Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

 

Författare Ämne:  Bli en brödambassadör?  (läst 7760 gånger)

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Bli en brödambassadör?
« Svar #20 skrivet: 10 sep-08 kl 19:13 »
Har hittat en länksamling som kan vara av intresse. Men inget i min närhet (Kronoberg/Ljungby).

http://www.allkorn.se/handlavar.aspx

A.

Westan

  • Inlägg: 236
SV: Bli en brödambassadör?
« Svar #21 skrivet: 02 okt-08 kl 16:19 »
Anders har här ovan inlett ett samtal om problem , kvalitetsbrister , då man handlar säd direkt av odlare för att mala i egen kvarn.
För det första så är ju omständigheterna  kring skörd och odling för aktuellt år av intresse. 2007 var ett bra år med en fin varm
torrperiod i augusti. I år däremot har hösten varit varm och fuktig vilket är en mardröm för odlare av brödsäd. Falltalen är svåra att
hålla på bakningskvalitet. Innan du köper säd för bakning i år är det vettigt att försäkra sig om att de klarar bakning med vanligt jäst om
det är det du vill använda mjölet till. Tänker du använda surdeg är kraven på falltal inte alls lika stora.

Årets dåliga skördeväder kan skapa kvalitetsbrister av annat slag. Det har med torkning att göra. Har odlaren möjligheter at omedelbart efter
tröskning torka ner säden till under 14% vattenhalt eller måste han transportera säden. I år låg vattenhalten på skördad säd upp mot 30%
vilket kräver omedelbar - inom några timmar - nedtorkning om inte kvalitetsbrister skall uppstå.

Rensning:
Säd kan vara oren på många mer eller mindre allvarliga sätt. Om vetet innehåller några enstak rågkorn spelar det inte så stor roll. Bröd-
ätaren kommer inte att märka det. Finns däremot oskalad säd av vete eller vanlig havre så kan det direkt  påverka brödet genom att dessa
skal känns i munnen. Ogräsfrö år oftast mycket små och därmed lätta att rensa bort. Skulle några småfrön nå ända in i brödet är det heller
inget som märks i brödet. Däremot att inte få med jord eller damm av jord är viktigt för brödets kvalitet.

Vad krävs då för urustning a för att klara av alla dessa kravsom ställs på rensad spannmål. Har man köpt spanmål billigt av närbelägen odlare
kan man ju kanske rensa för hand om inte familjen är alltför stor. Men rör det sig om vältröskad säd är detta fullt möjligt.
Tar odlaren betalt för rensad säd blir kraven naturligtvis andra från din sida. För att få bort jorddamm måste säden gå över ett rensverk
som borstar eller polerar säden. I en kvarn görs detta genom att köra säden över den så kallade spetsen, ett litet rensverk före själva
kvarnen.

Kan du nu få tag på säd från en lokal odlare, rensat och av god kvalitet så missa inte den möjligheten. Skaffa en egen kvarn och njut av
att baka ditt eget bröd.



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

537 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Rotade fram denna då ja nyss fått barn. Bra förklarat i "från tröja till blöja" som sagt.. gott o blandat!!!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser