Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  glögg  (läst 18475 gånger)

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
SV: Re:glögg
« Svar #40 skrivet: 05 feb-08 kl 09:40 »
Nu sa jag berätta att jag funnit en flaska av ovannämnda gögg som är ca. 10-13 år gammal..Minns inte exakt när jag gjorde den..men det har legat hos morsan..o jag vet att hon fick det nån gång då...

Så nu får vi snart svaret på lagringensegenskaperna ;D

Nu kan jag inte hålla mig längre *nyfiken i en strut...*
Hur smakade glöggen  ???

Jag fick kvar ett par, tre flaskor av årets (fjolårets blir det väl egentligen) glögg. Så de får stå tills nästa jul. Ska man förvara dem svalt kanske... hur de nu ska få plats någonstans svalt... eller funkar det att de står mörkt i rumstemperatur tror ni?
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain

Ulva

  • Inlägg: 1260
  • Vill man älska någon, får man börja med sig själv.
    • Finland
SV: glögg
« Svar #41 skrivet: 12 okt-08 kl 13:00 »
Hej alla glöggälskare  :D
Börjar väl vara dags att blåsa liv i den här tråden.

Tänkte att jag skulle göra egen glögg i år, så nu efterlyser jag både  traditionella och ovanliga glöggrecept.

Medan ni letar i era receptgömmor ska jag leta igenom alla "köksanteckningar" jag ärvt av farmor för att se om hon gömt nån skatt där.

Ses snart i den här tråden! :)
If you want, then start to laugh
If you must, then start to cry
Be yourself don't hide. Just belive in destiny.

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: glögg
« Svar #42 skrivet: 12 okt-08 kl 16:30 »
Jamen jöstanes , jag har glömt att rapportera! Glöggen smakade förmodligen precis likadant som det gjorde från början.. Det var ju ett tag sen.. men jag kan ju jämföra med nygjord glögg..
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

alexthesaint

  • Inlägg: 447
    • Västergötland
SV: glögg
« Svar #43 skrivet: 24 nov-08 kl 19:27 »
Hallå i stugorna!

Tänkte höra mig för angående den så kallade GP-glöggen.
Har själv gjort den nu, och alkoholhalten verkar lite väl hög! Inte så att jag klagar, men det känns som om jag fått ett mätfel.
19% kan verkligen vanlig bakjäst jäsa upp sådan styrka?
Finns det någon därute som har koll på när jästen dör ut?
Hur har det gått med era glöggsatser, map alkoholhalten?
Vänliga hälsningar Alex
Don´t worry. Be happy.
Klasskamp!

AnetteK

  • Inlägg: 1891
  • Tänkaren....not=)
    • Skåne
SV: glögg
« Svar #44 skrivet: 24 nov-08 kl 20:06 »
Vi gör också GP-glöggen och när vi mätte alkohalten var den över 25% :o Men den blir stark, vi har gjort den förr.
Om en svart katt korsar din väg betyder det att den är på väg någonstans.
                                                                                                                         Groucho Marx

alexthesaint

  • Inlägg: 447
    • Västergötland
SV: glögg
« Svar #45 skrivet: 24 nov-08 kl 22:28 »
Tackar och bockar för svar!
Nu står glöggen på klarning, och göttar till sig!
Don´t worry. Be happy.
Klasskamp!

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
SV: glögg
« Svar #46 skrivet: 27 nov-08 kl 08:29 »
Häromdagen kunde jag inte hålla mig längre, utan testade förra årets julglögg. Jag fick några flaskor över. Den smakade ännu bättre i år, jag hade inte sötat den speciellt mycket, kall är den perfekt men varm lade jag i lite honung i koppen och den blev ännu bättre! ;D

Så nu ska jag snart sätta nästa års julglögg, finns det slånbär kvar blir det på dessa bär, annars får jag väl köpa druvjuice som förra året. Fast med tanke på hur mycket bekämpningsmedel det är på druvor så får jag nog leta upp ekologisk sådan.
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
SV: glögg
« Svar #47 skrivet: 27 nov-08 kl 12:20 »
Det är verkligen synd att man inte kan få även smakupplevelser vi internet. >:(
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Kabo

  • Inlägg: 248
SV: glögg
« Svar #48 skrivet: 30 nov-08 kl 01:58 »
Årets glögg är nu buteljerad och avsmakad.
Jag har jäst den på svarta vinbär. Kryddat med vanliga glöggkryddor samt skal och saft från apelsiner.
Använde "lalvins" starkvinsjäst.

Vacker röd färg och mycket bra smak. Svartvinbärssmaken är inte framträdande utan bara en liten färgning trots att jag använt det som bas.

timmyyeah

  • Inlägg: 10
SV: glögg
« Svar #49 skrivet: 18 dec-08 kl 12:00 »
Har läst runt på forumet och satt min första glögg någonsin, sammanställde detta recept:

3L frukjuice (2Lblåbär 1L Tranbär från koncentrat)
400g Socker (tillsättes mer efterhand)
Starkvinsjäst, 1/3 paket
pomerans (låt svälla i hett vatten först)
½påse hel kardemumma
½påse hela nejlikor
1 st kanelstång
3 cm färsk ingefära, skalad och skivad
200 g russin

Glöggen är satt i en 5L hink med plastfolie över. Men jag har införskaffat ett ordentligt 30L jäskärl för kommande produktioner =)

Gjorde en förkultur och första veckan jäste det som bara tusan :D
Efter en vecka tog jag ur kryddorna och tappade om i nytt kärl. Var dock så grummligt så jag tappade om allt och kunde inte lämna kvar nån bottensats. Jäsningen avstannade ganska kraftigt efter omtappningen, men lite har det puttrat.
Nu har det gått en månad sen jag satte den och jag provsmakade idag med ett gott resultat (kanske aningen tunn juicesmak om man jämför med typ blossa).
Jag antar att jäsningen avstannat helt av sig själv och tänkte tappa upp direkt på flaskor om nån dag. Mätte sockerhalten och den låg på +1 ungefär.

Man är ju väldigt nyfiken på vad alkoholhalten kan vara, man känner ingen direkt alkoholsmak (precis som jag vill ha den), och med lite uppskattningsräkning skulle jag tro att den ligger mellan 5-10%. Men den kanske är klenare än så, eftersom jäsningen lagt sig.

Är det nån som har tips och idéer om min bryggprocess är det välkommet :)
Tack för alla nyttiga inlägg som hjälpt mig på vägen!

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
SV: glögg
« Svar #50 skrivet: 22 dec-08 kl 12:08 »
Med en uppskattning på hur söt juicen i sig var från början. Uppskattar till +35.
Räknar på 400 g socker.
Uppskattar totala vätskemängden till ca 3,3 liter.
Utjäst till +1 får jag till ca 10,5 procent.
Du mätte kanske inget innan jäsningen började? Om du gjorde det behöver man inte uppskatta något.

Kraftigare juicesmak kan du få om du vid serveringen tillsätter lite koncentrerad juice.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Kabo

  • Inlägg: 248
SV: glögg
« Svar #51 skrivet: 25 dec-08 kl 13:59 »
Nästa år ska jag göra större sats för glöggen blev god och det är dessutom en utmärkt present till vuxna vänner.

Falin

  • Inlägg: 1794
    • -
SV: glögg
« Svar #52 skrivet: 28 dec-08 kl 17:59 »
Eftersom årets (eller snarare fjolårets då) blev så bra, så satte jag två omgångar för ett par veckor sedan. Den ena baserade jag på mellanöl, och den andra på kombucha.

Falin

  • Inlägg: 1794
    • -
SV: glögg
« Svar #53 skrivet: 31 jan-09 kl 12:09 »
Idag tappade jag upp det jag satte i december, och mellanölsglöggen ser fin ut. Däremot kombuchan verkar det som om jag inte rört ut sockret ordentligt, för det hade fermentat sig på bottnen.  :-\ Hällde upp den på flaska ändå, det kanske går att röra i socker i efterhand? Eller så får jag sätta en ny omgång.

Yrmff

  • Gäst
SV: glögg
« Svar #54 skrivet: 05 nov-09 kl 20:46 »

Nu var det då dags att pötta igång tråden igen  :D

GP glögg på gång.  :P

Köpte svagdricka idag.

mvh Heikki

alexthesaint

  • Inlägg: 447
    • Västergötland
SV: glögg
« Svar #55 skrivet: 05 nov-09 kl 21:04 »
Jag vill med!!!
Antingen GP-glögg, eller egen på äpple+nypon.
Vet inte om jag vågar chansa på nyponvarianten.
Kanske någon har prövat?
Don´t worry. Be happy.
Klasskamp!

Yrmff

  • Gäst
SV: glögg
« Svar #56 skrivet: 13 nov-09 kl 10:11 »
Äppelvariant som jag satte i tisdags
5 liter vatten
5pkt äppeljuice
250 g russin
500gr cana duca råsocker
500gram ekoråsocker
300gram potatis
55gram färsk ingefära

en påse av vardera
hel kanel
kardemummakärnor
nejlikor

11g Bakjäst


Doft och smakprov idag och det verkar mycket lovande  :)
en extra sockergiva eller två  kommer det nog att bli åxå småningom.

mvh
Heikki
« Senast ändrad: 13 nov-09 kl 10:18 av Yrmff »

Yrmff

  • Gäst
SV: glögg
« Svar #57 skrivet: 13 nov-09 kl 10:17 »
Nu var det då dags att pötta igång tråden igen  :D

GP glögg på gång.  :P

Köpte svagdricka idag.

mvh Heikki


Nu jäser det se i lördags!! :D

följde receptet på marks-dunken förutom att det blev råsocker även på denna variant + färsk ingefära

Yrmff

  • Gäst
SV: glögg
« Svar #58 skrivet: 13 nov-09 kl 10:19 »
Jag vill med!!!
Antingen GP-glögg, eller egen på äpple+nypon.
Vet inte om jag vågar chansa på nyponvarianten.
Kanske någon har prövat?


åxå nyfiken på nyponen Ingen som vet!!

norris

  • Inlägg: 182
    • Norrbotten
    • Sirpa & Hantverket
SV: glögg
« Svar #59 skrivet: 16 nov-09 kl 13:31 »
Går i glöggfunderingar också. Vi kommer att få många nära och kära hem till jul och jag skulle vilja (för första gången) göra egen glögg. Jag har ganska mycket lingon och blåbär i frysen, så den kan gärna vara baserad på det. Har inte läst genom hela tråden, det kanske redan finns ett redan här...men om ni har nån god sort och vill gärna dela med er, så vore det roligt.
Den får gärna vara alkoholfri eller att man kan tillsätta.. Gärna flera sorter! Vill inte att mina tonårsbarn dricker glögg med alkohol och dom älskar glögg.  Ni alla verkar vara så duktiga att hitta på nya och spännande smaker!   :) :-*


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

638 gäster, 3 användare (1 dolda)
karsan, Smålandstokarna

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som vanligt ett mångfacetterat och informativt nummer om mycket som hör självhushållningen till.
/Håkan

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser