Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Naturlig biskötsel  (läst 34002 gånger)

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
SV: Naturlig biskötsel
« Svar #20 skrivet: 16 jan-10 kl 12:54 »
Nu vet vi ju faktiskt inte alls vad trådstartaren menar med naturligt, det hade varit intressant att veta!

Inga av våra tamdjur lever ju helt naturligt, men att hålla djur så naturligt som möjligt är ju nåt annat.

Så naturligt som möjligt behöver väl inte alls betyda att man skall strunta i djuren? Jag har mina highland så naturligt som möjligt = de går ute året om och sköter sig mycket själva. Men självklart ger jag dem mat och vatten, tillsyn varje dag och en o annan klapp på mulen.... ;)
Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.

quintus

  • Inlägg: 224
SV: Naturlig biskötsel
« Svar #21 skrivet: 16 jan-10 kl 17:19 »
I bland sätter man likhetstecken mellan "naturligt" och ekologiskt. Jorbruksverkets vägledning om ekologisk biodling kan vara en nyttig läsning.

Jag finner inte ord. Städade. Min spontana reaktion är VILKEN JÄVLA BULLSHIT! Jag förstår inte att ett statligt verk kan sänka sig till nåt liknande. Människor som har skrivit det borde spärras in. Rent kunskapsmässig borde det vara skälig grund för en uppsägning.

Man skriver:

”Grundregeln är att om ett ekologiskt djur blir sjukt ska du omedelbart låta behandla djuret, så att det inte lider. Det ekologiska regelverket förordar som grundregel att man använder fytoterapiprodukter, homeopatiska produkter och spårelement och andra produkter hellre än vanliga veterinärmedicinska läkemedel. Förutsättningen är att de alternativa preparaten är det lämpligaste alternativet, annars får du använda vanliga veterinära läkemedel, föreskrivna av veterinär. ”

Nu är det så att regelverket säger att man få använda bara preparat som är godkända av läkemedelsverket.

Sveriges veterinärförbund i sitt yttrande  rörande Alternativmedicinska behandlingsmetoder för djur säger: ”…medel eller den metod djuret behandlas med skall ha påvisad och kontrollerbar effekt. En lösning här kan vara att använda preparat skall vara godkända av läkemedelsverket, och att krav på dokumenterad effekt skall värderas. För närvarande gäller att homeopatiska preparat för livsmedelsproducerande djur inte får registreras

Det finns andra intressanta saker man kan finna:

”Det finns ett otal exempel i den medicinska litteraturen, på djur som fått homeopati istället för läkemedel, och till följd av detta lidit svårt och i värsta fall avlidit på grund av sjukdomar som är lätta att behandla med vanliga läkemedel. (Se: Ingvar Ekesbo, Förekomst och konsekvenser av homeopati på husdjur, Svensk Veterinärtidning Nr 16, Vol 52, år 2000)”

”Att förespråka behandlingar utan vetenskapligt grundad effekt äventyrar såväl djurskydd som smittskydd och ekonomiska värden. Detta är något som svenska veterinärer inte vill medverka till.”

Föreningen Vetenskap och Folkbildning säger: ”…Det är ett besynnerligt avsnitt. Det säger alltså att man i första hand ska använda växtbaserade eller homeopatiska preparat, men om dessa inte hjälper är det tillåtet att använda fungerande veterinärvård. Självfallet kan man använda homeopatiska preparat "under förutsättning att de har en effektiv terapeutisk verkan på den djurart och under de förhållanden som behandlingen är avsedd för". Det är bara det att inga homeopatiska preparat existerar som har någon effekt utöver placebo. Vad är det då för mening med att framhålla homeopatika i reglerna? ”

Eller:

”Det är lätt att dra slutsatsen att regler för djurhållning i ekologiskt lantbruk skulle vara framtagna med djurens behov som grund. Istället har man som grund för besluten tagit människors förväntan och önskemål på ekologiska produkter med målet att hålla människors förtroende för sådana uppe.”

Fytoterapiprodukter (t.ex. växtextrakt och växtessenser). Fytoterapi är en alternativ behandlingsmetod, där örters och medicinalväxters läkande effekt står i centrum.

Återigen – det finns inte fytoterapiprodukter godkända av läkemedelsverket. Det finns inga studier om dessa medel inom biodlingen heller.

Vad säger Wikipedia om homeopati? ”Homeopatin avvisas av vetenskapen som en pseudovetenskap, Man anser att homeopatin är en kvarleva från alkemins tid.”

Hur kan ett statligt verk förorda någonting som avvisas av vetenskapen? Hur kan ett statligt verk förorda användning av medel som inte är godkända och ingen har aning om deras effekter eller sidoverkningar? Vad händer om dessa preparat fastnar i honungen? Vad säger Livsmedelsverket?

Så jag upprepar att den rekommenderade skriften är en JÄVLA BULLSHIT!


« Senast ändrad: 16 jan-10 kl 17:25 av quintus »

quintus

  • Inlägg: 224
SV: Naturlig biskötsel
« Svar #22 skrivet: 16 jan-10 kl 17:42 »
I bland sätter man likhetstecken mellan "naturligt" och ekologiskt. Jorbruksverkets vägledning om ekologisk biodling kan vara en nyttig läsning.

I den nämndsa skriftern står:

”Du ska huvudsakligen ha naturligt material i dina bikupor och till annat material som används inom biodlingen. Naturmaterialet ska innebära att risken för att miljön eller produkterna från biodlingen inte förorenas. Den svenska tillämpningen av detta är att bikupornas tomma vikt till minst hälften ska bestå av naturligt material. Med tom vikt menas en kupa utan bin och honung, men med den eller de lådor samhället har året om, ramar, botten och tak. Naturligt material är till exempel trä.”

Min tolkning – kupbotten skall utgå från en tvåtumsplanka och sedan kan resten av kupan innehålla hur mycket plast som helst.


Mirtha

  • Inlägg: 12
    • Dalarna
SV: Naturlig biskötsel
« Svar #23 skrivet: 16 jan-10 kl 17:48 »
Här tror jag att du slår huvudet på spiken -  det är långt ifrån alla som tycker att meningen med biodling är att få honung i burken! Man kan ha bin enbart för att öka pollinering av sina grödor och man kan mycket väl ha bin enbart för binas egen skull.
Jag vet inte exakt vad det var för svar Mirtha var ute efter i sitt original-inlägg, men det är inte alla som önskar sig en rationell och högproduktiv biodling.



Hej Catalan!

Uppskattar verkligen dina inlägg, de motsvarar rätt så väl det jag var ute efter.Tack för länken!Kommer att läsa vidare i ämnet! F ö verkar det finnas rätt så många vinklingar i debatten och som nybörjare är det lätt att känna sig påhoppat av de som betraktar sig som veteraner både i ämnet och på Forumet (dock inte alla som reagerat på det viset, förståss!).

hälsn.

Mirtha

Michailov

  • Inlägg: 326
    • Västergötland
SV: Naturlig biskötsel
« Svar #24 skrivet: 16 jan-10 kl 17:58 »

Det ekologiska regelverket förordar som grundregel att man använder fytoterapiprodukter, homeopatiska produkter och spårelement och andra produkter hellre än vanliga veterinärmedicinska läkemedel.

Fytoterapiprodukter (t.ex. växtextrakt och växtessenser). Fytoterapi är en alternativ behandlingsmetod, där örters och medicinalväxters läkande effekt står i centrum.

Innebär detta att de rekommenderar thymol, som väl är växtextrakt från timjan?


/Michailov
Varför använda utländska ord när det finns adekvat, svensk vokabulär ?

quintus

  • Inlägg: 224
SV: Naturlig biskötsel
« Svar #25 skrivet: 16 jan-10 kl 18:24 »
Innebär detta att de rekommenderar thymol, som väl är växtextrakt från timjan?

Gå till http://wermdobiodlare.se/under/var.html och klicka i vänstermeny på Thymol


quintus

  • Inlägg: 224
SV: Naturlig biskötsel
« Svar #26 skrivet: 16 jan-10 kl 18:28 »

F ö verkar det finnas rätt så många vinklingar i debatten och som nybörjare är det lätt att känna sig påhoppat av de som betraktar sig som veteraner både i ämnet och på Forumet (dock inte alla som reagerat på det viset, förståss!).

Du är inte påhoppat. Det behöver du inite känna så. Det du "känner" är den verklighet som presentaras och inte stämmer överens med de ideal du har. Skyll inte på andra. Skyll på dig själv.

« Senast ändrad: 16 jan-10 kl 18:30 av quintus »

Hans Hultén

  • Inlägg: 191
    • Södermanland
SV: Naturlig biskötsel
« Svar #27 skrivet: 16 jan-10 kl 18:35 »
Jag och mina biodlarkollegor brukar definiera två sätt att bedriva sin biodling på.
Biodlare: är en person som är mån om sina bin och ser till att de sköts efter alla
                  konstens regler.
Biägare: är en person som bara äger bin och låter de sköta sig själva och med alla
                  de konsekvenser det medför.
Hans


Jano

  • Inlägg: 1097
    • Halland
SV: Naturlig biskötsel
« Svar #28 skrivet: 16 jan-10 kl 19:10 »
Naturlig biskötsel innebär att odla bin utan att störa dem allt för mycket. Onaturlig biskötsel är när man öppnar kuporna titt och tätt utan orsak utan bara av nyfikenhet. Jag skulle tro att de flesta seriösa biodlare bedriver naturlig biskötsel.

Mirtha

  • Inlägg: 12
    • Dalarna
SV: Naturlig biskötsel
« Svar #29 skrivet: 16 jan-10 kl 19:37 »
Det här har jag väldigt svårt att tro på... Hur kan honung, som är nyttigare än socker för människor, plötsligt bli sämre för bina? De är gjorda för att övervintra på honung genom årtusenden, liksom. Med statistik kan man bevisa det mesta  ;)
(Får mig att tänka på vällingindustin och amning, mm).
Hej Potatisblomma!
Jag delar din uppfattning om honungen likså om statistiken.Vad gäller sockerlösningen som bifoder under vintern så har en av lärarna på min nybörjarkurs utryckt tveksamhet om det var enda möjliga alternativ utan att utveckla det vidare annat än att bina har i många herrans år lyckas övervintra på sin honung innan vi mäniskor börjat exploatera binas arbete.

hälsn.

Mirtha

quintus

  • Inlägg: 224
SV: Naturlig biskötsel
« Svar #30 skrivet: 16 jan-10 kl 19:56 »
Jag delar din uppfattning om honungen likså om statistiken.Vad gäller sockerlösningen som bifoder under vintern så har en av lärarna på min nybörjarkurs utryckt tveksamhet om det var enda möjliga alternativ utan att utveckla det vidare annat än att bina har i många herrans år lyckas övervintra på sin honung innan vi mäniskor börjat exploatera binas arbete.
Jag kommer att ställa upp på din uppfattning så fort du presenterar vinteöverlevnadstatistik hos vilda samhällen. Från de "exploaterade" man vet att vissa honungssorter inte lämpar sig till övervintrig och därför ge man de socker som ersättning för honung man vill komma åt. Det är människans natur att exploatera. Hästar att rida på, jorden som utarmas för att man odlar diverse saker i den, vattenkällor som töms för att vi skall ha nåt´att dricka. Jag är väl cynisk eller hur?

Calatan

  • Inlägg: 28
    • Västergötland
    • Addicted to Honey
SV: Naturlig biskötsel
« Svar #31 skrivet: 16 jan-10 kl 20:38 »
Hej Catalan!

Uppskattar verkligen dina inlägg, de motsvarar rätt så väl det jag var ute efter.Tack för länken!Kommer att läsa vidare i ämnet! F ö verkar det finnas rätt så många vinklingar i debatten och som nybörjare är det lätt att känna sig påhoppat av de som betraktar sig som veteraner både i ämnet och på Forumet (dock inte alla som reagerat på det viset, förståss!).

hälsn.

Mirtha
Det finns sannerligen många vinklingar i debatten. Jag ser framför mig en skala där ena extremen utgörs av starkt industrialiserade biodlare med hundratals kupor där maximal honungsskörd eftersträvas. Andra extremen utgörs av småskaliga biodlare där fokus ligger på att ge bina så naturliga förutsättningar som möjligt och störa bisamhället så lite som möjligt (vegantänkare och mindre vetande personer som Sten-Åke så ödmjukt uttrycker det). Varje enskild biodlare hittar sin egen plats på denna skala.

Inte mig emot men det finns lämpliga sorter honung att övervintra bin på men det finns mindre lämpliga sorter med. Vad är det för filosofi att antigen låta bin svälta ihjäl eller att drabbas av utsot?
Jag vet inte var du läst om filosofin att svälta bin eller låta dem drabbas av utsot; det låter som ett hemskt synsätt. Eftersom du inte läste inlägget du svarade på så kommer innebörden här igen: Mata med socker endast i absoluta nödfall [Feed sugar only when absolutely necessary]. Ser man att bina har för lite foder inför vintern så ger men dem naturligtvis sockerlösning (ett solklart nödfall). Att däremot systematiskt ta ifrån dem så mycket honung att de inte klarar sig över vintern tycker jag känns fel.

Jano

  • Inlägg: 1097
    • Halland
SV: Naturlig biskötsel
« Svar #32 skrivet: 16 jan-10 kl 20:44 »
Det går alldeles utmärkt att övervintra bin på honung. Förutsättningen är att man vet vad den är tillverkad av. Fruktblommor, hallon, maskros och klöver som råvara går bra. Alltså sommarhonung. Raps, rybs,diverse bladhonung samt ljung är mindre bra av olika orsaker.

 

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Naturlig biskötsel
« Svar #33 skrivet: 16 jan-10 kl 23:51 »
Hur kan man ta sig igenom en nybörjarkurs i biodling utan att känna till att man har krav på sig att bekämpa Varroa?

Man kan helt enkelt inte ha gått någon utbildning alls, så dåliga kursledare finns helt enkelt inte.

Jag tycker allt för många bortser från vikten av att sköta sina samhällen rätt, man måste bekämpa Varroa och kunna se om sitt samhälle, följa lagstiftningen och ha kontakt med sin bitillsyningsman på orten hur naturligt ni än kallar er driftform.

Hans Hultén

  • Inlägg: 191
    • Södermanland
SV: Naturlig biskötsel
« Svar #34 skrivet: 17 jan-10 kl 09:06 »
Man kan helt enkelt inte ha gått någon utbildning alls, så dåliga kursledare finns helt enkelt inte.

Jag tycker allt för många bortser från vikten av att sköta sina samhällen rätt, man måste bekämpa Varroa och kunna se om sitt samhälle, följa lagstiftningen och ha kontakt med sin bitillsyningsman på orten hur naturligt ni än kallar er driftform.
Ett av dina bästa inlägg Sten-Åke, håller med till 110 procent.
Hans

Bo

  • Inlägg: 4238
SV: Naturlig biskötsel
« Svar #35 skrivet: 17 jan-10 kl 09:29 »
Om man skulle vilja hjälpa det nordiska biet att etablera sig på nytt i landet, skulle detta kunna hota näringen genom smittspridningsrisken? - Man kan ju istället tänka sig att det sker ett naturligt urval så att man får fram bin som har försumbara problem med sjukdomar och parasiter. - Som det fungerat förut under årmiljarder.

Det som saboterade för vilda honungsbin i Norden var väl bortstädandet av sjuka träd och inga bohål kvar som fungerade för övervintring och kanske förlusten av rikblommande ängar och betesmarker.

ersam

  • Inlägg: 2875
    • -
SV: Naturlig biskötsel
« Svar #36 skrivet: 17 jan-10 kl 10:58 »
Vad säger de lärde om det nordiska biet - är det en art som funnits naturligt i Norden?

Eller är det som jag hört någonstans att bin flyttats hit från Europa i omgångar sedan lång tid tillbaka. Troligen har svärmat gått iväg och andra svärmar fångats in men att de någonstans utgår från mänsklig närvaro.

Finns det andra "naturliga" biraser i Norden?

Curt

  • Inlägg: 621
SV: Naturlig biskötsel
« Svar #37 skrivet: 17 jan-10 kl 11:41 »
Det nordiska biet nådde Skandinavien för ca 10000 år sedan dvs efter istidens slut. Om man vill kalla det inhemskt är ju en definitionsfråga. Är Sveriges befolkning inhemsk?

toredh

  • Gäst
SV: Naturlig biskötsel
« Svar #38 skrivet: 17 jan-10 kl 12:18 »
Jag är en nybörjare (har just avslutat nybörjar kurs)vad gäller biodling.Planerar starta i en liten skala med ett par kupor  i västra Dalarna och önskar göra biodlingen så naturlig som möjligt, så nära vildbinas levnadssett som möjligt.Är det realistiskt?Har någon egen erfarenhet av detta?Har ni några konkreta råd?

Ja, kolla in biodynamiska.se och kurs med tyska Demeter biodlare. Det tror jag är så nära man kan komma "naturlig biodling".
I grova drag innebär det att att inte odla drottningar och prägla mellanväggar. Utan att arbeta med den starka svärm/förökningsdriften bina har och låta dom bygga sitt yngelrum fritt. Det går sedan utmärkt att kombinera med driftformer som biodlaren kan acceptera.
Innan någon vän av ordning spritter till liv vill jag nämna att det också går utmärkt att utföra behandlingar mot varroa. Man kanske tittar mer på var i sin utveckling samhället är, och använder mildare kemikalier oftare.
Lycka till med att finna din väg in i naturligt biodlande, så nära binas levnadscykel! Det går!

quintus

  • Inlägg: 224
SV: Naturlig biskötsel
« Svar #39 skrivet: 17 jan-10 kl 12:34 »
Lycka till med att finna din väg in i naturligt biodlande, så nära binas levnadscykel! Det går!

Det naturligaste måste väl vara att låta de vara i skogen. Att stoppa de i konstgjorde bostäder bryter man mot deras naturliga sätt att bygga egna bostäder, svärma eller icke svärma och övervintra. Att varroabehandla måste vara en mycket svårt angrepp mot naturligheten. Det är inte "naturlig" alls. "Naturlig biodlare" är inte alls nära binas naturliga sätt.

Jag anser att det finns två sätt att biodla på. Ett bra och ett dåligt.

Min känsla säger mig att en grupp biodlare vill framhäva sin naturlighet och vill uppfatta sig som  biodlingens aristokrati. De vill gärna framstå förnärmare.



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

585 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Makalöst mysig och lärorik tidning för en som tycker om återbruk och självhushållning!
/ PW

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser