Jag har ätit bovetegröt till och från nu under 10 år. Har kommit fram till detta recept, till 2 pers:
1 dl helt bovete
2 msk hela linfrön
2 msk solrosfrön
3 msk russin
3 eller 4 dl vatten. (beroende på om du ska äta den efter bara ett litet tag eller låta den stå över natten)
Häll allt i en kastrull och låt det koka upp. Rör om lite.
Stäng sen av plattan, lägg på lock och låt gröten svälla ett tag. Kanske måste röra lite tills kokningen lugnat sig lite.
Om du kokar gröt på kvällen som ska stå och svälla över natten så kan man ha i den större mängden vatten.
Har du bråttom så är det bara att koka på tills det är klart i stället, utan att det ska stå och svälla.
Om du vill ha bovetegröt a'la Lilly Johansson i Föllinge så ska gröten aldrig koka utan grynen läggas i kokande vatten och får sen svälla. Men då vet jag inte hur det blir med vattenmängden, antar att det går åt lite mindre än 3 dl. Och sen äter man gröten med sesammjölk till.
Vill man vara noga så ska man väl hälla kokhett vatten över bovetet först och sen skölja med kallt innan man lägger det i kastrullen. Men har jag aldrig orkat göra. *ler*