Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bli en brödambassadör?  (läst 7744 gånger)

Westan

  • Inlägg: 236
Bli en brödambassadör?
« skrivet: 03 feb-08 kl 12:29 »
Det har nu blivit jävligt modernt med lokalprodusserad mat. Varende röstvärvande politiker springer och kvittrar i dessa
tonarter. Men mer blir det naturligtvis inte. Snacka går ju men att leverara något som leder till att det blir ett
stopp för det storsklalga, kemiska, industriella hanteringen av vår mat. det lyser med sin frånvaro.

Här kommer ett mycket genomtänkt förslag som har stor bedydelse för den enskilda ekonomin hälsan och miljön.

Bli en brödambassadör!

Skaffa en kvarn för att mala mjöl.
Kontakta närmaste odlare som har någon sort av brödsäd. Köp i 25kg säckar. Se till att få den rensad. Mal för egen del till dina härliga nyttiga bröd, fria från alla jävla tillsattser som du får med från butiken. Desutom färskt mjöl.
Kontakta dina grannar  bjud på nubakat bröd sälj mjöl till alla itresserad så även de kan få tillgång till denna resurs.

På detta sätt bidrar till att skapa en marknad för alla oss som ägnar oss åt att odla några ha. brödsäd. 
Det finns mycket mer att säga om detta vilket jag hoppas att tråden skall ta hand om.


Westan

  • Inlägg: 236
SV: Bli en brödambassadör?
« Svar #1 skrivet: 14 feb-08 kl 23:34 »

Vad beror det på att svenskar är så intresserade av att renovera sin kök?
Är detta det enda tillåtna sätt att prioritera famliljelivet?
Hur vore det att som alternativ köpa en hushållskvrn för malning av brödsäd.
I Tyskland har 7 miljoner hushåll en kvarn för malning av säd.

jenses

  • Gäst
SV: Bli en brödambassadör?
« Svar #2 skrivet: 15 feb-08 kl 08:10 »
I Tyskland har 7 miljoner hushåll en kvarn för malning av säd.
Varifrån har du siffran?
/* väldig tveksam */

SV: Bli en brödambassadör?
« Svar #3 skrivet: 15 feb-08 kl 18:45 »
Att ha en hushålls-sädeskvarn i köket, är det bästa redskapet för att bevara det naturliga, hälsan och förgylla smaken.

Bättre brödambassadör kan man inte bli.

Flera modeller finns av SAMAP-kvarnen i lager. Hör av dig så kommer både broschyr och mjölprover.

Hälsningar
Ingrid Andersson
www.orbio.se
www.orbio.se

Sädeskvarnen som mal fint - grovt tyst och snabbt på naturstenar.

Westan

  • Inlägg: 236
SV: Bli en brödambassadör?
« Svar #4 skrivet: 16 feb-08 kl 00:17 »
Hej Jenses.

Förstår om du hajade till, 7 miljoner kvarnar är inte dåligt. Men enligt en katalog från Kvarnspecialisten
är det rena rama sanningen.

I sverige med en sanslöst storskalig inriktning på livmedelsförsörjningen låter det osannolikt. Men detta är
verkligen inget drömläge snarare rena mardrömmen.

Vi har haft kvarn ända sedan vi flyttade ut på landet för 7 år sedan. Och nu när vi har vårt eget vete blir
brödet rena drömmen. Surdegsbröd, långjäst fullkornsbröd, knäckbröd. Bröd på de enklaste råvaror blir
aromatiskt, en ren dröm för gommen, det räcker med en rejäl klick smör. Oslagbart. Nu blev jag så sugen så nu går jag
till skafferiet för en nattmacka.

Har du ingen kvarn? Så har du verkligen något att drömma om

Nypålandet

  • Inlägg: 2632
SV: Bli en brödambassadör?
« Svar #5 skrivet: 16 feb-08 kl 00:39 »
Att ha en hushålls-sädeskvarn i köket, är det bästa redskapet för att bevara det naturliga, hälsan och förgylla smaken.

Bättre brödambassadör kan man inte bli.

Flera modeller finns av SAMAP-kvarnen i lager. Hör av dig så kommer både broschyr och mjölprover.

Hälsningar
Ingrid Andersson
www.orbio.se


Men vad kostar en sådan mackapär? Ser dyrt ut tycker jag.

jenses

  • Gäst
SV: Bli en brödambassadör?
« Svar #6 skrivet: 16 feb-08 kl 14:53 »
Förstår om du hajade till, 7 miljoner kvarnar är inte dåligt. Men enligt en katalog från Kvarnspecialisten
är det rena rama sanningen.
Jaha, enligt en katalog, då blir siffran genast mycket trovärdigare  :P

Som du kanske (inte) vet härstammer jag från Tyskland.
I min rätt så stor bekantskapskrets från samhällets vänstra, alternativa kant 
fanns det kanske 1-2 kvarnar, inte 12-15 som det borde vara med 18% (39 milljon hushåll / 7 milljon kvarnar)...

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: Bli en brödambassadör?
« Svar #7 skrivet: 16 feb-08 kl 20:46 »
Jaha, enligt en katalog, då blir siffran genast mycket trovärdigare  :P

Som du kanske (inte) vet härstammer jag från Tyskland.
I min rätt så stor bekantskapskrets från samhällets vänstra, alternativa kant 
fanns det kanske 1-2 kvarnar, inte 12-15 som det borde vara med 18% (39 milljon hushåll / 7 milljon kvarnar)...

Tja, men hur tror läget är i samhällets mindre vänstra, men ändå alternativa kant? Waldorf-folk, jako-o-kunder, alla nyttighetsmedvetna hauswirtschaftsmeisterinnen (jag känner till högvis såna i Bayern från min förrförra bostadsort). Där fick man f ö tag på säd till ett vettigt pris. Så icke här, så jag antar att kvarnägandet är starkt lokalt avvikande.

Westan

  • Inlägg: 236
SV: Bli en brödambassadör?
« Svar #8 skrivet: 16 feb-08 kl 22:29 »
Med tanke på vad folk lägger ner på att renovera sina kök tror jag inte att priset är kruxet allmänt sett.
Den kvarn jag använder kostade c:a 3 papp 2000 tror inte den kostar så mycket mer idag.

Blir du en brödambassadör finns det möjlighet att dra in några kronor på att mala till andra som
tröttnat på köpebrödet och blivit lite lystna på livets goda.

Hos Wästgötarna kan du köpa brödsäd av vete - gamla fina kultursorter ekologiskt odlade - för c:a 8kr/kg i 25kg säck.
Spelten blir några kronor dyrare från samma gäng av odlare. Mjölet i butik kostar åtskilligt mer 2-3 ggr.
Med en kvarn är det ingen vitts att snåla med kvaliteten.

Med lite engagemang kan en kvarn bli en riktigt god affär.

Hemmakvarnen

  • Inlägg: 15
    • Uppland
    • www.hemmakvarnen.se -En hemmakvarn mal näringsriktigt mjöl.
SV: Bli en brödambassadör?
« Svar #9 skrivet: 18 feb-08 kl 19:08 »
Det där var ord och inga visor och jag skriver givetvis under på vartenda ord! (what else? ::))

Tänkte även meddela att Hemmakvarnen har fått två nya kvarnar i sortimentet, "Bella" och "Molina". Bella med tyngpunkten på lite kurvigare design och Molina tänkt för den lite "mindre" portmonän, men ändå med samma höga kvalitet som brukligt hos KoMo's kvarnar.  Korntråg med kapacitet 1000 gram gör kvarnen lämplig även för det lite större hushållet. Se dem båda på vår hemsida.

----

Beträffande keramik-baserade kvarnstenar och vad som är olämpligt att mala (kaffebönor, linfrön m.m):

 "Vi rekommenderar att du använder ekologiskt odlade, KRAV-märkta produkter.
I princip kan du mala alla frön, säd, rötter, och riktigt hårda korn som majs, hirs och kikärter i kvarnen, förutsatt att fuktighetsgraden ligger under 14% och utgångsprodukten inte är alltför fet."

---

Under våren kommer vi även börja sälja KRAV-odlat korn, omald vete, dinkel m.m direkt i webbutiken. Från den uppländska myllan utan tillsatser!


mvh
//Christian
www.hemmakvarnen.se

- Gott, Roligt och Näringsrikt! -

Westan

  • Inlägg: 236
SV: Bli en brödambassadör?
« Svar #10 skrivet: 22 feb-08 kl 23:46 »
Till Hemmakvarnen
En kvarnfabrikant kring ideen om brödambassadörer härligt.
Besökte er hemsida - fina kvarnar - men vad gäller tips om möjligheter
att kunna köpa 25kg säckar med säd var det lite tunt. För köper
man en kvarn vill man ju kunna utnyttja den som en ekonomisk
resurs.

Bor man i västergötland kan man ta kontakt med Wästgötarna
www.wastgotarna.se

Själv har jag lite kultursorter av vete.Westankierr@telis.com

gust1880

  • Inlägg: 52
SV: Bli en brödambassadör?
« Svar #11 skrivet: 26 feb-08 kl 10:28 »
Vad beror det på att svenskar är så intresserade av att renovera sin kök?
Är detta det enda tillåtna sätt att prioritera famliljelivet?
---------------------------------------------------------------------------------------------
Ja man kan ju undra, dyra fina kök - samtidigt ökar försäljningen av färdiglagade maträtter. Kan folk över huvud taget inte laga mat, är de för bekväma eller gör de sig inte tid? Läs boken "Den hemlige kocken" av Mats-Eric Nilsson så kanske synen på färdigrätter, som "hemlagade", och bröd, "nybakt", ändras.

speedwell

  • Inlägg: 124
    • Uppland
    • Min hemsida =D
SV: Bli en brödambassadör?
« Svar #12 skrivet: 26 feb-08 kl 17:37 »
Hur kommer det sig egentligen att färdigmalet mjöl är billigare än icke-malt? Man tycker ju att det borde kosta tillverkarna mer att mala det än att inte göra något annat än att stoppa det i påsar? Har för mig att det är samma sak med kaffebönor, det är vansinnigt dyrt att köpa hela bönor och mala själv.

Citera
Läs boken "Den hemlige kocken" av Mats-Eric Nilsson så kanske synen på färdigrätter, som "hemlagade", och bröd, "nybakt", ändras.
Lustigt att du nämner den boken, jag satt just och bläddrade i den i biblioteket här om dagen. Tror att jag ska ta och låna den nästa gång jag kommer dit, sedan om jag vågar läsa den blir en anan femma; man vill ju kunna fortsätta äta mat från affären :p
Jobba aldrig så hårt att du inte kan med att le samtidigt - men om du måste, så får du le efteråt istället åt att du har gjort ett bra arbete.

Hemmakvarnen

  • Inlägg: 15
    • Uppland
    • www.hemmakvarnen.se -En hemmakvarn mal näringsriktigt mjöl.
SV: Bli en brödambassadör?
« Svar #13 skrivet: 27 feb-08 kl 20:07 »
Svar angående omald säd i storpack:

På vår hemsida har vi sammanställt en lista över råsädsleverantörer som täcker in nästan hela Sverige.
http://www.hemmakvarnen.se/catalog/product_info.php/cPath/22/products_id/38

För omald säd i 10/25 kilos pack finns t.ex:
http://www.cayote.nu/spannmal-sad-c-29_53_41_42.html

Till westan: problemet är att det blir dyrt med frakten om man ska titta på ekonomin och logistik. Detta håller vi på och ser över nu och kommer presentera en lösning som passar både den mindre "hemmamjölnaren" samt den lite större. Till dess är den bästa lösningen förmodligen "den lokale bonden". Om denna sedan odlar KRAV är ju även det en ekologisk bonus.  :D

Hälsokostbutiker, Coop och välsorterade dagligvarubutiker sorterar vanligen omald säd under "ekologiskt" kan jag tillägga...

//Christian
« Senast ändrad: 27 feb-08 kl 20:24 av Hemmakvarnen »
www.hemmakvarnen.se

- Gott, Roligt och Näringsrikt! -

Westan

  • Inlägg: 236
SV: Bli en brödambassadör?
« Svar #14 skrivet: 29 feb-08 kl 22:17 »
Till hemmakvarnen:
Fina länkar. Det ger åtminstone möjlighet att få tag på ärligt odlad säd.
Problemet är som du säger att det blir dyrt. Skall försäljningen av kvarnar
komma igång så behövs tillgång till lokalt odlad säd i storpack för priser under
10 kr/kg. Då blir det mycket interessant att skaffa kvarn.

Men för att få odlare att satsa på att odla för detta endamål krävs en efterfrågan,
dvs folk med hemmakvarnar.

Det är denna låsning vi måste ta oss ur.

Det behövs många småodlare. Odlare med tillgång till torknings och rensningskapacitet.
Jag tror det är dags att dra igång en tråd under odling för att förmedla erfarenheter
kring dessa problem.

hemmamamman

  • Inlägg: 492
    • Närke
    • http://hemmamammansliv.blogspot.com/
SV: Bli en brödambassadör?
« Svar #15 skrivet: 01 mar-08 kl 11:11 »
Till hemmakvarnen:
Fina länkar. Det ger åtminstone möjlighet att få tag på ärligt odlad säd.
Problemet är som du säger att det blir dyrt. Skall försäljningen av kvarnar
komma igång så behövs tillgång till lokalt odlad säd i storpack för priser under
10 kr/kg. Då blir det mycket interessant att skaffa kvarn.

Men för att få odlare att satsa på att odla för detta endamål krävs en efterfrågan,
dvs folk med hemmakvarnar.

Det är denna låsning vi måste ta oss ur.

Det behövs många småodlare. Odlare med tillgång till torknings och rensningskapacitet.
Jag tror det är dags att dra igång en tråd under odling för att förmedla erfarenheter
kring dessa problem.

Jag bakar allt vårat bröd själv. Jag skulle gärna köpa en kvarn och mala mitt mjöl själv också. Men för mig är det en kostnadsfråga. Sen tycker jag att det är svårt att ta reda på vart det finns lokal producerade produkter över huvudtaget. Om man tittar i krav registret till exempel är det bara ett fåtal som är med.
Hemmamamma, tre barn, en gubbe, 4 marsvin, extraknäcker som sjuksköterska. Samlar på spartips.

Westan

  • Inlägg: 236
SV: Bli en brödambassadör?
« Svar #16 skrivet: 09 mar-08 kl 22:18 »
Här kommer ett väl prövat recept

Här kommer ett väl prövat  recept på hårt fullkornsbröd. Mina erfarenheter sträcker sig till bröd av vete.
Brödet blir mycket sprött och smakar härligt med ett ordentligt lager med smör.
Det går säkert att använda korn, råg, spelt allt efter tycke och smak.


Ingredienser:
25 gr jäst
1/2 l mjölk
2 tsk honung
600-650 gr fint fullkornsmjöl
2 tsk salt

Jäs degen.
Baka ut tunna kakor i mycket fullkornsmjöl eftersom degen är och skall vara lös.
Nagga och grädda efter hand. Jäs dem inte. temperatur 200 grader

myckne

  • Inlägg: 250
SV: Bli en brödambassadör?
« Svar #17 skrivet: 05 sep-08 kl 20:48 »
Många modärna (hu) mäniskor vet inte hur nybakat/ hembakat matbröd smakar!
Vi som kommer till Sverige, inflyttare från länder där småskaliga bagerier fortfarande finns, vi
reagerar på att brödet i allmenhet är uselt. Första gångerna jag reste hem till moderlandet
köpte jag säckar med bröd och frös in brödet väl här. Sedan bakade jag själva i flera år, till det allra mästa av min familjs behov. Nu har jag varit lat och jävlig ett bra tag, altså ätit köpbröd från hämska fabriker; Dom kallar sina bröd för "gott"-något och "sunt"-någotannat, och det är det omöjligt att ta till sig ! Nu skall jag börja baka en mer gång i mitt liv. Någon ordning får det bli ; Nu skall det ånyo dofta hembakat i köket och annorstädes i huset!
Jag måste läsa på lite om kvarnar o annat mjöl i påsen..

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Bli en brödambassadör?
« Svar #18 skrivet: 10 sep-08 kl 08:57 »
Det finns gott om bönder som odlar lite spannmål. Mer eller mindre ekologiskt.

Men för att man skall kunna mala det i kvarn så kan man inte ta det rakt av och mala det.

Om jag förstår rätt så skall säden: Rensas. Torkas. Och kanske dessutom delvis skalas. De flesta bönder skördar och kör in säden till granngården, och sedan försvinner den in i ett svart hål. Och kommer tillbaka i en mjölpåse någonstans. En del hamnar iofs i billiga anonyma säckar till djurfoder. En del hamnar i sjukt dyra säckar, med namngiven odlare, som ekologiskt odlad hälsokost.

Så det finns ett glapp här mellan den lokale odlaren och den lokale brödambassadören. Tyvärr vet jag inte ens exakt hur detta gap ser ut. Finns det någon som kan beskriva det närmare?

Om jag vill köpa spannmål av en lokal odlare, vad behöver jag då göra för att kunna mala det på min egen kvarn? Vilken utrustning krävs/rekommenderas?

A.


hildegard

  • Inlägg: 556
    • Östergötland
SV: Bli en brödambassadör?
« Svar #19 skrivet: 10 sep-08 kl 13:30 »
Jag köper vete, råg och dinkel från lokala kravbönder. Vete och råg ligger på 3 - 4 kr/kilot, dinkeln på det 3-dubbla. Köper helkorn och malar själv. Då är det rensat, dvs bonden kör det till kvarnen och får det rensat där. Har dock tidigare varit med om att beroende var man handlade, så var det dåligt rensat. Så är man osäker, så är det bra att börja med en mindre mängd. Jag tycker det är bättre att betala 3 kr kilot istället för 1,25 och slippa en massa skräp.
Jag brukar köpa 1-2 säckar á 25-30 kg av varje.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

556 gäster, 1 användare
mulen

* Forum

* Om tidningen Åter



- Precis som flera andra skriver så är det här en tidning som aldrig tycks bli inaktuell. Det senaste numret är precis lika intressant som det som kom för flera år sen. Att varje nummer har ett sorts register på baksidan som ger en snabb överblick av vad tidigare nummer sedan många år tillbaka har handlat om, gör det lätt att hitta precis vad man vill läsa om just nu.

Har man läs-svårigheter kan man dock ha lite invändning mot det lilla typsnittet och den täta texten, speciellt annonserna och baksidorna med extra liten text mot en flerfärgad bakgrundsbild.
/Jennifer

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser