Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...  (läst 10921 gånger)

git

  • Inlägg: 806
    • På våran gård är det
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #20 skrivet: 21 jan-09 kl 17:37 »
Jag använder gul såpa blandat i vatten i en spray flaska, sprayar och torkar med ren trasa. spenarna blir rena och mjuka, inga sprickor eller sår sedan jag började tvätta med gul rapps såpa.
Sjuhäradsbygden
våra djur är svenka lantraser, Blandhöns,Gammalsvensk dvärghöna, Bondkatter, Drever,Västgötaspets, Rödkullor. Häst,barnkanin och akvariefiskarna  Finns också förutom oss gårdsfolk

Nying

  • Inlägg: 82
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #21 skrivet: 21 jan-09 kl 19:33 »
Jag är helt såld på getmjölk, själva mjölkningen/getgosningen och allt man kan använda mjölken till! Kan verkligen rekommendera alla som har möjlighet och som har getter att ta tillvara på mjölken!

Getmjölk, getfil, getyogurt, getost... Våra tre barn har verkligen längtat efter getmjölken nu under sinperioden. (Tack och lov hade vi frusit ner ganska mycket så det blev inte så mycket "vanlig" mjölk trots allt.) Och förutom mjölken har jag faktiskt längtat efter själva mjölkning, den värdefulla lilla stunden med lugn och ro, en getpäls att borra in näsan i och ljudet av mjölken som strilar ner i mjölkhinken. Det är harmoni och meditation allt i ett. På två getter (1 åriga svensk lantras) fick vi i höstas ca 3,5 l per dag och på det slapp vi åka till affären särskilt ofta. (Betydligt mysigare att gosa get än att trängas med andra i affären plus tiden för resan dit och hem. Mycket av annan mat går faktiskt att bunkra ganska väl.)

Vi har 3 barn (Snart 3, 4 och 7 år gamla) och för mig har mjölkningen blivit min alldeles egna lilla stund för mig själv eller tillsammans med något av barnen som smugit med ut i stallet. (Det blir alltid en speciell sorts samtal och lugn när vi är där ute tillsammans och en "paus" i allt annat vanligt småbarnsfamiljsvardagsbestyr.)

Men håll ut i början och ge inte upp - trots steppande getter, utskvimpad mjölk, smutsiga klövar i mjölkhinken, träningsvärkande fingrar, händer och överarmar. En vecka och det går skapligt efter två veckor är man proffs :P och slipper allt det där som var så jobbigt i början... och då är det bara att njuta.

Lycka till önskar en sann mjölkningsförespråkare med familj   

dalslandsmamman

  • Gäst
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #22 skrivet: 21 jan-09 kl 19:49 »
Jag blir så inspererad av den här tråden att jag sitter och funderar på att skaffa mig get/getter!

Är det svårt att få tag på get som redan blivigt handmjölkad? Känns som om man kanske skulle försöka sig på det när man är nybörjare!

Finns det någon som har getter lösa på gården? Är de smitningsbenägna`?

Lars Pers Maria

  • Inlägg: 753
    • -
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #23 skrivet: 21 jan-09 kl 23:27 »
Hönsmaja! läs på gettrådarna under "djur". Där finns så gott som all information om getter. Bli inte avskräckt när det gäller stängsel och rymmargetter. Det goda uppväger det onda flera gånger om!
Nybyggarkvinna från förförra seklet. Pånyttfödd bondesjäl som vill hålla släktgården vid liv och inte glömma gamla kunskaper. Man o tre stora barn.
Getgård med ostproduktion, ett par hästar, höns, ankor, råttfångare, highländare, anställd islandshund och en tax som lagårdskatt.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #24 skrivet: 22 jan-09 kl 02:46 »
Yes är det mest skonsamma medlet för händer och juver som jag har provat. Jag talar bara om en droppe.
« Senast ändrad: 22 jan-09 kl 02:48 av Gruff »

Tuve

  • Inlägg: 785
    • Skåne
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #25 skrivet: 22 jan-09 kl 11:17 »
Åh, Nying, vilken idyll du beskriver! Nu kan jag ju bara inte låta bli!
Tidigare ägaren sa att Malou, som fyller 7 år i år, släpper mjölken väldigt lätt. Det är hon som jag väntar ska killa först också. Hon är visserligen lite reserverad (vilket jag kan ha förståelse för: jag är femte ägaren hon har i sitt liv! :o Nu ska jag göra allt jag kan för att hon ska få leva lugnt här resten av livet.) Men mjölkningen vore ju ett sätt att komma henne närmre.

Jag frågar igen - måste man mjölka var dag, när man sätter igång med det? Jag är föräldraledig, så jag är hemma, men vill inte nybörjarmjölka med två småbarn som stör. Och ibland är nån sjuk, och sånt som gör att man kanske inte kan var dag. Är det helt otänkbart att mjölka olika tider på vardag/helger?

Tuve

  • Inlägg: 785
    • Skåne
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #26 skrivet: 22 jan-09 kl 12:04 »
Och några frågor till:
Behöver man oroa sig för att dricka, och ge barn, opastöriserad getmjölk?
Det där med repiga kärl, förresten - mitt rostfria 2-litersmått, som jag tänkte prova med, det har ju en massa mätstreck inuti - kan de vara bakteriesamlare?

(Hoppas, Bondelinda, att det är ok att jag ställer så mycket frågor i din tråd!)

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #27 skrivet: 22 jan-09 kl 12:42 »
Är det helt otänkbart att mjölka olika tider på vardag/helger?

Ja det är det. Man mjölkar varje dag, samma tid. Eller tider, om du väljer att mjölka två gånger om dagen. Men alltid samma. Inte hit och dit eller byta rutin mitt i en mjölkperiod. Men är du ensam vuxen i hushållet? Kan inte någon annan passa ungar dom 5 minutrarna du mjölkar geten?

Oron över opastuericerad mjölk har diskuterats ett antal ggr. här. Och jag resonerar så här, då vi nästan bara dricker den färskaste mjölken och lagar mat på den som är äldre, så nej. Vi är inte oroliga. Personligen så är jag mer orolig över hälsoaspekterna med död köpemjölk.

Småbyttor av olika slag kokar jag lite då och då i en gryta.

Tuve

  • Inlägg: 785
    • Skåne
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #28 skrivet: 22 jan-09 kl 13:04 »
Tar det verkligen inte mer än 5 minuter? Jag tänker att bara få upp damen på mjölkbordet och binda, och komma till rätta skulle ta mer än så! Men kanske bara tills vi vänjer oss. Jag tänker på klövverkningen, som tar en del tid, och då har jag haft medhjälpare som kramat och mutat geten medan jag verkar. Det sker ju inte så ofta att det blir invand rutin, som mjölkningen.

Nåja, jag ska ge det åtminstone 14 dar, som Nying skriver, och se om vi känner oss som proffs då! Jo, jag kan lämna barnen till pappan en stund, men det är alltid så oändligt mycket vi sparar och som ska hinnas med när båda är hemma! Och den lille babyn som inte gillar att matkällan är utom synhåll, i synnerhet inte på kvällarna!

Men, ok, om man bestämmer att kl 18 är mjölkdags, varje dag, men inser att man bara inte kan en viss dag - sjuk, bortbjuden, eller så, kan man låta killingen sköta det den dan i så fall?

Nying

  • Inlägg: 82
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #29 skrivet: 22 jan-09 kl 13:08 »
Ju mer regelbundenhet som möjligt dess bättre men någon/några timmar hit eller dit verkar inte ha spelat så stor roll för våra om det har behövts i särskilda fall, men sådär till vardags så är det skönt med fasta rutiner både för oss och getterna. Mjölkningen har blivit en del av kvällsrutinerna som hela familjen har vant sig vid.
Bara helgmjölkning tror jag däremot inte är någon bra idé!

Min tanke var att mjölka en gång per dag, men började med morgon och kväll för att snabbare lära mig och få rutin. Jag kom mig dock inte för att bara gå ner till en gång per dag förrän jag var "tvungen" för att förbereda inför sinperioden. Dels pga av att jag trivdes med mina små stunder och dels pga att vi fick mer mjölk på det sättet... :-[

Att lära sig mjölka med småbarn omkring sig som pockar på uppmärksamheten är svårt. Du kommer att slita ditt hår ändå ;) Men när både du och geten har fått in tekniken och känner er trygga så börja med att låta ett barn i taget få vara med och låt det bli nått högtidligt och speciellt som bara ni gör tillsammans just då. Barn brukar fatta galoppen ganska snabbt om man förbereder dem bra! Berätta en saga eller hitta på en tillsammans, sjung och framför allt - ge barnet någon speciell uppgift, t ex borsta geten innan för att få bort löst smuts och damm, hälla upp säd/kraftfoder eller vad ni nu hittar på. Riktiga viktiga uppgifter som gör barnet delaktigt. Och beröm och uppmuntran!!! - Tänk vad bra att jag har dig till hjälp! -Vad skönt för geten att bli borstad, ser du vad hon tycker om det! - Ser du hur lugn hon blir när du är lugn! Osv, osv...  Lyft fram och uppmärksamma de beteenden hos barnet som du vill ha och inte en massa nu får du inten. Tro på och förutsätt att det kommer att gå bra att ha barnen med. Vår inställning påverkar dem mer än man ibland skulle önska...  (Våra barn är förövrigt alldeles övertygade om att Amanda och Alice ger godare och mer mjölk om de är med och pratar snällt med dem under tiden...  ;))

Att faktiskt leva på mjölken är också en del som jag tror påverkat att våra barn (och make) inte har "bråkat" om att jag skall ut och mjölka. Det är det sättet vi får mjölk på och mjölkar man inte så blir det ingen mjölk. Punkt. - Det här gör vi för vår gemensamma trivsel och för vår "överlevnad" och vi hjälps alla åt på det sätt vi kan. Inte bara för att mamma vill ha lite skojigt tidsfördriv istället för att titta på tv eller vad det nu kan vara.

Vad gäller opastöriserad mjölk så ger vi våra det för att vi tror att det är bra! God hygien givetvis och snabb nerkylning om vi inte sätter fil eller yogurt förståss. Däremot brukar vi ibland pastörisera mjölken när vi har gäster på besök för att inte bli beskyllda för att ha orsakat magsjuka... som de ju faktiskt kan ha fått på annat håll också...

För mig brukar det ta ca 25-30 minuter allt som allt inberäknat påklädning, framplockning av saker, getborstning, mjölkning av två getter, gå in, sila mjölken och diska.

Oj, det här blev visst långt...
Kram


Tuve

  • Inlägg: 785
    • Skåne
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #30 skrivet: 22 jan-09 kl 16:53 »
Tack för dina berättelser, Nying!
Sila mjölk, varför gör man det, och hur? Hur fin sil? (Jag har flera olika honungssilar, i olika grovlek, nylon och stål.) Ytterligare en grej som behöver kokas ren?
« Senast ändrad: 22 jan-09 kl 16:55 av Tuve »

bondelinda

  • Inlägg: 1741
  • Stöd globalt - handla lokalt
    • Västergötland
    • Svingsåsen
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #31 skrivet: 22 jan-09 kl 19:50 »

(Hoppas, Bondelinda, att det är ok att jag ställer så mycket frågor i din tråd!)

Det är helt ok, jag lär mig massor också! ;D

Kunde inte mjölka idag så killingen gick med geten hela dagen, men när jag som vanligt skulle mata djuren på kvällen hoppade Lill-Märta ur boxen och sprang i full fart mot mjölkbordet och försökte hoppa upp (hon kommer inte upp själv då jag gjorde bordet aningen för högt), så jag fick vackert lyfta upp henne så hon fick äta lite kraftfoder och bli "mjölkad". Så att det skulle ta tid att få upp dem är ju nonsens, min get springer så fort dit att jag knappt hinner med själv ;)

Och min 2-åring älskar att "mjölka getten"  :) Hon ska alltid med ut i ladan numer.
Litet småskaligt jordbruk med brukshästar. Gårdsbutik öppen ons 15-18 lör 10-15. Kaninkött, honung, bär, ägg, potatis, mensskydd, ekologiska garner samt miljövänliga och naturliga hud- och hårvårdsprodukter från Eilas och tvättnötter från tvåleriet. www.svingsasen.se

 

Nying

  • Inlägg: 82
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #32 skrivet: 22 jan-09 kl 21:18 »
Ja, upp på mjölkbordet brukar de komma fortare än kvickt, havren och kraftfodret har en enorm dragningskraft!

Silar mjölken gör man för att få bort ev skräp eller pälsstrån som kommit ner i mjölken. Sila mjölken skall man göra så snart som möjligt för att undvika bakterier och smak av getpäls o dyl. Vi använder en vanlig trattformad rostfri hushållssil som vi hade sedan innan. (Ser ut som en stor tesil ungefär.) I den lägger vi silpapper som bla finns att köpa på lantmännen. Ner i kokande vatten någon gång ibland men till vardags diskas den bara av i först ljummet och sedan hett vatten. Inte värre än att diska nått annat. 

Kul att det går så bra Bondelinda! Häng i så får du snart ur mer mjölk också! När vänner som inte är så vana vid att handmjölka har provat så har de ofta tyckt att nu har de mjölkat tomt, nu finns det inte mer, men sedan när jag bara skulle känna efter så har det ibland kommit en sju, åtta deciliter till... Ta det inte som att jag inte tror att du fått in snitsen ännu utan mer som en uppmuntran till att du kommer att få mer mjölk! Mjölkmängden styrs av efterfrågan (precis som hos oss människor) så det är ännu ett skäl att ligga i för att få upp produktionen.

Kram   

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #33 skrivet: 22 jan-09 kl 23:32 »
Ja, det är svårare att försöka få getter att INTE gå upp på mjölkbordet!  ;) Jag verkar klövarna där också. Tar ingen tid alls.

bondelinda

  • Inlägg: 1741
  • Stöd globalt - handla lokalt
    • Västergötland
    • Svingsåsen
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #34 skrivet: 23 jan-09 kl 08:46 »
Ja, upp på mjölkbordet brukar de komma fortare än kvickt, havren och kraftfodret har en enorm dragningskraft!

Kul att det går så bra Bondelinda! Häng i så får du snart ur mer mjölk också! När vänner som inte är så vana vid att handmjölka har provat så har de ofta tyckt att nu har de mjölkat tomt, nu finns det inte mer, men sedan när jag bara skulle känna efter så har det ibland kommit en sju, åtta deciliter till... Ta det inte som att jag inte tror att du fått in snitsen ännu utan mer som en uppmuntran till att du kommer att få mer mjölk! Mjölkmängden styrs av efterfrågan (precis som hos oss människor) så det är ännu ett skäl att ligga i för att få upp produktionen.

Kram  

Jo, urmjölkat är det allt, känns att hela juvret mjuknar och spenarna blir slappa..

Men jag tror jag har fått in snitsen, mjölkar med två händer och det går väldigt fort och lätt nu. De första gångerna fick jag kramp i handen plus att jag bara klarade av att mjölka med en hand.

Jag silar i vanligt kaffefilter, har ju inte så mycket varje gång. Silar direkt när jag kommer in från mjölkningen och ställer sedan i kylen eller fryser in.
Litet småskaligt jordbruk med brukshästar. Gårdsbutik öppen ons 15-18 lör 10-15. Kaninkött, honung, bär, ägg, potatis, mensskydd, ekologiska garner samt miljövänliga och naturliga hud- och hårvårdsprodukter från Eilas och tvättnötter från tvåleriet. www.svingsasen.se

Nying

  • Inlägg: 82
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #35 skrivet: 23 jan-09 kl 10:11 »
Känns juvret alldeles slappt och tomt så lär du ha tömt ut bra! Visst känns det skönt när man känner - det här funkar ju!

Tuve

  • Inlägg: 785
    • Skåne
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #36 skrivet: 24 jan-09 kl 15:57 »
För massor av detaljer kring getmjölkning, hittde jag www.fiascofarm.com
Till exempel det här:
Citera

    Once I get to the point that the doe feels pretty much out of milk, I do like a kid and "bump her bag".  Bag bumping is how the kids tells their mom to let down her milk,  She may be holding back on you and so you can gently bump her bag in a manner similar to a kid to naturally tell her to give up some more milk, if she has anymore.  Kids can be kind of ruff in their demands for milk.  Watch them nursing sometimes and see how they bump at their mother's udder.  I never bump as hard as a kid and the doe still lets her milk down for me.

bondelinda

  • Inlägg: 1741
  • Stöd globalt - handla lokalt
    • Västergötland
    • Svingsåsen
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #37 skrivet: 25 jan-09 kl 19:13 »
Nästan 4 dl i dag ;D...
Litet småskaligt jordbruk med brukshästar. Gårdsbutik öppen ons 15-18 lör 10-15. Kaninkött, honung, bär, ägg, potatis, mensskydd, ekologiska garner samt miljövänliga och naturliga hud- och hårvårdsprodukter från Eilas och tvättnötter från tvåleriet. www.svingsasen.se

dalslandsmamman

  • Gäst
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #38 skrivet: 25 jan-09 kl 20:04 »
Man kan inte ha en get? Man måste ha en eller flera kompisar? Hur stor box behöver en get?

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: nybörjare på getmjölk-tillvaratagande...
« Svar #39 skrivet: 30 jan-09 kl 21:16 »
Hönsmaja: Nej, man måste ha i alla fall en getkompis till.

bondelinda: Yeay! Bra jobbat!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

624 gäster, 1 användare
Ellbell

* Forum

* Om tidningen Åter



- Alltid lika härligt när åter trillar ner i brevlådan.
/EmelieT

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser