Vinäger! Göra vin ut av dom, kanske blandat med äpple, och sen förvandla det till vinäger, det är det bästa som finns. Själva vinet är dock rätt beskt om inte man har i mycket äpple. Att göra vinäger är det bara att ta vinet in ett öppet behållare, t.ex en kruka eller ett stort konserveringsburk, sen ha i 'vinägerns moder' (engelska, 'mother of vinegar'), detta är ett geleklump som bilder sig i vinäger, om man köper ekologisk äppelcidervinäger bruker den bildas i flaskan efter ett tag. Vinägerorganismen behöver syre så sätta inte ett lock på krukan, förutom ha på en tygbit, fästat med gummiband så att luft kan komma in men inte damm. Näe den smakar tillräckligt surt tar man utt modern, sila vinägern och tappa upp på flaskor. Det går ju att pasterisera också om inte man vill att mer moder bildas men jag brukar bara ta ut det nät drt formas (att undvika att det hela blir bara gele!). Beror väl på hur länge man ska förvara den. Själva modern kan förvaras i kylskåpet ett bra tag.
Man kan ju göra modern själv också, har inte gjort själv men det är tydligen lett. Finns en beskrivning i boken 'living on the earth' av alicia bay laurel, men någon har lånat min kopia just nu.