Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  blåmögelost!!  (läst 1384 gånger)

hulda7

  • Inlägg: 44
blåmögelost!!
« skrivet: 02 maj-09 kl 09:36 »
finns det någon som har ett bra recept på blåmögelost skulle vara evigt tacksam!! :'(
äldre kvinna har getter o andra lantrasdjur

Gruff

  • Inlägg: 4572
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: blåmögelost!!
« Svar #1 skrivet: 02 maj-09 kl 13:37 »
Vad är det för mjölk, till att börja med?

hulda7

  • Inlägg: 44
SV: blåmögelost!!
« Svar #2 skrivet: 03 maj-09 kl 11:35 »
getmjölk förstås
äldre kvinna har getter o andra lantrasdjur

Gruff

  • Inlägg: 4572
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: blåmögelost!!
« Svar #3 skrivet: 03 maj-09 kl 12:37 »
Vad är det för förstås med det?  ;) Jag ska kika, vad jag kan rota fram.

hulda7

  • Inlägg: 44
SV: blåmögelost!!
« Svar #4 skrivet: 03 maj-09 kl 17:29 »
oki tack!!!1 ;)
äldre kvinna har getter o andra lantrasdjur

 

ninna b

  • Gäst
SV: blåmögelost!!
« Svar #5 skrivet: 03 maj-09 kl 20:44 »
Såhär kanske...lite fritt ur huvudet. Det här är egentligen inget speciellt getmjölksrecept men jag brukar ysta efter det.

I 32 gradig mjölk tillsätts 1½-2% mesofil syrakultur plus Penicillium Roqueforti
Syra kort i ca 10 minuter
Tillsätt 25-30 ml löpe / 100 liter och låt stå 30-45 minuter.
Bryt grovt ca 2 cm
Rör varje halvtimme i ca 2- 2½ timme. Koaglet ska vara fast. Ph ca 6,1-6,2
Ös upp med durkslag, skaka bort så mycket vassle som möjligt.
Dränera i 20-22 grader Vänd varje timme  4-5 ggr.
Nästa dag salta ostarna antingen i saltlake eller torrsaltas ( 2 % )
Torka sedan ostarna  i 10-14 grader tills dom är torra, kan ta ett par dagar upp till 1-2 veckor.
Sen prickas ostarna så att blåmöglet inuti ostarna får tillräckligt med syre . Använd ett trubbigt föremål och stick tvärs igenom osten.
Sen lagras ostarna i ca 10-12 grader i 3- 4 veckor innan dom plastas och förvaras i 5 grader tills dom är färdiga. 2-3 månader.
Ph efter 2 timmar 4,6-4,8

Fråga på... kan jag svara så gör jag det.

« Senast ändrad: 03 maj-09 kl 21:06 av ninna b »

Gruff

  • Inlägg: 4572
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: blåmögelost!!
« Svar #6 skrivet: 03 maj-09 kl 22:05 »
God är den.

ninna b

  • Gäst
SV: blåmögelost!!
« Svar #7 skrivet: 04 maj-09 kl 07:24 »
Tack för det Gruff...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser