Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kunskapskälla för maskinkläckning  (läst 123059 gånger)

AnnaPåsen

  • Inlägg: 70
    • Blekinge
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #120 skrivet: 09 maj-12 kl 12:26 »
Nu känns det som att det kommer många frågor på en gång, men jag bara måste få kasta in en till! Har ett fint (?) hemmabygge som inte varit igång på säkert 20 år. Det är som en låda i masonit med lampor som gör det varmt, en termostat som släcker lamporna när tempblir för hög och en hydrometer som mäter luftfuktigheten. Jag har haft kläckaren igång två dygn och fortfarandr har temp inte kommit upp i mer än 34 grader! Hydrometern visar på 55% så det måste vara något knas med den - jag har nämligen inte ställt in något vatten än... Jag litade på makens utsaga att det inte skulle vara något krängel med kläckaren, så äggen hämtade jag glad i hågen i söndags. Ligger på vänt fortfarande, men jag börjar bli orolig att de inte ska klara sig om jag inte lägger i dem snart. Är det bara att sätta igång och hoppas på det bästa? NÅGON liten kyckling ska väl kunna ta sig? Eller är det bara dumt? Ska se vad det kan kosta att köpa en hydrometer idag, för det KAN inte vara 55% i den torra luften inne i lådan   :( Känner mig jättedum som inte kollade igenom allt innan jag hämtade ägg. Snopet på något vis...

Vilderness

  • Inlägg: 328
    • Norrbotten
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #121 skrivet: 13 maj-12 kl 21:42 »
Fuktigheten beror kanske på hur ni har det inomhus? Sommartid är det inte ovanligt med 40 - 60% relativ luftfuktighet inomhus, och nere hos er börjar det väl vara sommar..?
American Painthorse, American Quarterhorse, Cocker Spaniel, Wyandotte, Bärbuskar, Trädgårdsland och Örtmedicin!

Vilderness

  • Inlägg: 328
    • Norrbotten
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #122 skrivet: 20 maj-12 kl 07:44 »
I kväll har de legat i kläckaren i 24 dygn så nu ger jag nog upp och städar ur...

Lite fundersam över varför enbart 1 av 10 egna ägg kläcktes. Jag måste ha gjort något fel vid insamlandet och sparandet. Var de för gamla? (samlades in under ca 12 dagar), förvarat dem i för varierande temperatur? För varmt? De har stått med spetsiga änden neråt i en äggkartong som jag har vänt på två gånger om dagen. Av de ägg hönan ruvade själv kläcktes 2 av 3, och även ägg som har getts bort har haft bra kläck.

Köpeäggen (Stor Wyandotte silver/svartbandad) blev det bra resultat på ändå för att vara så amatörmässigt hanterat under hela tiden i maskinen :) 12 av 15 kläcktes. En dog tyvärr det första dygnet under hönan dock.
En slog hål i fel ände av ägget och orkade inte ta sig ut och två okläckta.
American Painthorse, American Quarterhorse, Cocker Spaniel, Wyandotte, Bärbuskar, Trädgårdsland och Örtmedicin!

Bell

  • Inlägg: 189
    • Västmanland
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #123 skrivet: 31 maj-12 kl 19:02 »
Har en äggkläckarmaskin som inte är av det nyaste slaget den har vattenbalja i botten och självdrag genom "pluppar" i taket.   
Funderar nu på detta med inställning av temperaturen.
Har en ny termometer från Högberga för att få rätt temperatur i den. 
Har inte rört inställningen under dagen. Ändå har temperaturen skifftat mellan: 37,6-38,8 Hur fungerar den temp inställningen? borde jag sänka något? Så att den inte går över 38,3 eller?
<3 Även rosen har taggar <3

mia1977

  • Inlägg: 39
    • Småland
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #124 skrivet: 01 jun-12 kl 08:11 »
Har en äggkläckarmaskin som inte är av det nyaste slaget den har vattenbalja i botten och självdrag genom "pluppar" i taket.   
Funderar nu på detta med inställning av temperaturen.
Har en ny termometer från Högberga för att få rätt temperatur i den. 
Har inte rört inställningen under dagen. Ändå har temperaturen skifftat mellan: 37,6-38,8 Hur fungerar den temp inställningen? borde jag sänka något? Så att den inte går över 38,3 eller?
I maskiner utan fläkt ska tempen gärna ligga någon grad högre än i maskiner med fläkt.
Jag har i detta nu kläckning i min lånade gamla skorv och jag har mätt 38° i nedre delen av ägget. Verkar bli 9 av 12!
Jag vill höja ett varningensfinger för vattenbaljan! Hade likadant i min maskin och första gången jag skulle kläcka hade jag den till hälften fylld hela tiden. Av de ägg som som låg i facket ovanför baljan blev det hålslag i ett ägg av 15 och den klarade sig inte ut utan dog.  :'(
I facket brevid hade jag ingen vattenbalja under och där fick jag 50% kläck! Jag tror helt enkelt att jag dränkte mina första stackare, flera var nämligen långt utvecklade såg jag när jag lös dem.
Denna gång har jag hållt 35% luftfuktighet första veckan, sedan ökat till ~45% för att sedan höja till ~55% sista dagarna.
Jag ställer in mindre skålar under och fler för att öka %.
« Senast ändrad: 01 jun-12 kl 08:13 av mia1977 »

Bell

  • Inlägg: 189
    • Västmanland
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #125 skrivet: 01 jun-12 kl 08:28 »
I maskiner utan fläkt ska tempen gärna ligga någon grad högre än i maskiner med fläkt.
Jag har i detta nu kläckning i min lånade gamla skorv och jag har mätt 38° i nedre delen av ägget. Verkar bli 9 av 12!
Jag vill höja ett varningensfinger för vattenbaljan! Hade likadant i min maskin och första gången jag skulle kläcka hade jag den till hälften fylld hela tiden. Av de ägg som som låg i facket ovanför baljan blev det hålslag i ett ägg av 15 och den klarade sig inte ut utan dog.  :'(
I facket brevid hade jag ingen vattenbalja under och där fick jag 50% kläck! Jag tror helt enkelt att jag dränkte mina första stackare, flera var nämligen långt utvecklade såg jag när jag lös dem.
Denna gång har jag hållt 35% luftfuktighet första veckan, sedan ökat till ~45% för att sedan höja till ~55% sista dagarna.
Jag ställer in mindre skålar under och fler för att öka %.
En hel vetenskap :)
Ja hydrometern har visat på 60% när det var vatten i baljan. Nu är vattnet så gott som slut & den har gått till ner 40% under natten. Har inte fyllt på vatten sedan jag började ställa in den i tisdags. Ok så det är bättre att sätta in småskålar med vatten än en stor?

Då kanske min temperatur inställning är ok.
Hur mycket brukar era maskiner vaiera i temperatur?
<3 Även rosen har taggar <3

mia1977

  • Inlägg: 39
    • Småland
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #126 skrivet: 01 jun-12 kl 08:49 »
En hel vetenskap :)
Ja hydrometern har visat på 60% när det var vatten i baljan. Nu är vattnet så gott som slut & den har gått till ner 40% under natten. Har inte fyllt på vatten sedan jag började ställa in den i tisdags. Ok så det är bättre att sätta in småskålar med vatten än en stor?

Då kanske min temperatur inställning är ok.
Hur mycket brukar era maskiner vaiera i temperatur?

Min erfarenhet, som visserligen är begränsad till 3 kläckningar, säger det. Jag fyller plastburkar med vatten och ställer in. (Ju större avdunstningsyta, desto högre fuktighet)

Min maskin har hållt sig relativt stabil. Som sagt har jag legat på 38° mätt i nedre delen av ägget.

Jo visst är det en hel vetenskap! Men det är ju delvis det som gör det så häftigt!
Jag önskar dig ett stort lycka till!!!

« Senast ändrad: 01 jun-12 kl 08:52 av mia1977 »

Tilda-Hilda

  • Inlägg: 202
  • Det är som det är, och det blir som det blir.
    • Småland
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #127 skrivet: 04 jun-12 kl 18:05 »
Min första omgång kläckning gick inte alls bra :( Hade flera termometrar och en som mätte luftfuktighet trodde jag... Men i efterhand var nog tempen för hög 38-38,9 med mycket fläkt, och fuktigheten hade jag ingen rätt siffra på alls. Nu har jag beställt en termometer/Hygrometer (Högbergs) och ska köra en omgång till och hoppas det går bättre denna gång.

En fråga, vid kläckningen lägger ni något under äggen eller ska det vara hål i botten så luft och fuktighet kan cirkulera?
Man, två ungar, katt, hund och islandshäst. Fattas bara några hönor sen är allt perfekt!

Azoo-Lina

  • Inlägg: 7326
  • Jag kan inte allt. Men väldigt mycket ;-)
    • Skåne
    • Fru Laurin
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #128 skrivet: 16 jun-12 kl 11:09 »
Finns det någon som har ett bra svar på vad man gör om det blir strömavbrott?
 ??? Och man har ägg i kläckaren!
Om det är ett kortare strömavbrott och en mindre kläckare så lägg en filt eller täcke över kläckaren så håller den värmen längre.

Blir avbrottet längre så bör man glänta lite på dörren locket så att det kommer in luft. Ägg tål rätt bra att bli kalla (flera timmar och håller kläckaren runt 18-20 grader är det som regel ingen fara)  men äggen "andas" och luftcirkulationen inte fungerar så kan äggen kvävas om det går länge. Vad som är för länge beror på hur stor luftvolym det är i kläckaren i fårhållande till äggantal och var i ruvningsperioden äggen är. Själv brukade jag glänta på kläckaren efter 1 timma. Nu är jag så lyckligt lottad att vi har ett reservelverk så kläckarna behöver inte vara strömlösa längre än det tar att plocka fram elverket  ;)
Har en underbar gubbe, 4 omöjliga vovvar, 6 busiga katter, lagom många höns och ankor och ett par hundra tusen bin! Läs mer om oss här http://www.frulaurin.n.nu eller här http://oloflaurin.blogspot.com/

Azoo-Lina

  • Inlägg: 7326
  • Jag kan inte allt. Men väldigt mycket ;-)
    • Skåne
    • Fru Laurin
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #129 skrivet: 07 jul-12 kl 11:08 »
Har en Octagon 10 men har tappat bort beskrivningen. Den har stått i ett förråd men verkar fungera helt OK maskinellt.

Undrar hur det fungerar med syretillförseln då den verkar vara helt tät?

La också nyss märke till att det blå bandet på termometern delat sig längst upp. Går det att mäta efter den ändå? Just nu har jag ställt in efter den översta blå "pricken". Får köpa en termometer när jag passerar en affär nästa ggn men kan den ligga på äggen o glida omkring?

Det är brahma-ägg så jag har förstått av tidigare inlägg att jag bör vänta till dag 23-24 sisådär för att vara säker...rätt el fel?

Nåja, detta är ett första test med 7 ägg insamlade den sista veckan, som stått i kylskåp o aldrig blivit vända. Lever på hoppet!
Här har du manualen på engelska
http://www.brinsea.com/pdffiles/Oct%2010%20%28US%29.pdf

Brinseas kläckare är inte täta  ;) Det finns ett ventilationshål som är avpassat för att vara lagom stort, titta noggrannare  ;)
Har en underbar gubbe, 4 omöjliga vovvar, 6 busiga katter, lagom många höns och ankor och ett par hundra tusen bin! Läs mer om oss här http://www.frulaurin.n.nu eller här http://oloflaurin.blogspot.com/

Anette

  • Inlägg: 785
  • Bor på landet i Skåne
    • Skåne
    • Solgläntan, livet på en gård
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #130 skrivet: 16 jul-12 kl 11:18 »
Jag har en Covatutto 24 helautomatisk. Den fungerar väldigt dåligt, vad är felet. Av inlagda ägg kläcks kanske max en tredjedel sedan lyckas inte övriga kycklingar ta sig ut. En del lyckas få hål på skalet men de flesta dör innan de fått hål. Enstaka kycklingar har fått krokiga tår. Har försökt flera gånger både med vaktel-,kyckling- och kalkonägg, alltid lika dåligt resultat. Har försökt med bara vatten i vattenbehållaren och vatten på hela botten. Varit noga med att stänga av vändningen i tid. Provat både med och utan skiljeväggar i fall de hindrade äggen från att vändas. Nu vet jag inte vad jag ska göra.
...when the last individual of a race of living things breathes no more, another heaven and another earth must pass before such a one can be again.

William Beebe

Tallgrinden

  • Inlägg: 824
    • Uppland
    • Kladdnos kennel
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #131 skrivet: 16 jul-12 kl 11:34 »
Vilken temperatur är det i rummet den står i? Den är ju oisolerad och därmed känslig för omgivningens temperatur.
Har du kollat hur väl kläckarens temperatur stämmer?

Jag gör det genom att lägga en febertermometer i den som jag kan se utifrån.
Där bilvägen slutar med djur och barn. Pluggar till veterinär och är väldigt singel.

Jennim

  • Inlägg: 208
    • Västmanland
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #132 skrivet: 18 jul-12 kl 15:25 »
Testade min covatutto 54 med febertermometer och den visade rätt temp. Efter nån månad började mina kläckningar bli minst 2 dagar försenade och fick benproblem på kycklingar. Testade tempen igen och nu var den 35.7. Fattar inte hur den blivit så, rummen haft samma temp och har inte rört inställningar i kläckaren.
Men nu har höjt den och härefter ska kolla oftare att den stämmer.
Bor på liten gård med make, hundar, katter, kaniner, vaktlar och olika rashöns. Liten uppfödning av new zealand red kaniner. http://www.gillberga.n.nu/

Smajsan

  • Inlägg: 1733
    • -
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #133 skrivet: 28 jul-12 kl 11:06 »
Hej! Ibörjan när jag kläckte mina första kycklingar så lät jag de ligga kvar i kläckaren,men jag märkte att dom inte mådde så bra där inne. min sambo tog då ut dom,även dom som inte var torra,och la dom under värmetaket,med en tjock frotté handduk till madrass, där piggnade dom till fort. Så nu tar jag ut dom så fort de har torkat lite bara,och alla mår bra utav min behandling.
Jag har aldrig haft en sjuk kyckling heller ingen som har dött. Fast nu har jag en sjuk kyckling,,,,men den har inte jag kläckt fram. Hopas det går bra för dig! :)
Jag är helt borta. Ska gå och hitta mig själv. Om jag skulle dyka upp innan jag kommer tillbaka, så snälla, be mig att stanna kvar och vänta.

Smajsan

  • Inlägg: 1733
    • -
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #134 skrivet: 28 jul-12 kl 11:12 »
Hej igen! De klarar sig i 2 dygn utan maat men vatten brukar de vilja ha ganska snabbt,jag ställer vattnet nära värmen så de kan dricka utan att bli kalla, sedan efter ca 1 dygn ger jag dom en blandning av krossade havregryn och hälsofil  (de har inget bords skick de 3 första veckorna så det blir kladdigt) sedan efter någon dag till får det krossad kycklin foder blandat med hälsofil. Sen är det bara att ge dom  annan mat efter hand, men i små bitar. Dom gillar allt!!!
Jag är helt borta. Ska gå och hitta mig själv. Om jag skulle dyka upp innan jag kommer tillbaka, så snälla, be mig att stanna kvar och vänta.

Shibos

  • Inlägg: 1
    • Gotland
    • Shibo's Hamsteruppfödning!
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #135 skrivet: 31 jul-12 kl 10:28 »
Tänkte berätta vad vi vart med om här på gården. Haft höns förr men inga längre tyvärr. Vi fick idén att kläcka ägg i våran lilla kläckare, vi vänder äggen själva då det är en gammal modell. Iaf ville vi först se så att den funkade, köpte in massa eko ägg från affären samt sprätt ägg, det var ju bara för att se om maskinen funkade! :)
Ja 21 dagar senarehade vi två små kyckligar, dock 4 befrukdade ägg, men då hunden kom åt kläckaren när dem skulle kläckas dog tyvärr två. Men det var bara helt magiskt att man kunde kläcka ägg från affären som legat i kylen under en tid!  ;D

Iaf så efter vi lagat kläckaren (gick sönder under hund dramat) lånade jag den (min moster som hade den innan). Men det blev väldigt konstigt här. Temperaturen skiftade och hann bli 42 grader!!
Alla trodde kycklingarna i äggen skulle vara döda men jag gav inte upp! :)
Är 13 år och älskar djur så jag gav äggen en chans, vände dem morgon och kväll. Och ja började lysa dem varje dag. Så att det utvecklats kycklingar i 5 av äggen, så jag väntade. Det hann sen bli 41 grader! Då blev jag orolig för äggen lös dem dagen efter och där hade vi fortfarande 5 små levande kycklingar i äggen, man såg hr dem rörde sig.
Och igår natt kläcktes den första kyckligen, även fast 4 av äggen las in samtidigt är dem olika utvecklade då temperaturen skiftade så mycket. Och just nu håller den andra kycklingen på att komma ut ur ägget!  :P

Vi vänder våra ägg 2 gng om dagen, innan vi lägger in äggen låter vi dem stå i rumstemeratur MINST en dag.
Ett par dagar innan dem ska kläckas slutar man vända dem och dagen då det är beräknat att dem ska kläckas höjer man luftfuktigheten och är noga på att temperaturen stannar på 37 grader. :)

Mvh Nova, 13 år
Mvh Nova, 13 år :)

Tilda-Hilda

  • Inlägg: 202
  • Det är som det är, och det blir som det blir.
    • Småland
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #136 skrivet: 22 aug-12 kl 17:14 »
kan berätta att andra kläcklingen gick mycket bättre än första i en lånad hemmabyggd kläckare. Jag sänkte temperaturen till strax över 37 och hade fuktigheten på strax över 30% till 18:e dagen då brassade jag på ordentligt med ca 70% om inte högre. Många kläcktes, men en ramlade ner och kortslöt hela skiten och på morgonen var fem nedkylda och jag fick gno i värme i dem men de överlevde, alla hann inte komma ut, en som pickat hål och fortfarande pep svagt räddade jag genom att lägga den i ugnen och hålla den fuktig och hjälpa den lite på traven.

Men nu har jag beställt en R-COM 20 som verkar vara bra och har koll på både temp och fukt och vänder ofta. Ska bli spännande att se resultatet om ca 4-5 veckor. Det är hemskt roligt med kycklingar, fast det är fasligt vad många tuppar det blir...
Man, två ungar, katt, hund och islandshäst. Fattas bara några hönor sen är allt perfekt!

cajfas

  • Inlägg: 20
    • -
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #137 skrivet: 16 mar-13 kl 17:25 »

simonrimshult

  • Inlägg: 15
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #138 skrivet: 04 jul-13 kl 10:04 »
Har lite frågor!
Vi har köpt en brinsea mini eco, manuell för 10 hönsägg. Det har idag gått 21 dagar plus några timmar. En kyckling har kläckts och vi har sett rörelse på flera av äggen.
Kycklingen som kläckts ser rätt ynklig ut, ligger mest och bara andas. Ibland har den pipit eller rört sig. jag undrar vad som är normalt, brukar de ligga och "ta igen sig" ett tag eller ska de upp och springa direkt?
Det vatten som finns är i en skål i mitten på maskinen, den är upphöjd ca 3-4 cm, jag har svårt att tänka mig att kycklingen, iaf i nuvarande tillstånd, skulle kunna dricka ur den. ska man hjälpa den då och isåfall hur? man ska väl inte in och pilla för mycket under kläckningen. eller ska jag ta ut den kläckta kycklingen?
jag undrar också vad man gör sedan, de kan vara där i 48 timmar har jag läst. och sedan under värmelampa? vad ska de då äta? läste någonstans att man kan ge dem lite havregrynsgröt.. och när ska de ut till sin rätta miljö, hönsen?

mvh Simon

Smajsan

  • Inlägg: 1733
    • -
SV: Kunskapskälla för maskinkläckning
« Svar #139 skrivet: 04 jul-13 kl 13:25 »
Hej!
Vatten behållaren på din kläckare har ett galler som ska sitta på under kläck så att kycklingarna inte dränker sig. Det är för luft fuktigheten och inte en drick kopp.
Kycklingen är rejält trött efter kläcket så dom vilar faktiskt i flera dygn efter mer eller mindre, men trötta är ju alla efter en förlossning.
När kycklingen är torr Lyfter jag försiktigt ut den och lägger den i en varm låda med antingen värmetak eller värmelampa. Dom behöver extra värme i ca 8 veckor eller tills de har riktiga fjädrar på hela kroppen. Ska dom ut i hönshuset ska dom ha tillgång till ett dragfritt ställe där de kan värma sig och vila ifred från de andra hönsen. Även ha eget vatten o mat.
När man kollar hur varmt de vill ha så är det så att är det för kallt under lampan ligger dom i en hög under lampan och är det för varmt så flyttar dom sig utåt kanterna av lampan.
Dom ska alltid ha svalare ställen så de kan välja hur varmt eller svalt de vill ha det.
Jag ger mina mat efter ca. ett dygn då utanför kläckaren såklart. Då får de även vatten.
Jag ger dom start foder för kycklingar då vet jag att dom får det dom behöver. Dom blir så jäkla kladdiga av gröt. Dom har inget bordsskick alls i början.

Värme, vänlighet och mat o vatten det gillar kycklingar.
Lycka till!
Jag är helt borta. Ska gå och hitta mig själv. Om jag skulle dyka upp innan jag kommer tillbaka, så snälla, be mig att stanna kvar och vänta.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

465 gäster, 2 användare (1 dolda)
Sundance

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superinspirerande! Nu är jag prenumerant!
/ Pia T

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser