nästa gång behåller jag det själv och blandar med äpplemos och har det till gröten.
Kräsna höns?

pernilla70

  • Inlägg: 621
    • Bohuslän
    • http://pernillaliljeros.spaces.live.com/
SV: Resterna i saftmajan?
« Svar #4 skrivet: 07 aug-10 kl 23:15 »
En liten fråga bara... är det någon smak kvar i "gojset".
Man kokar ju ur saften så jag tycker inte det borde smaka så mycket?

Nyfiken...
Bor på en gård med sambo och 2 killar. Vi har 3 hästar, Texelfår, 2 labradorer, 6 katter, skånegäss, Kalkoner Pekingankor och en drös med höns.

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Resterna i saftmajan?
« Svar #5 skrivet: 07 aug-10 kl 23:37 »
Jodå, mycket smak. När jag gjort svartvinbärssaft gör jag sylt på "gojset". Denne gången åkte det i några nektariner. Jag tycker sylten blir "för stark" på sv-vinbär direkt.
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Resterna i saftmajan?
« Svar #6 skrivet: 08 aug-10 kl 07:49 »
Och mycket av nyttigheterna sitter i skalet, så man förlorar en del på att bara använda saften. Sylt/marmelad, fyllning i paj -gärna med lite potatis/majsmjöl för konsistensen, blanda i smothie, sorbet, glass, möjligheterna är oändliga.

Man kan självklart frysa kletet för senare bruk.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

 

Guld

  • Inlägg: 639
  • Samlar på hantverkstekniker...
    • Västergötland
SV: Resterna i saftmajan?
« Svar #7 skrivet: 09 aug-10 kl 00:13 »
Vore det inte bra som torkat i myssli?
Låt kunskap och erfarenhet följa oss alla in i framtiden...låt gamla kunskaper spridas och ge nya erfarenheter till nya generationer med lite nya grepp och idéer, för bevarandet av kultur och tradition för framtiden... och för själsligt välmående i allmänhet....

Jennydalby

  • Inlägg: 277
    • Jämtland
SV: Resterna i saftmajan?
« Svar #8 skrivet: 09 aug-10 kl 00:15 »
ja jag fick veta förra vecka att ett företag torkar dem och har de ungeför som russin, säljer dem i burkar.
Jag och min sambo bor i ytterocke i jämtland. vi driver ett krav/Ekologiskt lantbruk med mjölkkor. Har svensk gul anka ( genbank ), vaktlar och höns.

Vilse

  • Gäst
SV: Resterna i saftmajan?
« Svar #9 skrivet: 09 aug-10 kl 09:27 »
När jag kokat saft så har geggan inte haft någon helst smak kvar,
jag har hällt på komposten,,
en sen kväll kom min kritvita hund in och jag trodde hon hade gjort sej illa,,
hon var blåröd i hela nyllet,,
kände paniken välla upp inom mej när jag såg henne kom in genom dörren,,
hon hade rullat sej i saftmajekomposten  ::) ::) ;D ;D :P :P :-* :-*

anette i bugared

  • Inlägg: 6137
    • -
SV: Resterna i saftmajan?
« Svar #10 skrivet: 09 aug-10 kl 09:30 »
Man rör ner socker och lite atamon i bärresterna och får på så sätt en god fast sylt. Den mesta saften är ju borta så det blir en "matigare" sylt och man behöver inte använda något förtjockningsmedel. Vill man så kan man koka upp snabbt med lite vatten och en vanilj eller kanelstång, det ger en god smakbrytning i vinbären.

Nu brukar jag i o för sig inte göra så mycket vinbärssylt men min lingonsylt är enbart gjord av resterna från lingonsaften.

Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt, nu slåss jag mot ondskan och värnar den svage. Mitt redskap är viljan, en kvast och en hatt.
Den natten jag föddes var skärtorsdagsnatt.

gurra_58

  • Inlägg: 24
    • Västerbotten
SV: Resterna i saftmajan?
« Svar #11 skrivet: 10 aug-10 kl 13:56 »
Vad kan man göra av/med resterna i saftmajan?

Fyllning i paj?
Mos?
Fågelmat till vintern?

Jag har gjort svartvinbärssaft och det blir ju så mycket "gojs" över  ???

Gör som italienarna.Blanda i vatten socker och jäst och jäs det.Sedan kan du göra en egen Grappa av det hela
Säkert ovanlig och inte god.Men det är ju inte Grappa heller

pernilla70

  • Inlägg: 621
    • Bohuslän
    • http://pernillaliljeros.spaces.live.com/
SV: Resterna i saftmajan?
« Svar #12 skrivet: 10 aug-10 kl 23:34 »
Ok vad bra att man kan använda gojset... skall plocka lite röda/svarta och vita vinbär och testa imorgon då. Hadde inte tänkt göra mer men nu blev jag ju nyfiken.

Bor på en gård med sambo och 2 killar. Vi har 3 hästar, Texelfår, 2 labradorer, 6 katter, skånegäss, Kalkoner Pekingankor och en drös med höns.

Gronavagen

  • Inlägg: 1554
    • Uppland
    • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: Resterna i saftmajan?
« Svar #13 skrivet: 10 aug-10 kl 23:54 »
Då jag inte gillar sylt så brukar jag baka bröd på bärresterna. Brödet blir saftigt och gott.

corona

  • Inlägg: 94
    • -
    • Årbo Gård
SV: Resterna i saftmajan?
« Svar #14 skrivet: 13 aug-10 kl 22:04 »
Åh så många bra tips!!!
 Tusen tack!!!!  :D
"Hundar kommer när man ropar på dom;
Katter tar ett meddelande och återkommer senare"
- Mary Bly

fjällan

  • Inlägg: 318
    • Östergötland
SV: Resterna i saftmajan?
« Svar #15 skrivet: 13 aug-10 kl 22:19 »
jag har kört groset i passertillsatsen, så som man gör äppelmos, tillsatte något lite vatten, när man kokar saft behöver man ju inte rensa så jättenoga och i passermaskin får man då bort ev skräp,


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

471 gäster, 2 användare
Efwa, javill

* Forum

* Om tidningen Åter



- Makalöst mysig och lärorik tidning för en som tycker om återbruk och självhushållning!
/ PW

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser