Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  JAG TIPSAR!  (läst 3830 gånger)

mitt ljuva hem

  • Gäst
JAG TIPSAR!
« skrivet: 30 jun-08 kl 17:17 »
HEJ!
startar en tråd där jag tipsar om allt möjligt jag gör i matväg.

1dl cremefraiche
1/2dl majonnäs
1tsk fransk senap
salt
svartpeppar
socker
låt stå kallt före servering

mitt ljuva hem

  • Gäst
SV: JAG TIPSAR!
« Svar #1 skrivet: 03 jul-08 kl 16:07 »
hamburgare:

nötfärs 300g
vatten 2-3tsk
salt
peppar
stek i 1,5minut på varje sida.
ät med nybakat bröd.

mitt ljuva hem

  • Gäst
SV: JAG TIPSAR!
« Svar #2 skrivet: 03 jul-08 kl 16:08 »
Lövbiffgryta

100g lövbiff av innanlår
grönsaker
rödlök
potatis

mitt ljuva hem

  • Gäst
SV: JAG TIPSAR!
« Svar #3 skrivet: 03 jul-08 kl 16:10 »
gammeldags stekt lök!

skala och skiva löken
stek långsamt på svag värme
höll efter 10-15minuter på lite vatten,cirka 3msk.
smaksätt med salt,peppar.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: JAG TIPSAR!
« Svar #4 skrivet: 03 jul-08 kl 16:11 »
Hur gör du majonäsen, det övriga är välkänt överallt!
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

mitt ljuva hem

  • Gäst
SV: JAG TIPSAR!
« Svar #5 skrivet: 03 jul-08 kl 16:12 »
Rotmos!

2st kålrot
2st morot
6st potatis

mitt ljuva hem

  • Gäst
SV: JAG TIPSAR!
« Svar #6 skrivet: 03 jul-08 kl 16:13 »
Hur gör du majonäsen, det övriga är välkänt överallt!
majjonäs? har aldrig gjort det,gör oftast bara kalla såser.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: JAG TIPSAR!
« Svar #7 skrivet: 03 jul-08 kl 16:22 »
Majonäsen brukar vara kall.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: JAG TIPSAR!
« Svar #8 skrivet: 03 jul-08 kl 18:02 »
Den som behöver lära sig att steka lök och hamburgare, köper sig antingen en bra baskokbok eller googlar. "Vår kokbok" är mitt tips. Där kan du även lära dig att göra majonnäs själv, så slipper du köpa.

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: JAG TIPSAR!
« Svar #9 skrivet: 03 jul-08 kl 21:04 »
Köpemajonnäs har inte mycket med den riktiga varan att göra. Läs innehållsförteckningen och förfasas!  :o

Hemgjord däremot, med färska örter eller lite citron, mmmm  ;D

mitt ljuva hem

  • Gäst
SV: JAG TIPSAR!
« Svar #10 skrivet: 03 jul-08 kl 21:08 »
Hemmagjord majonnäs
Lättare än man tror - både godare och sundare. Kan även den varieras efter önskemål.

Grundrecept:

2 äggulor
1½ dl kallpressad olja
2 tsk vinäger
ev. salt och vitpeppar.

Låt alla ingredienser vara rumstempererade.
Vispa ihop allt utom oljan.
Vispa sedan ner oljan droppvis så att det inte skär sig.
Smaksätt med de örter du tycker om.
Fransk senap passar också bra som smaksättare.



Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: JAG TIPSAR!
« Svar #11 skrivet: 03 jul-08 kl 21:12 »
Tror du verkligen att det finns någon som inte har receptet? Och har du själv prövat på? Det verkligen intressanta är tipsen på vad man gör när det uppstår problem med majonnäsen.

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: JAG TIPSAR!
« Svar #12 skrivet: 03 jul-08 kl 21:20 »
Köpemajonnäs har inte mycket med den riktiga varan att göra. Läs innehållsförteckningen och förfasas!  :o

Hemgjord däremot, med färska örter eller lite citron, mmmm  ;D

Men på radio kom de med information om en stor fördel med köpemajonnäs: nämligen att man inte behöver vara orolig om man bjuder på en bufférätt med köpt majonnäs, för den står sig länge i sommarvärmen. Det visste jag inte. Alltid något. Å andra sidan föredrar jag potatissallad gjord varm med senapsvinägrett.

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: JAG TIPSAR!
« Svar #13 skrivet: 03 jul-08 kl 21:28 »
Men på radio kom de med information om en stor fördel med köpemajonnäs: nämligen att man inte behöver vara orolig om man bjuder på en bufférätt med köpt majonnäs, för den står sig länge i sommarvärmen.

Det finns väl inget i den som kan bli dåligt... bara en massa mysko konsistensgivare och sånt  :P

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: JAG TIPSAR!
« Svar #14 skrivet: 06 jul-08 kl 01:55 »
Låt inte maten stå framme bara. Eller ställ känslig mat på is.

Sommatorparn, du kan vispa om majonäsen ifall den har skurit sig. Man tar en äggula och en skvätt vinäger till i en ny skål och strilar ner den misslyckade majon. Men, häller man lagom fort från början så händer aldrig det.


Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: JAG TIPSAR!
« Svar #15 skrivet: 06 jul-08 kl 05:12 »
Har aldrig problem med skuren majonäs, det svåra är att peta ner den i tuben.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

jössesnesse

  • Inlägg: 194
    • Västergötland
SV: JAG TIPSAR!
« Svar #16 skrivet: 06 jul-08 kl 09:23 »
Har aldrig problem med skuren majonäs, det svåra är att peta ner den i tuben.

 :)
Allt jag äger bär jag med mig.
Resten får nån annan ta hand om.

Skrutt

  • Inlägg: 388
  • ..one is only poor only if they choose to be..
    • -
SV: JAG TIPSAR!
« Svar #17 skrivet: 09 jul-08 kl 16:22 »
Hemmagjort majonäs är got...men hemgjord Béarnaise är rena drömmen.
Jag brukar dock Béarnaise krydda en hollandaise..
150 g smör
3 äggulor
3 mak vatten el vin
Smält fett, låt svalna lite.
blanda äggulor o vatten/vin i en kastrull, sjud under frenetisk vispning tills äggulorna tjocknar.
tag av kastrullen från värmen tillsätt smält smör i en jämn stråle undre frenetisk vispning.
Smaksätt med dragon o citron el vinäger, salt o peppar.


Om det skär sig tillsätt en skvätt iskallt vatten

GUDAGOTT.


Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
SV: JAG TIPSAR!
« Svar #18 skrivet: 09 jul-08 kl 17:09 »
Men på radio kom de med information om en stor fördel med köpemajonnäs: nämligen att man inte behöver vara orolig om man bjuder på en bufférätt med köpt majonnäs, för den står sig länge i sommarvärmen. Det visste jag inte. Alltid något. Å andra sidan föredrar jag potatissallad gjord varm med senapsvinägrett.

Kan det vara för att köpemajonnöäsen innehåller pastöriserade äggulor?
Jag vet annars att majonnäs är typiskt sådant man aldrig ska äta när man reser i varma länder...salmonella kan komma på köpet. Min morsa fick en jobbig släng av det efter majonnäs i Budapest på 90-talet.
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: JAG TIPSAR!
« Svar #19 skrivet: 09 jul-08 kl 17:11 »
Kan det vara för att köpemajonnöäsen innehåller pastöriserade äggulor?


Jo, just det sa de på radio.
« Senast ändrad: 09 jul-08 kl 17:13 av Sommartorparn »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

490 gäster, 1 användare
marni

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bääästa julklappen!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser