Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

 

Författare Ämne:  Köttgryta på Älg?  (läst 6882 gånger)

Dalagård

  • Inlägg: 68
    • Dala-honsgard
Köttgryta på Älg?
« skrivet: 18 sep-08 kl 02:33 »
Hej! Skulle vara kul att få tips om vad ni brukar ha i era köttgrytor. Helst på Älgkött. Tycker man kört fast efter alla år, kul med nya recept. Det räcker med ingredienserna, inte bryn först köttet ......
Vi bor i Fliseryd i Småland. Har ca: 120 frigående höns bl.a Lohman.Exchequer Leghorn, Brahma , dv.kochin, silkeshöns, öländska dvärghöns, svarthöns, pärlhöns, blandraser m.m 2 katter, 2 kaniner & 2 chihuahua/papillon flickor
www.dala-honsgard.se  och  www.receptochfoto.se

Vilse

  • Gäst
SV: Köttgryta på Älg?
« Svar #1 skrivet: 18 sep-08 kl 06:29 »
bryn foerst koettet,, skojar :)

moreotter gul loek och enbaer,,
sen brukar jag ha i vad jag har hemma,,kaalrot, palsternacka,,

ibland bara loek o svamp,,

Exotica

  • Inlägg: 843
    • Hejdeholms Gård
SV: Köttgryta på Älg?
« Svar #2 skrivet: 18 sep-08 kl 11:40 »
I "Vår Kokbok" finns det ett recept som är Indisk Gryta (kommer inte ihåg om ursprungsreceptet är på lamm eller kyckling) och denna är suverän till all slags kött. Vi gör den dock oftast på jak som ju är lite likt älg. Detta är en yoghurtbaserad gryta med en mängd mustiga och goda kryddor. Extremt gott med raita och roti eller naan till. Dessa finns det recept på på samma sida!
Lama, alpacka, jak & kamel - underbara nyttodjur!

tanteva

  • Inlägg: 42
    • Dalarna
SV: Köttgryta på Älg?
« Svar #3 skrivet: 16 okt-08 kl 23:04 »
Måste det vara gryta? Den här soppan är jättegod med älgkött!

Höstsoppa
4 port

300 g benfritt nöt- eller älgkött, t ex högrev
50 g rökt fläsk
smör
8 dl mörk köttbuljong
2 gula lökar
2 morötter
1 bit rotselleri, ca 100 g
1 dl röda linser
3 lagerblad
1 tsk krossad kryddpeppar
½ dl hackad persilja
2 tsk kinesisk soja
2 ½ dl Kelda mellangrädde

Skär kött och rökt fläsk i tärningar. Fräs det i smör i en stekpanna och lägg över det i en gryta. Häll på buljongen och låt koka ca 30 min. Skala under tiden lök, morötter och selleri. Skär allt i små bitar. Lägg grönsaker och linser i grytan. Krydda med lagerblad, peppar, persilja, och soja. Låt soppan koka ca 15 min. Rör ner grädden. Servera soppan med bröd.
(och jag använder aldrig Kelda utan jag tar vanlig vispgrädde)
Eva

soleskog

  • Inlägg: 331
SV: Köttgryta på Älg?
« Svar #4 skrivet: 18 okt-08 kl 08:55 »
Om det inte är en gammal älg kan köra lite taco-stuk, när man tröttnat på "vilt-kryddning". Tacokrydda, en skvätt tacosås och majs samt paprika. Annars funkar det ju fint med någon bönsort i grytan, gärna stora bönor som elefantböna eller bondböna.
mjölkbonde med robot. Även får och hästar samt en fin hop smådjur - myskanka, brahmahöns, kaniner, gris, hund och katt.

Pip

  • Inlägg: 806
  • Pip
    • Uppland
SV: Köttgryta på Älg?
« Svar #5 skrivet: 18 okt-08 kl 12:42 »
Gjorde en mycket god älggryta härom dagen om jag får säga det själv :)

förutom älgen var det:

Morötter, gul lök, paprika, svamp (brukar ta de grönsaker som finns eller är billiga för stunden)
Svart vinbärsgelé
Messmör
rödvin
Kinesisk soja (tjockare och saltare än japansk)
Grädde (så mycket som möjligt   :P )
buljong
enbär
hel svartpeppar
salt
vetemjöl utrört i lite buljong eller vatten för att få lite tjockare konsistens (majzena funkar oxå)

Serverades med pressad potatis och sallad.

Grytan gick hem hos alla oss 25 glada älggägare sista jaktdagen. ;D

Eko-Trädgård

  • Inlägg: 1457
  • Frukta inte - Ät frukt - Frukt är livet ( Di Leva)
    • Västerbotten
    • eko-trädgård
SV: Köttgryta på Älg?
« Svar #6 skrivet: 20 okt-08 kl 18:07 »
hej,

jag gjorde en älg soppa...

morötter
potatis
lök
palsternacka
brysselkål
kantarell
kryddad med malen enbär och kött buljong kokt på älgben... salt peppar


blev skit bra

jag är engelskman så jag vet inte om det är svensk eller ej?

mvh

Jonathan

ta det som ni har hemma och krudda efter egen smak
www.eko-tradgard.se
Ekotradgard@outlook.com
webbshopp www.ekotradgard.tictail.com

Alces alces

  • Inlägg: 22
    • Jämtland
SV: Köttgryta på Älg?
« Svar #7 skrivet: 30 nov-08 kl 21:04 »
Gjorde den här grytan idag med 1 kg älggrytbitar istället för nötkött, det blev oväntat gott. Vi har tröttnat på viltgrytor med rödvin och enbär och har börjat
prova lite mer oväntade recept  ;D

    *  cirka 1 kg grytbitar av högrev eller märgpipa
    * 2 gula lökar, grovt skurna
    * 3 vitlöksklyftor, finhackade
    * 1 jalapeño, finhackad med frön och mellanväggar. Alternativt 2 msk finhackad inlagd jalapeño.
    * salt och nymald svartpeppar
    * 4 dl kalvfond (ej koncentrerad) eller vatten
    * jordnöts- eller olivolja
    * cirka 800 g fast potatis av sorten bintje, ukama eller asterix, klyftad
    * 2 ½ dl kokosmjölk
    * 1 ½ dl african red curry sauce eller 2 tsk red curry paste
    * rivet skal och saft från 1 limefrukt
    * Till servering
    * torrostade jordnötter
    * valfri chutney
    * 6 limeklyftor
    * 4 salladslökar, tunt skivade
    * 1 dl strimlad grönmynta eller koriander

Tillagning

   1. Hetta upp en rejäl tjockbottnad gryta med jordnötsolja,. Bryn köttet väl runt om. Lägg inte i för mycket kött åt gången, det är bättre att bryna i omgångar.
   2. Tillsätt sedan lök, vitlök och jalapeño och fortsätt bryna allt i 8-10 minuter.
   3. Krydda med salt och svartpeppar. Häll i fonden och täck med lock.
   4. Sänk värmen och låt det småkoka i cirka 1 timme eller tills köttet känns mjukt.
   5. Tillsätt sedan potatis, kokosmjölk och currysauce.
   6. Låt det småkoka tills potatisen är mjuk. Rör i botten med jämna mellanrum så att det inte fastnar.
   7. Avsluta med att röra limeskal och -saft och smaka av med salt och svartpeppar.
   8. Servering: Lägg upp i djupa tallrikar och servera med tillbehören.

peloqin

  • Inlägg: 468
  • Lätt stukad...
    • Lappland
SV: Köttgryta på Älg?
« Svar #8 skrivet: 30 nov-08 kl 21:27 »
Som uppväxt på älgkött (förutom skolbespisningen åt jag inte nöt förrän i 18-årsåldern) har jag aldrig förstått resonemanget. Älgkött är kött, används som kött och kryddas som kött. Ät kött. Alla recept som innehåller kött, oavsett kryddning, fungerar på älg.

Älg rular hårt.
"Never try to teach a pig to sing, it will just waste your time and annoy the pig."

Oskarsgården

  • Inlägg: 953
  • Oskarsgårdens Lantrasfarm
    • Oskarsgården
SV: Köttgryta på Älg?
« Svar #9 skrivet: 01 dec-08 kl 09:15 »
Kalops gör jag gärna på älg :)
Vi har Australian Sheperd, Golden Retriever, Border Colie. Linderödssvin med Genbank, Gotlandskaniner med Genbank,
Skånska Blommehöns, Japanska vaktlar, Ankor, Gutefår, Shropshire och korsningstackor. Vill ha fjällnära dikor.

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: Köttgryta på Älg?
« Svar #10 skrivet: 01 dec-08 kl 10:55 »
Som uppväxt på älgkött (förutom skolbespisningen åt jag inte nöt förrän i 18-årsåldern) har jag aldrig förstått resonemanget. Älgkött är kött, används som kött och kryddas som kött. Ät kött. Alla recept som innehåller kött, oavsett kryddning, fungerar på älg.

Älg rular hårt.

Där slog du huvet på spiken!
Jag står oftast och ser ut som ett frågetecken när folk hävdar att man inte kan göra det ena eller andra på älg. Mina favoriter är dock tjälknöl, porterstek och tacos på älgfärs. MUMS!  :P

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

756 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den bästa tidningen någonsin.
/Karl-Lucas

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser