Det du föreslog i #16 är ganska precis vad som brukar kallas en parallellhybrid (under förutsättning att förbränningsmotor + generator kan ge tillräcklig effekt för att hålla bilen igång långvarigt utan att ta ström från batterierna), alternativt elbil med range extender (om förbränningsmotor + generator har lägre effekt så att man förr eller senare får slut på batteriström även om man har förbränningsmotorn igång)
Hybridbilar av olika typer finns det ju gott om på marknaden idag, och åtminstone en elbil med range extender har tagits fram, Renault Kangoo Elect'road , dock tror jag aldrig den kom i serieproduktion. Denna byggde på samma teknik som de eldrivna Clio och Express från 90-talet, men inmonterad i en Kangookaross och kompletterad med ett litet elverk på några kW i ett hörn av skåpet.
De där Renaultelbilarna har en elmotor på omkring 20 kW och batterikapacitet kring 14 kWh, batteriet (Ni-Cd) väger ca 300 kg. Körsträcka (kraftigt varierande beroende på körsätt, last, hastighet, temperatur, skick på batterier osv) typiskt 70-80 km för Express, 90-100 km för Clio, 200 km för Kangoo med range extender.
Beträffande Express som jag har egen erfarenhet av så är toppfarten 85 km/h (vid högre hastighet går styrsystemet automatiskt över till motorbroms för att inte motorn ska varva sönder) men eftersom körsträckan minskar kraftigt vid så högt effektuttag så brukar man hellre hålla sig runt 70-75 km/h på landsväg. Clio är något högre växlad eftersom den bilen är lättare och har lägre luftmotstånd, så jag skulle tro att dess toppfart är drygt 100 km/h. Eftersom batterierna inte mår bra av kraftiga toppströmmar så bör man undvika snabba accelerationer och hellre låta bilen sacka än till varje pris försöka hålla farten i uppförsbackar. Fullgas är något man tar till bara i yttersta nödfall om det behövs för att undvika en olycka.