Det förekommer knappast att man använder kärl av zink. Är det inte förzinkad (galvaniserad) stålplåt du tänker på?
Det som avgör om det ska fällas ut otrevliga mängder zinkjoner i maten är dess pH-värde. Eftersom zink är en väteutdrivande metall så löses den lätt i sur miljö - man ska alltså absolut inte ha saft, sylt, kolsyrat vatten etc i förzinkade kärl ens några minuter. Torra eller alkaliska (basiska) livsmedel bör det däremot inte vara någon större fara med.
Dock bör man även där se upp med att det bildas mikroskopiska kristaller, s k whiskers, som "fnasar av sig" från zinkytan. Det är inte så roligt om man får sådana i maten heller.
Ibland är förzinkade varor kromaterade på ytan för att slippa detta problem, men ur hälsosynpunkt är kromateringen ännu värre pga 6-värt krom som bl a är kraftigt allergiframkallande. Därför är kromatering förbjuden inom EU sedan sommaren 2006 (RoHS-direktivet).