Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  glögg  (läst 18476 gånger)

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
glögg
« skrivet: 21 okt-07 kl 19:56 »
Citera
Måste ju absolut dela med mig av mitt bästa glögg recept!! Gott (o starkt.. )

5 L svagdricka
3,5 hg russin
2,5 kg socker
50 gr jäst
1 påse kardemumma
1 msk nejlikor, hela
3 nävar råg, hel

Blanda alltihop i ett kärl och skaka krafftigt.

Låt jäsa 1 mån med jäsrör!

Citerar mig själv här..

Har kört igång ovannämnda glögg.
otålig som jag är, hittade inte helråg, så jag slängde i rågkross. kan det vara samma sak.... ???

Det har aldrig blivit något över efter jul, detta är en sån smart gå-bort.present dessutom, så har inte provat att lagra. Nån annan som gjort det???
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:glögg
« Svar #1 skrivet: 21 okt-07 kl 21:17 »
Jag kan inte få tag på svagdricka. Skulle det vara samma sak om jag spädde öl med hälften vatten?

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:glögg
« Svar #2 skrivet: 21 okt-07 kl 22:53 »
Byt svagdrickan mot äppeljuice ... blir ju inte samma sak men mycket godare tycker jag. Och byt brödjästen mot vinjäst ... och minska sockermängden lite, lättare att eftersöta än att minska sockerhalten i efterhand. Jästen jobbar också bättre om man tillsätter lite socker i taget allt eftersom det jäser bort.

Sorry Frances ... det var inte meningen att dissa ditt recept.  :-X

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:glögg
« Svar #3 skrivet: 21 okt-07 kl 22:56 »
Oh nej Vitis! jag blir jätteglad för förbättringar! Har du fler??

Jag har tyckt det har blivit jättegott! Men Inget är så bra att det inte kan bli ännu bättre  :D
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

koko

  • Gäst
Re:glögg
« Svar #4 skrivet: 22 okt-07 kl 10:55 »
Antar (efter att ha läst en massa recept på jästa drycker) att det ska vara ekologisk råg? Det brukar stå så och kanske har det betydelse (utöver den moraliska)?
Detta vill jag pröva, älskar glögg!

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:glögg
« Svar #5 skrivet: 22 okt-07 kl 18:26 »
Det är nästan svårare att köpa oekologisk råg i mataffär än ekologisk :D

Men om man tar äppeljuice istället.. Gäller recepet för övrigt ändå? Förutom sockret o jäästen då.. ;)
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

koko

  • Gäst
Re:glögg
« Svar #6 skrivet: 24 okt-07 kl 20:40 »
Undrar lite saker:
Hur är förfarandet? Russin och råg bör väl silas ifrån på nån tidspunkt, eller ska det kokas en lag på det?

Sen: Blir det sött?

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:glögg
« Svar #7 skrivet: 24 okt-07 kl 20:45 »
Om det blir sött så beror det ju på hur mycket socker man tillsätter ... som sagt, det är lättare att tillsätta socker i efterhand än att minska på sötman i den färdiga brygden.  Det bästa är att mata i lite socker i taget så länge det jäser, då har man koll på aktiviteten och kan få maximal styrka utan att det blir för sött.

Jag brukar sila av kryddor m.m. efter 7-10 dagar, annars får man mycket "träsmak" av ingredienserna. Man vill ju mest lösa ut de eteriska oljorna som ger den goda smaken.

Humle

  • Inlägg: 1571
    • Västerbotten
Re:glögg
« Svar #8 skrivet: 27 okt-07 kl 10:39 »
Nu är jag ingen glöggexpert men jag har för mig att det brukar vara ingefära i glögg men det är väl inget måste.

Ang. svagdricka så har jag hört att den svagdricka som säljs i affären är inte samma svagdricka som var vanlig förr.

Tror jag ska testa ditt recept men tar kanske någon äppeljuice utan konserveringsmedel istället för svagdrickan, har inte bestämt mig än.
« Senast ändrad: 27 okt-07 kl 10:43 av Humle »
Gillar hantverk, snickrar ofta kaffeved.

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
Re:glögg
« Svar #9 skrivet: 27 okt-07 kl 15:50 »
Jag ska också ta och testa glöggreceptet, fast med vinjäst och alla kryddorna från Tjottens recept från dunderglöggstråden.

Min pappa brukar göra jättegod glögg på egen blåbärssaft, så får jag tag i liknande saft testar jag det. Hittade ekologisk blåbärsjuice men den innehöll en massa annan fruktjuice...trist. Får se vad jag tar i slutänden. Jag antar att det börjar vara hög tid att sätt glöggbrygden, så den både hinner jäsa och vila sig lite innan den ska drickas :D  Hösten går snaaaabbt... God Jul på er   8)
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain

koko

  • Gäst
Re:glögg
« Svar #10 skrivet: 27 okt-07 kl 15:52 »
Dunderglöggstråden?? 8) Var, var?

Och; nån som vet vad svagdricka är egentligen?

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:glögg
« Svar #11 skrivet: 27 okt-07 kl 16:56 »
http://www.fortunecity.se/grandprix/crossbanan/50/glogg/glogg.htm

Vet inte om du menar den här tråden, men där finns det massor av glöggrecept. När det gäller svagdricka tror jag att den är gjord som en andra sats öl, d v s på resterna.

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
Re:glögg
« Svar #12 skrivet: 28 okt-07 kl 18:17 »
Dunderglöggstråden?? 8) Var, var?


Här:
Dunderglögg

Tjottens recept är snarlikt Frances recept här ovan  :)

Edit: lärt mig göra snyggare länkar  8)
« Senast ändrad: 10 nov-07 kl 09:12 av Rafiki »
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain

koko

  • Gäst
Re:glögg
« Svar #13 skrivet: 28 okt-07 kl 18:59 »
Tack!!

Humle

  • Inlägg: 1571
    • Västerbotten
Re:glögg
« Svar #14 skrivet: 30 okt-07 kl 18:21 »
Idag har jag satt följande glögg på jäsning (inspirerad av diverse recept på nätet). Det blir spännande att se vad det blir :).

5 liter äppeljuice (eftersom det inte växer äpplen i min närhet och jag är snål så valde jag euro shoppers äppeljuice för 5,50 kr/l)
Saftmajjat 8 hg blåbär
250 g russin
3 kanelstänger
2 "bitar" ingefära (väldigt ungefär)
1 paket nejlikor
900 gram socker
1 msk kardemumma (höftade, ska väl egentligen vara kardemummakärnor...)

Ca 60 kr för 7 liter.
« Senast ändrad: 30 okt-07 kl 18:22 av Humle »
Gillar hantverk, snickrar ofta kaffeved.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:glögg
« Svar #15 skrivet: 30 okt-07 kl 19:12 »
Låter bra !!

Sen kan du mata på lite socker i taget när det första sockret har jäst ut, då får du maximal styrka och kan avbryta innan det blir för sött.

Använder du nån slags starkvinsjäst ?

Humle

  • Inlägg: 1571
    • Västerbotten
Re:glögg
« Svar #16 skrivet: 30 okt-07 kl 19:56 »
Hoppsan jag glömde prästen i kyrkan... det är vanlig standardstarkvinsjäst.
Gillar hantverk, snickrar ofta kaffeved.

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
Re:glögg
« Svar #17 skrivet: 31 okt-07 kl 15:00 »
Jag satte också en glöggbrygd igår. Hittade inget blåbärsliknande som jag tyckte var ok, så jag svängde förbi Lidl när jag ändå var på väg från Malmö till Lund. Blåbärsprodukter var svårfunnet här i södra Sverige...

Min brygd blev så här:
5 liter 100% röd druvjuice á 8,50 kr/liter
Sonjo starkvinsjäst, 1/4 paket
2 st kanelstänger
5 cm färsk ingefära, skalad och skivad
3 nävar råg, kanske mer var för svagdricksreceptet men jag testar  ???
250 g russin, hade jag kanske kunnat utesluta m tanke på druvjuicen...  ???
samt 1 påse av vardera:
pomerans (fick svälla i hett vatten först)
hel kardemumma
hela nejlikor

Oechsle i juicen var 70, så jag har inte tillsatt något socker än. Tänker tillsätta 650 g honung om några dagar. Det jäste fint imorse när jag kom upp och det doftar glögg i mitt lilla kontors-/verkstads-/bryggrum  ;D
Var förbi Systemet en sväng på förmiddagen för att inhandla födelsedagsmiddagsvin och såg att Blossa starkvinsglögg kostar 64 kr för en 75:a i år...
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
Re:glögg
« Svar #18 skrivet: 31 okt-07 kl 15:06 »
Det blir väl unggefär 5 ggr så dyrt på systemet mot din hemgjorda?
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
Re:glögg
« Svar #19 skrivet: 31 okt-07 kl 15:30 »
Det blir väl unggefär 5 ggr så dyrt på systemet mot din hemgjorda?

Ja, något sådant borde det bli. Sprang runt här och sökte kvittot på vad kryddorna kostat men det verkar ha gått upp i rök... Blir det bra tänkte jag ge bort någon flaska i julklapp  :)
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

649 gäster, 3 användare (1 dolda)
karsan, Smålandstokarna

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som alltid mycket nöjd. Stycket med "Att ta vara på en gris" var kanon på alla sätt! Gillar nybörjarbreven mycket.
/Marie Mårtensson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser