http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Kemiska-amnen/Forpackningsmaterial/Nya-typer-av-forpackningar/I länken ovan diskuteras nuvarande och kommande "intelligenta" förpackningar.
Det gäller ju då att se för vilken förpackningen är intelligent.
Är det OK att t ex tillsätta ämnen som kamouflerar en försämring?
http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/committees/envi/20030610/497472SV.pdfCitat från ovanstående länk.
Användningen av kolmonoxid, CO, som gas vid förpackning av ömtåliga livsmedel i
modifierad atmosfär uppfyller de tre kriterier som ställs upp i direktiv 89/107/EEG för
godkännande av nya livsmedelstillsatser:
- det medför ingen risk för människors hälsa. I december 2001 angav EU:s vetenskapliga
kommitté för livsmedel att användningen av kolmonoxid som gas vid förpackning av kött i
modifierad atmosfär är helt säkert i ”quantum satis”-nivåer,
- det finns ett rimligt och säkert teknologiskt behov,
- användningen vilseleder inte konsumenterna (första, andra och tredje strecksatsen i
bilaga 2 till nämnda direktiv).
Kolmonooxid om den tillsätts dagens livsmedelsgas (som kan vara allt ifrån CO2 till luft med reducerat O2), så har den som effekt att kamouflera köttets ålder, när köttet skulle bli grått, kommer gasen att reagera med ämnen i köttet, så det får rödare fräschare färg, alltså kan det antingen användas för att fuska med åldern eller att man framskjuter bäst före, och det syns inte på köttet att det kanske varit fruset i två år, sedan behandlats i bakteriehämmsre, för att därefter ligga i kylförpackning i ett par veckor. Tillsammans med de nya förpackningarna, blir knappast någon mat färsk, utan en konserv. Äts den sedan i storkök, kan den dessutom vara tillagad fyra dagar före.
Jag kan inte se att en sådan utveckling kan vara smart för konsumenten, eller ens förhindra att mat förfares, då det är andra orsaker till att vi slänger mer mat, den slängda andelen har ju ökat med alltmer sofistikerad livsmedelsteknik. Hur hälsosamt är en mat där snart hundratals gränsvärdesparametrar måste stämma, för att det överhuvudtaget ska vara lagligt. Och om så lagligt, finns ju hälsoriskerna där ändå.
Salmonellaskräcken som präglades i oss från 50-talet efter händelsen ("paratyfusen") med en korv tillverkad i Alvesta , som då orsakade 90 dödsfall, har gjort att det är främst rädslan för smitta som är aktuell, och alla andra aspekter på mat och förpackning, har inte samma uppmärksamhet. (Korven som hade smittan av paratyfusen (som det hette då) fick då dåligt rykte, men man var långt framme i marknadsföringen redan då, och lanserade samma konserverade korv igen under varumärket "Bullens Pilsnerkorv". Korven firade 50-årsjubeleum 2003, på bullens.se i artikeln om korvens historia nämns inte att den är lika lång som tiden till den stora epidemin, men det ska kanske hänföras till korvens förhistoria, då den brandades om med hjälp av en kändis).
En film om CO i mat från USA