Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Rabarber....  (läst 4795 gånger)

Assistenten

  • Inlägg: 87
  • Får man inte choklad i himlen, vill jag inte dit!
Rabarber....
« skrivet: 20 jun-09 kl 20:30 »
Jag får väldigt mycket rabarber varje år och samma problem varenda säsong.....Vad ska jag göra med dem....
Jag kokar soppa, kräm, saft, sylt, chutney, marmelad och bakar lite kakor på dem....men skulle gärna ha lite mer allternativ på recept....

Har ni något som ni vill dela med er av?

Tacksam för tips och råd.

//Alvin
Är man ute på djupt vatten, är det klokt att hålla munnen stängd....

Pjöllerberg

  • Inlägg: 2561
    • Blekinge
SV: Rabarber....
« Svar #1 skrivet: 20 jun-09 kl 20:57 »
Rabarbervin låter trevligt åtminstone.
Googla för recept.

februaribarn

  • Gäst
SV: Rabarber....
« Svar #2 skrivet: 21 jun-09 kl 00:40 »
Skänk till mig ;D får aldelles för lite rabarber jag.

Assistenten

  • Inlägg: 87
  • Får man inte choklad i himlen, vill jag inte dit!
SV: Rabarber....
« Svar #3 skrivet: 22 jun-09 kl 22:43 »
Hade du gärna fått om du bodde i närheten av mig..... ;D


Jag brukar mylla ner kompostjord varje vår och det växer som bara den  ;D ;D
Är man ute på djupt vatten, är det klokt att hålla munnen stängd....

poze

  • Inlägg: 630
    • Östergötland
SV: Rabarber....
« Svar #4 skrivet: 23 jun-09 kl 11:39 »
Koka i sockerlag och torka så har du ett jättegott godis!

Sälj: "soppa, kräm, saft, sylt, chutney, marmelad och bakar lite kakor"
Why make it fast when you can make it beautiful ? Jag har alltid rätt, är min provisoriska bedömning tills motsatsen gjorts trolig.

Assistenten

  • Inlägg: 87
  • Får man inte choklad i himlen, vill jag inte dit!
SV: Rabarber....
« Svar #5 skrivet: 25 jun-09 kl 07:54 »
Koka i sockerlag och torka så har du ett jättegott godis!

Sälj: "soppa, kräm, saft, sylt, chutney, marmelad och bakar lite kakor"


Intessant...Kan du utveckla tillvägagångsättet lite. mått osv. ;D
naturligt godis är ju oftast väldigt gott!
Är man ute på djupt vatten, är det klokt att hålla munnen stängd....

Fejklycka

  • Inlägg: 9
SV: Rabarber....
« Svar #6 skrivet: 30 jun-09 kl 19:06 »
Jag är bara gäst  här och tittade in som hastigast efter rekommendationer från min son.

Sitter här med en härlig rabarbersorbet som sonen gjorde i går kväll av frysta rabarber och färsk citronmeliss. Underbart i hettan, särskilt när man sitter med feber och världens dunderförkylning.

Här är receptet om någon är intresserad:

500 g rabarber
1½-2 dl vatten
1-1½ dl råsocker
1 tsk äkta vaniljsocker
1/4 dl hackad citronmeliss (eller mer, eller uteslut)
1-2 äggvitor

Koka rabarber, vatten och socker till en kompott. Kyl och tillsätt citronmeliss och vanilj. Ställ i frysen. Ta ut varje halvtimme och vispa grundligt igenom smeten. När allt är lite mer än halvfruset vispas äggvitorna för sig till hårt skum och vänds ner i sorbeten. Ställ in i frysen igen och fortsätt att vispa runt varje halvtimme tills sorbeten är helt frusen (det tar ett antal timmar). Ta gärna fram en stund innan servering. Garnera med citronmeliss.

Mvh Zissi

februaribarn

  • Gäst
SV: Rabarber....
« Svar #7 skrivet: 01 jul-09 kl 10:52 »
Rabarbersorbet.... mmm. Låter jättegott, ska definitivt prova!

Peter in Slovenia

  • Inlägg: 37
    • Övriga världen
SV: Rabarber....
« Svar #8 skrivet: 30 jun-10 kl 14:43 »
Rabarber är väl stundvis en bristvara inom livsmedelsproduktionen. kilopriserna varierar mellan 10- 20 kr/kg. Överskottet tycker jag att man ska tjäna pengar på. Själv tillverkar jag björksavsdryck smaksatt med rabarber, mm. Samla och frys överskottet, efter skörd hyr du så ett godkännt kök på obekväm tid, köper burkar. sen är det bara att sätta igång med marmelad, saft, godis mm. Och genast har du höjt kilopriset till över 100 kr. rabarbergele gjord med björksav och kanel/ingefära vill jag prova. Sen förökar du plantorna och tjänar ännu mera. Därefter gör du samma sak med andra råvaror. Så har jag gjort i några års tid och det bidrar till ekonomin. Tips finns på Eldrimners sida.
/ Peter i Bonäset.
Explorer of food and abandoned places. Food producer and farmer.

Pippilutt

  • Inlägg: 208
    • Södermanland
SV: Rabarber....
« Svar #9 skrivet: 30 jun-10 kl 16:37 »
Hur hittar jag Eldrimners sida?
Får meddelande att det inte gjorts några inlägg.
Att arbeta är kul - det har jag sett själv

Peter in Slovenia

  • Inlägg: 37
    • Övriga världen
SV: Rabarber....
« Svar #10 skrivet: 30 jun-10 kl 16:47 »
www.eldrimner.com
Det är ett nationellt resurscentrum för småskalig och hantverksmässig livsmedelsproduktion. Bra bra service för nystartare och andra i startgroparna. Har varit på kurser där för ett par år sedan när jag startade min verksamhet.
/ Peter
Explorer of food and abandoned places. Food producer and farmer.

 

elin A

  • Gäst
SV: Rabarber....
« Svar #11 skrivet: 01 jul-10 kl 12:00 »
tänk om man hade hoft rabarber i sånt överskott vad glad jag hade vart älskar rabarber

Lailalotta

  • Inlägg: 22
    • Jämtland
SV: Rabarber....
« Svar #12 skrivet: 11 jul-10 kl 22:16 »
Ett tips är att krydda rabarber med citron och kardemumma, när du gör sylt, marmelad och sånt. Nu vet jag inte om du kanske redan har testat det. Men det är så smaskigt!!

tench

  • Inlägg: 764
    • -
    • Solrot
SV: Rabarber....
« Svar #13 skrivet: 12 jul-10 kl 15:07 »
rabarberglass
En pragmatiskt lagd trädgårdsmästare, natur- och datatekniksromantiker med drömmar om framtida yrkesodling.
Skriver om natur, grönsaksodling m.m. på http://solrot.se
Må gott \o/

Irmelinis

  • Gäst
SV: Rabarber....
« Svar #14 skrivet: 16 jul-10 kl 13:33 »
Marinera råa rabarber-bitar i lite, lite vatten, honung, rosmarin. Om man vill kan man tillsätta torkad frukt. Låt stå i kyl i ca 2 dagar, sedan kan du äta det som godis, ha i filen, eller göra raw food-paj :D

Pajdeg till raw-paj:
2 dl blötlagd (över natten) mandel (eller valfria blötlagda nötter)
2 msk honung, eller 6 st färska dadlar
1 tsk kanel
3 msk kallpressad rapsolja

Mixa allt utom oljan i matberedare, häll i en skål, tillsätt oljan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och häll på fyllningen. Klar att äta!

Ev. kan man göra mandel/nötgrädde till.
1 dl mandel eller cashewnötter
4 dl vatten
2 msk honung
vanilj

Häll allt i en skål och mixa med stavmixer eller matberedare. För mer såsig konsistens tillsätt mer vatten.


JennyN

  • Inlägg: 874
    • Jennys frön & sånt
SV: Rabarber....
« Svar #15 skrivet: 21 jul-10 kl 21:40 »
Marmelad på rabarber och morot blir fantastiskt gott, men smakar inte som varken rabarber eller morot.
1 kg vardera av rabarber, morot, socker.
Strimla morötterna i matberedeare eller riv på rivjärn.
skär rabarbern i cm-små bitar. Blanda i kastrull/gryta med sockret.
Koka/sjud 30 minuter med lock på svag värme. Tag av locket och koka med lite mera fart ytterligare 30 minuter. Häll upp på varma burkar. Marmeladen blir inte så fast, mer som sylt i konsistensen.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

694 gäster, 2 användare (1 dolda)
Nataks

* Forum

* Om tidningen Åter



- Det här är tidningar som jag kommer hålla reda på och spara på samma ställe, de fungerar som en uppslagsbok!
/Lovisa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser