Hej Sommartorparen !
Hade jag gjort vin som du gör hade jag inte alls gjort dom du gjort ... men nu har du gjort som du har gjort och då får jag väl försöka hjälpa dig.
Ny bottensats kommer att bildas så länge vinet är grumligt, bottensats är ju just grummel som sjunker ner till botten. Så länge det jäser och kommer upp små bubblor av koldioxid och man har en tuss bomull i flaskhalsen är vinet ganska skyddat men när jäsningen har slutat kommer luft att tränga in, detta gör att vinet oxiderar, i bästa fall blir det nåt sherryliknande av det hela annars är risken betydligt större att det blir mer åt vinägerhållet.
Så länge vinet fortfarande jäser är det ingen ide att hålla på och hälla om det för att få bort bottensats, istället är det en bra ide att låta det jäsa färdigt och börja klarna ordentligt innan man ger sig på att skilja bort bottensatsen.
Beroende på hur mycket socker som var i från början, vilken/om någon jäst som använts och vilken temperatur flaskorna står i tar det olika tid för det hela att jäsa klart så det är svårt att ge exakta råd.
Så länge du ser bubblor komma upp i vätskan, låt bomullen sitta kvar. Sen sätt på korkar och öppna varje dag för att se om det blir tryck i flaskorna. När det inte längre pyser när du öppnar korkarna kolla med längre intervaller, typ 1 g per vecka. När det inte pyser ens efter en vecka, häll föriktigt över på rena (sterila) flaskor och låt stå (ligga) ett tag, några månader innan du smakar.
Flakorna skall vara fulla, luften i flaskan gör bara skada.
Lite bottensats i flaskan gör ingen skada, är det ett tjockt lager kan det skapa mycket obehaglig smak/doft efter längre lagring. Det kan bildas sulfiter (ruttna ägg) när jästen bryts ner.
När man jäser med "vilda" jästsvampar kan resultatet bli väldigt varierande, allt från bra till vedervärdigt.
Vill man vara säker på resultatet skall man använda vinsvavla (E221 och/eller E224) för att ta kål på mikroorganismer och sen tillsätta en ren jäst. Som vinmakarna gör. Finns hos bryggbutiken, dameajanne finns på närmsta loppis 5,10 eller 25 liter för några kr/EUR.
Att jäsa vin i flaskor är lite lurigt, kolsyretrycket kan lätt spränga en flaska om man glömmer bort den nån månad och i bästa fall behöver man bara plocka glasplitter som sitter inkilat i väggar och tak och svabba upp massa klibbigt vin.
Betydligt bättre att låta vinet jäsa färdigt i en dameajanne med ett vattenlås och sen hälla den färdiga brygden på flaska för vidare lagring.
F.ö. är fläderblomsvin som tidigare nämnts i tråden en av mina favoriter, tillsammans med slån- och björnbär.