Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vad göra med blåbären förutom sylt eller saft?  (läst 13286 gånger)

Humle

  • Inlägg: 1571
    • Västerbotten
Vad göra med blåbären förutom sylt eller saft?
« skrivet: 25 aug-08 kl 15:26 »
Hej jag skulle gärna vilja få i mig mera blåbär men att göra det genom att äta dem med glass och grädde eller i muffins med 150g riktigt smör tror jag kan få vissa viktmässiga konsekvenser :'(. Funkar det att helt sonika blanda blåbär i matbrödet eller måste det vara torkade blåbär? Har ni tips på blåbär i maten?

En länk där det står allt möjligt om blåbär http://www.nyfikenvital.org/?q=node/152
Gillar hantverk, snickrar ofta kaffeved.

Filip Skräplund

  • Inlägg: 4577
SV: Vad göra med blåbären förutom sylt eller saft?
« Svar #1 skrivet: 25 aug-08 kl 15:34 »
Blåbärsgröt.
"I never did give anybody hell. I just gave them the truth and they thought it was hell."  Harry S. Truman

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Vad göra med blåbären förutom sylt eller saft?
« Svar #2 skrivet: 25 aug-08 kl 15:45 »
Blåbärssoppa?

Annars så funkar det att blanda färska eller frusna blåbär i matbrödet - de behöver inte vara frusna. Fin färg blir det också!
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
SV: Vad göra med blåbären förutom sylt eller saft?
« Svar #3 skrivet: 02 sep-08 kl 09:04 »
Förutom blåbärsgröt som Filip Skräplund tipsade om, är det gott med bara "lösa" blåbär på den vanliga gröten istället för sylt. Funkar bra med frusna också, de tinar ihop med den varma gröten.

Smoothie med blåbär är också smaskens  :)
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain

Skågedalen

  • Inlägg: 454
    • -
SV: Vad göra med blåbären förutom sylt eller saft?
« Svar #4 skrivet: 02 sep-08 kl 10:18 »
Frys blåbären och ta fram i vinter när dubehöver cvitaminchock och gör supergoda Blåbärspankakor :D


Ta en nygräddad pankaka, lägg blåbär på halva, strö lite socker över och vik över
Servera OMEDELBUMS :D

Smarrigt :D
Lämnade gården för 5 år sedan på grund av anledningar, längtar tillbaka men får bli när livet tillåter det igen.

Magda

  • Inlägg: 700
  • Västerbottens kustland
    • Västerbotten
    • Fru Magdas
SV: Vad göra med blåbären förutom sylt eller saft?
« Svar #5 skrivet: 18 nov-08 kl 20:03 »
Hur lagar ni er egen blåbärssoppa? Jag har gjort soppa på blåbärssaft, alltså rett saften med lite potatismjöl. Helst skulle jag vilja ha recept på blåbärssoppa som är hållbar på flaska. Det går väl inte om man använder potatismjöl?
Fru Magda bor på en gård i Västerbottens kustland med make och tre barn. Lite djur och stora odlingar. Odlar för avsalu med start sommaren 2012. Bloggar på http://blog.frumagdas.se Följ mig gärna på facebook, http://www.facebook.com/frumagdas

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: Vad göra med blåbären förutom sylt eller saft?
« Svar #6 skrivet: 19 nov-08 kl 08:21 »
Hur lagar ni er egen blåbärssoppa? Jag har gjort soppa på blåbärssaft, alltså rett saften med lite potatismjöl. Helst skulle jag vilja ha recept på blåbärssoppa som är hållbar på flaska. Det går väl inte om man använder potatismjöl?

Med hållbar, menar du värmekonserverad då? Jag vet att man kan värmekonservera mat som är redd med vetemjöl i alla fall, även om jag själv inte har gjort det. Potatismjöl borde ju inte förstöra hållbarheten heller, tycker jag. Det borde också gå att frysa in lite färdig soppa. Varför ska den hålla sig så länge? Kan du inte koka ny soppa på de frysta blåbären när du känner för sånt. Blåbärssoppa är ju inte direkt något långkok.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Vad göra med blåbären förutom sylt eller saft?
« Svar #7 skrivet: 20 nov-08 kl 13:07 »
Det funkar inte att frysa in nåt med potatismjöl, det blir bara geléigt när man tinat det.
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Magda

  • Inlägg: 700
  • Västerbottens kustland
    • Västerbotten
    • Fru Magdas
SV: Vad göra med blåbären förutom sylt eller saft?
« Svar #8 skrivet: 21 nov-08 kl 18:21 »
Kanske jag får koka ny ofta. Men hur gör ni då?
Fru Magda bor på en gård i Västerbottens kustland med make och tre barn. Lite djur och stora odlingar. Odlar för avsalu med start sommaren 2012. Bloggar på http://blog.frumagdas.se Följ mig gärna på facebook, http://www.facebook.com/frumagdas

LasseDalom

  • Inlägg: 1025
    • -
SV: Vad göra med blåbären förutom sylt eller saft?
« Svar #9 skrivet: 24 nov-08 kl 07:37 »
Frys och häll ut på flingorna, jättegott. Blåbärspaj är också att rekommendera.

Magda

  • Inlägg: 700
  • Västerbottens kustland
    • Västerbotten
    • Fru Magdas
SV: Vad göra med blåbären förutom sylt eller saft?
« Svar #10 skrivet: 24 nov-08 kl 11:10 »
Är det ingen som har ett recept på blåbärssoppa där man slipper gå omvägen via att koka saft?
Fru Magda bor på en gård i Västerbottens kustland med make och tre barn. Lite djur och stora odlingar. Odlar för avsalu med start sommaren 2012. Bloggar på http://blog.frumagdas.se Följ mig gärna på facebook, http://www.facebook.com/frumagdas

Ulva

  • Inlägg: 1260
  • Vill man älska någon, får man börja med sig själv.
    • Finland
SV: Vad göra med blåbären förutom sylt eller saft?
« Svar #11 skrivet: 24 nov-08 kl 11:25 »
Jo  :)

1/2 l  bär
  7 dl vatten
1/2-3/4 dl socker
-----------------------
1,5 msk potatismjöl

Koka bär, vatten och socker 2-3 min.
Red soppan med potatismjölet utrört i lite kallt vatten.
If you want, then start to laugh
If you must, then start to cry
Be yourself don't hide. Just belive in destiny.

Magda

  • Inlägg: 700
  • Västerbottens kustland
    • Västerbotten
    • Fru Magdas
SV: Vad göra med blåbären förutom sylt eller saft?
« Svar #12 skrivet: 24 nov-08 kl 13:34 »
Tack. Nu går jag och kokar blåbärsoppa till mellanmål.
Fru Magda bor på en gård i Västerbottens kustland med make och tre barn. Lite djur och stora odlingar. Odlar för avsalu med start sommaren 2012. Bloggar på http://blog.frumagdas.se Följ mig gärna på facebook, http://www.facebook.com/frumagdas

peloqin

  • Inlägg: 468
  • Lätt stukad...
    • Lappland
Soppa och russin
« Svar #13 skrivet: 31 dec-08 kl 16:14 »
Jag torkar blåbär på två nivåer 1. Russintorrt, används som russin. 2. Torrt, males till blåbärsmjöl som har lååång lagringstid. Blandas med  potatismjöl eller fint riven potatis och kokas till soppa söta med honung istället för socker!
"Never try to teach a pig to sing, it will just waste your time and annoy the pig."

skogstrolla

  • Inlägg: 462
    • Jämtland
SV: Vad göra med blåbären förutom sylt eller saft?
« Svar #14 skrivet: 09 jan-09 kl 14:44 »
När du torkar blåbär har du en lufttork eller??
E man nog tokig så går de....fast jag e själv..
skogstroll med två ardennerdamer,åsenfår,dikor,höns,gris å gård

peloqin

  • Inlägg: 468
  • Lätt stukad...
    • Lappland
SV: Vad göra med blåbären förutom sylt eller saft?
« Svar #15 skrivet: 09 jan-09 kl 16:46 »
I ugn är det lättast.
"Never try to teach a pig to sing, it will just waste your time and annoy the pig."

skogstrolla

  • Inlägg: 462
    • Jämtland
SV: Vad göra med blåbären förutom sylt eller saft?
« Svar #16 skrivet: 09 jan-09 kl 17:06 »
aah de ska jag göra i höst
rårörda blåbär på gröt mums
eller till kjesfil mumma de
E man nog tokig så går de....fast jag e själv..
skogstroll med två ardennerdamer,åsenfår,dikor,höns,gris å gård

Magda

  • Inlägg: 700
  • Västerbottens kustland
    • Västerbotten
    • Fru Magdas
SV: Vad göra med blåbären förutom sylt eller saft?
« Svar #17 skrivet: 12 jan-09 kl 09:52 »
Där har vi precis det jag var ute efter. Blåbärsmjöl och potatismjöl som jag kan lagra enkelt å sen koka blåbärssoppa på. Perfekt att ha med sig på fjällvandringar  och liknande. Måste prova i sommar. För jag kan väl inte torka frysta blåbär?

Jag kokade blåbärssoppa, men det blev som mer kräm. Gott med gräddmjölk! Men jag måste nog mixa eller nått för att få en slät soppa.
Fru Magda bor på en gård i Västerbottens kustland med make och tre barn. Lite djur och stora odlingar. Odlar för avsalu med start sommaren 2012. Bloggar på http://blog.frumagdas.se Följ mig gärna på facebook, http://www.facebook.com/frumagdas

skogstrolla

  • Inlägg: 462
    • Jämtland
SV: Vad göra med blåbären förutom sylt eller saft?
« Svar #18 skrivet: 02 sep-09 kl 16:54 »
Hej
Jo jag har en liiten fråga  ;D
de gäller de med torkade blåbär*S*
hur f-n ska jag förvara dom som jag torkat som russin så dom inte förstörs??
löjligt va men första omgången som jag torkade som russin smakar hmm lite vinaktigt
så ja dom jäste nog i sin burk dom tyvärr.
hoppas de bra

//Erika i Offerdal
E man nog tokig så går de....fast jag e själv..
skogstroll med två ardennerdamer,åsenfår,dikor,höns,gris å gård

E.Q u a l i t y

  • Gäst
SV: Vad göra med blåbären förutom sylt eller saft?
« Svar #19 skrivet: 02 sep-09 kl 16:58 »
Torkade bär ska antingen förvaras mörkt och luftigt eller annars i en helt tät burk som inte öppnas i tid och otid.
Varje gång du öppnar burken så drar de torra bären åt sig fukt, som du sen stänger in där.
Fast du kanske inte öppnade burken alls?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

477 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Otroligt mycket läsvärda artiklar. Jag väntar alltid med spänning på nästa nummer, en otroligt bra tidning!
/ Pia Elldalen

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser