Hej!
På 15 kvm kan man få ut mycket grönsaker och antagligen en god sommar täcka behovet av grönsaker för en person från senvår till senhöst. Jag ska berätta lite hur jag gör för att få stora skördar på liten yta.
Jag tycker man ska tänka igenom väldigt noga vilka grönsaker man gillar och vad man äter mycket av innan man börjar sin planering. Man kan välja att planera så att grönsakerna mognar allt eftersom man hinner äta upp dem. Eller vill du ha stor skörd av något för att lagra? Du pratar om 30 tomatplantor, det ger ju otroligt mycket mer tomater på höstkanten än vad man kan äta själv. Man kan också satsa på att odla sådant som är dyrt och svårt att få tag på.
Sedan gäller noggrann planering. Jorden utnyttjas bäst om den är dubbelgrävd och man har tillfört mycket organiskt material, kompost och gödsel. Allra effektivast blir det om man sätter upp sargar av trä runt bäddarna så att jorden kan användas ända ut i kanten (jag brukar plocka upp brädor ur containrar vid byggen, det slängs massor av fint trä som man kan använda). Det är då också lätt att fylla på med kompost och förbättra jorden. På den här typen av bädd kan man odla tätare än vad som står i odlingshandböcker, men odlar man för tätt så får man räkna med att varje grönsak blir mindre.
För att utnyttja jorden effektivt låter man alltid någon gröda växa på den. För att ytterligare snabba på, förkultuvera plantor som du sätter ut. T ex sallat, asiatiska grönsaker, kål, bönor mm. Genom att sätta ut en planta i stället för att så i jorden sparar man mycket tid och det är t o m möjligt att få ut mer än tre skördar på samma plätt.
Rent praktiskt kan jag odla så här, tex. Så fort jorden reder sig sår jag sallat, spenat, rädisor, as grönsaker, lök, rotfrukter, potatis, jordärtskockor, sockerärt. I slutet av våren är sallat, as grönsaker klara - jag skördar då och sätter ut plantor av majs, bönor, squash, kål. I början kan de växa mellan sallaten, de klarar sig då bättre mot stark sol. Squash och gurka trivs på komposten, genom att låta dem växa på höjden blir det plats på marken för bladgrönt. Bönor och ärter kan slingra sig runt majsen, på marken kan man täcka med vintersquash. Jordärtskockor kan bilda en häck som skyddar mot vinden, svårt att bli av med eftersom man lätt glömmer en skocka i jorden. Potatis tar mycket plats, eftersom det är en billig grönsak kan man välja att köpa den.
Börja skörda lök när den fått en ordentlig blast och använd allt. Morötter kan skördas när de blivit fingerstora och rödbetor när de är som golfbollar. Man får då väldigt goda primörer som slår allt man kan köpa i affären. Allt eftersom man skördar sår man nytt, morötter och rödbetor kan ge två skördar. Tyvärr går det dock inte att förkultivera rotsaker. Tänk på att tillföra gödsel eller kompost för varje ny omgång du sår.
Se till att ha plantor för utplatering hela säsongen. I juli sår man en andra omgång as grönsaker som blir klara på höstkanten. Man kan även så senare på hösten, i september, sallat och as grönsaker. Man låter plantorna växa utan att skörda dem. Har man tur övervintrar de och ger skörd mycket tidigt nästa år.
Lätt att förvara är gul lök, torkas och förvaras torrt, grönkål och purjolök kan stå på landet över vintern, chili torkas lätt, tomater kan man frysa in hela eller mixade, bönor och bladgrönsaker fryser man in, kål och gurka brukar jag syra, vintersquach kan ligga i köket några månader (har fortfarande kvar).
Vill man ytterligare öka sin självhushållning kan man plocka vilda gröna blad som nässlor och kirskål och frysa in för vinterbehov. Alldeles gratis dessutom.
Vill du har fler idéer, titta in på min sida
www.kagus.nu/odling. Där finns t ex odlingsschema och snabbfakta för varje grönsak.
Lycka till!
Karin