Det är inte utan att jag får intrycket av att det finns människor som tror att linolja är nyttigt! Ja, jösses.
Menar du att det är skadligt? Linfröolja är definitivt tjänligt som människoföda. Fördelarna överväger gentemot nackdelarna, det har ju den praktiska tillämpningen visat. Förutom att den härsknar fortare än andra oljor, vilket beror på den relativt höga halten omättade fettsyror.
Här kommer litet info jag samlat om möjliga hälsorisker hos oljan respektive fröna:
Fröna, men knappast den pressade oljan, innehåller ligniner som innehåller växt-östrogener. Det är hormonliknande ämnen som skulle kunna påverka människokroppen även i små koncentrationer. Dock har negativa effekter utav detta helt enkelt aldrig blivit konstaterade. Detsamma kan sägas gälla cyaniderna vid normal användning av oljan. Själva oljan tros i praktiken inte innehålla några nämnvärda mängder, eftersom det blir kvar i pressresterna. Kroppen klarar dessutom en viss mängd cyanid, det är ständig och regelbunden överkonsumtion som kan ge skador. Hur ofta hör du talas om att cashewnötter eller rökning av cigaretter ger problem pga sitt cyanidinnehåll? Det förekommer där med.
2 matskedar linfröolja per dygn är kanske maxdosen under längre tid för en normalviktig person (praktiskt härlett). Det är inte farligt. Dessutom så används i det här sammanhanget ofta den kallpressade gula linfröoljan, som är populär i USA. I dessa frön är förekomsten av cyanider lägre (åtmindstone sägs detta i amerikansk forskning).
Under en viss tid (tills två flaskor var slut) använde jag själv linfröolja i matlagningen och som dressingbas i tid och otid. Jag upplevde inga som helst besvär, men vi är ju alla olika så det kanske inte säger så mycket.
Linfrön och linfröolja är alltså inte riktigt samma sak. Den vanligaste biverkningen om man överkonsumerat linfröolja i praktiken är diarré och ont i magen. Det finns ingen officiellt etablerad högsta rekommenderad dos för linfröolja. Det finns troligen inte heller några vetenskapliga bevis för många av de förmodade positiva effekterna av linfrön eller oljan, dock finns här många praktiska erfarenheter. För fröna men inte oljan, finns väldokumenterat positiva effekter som laxativ. För fröna, hela eller krossade, finns inte heller någon rekommenderas maxdos, dock varnar Livsmedelsverket för konsumtionen av krossade frön. Någonstans mellan 2 och 5 matskedar ligger den dos som fortfarande är ok (dessa har använts i kliniska studier och i förekommande fall gett endast tarmproblem). Dosen (hela eller krossade) om du samtidigt äter någon medicin är dock 0 (noll), eftersom gelämnena suger upp tarminnehållet och eventuellt tom eliminerar den medicinska effekten.
Om man vill undvika cyanider så kan man upphetta oljan eller fröna. Men då försvinner ju dom andra positiva effekterna. Ett utmärkt alternativ är psylliumfrön om man är ute efter tarmstimulans (doseras försiktigt, det "tar" starkare per samma mängd).
OBS att råa frön (som krossas eller tuggas sönder) av den mörkskaliga typen anses innehålla mera cyanider och faktiskt har påvisats ge allvarliga skador i några kliniska fall. En av dessa personer hade ätit flera teskedar krossade linfrön upprepade gånger dagligen under längre tid. Följden blev leverskador. En annan person som åt 10 matskedar linfrön dagligen fick nevrologiska skador. Undvik därför stor och långvarig konsumtion av krossade linfrön (av den mörka sorten). Likaså skall du undvika linfrön helt om du har känsliga tarmar (kolon irritabile). Vissa cancertyper och diabetes kan förvärras också. Med anledning av detta avråder livsmedelsverket från konsumtion av krossade linfrön.
Livsmedelsverket avråder från intag av krossat eller malt linfrö som livsmedel, men skriver också: "Intaget av linfrö bör begränsas till den traditionella doseringen 1-2 matskedar dagligen. Detta medför inte någon förgiftningsrisk. "
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Vaxtgifter/Linfro/När det gäller oljan så TROR de inte att det finns några cyanider kvar. Detta fanns mera info om tidigare på Livsmedelsverkets sida, men det har tagits bort vid senaste genomgången dec 2010:
"Övrigt
Livsmedelsverket har f n inga uppgifter angående halter av cyanid i linfröolja, men troligen blir en del kvar i presskakorna. Enligt producentansvarslagen är det tillverkarens ansvar att inte saluföra produkter som kan medföra hälsorisker för konsumenterna."
Tillägg:
En substans som kallas linatin och som finns i fröna, har trots förmodad B6-antagonism inte visat sig hämma B6 hos människor, men däremot i kliniska studier på fåglar. Det bör kanske varnas för allergirisken: allergier har påvisats hos folk som jobbat med linplantor, men det är ytterst ovanligt idag.
Slutsatsen blir att den som gillar fröna eller oljan gott kan fortsätta bruka detta i måttliga mängder. Undvik krossade frön, i varje fall de bruna.