Äggost från Tjörn
Ingridienser:
3 liter mjölk (röd)
6 ägg
1-3 dl socker (här är det mycket delade åsikter)
3 dl gräddfil Grejor som behövs:
Stor kastrull
Tunn gasväv (en bit av en gammal gardin går bra)
Hålslev
Äggosteform
En stor och en liten bunke.
Gör så här:
1: Häll den kalla mjölken i en kastrull.
2: Vispa ihop ägg och gräddfil i den lilla bunken.
3: Häll blandningen i den kalla mjölken.
4: Värm sakta och under omrörning i botten till sjudning
5: Låt sjudningen pågå tills mjölken ystat sig (blivit grynig). Den får inte koka, då blir äggosten hård.
6: När osten flutit upp - lyft av kastrullen och låt den stå några minuter, så osten lugnar sig.
7: Fukta gasväven och täck äggosteformen invändigt med den.
8: Ställ äggosteformen över den stora bunken, det blir mycket vassla som rinner bort.
9: Fånga upp osten med hålsleven, lägg massan i formen. Fyll den i 4-5 skikt och strö socker mellan de olika lagren samt på ovansidan.
10: Vik över de flikar av gasväven som hänger utanför formen så att osten blir täckt på ovansidan.
11: Låt äggosten kallna i formen. Stjälp upp äggosten strax innan den skall ätas. Vissa garnerar med kanel i rutmönster på ovansidan, andra äter den med sylt eller naturell. Vasslan kan användas till bakning
Ungefär så här brukar jag göra. Men jag brukar inte använda någon gasväv.
smaklig måltid!
