Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Socker för ölbryggande  (läst 3256 gånger)

roger

  • Inlägg: 69
Socker för ölbryggande
« skrivet: 25 dec-07 kl 22:09 »
Är det någon som vet vilket sorts socker är optimal för öl bryggandet? Har hört Dextros och Fruktos är bra men var har ni för erfarenheter?

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Socker för ölbryggande
« Svar #1 skrivet: 27 dec-07 kl 13:52 »
Det som säljs som "bryggsocker" är väl dextros, alltså druvsocker, en sk. enkel sockerart. Vanligt socker, sackaros, är en mer komplex sockerart som består av dextros och fruktos som jästen först måste spjälka. Bryggsocker jäser lite snabbare och evt. lite renare men skillnaden mot vanligt strösocker är mycket liten.

Vill man ha mer smak, och inte bara alkohol, i ölet så kan man experimentera med honung, sirap, maltsirap, muscovadosocker, farinsocker eller olika typer av maltextrakt.

Grodden

  • Inlägg: 6
Re:Socker för ölbryggande
« Svar #2 skrivet: 06 jan-08 kl 23:43 »
Det finns ett socker som man ger till hästar som foder
har för mej att det var riktigt prisvärt

är det ngn som provat?

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Socker för ölbryggande
« Svar #3 skrivet: 28 jan-08 kl 10:14 »
Till öl ska det egentligen vara maltos, vilket erhålles genom mältning, inte alls svårt, man låter kornen gro och gör en vört.
Skillnaden (om man nu använder socker) mellan bryggsocker och vanligt strösocker är framförallt att det går lite fortare.

Öl är en maltdryck, vilket inte hindrar att man gör drycker på annat än malt(maltextrakt är närmast kemisk fusk), som t.ex melass eller honung, men det är, även om det är bra drycker, knappast öl.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

boppe

  • Inlägg: 5
SV: Socker för ölbryggande
« Svar #4 skrivet: 26 feb-08 kl 20:22 »
Hej
"Alla" svar du behöver när det gäller hembryggning får du på Svenska Hembryggareföreningens hemsida
http://www.shbf.se och på forumet http://www.shbf.eu.
Jag anser att socker endast behövs för att få kolsyra i ölen, malten bidrar med tillräckligt med maltos för att du ska kunna göra ett gott och lagom starkt öl.

Lycka till önskar
Boppe

 

Fritjoff

  • Inlägg: 368
SV: Re:Socker för ölbryggande
« Svar #5 skrivet: 26 feb-08 kl 23:55 »
Det finns ett socker som man ger till hästar som foder
har för mej att det var riktigt prisvärt

är det ngn som provat?

Det är nog melass du tänker på? Har inte provat det i bryggning, men det smakar gott och mustigt!  8)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

453 gäster, 1 användare
eriksjos

* Forum

* Om tidningen Åter



- Dessa välarbetade tidningar ger stor inspiration till att klara sig själv.!
/Inspiration

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser