Nu vet jag inte med säkerhet, och jag har inget kläckeri eller kontakter med de som har, utan försöker bara se logiskt på det. De kläck vi gjort här styrker i och för sig mina tankebanor, men det rör sig bara om hundratal. Eller fler

När allt stämmer så får vi 100%, men det har varit betydligt sämre i en del kläck, speciellt när vi hade för fuktigt från början, inte tvättade och hade ojämn värme i kläckaren. Nuförtiden är det oftast en usel tupp som är orsaken till problemen, och det är tråkigast när vi stoppar äggen under en surhöna. I maskinen har vi ju koll och den blir inte trött i onödan.
Hönan lämnar ju en hinna på ägget som har en skyddande effekt, men den hindrar ju också syret att komma in och fukten att komma ut. När hönan väl lägger sig på sina ägg tvättar hon bort den här hinnan med sin kropp vartefter dagarna går. Ägget skall minska i vikt i rätt takt, vilket man kan hålla koll på för att trimma in det hela.
Vi använder bara en fuktig trasa med rent vatten. Har använt scotts bright och även svag syra, men vatten verkar fungera lika bra, och så lever vi ju inte på det så att det spelar någon större roll om det inte blir fullträff.