Skrev tidigarev ett inlägg under "Ko-rubriken" på samma ämne men försöker reda ut lite även här eftersom förvirringen verkar vara total

Om man har en gård och driver den ekologiskt väljer de flesta att söka miljöstöd för ekologisk produktion, ett femårigt åtagande som söks i SAM-blanketten. Man måste då följa de regler som finns för ekologisk produktion och som Jordbruksverket satt upp utifrån sin tolkning av EUs förordning för ekologisk produktion. Länsstyrelsen kontrollerar att reglerna följs.
Vill man ha fullt stöd för sin ekologiska produktion måste produktionen även vara ekologiskt certifierad. Det måste den även vara för att man ska kunna marknadsföra och sälja sina produkter som ekologiska.
Man kan välja mellan två olika ekologiska certifieringar: enligt KRAVs regelverk eller enligt EUs regelverk. Det är inte jättemycket som skiljer men i några fall har KRAV lite tuffare regler än EU.
När man bestämt sig för vilket regelverk man vill certifiera sin produktion enligt är nästa sak att ta ställning till vilket certifieringsföretag man vill anlita. Det finns fyra stycken godkända företag: Aranea certifiering, SMAK, HS certifiering samt Valiguard. Det sistnämnda vet jag inget om men de övriga tre kan certifiera såväl enligt KRAVs som enligt EUs regler.
Man betalar certifieringsföretaget för att de utför revisionen och om man väljer att certifiera sig enligt KRAVs regler betalar man även en licensavgift till KRAV (tio kr per ha åker och år).
Det som kan vara förvirrande är att KRAV tidigare både skrev ett regelverk för ekologisk, KRAV-godkänd produktion och utförde själva kontrollerna att reglerna efterlevdes. Numera sysslar KRAV inte alls med kontroll. Den delen sköts numera av företaget Aranea certifiering (som även certifierar konventionell produktion!)
Sigill är ett märke för KONVENTIONELL produktion och har inget alls att göra med ekologiskt!
SMAK är förutom ett certifieringsföretag även en kvalitetsmärkning för matpotatis, t ex SMAK klass 1.
Hoppas att jag rett ut ett eller annat frågetecken!
PS. Jag söker miljöstöd för växtodling, nöt och får, har KRAV-certifierad produktion av alltihop och anlitar SMAK för själva revisionen. DS.
Vill även säga att det inte alls är mycket extra arbete med att vara certifierad jämfört med att bara söka miljöstöd för ekologisk produktion. Det mesta måste dokumenteras ändå och det gäller även om man inte är ekologisk (foderinköp, sjukjournaler etc) så det är inget argument för att välja bort certifiering. Däremot kan det vara omotiverat rent ekonomiskt om man har en mycket liten produktion. Angående den enorma pappersexercisen så är det inte mycket papper som behöver fyllas i. Man kan dessutom göra det via nätet och uppgifterna sparas från år till år så när man väl lagt in uppgifterna en gång är det inte mycket jobb sen.