Det viktigaste är att genast vrida ner värmen när det hela kokat upp, oftast räcket det att ha på lägsta värmen sen. Och att röra, röra, röra....
Havregrynsgröt kokar jag alltid i vanlig rostfri kastrull, gillar inte mikro-gröt. Havregrynen är av eko-modell och ska koka ca 10 - 12 minuter.
Mannagrynsgröt i vanlig rostfri kastrull.
Risgrynsgröt oftast i ugnen. Sen mjölken kokt upp lyfter jag hela kastrullen med lock på in i 100 graders ugn. Inget passande, inget som blir brännt. Emellanåt kokar jag den på spisen, men då alltid med tre mynt under (använder 5 cents mynt)
Rågmjölsgröt blir det på spisen, men med mynt under kastrullen.
Sen tycker jag det är enklare att blanda i gryn, flingor eller mjöl i direkt i stället för att hälla dem i kokande vätska...
För övrigt äger jag bara rostfria kastruller där handtag och lockets knopp också är rostfria. Plus förstår gjutjärnsgrytor. Teflon vägrar jag att använda, det kan väl inte vara riktigt hälsosamt heller?
Om något brännt fast ordentligt brukar jag skura med en sockerbit....